» »

G Suite za nekomercialne uporabnike vendarle ostaja brezplačen

G Suite za nekomercialne uporabnike vendarle ostaja brezplačen

Slo-Tech - Ko je v začetku leta Google napovedal ukinitev brezplačne verzije G Suite, ki so jo nekateri uporabniki imeli še iz minulih časov, je začetek plačevanja napovedal za 1. julij. Sledil je množičen odziv razočaranih uporabnikov, ki so vendarle dosegli svoje. Še vedno bodo lahko uporabljali svoje 16 let stare brezplačne račune.

Nekdanji G Suite, kasnejši Google Apps in Google Workspace, omogoča uporabo Googlovih storitev tudi z drugimi domenami elektronskega naslova, ne le google.com. Dandanes so glavni uporabniki podjetja, a med leti 2006-2012 je lahko tak račun brezplačno odprl kdorkoli. In marsikdo si je omislil svojo domeno in na njo povezal svoj elektronski naslov, ki je deloval na Googlovi platformi. Čeprav že desetletje ni možno brezplačno registrirati takšnega računa, je majhna skupina uporabnikov ostala s to storitvijo. Google je to januarja tako zmotilo, da jim je napovedal zaračunavanje storitve. Ker je sledil buren odziv množic, je Google že teden dni pozneje omilil stališče s pojasnilom, da bo omogočil brezplačen prenos računov na drugo brezplačno storitev - večinoma smo tedaj pričakovali migracijo z lastnih domen na google.com.

Sedaj vemo več in lahko dobimo več. Nekomercialni uporabniki, ki bi želeli obdržati lastne domene, lahko odklonijo migracijo na Gogole Workspace. