Forum » Kaj kupiti » Kateri kvaliteten zmogljiv laptop za development priporočate?
Kateri kvaliteten zmogljiv laptop za development priporočate?

prenasalec ::
Zdravo!
Moj stari laptop je že precej star (in ima kopico problemov, s katerimi vas ne bi dolgočasil), pa bi ga zamenjal z boljšim.
Nekateri kolegi so z nedavno kupljenimi laptopi manj zadovoljni (večinoma HP), zato me malo zanima, če ima v zadnjem letu kdo dobro izkušnjo s svojim novim laptopom.
Potrebujem:
1. 64 GB RAM, potencialno 32 GB, če vse ostalo štima.
2. Ne želim integrirane grafike. Po možnosti GeForce grafika.
3. Nek dober procesor. Ne rabi biti ravno nek top-of-the-line i9 - tu sem nekoliko bolj prilagodljiv.
4. Dober Linux compatibility
5. Vsaj en HDMI port. Ethernet port je zaželjen a ne nujen, enako port za slušalke. Pa še neka prijetna mešanica USB Type C in Type A lukenj
Glede velikosti ekrana nisem tako izbirčen, malo bolj mi je pomemben build quality in battery life.
Primarni use-case je razvoj programske opreme. Veliko je multitaskinga, delo je zelo raznoliko, zato tudi potrebujem veliko RAMa in je prednost normalno sposobna grafična kartica.
Mac ni opcija (ne bom vas dolgočasil z razlogi, ampak žal res ne pride v poštev). Lenovo mi je simpatičen, ampak nekako ne najdem zlahka kakšnega modela, ki bi mi ustrezal.
Kaj priporočate, s čim ste kaj zadovoljni?
Hvala vnaprej za odgovore
Moj stari laptop je že precej star (in ima kopico problemov, s katerimi vas ne bi dolgočasil), pa bi ga zamenjal z boljšim.
Nekateri kolegi so z nedavno kupljenimi laptopi manj zadovoljni (večinoma HP), zato me malo zanima, če ima v zadnjem letu kdo dobro izkušnjo s svojim novim laptopom.
Potrebujem:
3. Nek dober procesor. Ne rabi biti ravno nek top-of-the-line i9 - tu sem nekoliko bolj prilagodljiv.

5. Vsaj en HDMI port. Ethernet port je zaželjen a ne nujen, enako port za slušalke. Pa še neka prijetna mešanica USB Type C in Type A lukenj

Glede velikosti ekrana nisem tako izbirčen, malo bolj mi je pomemben build quality in battery life.
Primarni use-case je razvoj programske opreme. Veliko je multitaskinga, delo je zelo raznoliko, zato tudi potrebujem veliko RAMa in je prednost normalno sposobna grafična kartica.
Mac ni opcija (ne bom vas dolgočasil z razlogi, ampak žal res ne pride v poštev). Lenovo mi je simpatičen, ampak nekako ne najdem zlahka kakšnega modela, ki bi mi ustrezal.
Kaj priporočate, s čim ste kaj zadovoljni?
Hvala vnaprej za odgovore

bbbbbb2024 ::
prenasalec je izjavil:
Zdravo!
Potrebujem:
5. Vsaj en HDMI port. Ethernet port je zaželjen a ne nujen, enako port za slušalke. Pa še neka prijetna mešanica USB Type C in Type A lukenjKaj priporočate, s čim ste kaj zadovoljni?
Hvala vnaprej za odgovore![]()
Lenovo P15v, če imaš manj denarja, ter Lenovo P15s, če imaš več denarja. Poglej si generacije, mislm, da imaš tudi Intel/AMD opcije. Jaz imam Intel.
v so nekoliko slabši materiali, s pa je top šit. Boljše kot to sploh ne obstaja. 's' pomeni slim, imaš še brez črk, ta je bolj bikast. 's' pomeni lean & mean.
Moj laptop je prižgan 3 leta non-stop, zdaj bo že četrto leto. Ko ne delam na njem, dela kompilacijo z testi. To traja teden dni. Dobesedno dela 24/dan. Vsako leto ga prepiham, da nima prahu v sebi, drugače pa nimaš kaj. Dela kot mina.
Boljših laptopov v bistvu ni. Malček dragi pa so, to pa ja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2024 ()

Tukaj jih imaš:
https://www.lenovo.com/si/sl/c/laptops/...
Mogoče niso vsi s procesorji zadnje generacije, pač izberi si, kar rabiš.
https://www.lenovo.com/si/sl/c/laptops/...
Mogoče niso vsi s procesorji zadnje generacije, pač izberi si, kar rabiš.

socialec ::
Skoraj vse dela dandanes, ko natlačiš ram in ssd, da pri prezračevalnih režah že ven gledajo, tudi po 5 letnih specifikacijah, stare komponente so dirt-cheap, usbc je tu že od zadnje ledene dobe, tudi razdelici/podaljški obstajajo, vključno z 32 GB rama, za 64 ne obljubim, da za vse plošče. Torej, dodaj še, če hočeš fiata ali mečko?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()

mtošev ::

DamijanD ::
jaz imam 32GB im mi je (občasno) premalo: ene par stvar v dockerju (sql, es, ...) , VS + VS code, še browser vzame svoj košček.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DamijanD ()

BlaY0 ::
Development comp mora bit vsaj tako slab kot najslabši od enduserja, če ne bo itak samo tebi vse delovalo, ostalim pa bolj švoh.

Blinder ::
Kvaliteta developmenta kompa je bolj odvisna od stroška delavca.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

bbbbbb2024 je izjavil:
Lenovo P15v, če imaš manj denarja, ter Lenovo P15s, če imaš več denarja. Poglej si generacije, mislm, da imaš tudi Intel/AMD opcije. Jaz imam Intel.
v so nekoliko slabši materiali, s pa je top šit. Boljše kot to sploh ne obstaja. 's' pomeni slim, imaš še brez črk, ta je bolj bikast. 's' pomeni lean & mean.
Imam P14s par let... diskretna grafična mi nič ne pomaga, razen če hočem ostale v prostoru opozorit nase (ventilator na polno). Ohišje se nenormalno zvija (ko ga primem na sprednjem vogalu imam filing da se bo kar na pol prelomil) in je dokaj neuravnoteženo - z eno roko ne moreš odpret zaslona, ker je spodnji prednji del prelahek (lahko da so to v parih letih že rešili).

DamijanD ::

IL_DIAVOLO ::
Developerji ste pa ja polni kesa in manj kot maca sploh ne bi smeli gledati.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

mihor ::
Jaz sem gledal predvsem https://frame.work/si/en, imaš tudi https://www.tuxedocomputers.com/en, ki so recimo dosti bolj ugodni.
Ali pa kak XPS13 ali XPS15 od Della. Ostalo je bolj mleh, IMO.
Ali pa kak XPS13 ali XPS15 od Della. Ostalo je bolj mleh, IMO.

Karen ::
Lenovo X1 Extreme mogoče poglej. Jaz imam že ene 4 leta, 32gb, gtx1650, 2tb ssd, touch pa 4k zaslon. Ni kaj rečt čez njega še vedno.

blackbfm ::
OutOfTheBox je izjavil:
Iz firbca. Kakšen je tvoj use case za 64GB Rama skupaj z developmentom?
tut če rama ne rabiš aktivno, se pa ponuca za predpomnenje ali buffer
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()

bm1973 ::

c3p0 ::
MBP z 32GB je prek dovolj za vsako dev delo, če budget prenese. Sicer je 64GB tudi opcija. Baterija zelo dobra, fan kot da ga ni, četudi se kdaj suče na 1.6k rpm. Touchpad, če ga rabiš, boljšega ni. Zvok, podobno.

bbbbbb2024 je izjavil:
Moj laptop je prižgan 3 leta non-stop, zdaj bo že četrto leto. Ko ne delam na njem, dela kompilacijo z testi. To traja teden dni. Dobesedno dela 24/dan. Vsako leto ga prepiham, da nima prahu v sebi, drugače pa nimaš kaj. Dela kot mina.
Boljših laptopov v bistvu ni. Malček dragi pa so, to pa ja.
Hvala za nasvet! Na prvi pogled res zgleda kot dobra izbira. Malo je sicer nadležno, da Lenovo ne prodaja direktno... ampak dobro, bom pač malo pobrskal pri prodajalcih

https://istyle.si/16-inch-macbook-pro-a...
Ko greš enkrat na ARM pozabiš na tisto x86 pečico...
Ej, sej Maci so fine mašince, in sem definitivno imel v nekaterih vidikih dobro izkušnjo, ko sem jih uporabljal, ampak zame preprosto to ni to.
Sem ga dve leti uporabljal, pa mi je bil vmesnik po tem času še vedno žal slabši kot na Linuxu ali Windowsih. (Skill issue verjetno

Imam pa še specifičen problem, da nekatera zame kritična programska oprema ne podpira Applovih M* procesorjev, tako da itak odpade.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: prenasalec ()

OutOfTheBox je izjavil:
Iz firbca. Kakšen je tvoj use case za 64GB Rama skupaj z developmentom?
Docker Compose lokalni environment s 6-7 kontejnerji (od tega en porabi 10 GB RAMa), odprt imam še PyCharm, WebStorm, browser (že Google Docs in Gmail sta zelo potratna), Slack, Discord in po možnosti še kaj. Saj z 32 GB RAMa še nekako gre, ampak bi bolje šlo z več

Development comp mora bit vsaj tako slab kot najslabši od enduserja, če ne bo itak samo tebi vse delovalo, ostalim pa bolj švoh.
Ja ampak end user ima lahko samo clienta, medtem ko developer mogoče rabi še cel server stack.
Server stack imaš na serverju/klaudu (testing, staging). Danes lokalno furat vse to ne predstavlja nobene prednosti, prej slabost.

johnnyyy ::
Če razvijaš server stack, potem ga rabiš lokalno a ne?
Odvisno od načina dela. Ena varianta je da delaš lokalno pa rabiš lokalno boljšo mašino, drugo je da imaš development strežnik, pa potem tam lavfaš, a potem performančnega notebooka niti ne rabiš. Vse ima pa svoje prednosti in slabosti.

op, tu so že konflikti, kaj delaš, ker nisi jasno specificiral, kako natančno boš delal, boš imel prav vse lokalno ali distribuirano... prosim, pojasni, da tema še bolj ne zabrede v obskurnosti domnev in pogosto v prepiranja, ki se že nakazujejo.
če pa je to tvoj namen, pa palec gor, izgleda, da zna obroditi :D
če pa je to tvoj namen, pa palec gor, izgleda, da zna obroditi :D
Zgodovina sprememb…

blackbfm ::
Strošek laptopa je pi*kin glede na 3 letno bruto-bruto plačo developerja...
pa developerji so najmanj miljonarji, pa še kar hodijo na šiht in izgorevajo

Kaj natančno je zdaj tule kamen spotike, blackbfm? Prihodek in strošek na zaposlenega in prejemek zaposlenega nista primerljiva stvar, v Sloveniji še posebej ne. Marsikateri direktor je veliko boljše plačan in je res večkraten milijonar in še kar hodi na šiht. V tujini imajo celo avione in to ne samo za ogled opere ali koncerta na Dunaju.
Zgodovina sprememb…

MBP z 32GB je prek dovolj za vsako dev delo, če budget prenese. Sicer je 64GB tudi opcija. Baterija zelo dobra, fan kot da ga ni, četudi se kdaj suče na 1.6k rpm. Touchpad, če ga rabiš, boljšega ni. Zvok, podobno.
Za 32 GB imaš dovolj drugih cenejših opcij.
Vprašanje je, ali rabiš GPU ali ne...
prenasalec je izjavil:
Hvala za nasvet! Na prvi pogled res zgleda kot dobra izbira. Malo je sicer nadležno, da Lenovo ne prodaja direktno... ampak dobro, bom pač malo pobrskal pri prodajalcih
Naročiš v ZDA, in potem pošlješ preko tistih poštnih proxijev...
Strošek laptopa je pi*kin glede na 3 letno bruto-bruto plačo developerja...
pa developerji so najmanj miljonarji, pa še kar hodijo na šiht in izgorevajo
Za firmo je strošek dobrega laptopa bistveno manj, kot zabušavanje developeja na lastnem telefonu, ko čaka da se mu nekaj izvede...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

bbbbbb2024 je izjavil:
Imam P14s par let... diskretna grafična mi nič ne pomaga, razen če hočem ostale v prostoru opozorit nase (ventilator na polno). Ohišje se nenormalno zvija (ko ga primem na sprednjem vogalu imam filing da se bo kar na pol prelomil) in je dokaj neuravnoteženo - z eno roko ne moreš odpret zaslona, ker je spodnji prednji del prelahek (lahko da so to v parih letih že rešili).
Jah, takole je:
Mislim, da je to najboljši dev laptop, kar jih je. Verjamem, da so maci boljši (vsaj z eno roko jih lahko okrog nosiš), samo pa so ekscesno dragi. Če razvijaš za mac eko sistem, potem je tak laptop upravičen, drugače pa, mislim da ni.
Z ventilatorjem je tako, da srka zrak spodaj in piha na levi ven. Če s kompresorjem spihaš prah in smeti 1-2x na leto, bo precej tišji. Problem je, ker ima 140W napajalnik in dejansko vleče vseh 140W. Pač jebiga diskretna grafika in troši in greje.
Jaz ga nosim okrog z dvema rokama ali z roko spodaj. Da ga držim kot pladenj, glej to je vendarle plastika, z nekaj ojačitvami. Ni to magnezij, niti aluminij. Niti karbonska vlakna. X1 ima nekaj karbosnkih vlaken, samo to je bolj za meneđerje. To je meni premalo.
Da ga z eno roko ne moreš odpreti, je še vedno tako, pač spodnji del moraš malo dol držati. Ni toliko problem v teži, bolj bi rekel da so tečaji ekrana zelo stiff. Kar meni osebno paše.
Pomembno je in to danes več ni samoumevno, da ima dve razširitveni reži, kamor lahko daš (vsaj v tega mojega) 2x32GB RAM.
Pomembno je tudi, da ima hlajenje dobro narejeno, ker ob 100% obremenitvi CPU in GPU se segreje do 70 st.C in ne dela throttling. Imel sem DELLa, firma, za katero sem delal, je vztrajala, da imam njihov laptop, oni so imeli pogodbo samo za DELLe, pa sem imel potem DELLa.
To je bilo grozno. Če je laptop šel na 100% CPU, se je najprej začel ugašati, ker je šel s temperaturo preko 100 stopinj. Potem smo posodabljali bios in flikali in je potem lepo delal throttling. Očitno je imel hladilnik prešvoh in ni prenesel CPU na 100% recimo cel dan.
P15 prenese CPU na 100% cel teden, če je treba. In nič throttlinga.
Tako da ja, malo popravljam moje priporočilo. Če kdo dela za apple eko sistem, je macbook pro rešitev, evo lahko se ga da prenašati z eno roko naokrog. Drugače pa je P15 v eni obliki (v,s,_) najboljša rešitev.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2024 ()

Če razvijaš server stack, potem ga rabiš lokalno a ne?
Odvisno od načina dela. Ena varianta je da delaš lokalno pa rabiš lokalno boljšo mašino, drugo je da imaš development strežnik, pa potem tam lavfaš, a potem performančnega notebooka niti ne rabiš. Vse ima pa svoje prednosti in slabosti.
Doktrina, ki jo imamo mi v timu in je taka že 20+ let je, da si samozadosten z razvojem, če imaš laptop in nimaš stalnega dostopa do Interneta. V najslabšem primeru imaš mock od serverja, če je že stvar taka in ne razvijaš serverskega dela.
Imeli smo prej doktrino, da je vsaj developer lahko imel svoj server oz. AWS. Pokazalo se je, da rabiš dober Internet in če greš malo iz velikih mest, nekam v rovte, kamp, obalo, hrib, to vse propade.
Potem pa nisi produktiven.

bbbbbb2024 je izjavil:
Tako da ja, malo popravljam moje priporočilo. Če kdo dela za apple eko sistem, je macbook pro rešitev, evo lahko se ga da prenašati z eno roko naokrog. Drugače pa je P15 v eni obliki (v,s,_) najboljša rešitev.
Mislim, da je 15 colski MacBook Air zdaj skoraj idealna rešitev.
Sam ne vem koliko se greje...
Pač odvisno od narave dela...
bbbbbb2024 je izjavil:
Doktrina, ki jo imamo mi v timu in je taka že 20+ let je, da si samozadosten z razvojem, če imaš laptop in nimaš stalnega dostopa do Interneta. V najslabšem primeru imaš mock od serverja, če je že stvar taka in ne razvijaš serverskega dela.
Danes je to že pase argument, ker je skoraj vsak laptop boljši od serverjev, ki jih velike firme delajo na VmWare

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

Danes je to že pase argument, ker je skoraj vsak laptop boljši od serverjev, ki jih velike firme delajo na VmWare.
Ne, vendarle je strežnik z 768GB RAM oz. 1,5TB RAM daleč boljši. Elasticsearch nredi indeksacijo vseh podatkov v manj kot pol dneva. Na laptopu za omejen nabor podatkov (10TB) dela sigurno dva dni.
Samo pač, naša doktrina je, bodi samozadosten, občasno dostop do Interneta,toliko da git push narediš. Potem je vseeno, če so strežniki gor ali dol, če je VPN blokiran ali dela, ipd.
In en sam laptop, ne dva laptopa ali trije ali kaj pač vem kaj.
Zdaj ne rečem, da je to za vse, pač mi delamo tako.

Pač specifika.
Sam bi lahko trenutno produkcijo, kjer delam, skoraj lahko laufal na mojem desktopu...
Sam bi lahko trenutno produkcijo, kjer delam, skoraj lahko laufal na mojem desktopu...

johnnyyy ::
bbbbbb2024 je izjavil:
Imeli smo prej doktrino, da je vsaj developer lahko imel svoj server oz. AWS. Pokazalo se je, da rabiš dober Internet in če greš malo iz velikih mest, nekam v rovte, kamp, obalo, hrib, to vse propade.
Potem pa nisi produktiven.
Težko je reči kaj je optimalno. Jaz recimo na eni strani težim da imam precej lokalne stvari a za kakšen Yocto setup, ki mi porabi +500GB diska pa pobere precej resourcov mi je pa lažje furati na serverju.
Pa potem pri resourcih je precej odvisno kaj uporabljaš. Ker če uporabljaš standardne VM rabiš precej več kot kak LXC/docker. Tako mene kar se tiče performans najbolj tepe disk - tega je vedno premalo pa če bi ga imel neomejeno

Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Lenovo Yoga skurjena plosca - zavrnjena garancija? (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 8269 (5292) | misek |
» | Novi , najboljsi , najlazji workstation prenosnikiOddelek: Kaj kupiti | 736 (543) | jeremenen |
» | Lenovo izdal prvi ARM-prenosnik z Windows in 5GOddelek: Novice / Matične plošče | 8109 (5024) | AštiriL |
» | Zmogljiva delovna postaja (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 7698 (5164) | špela113 |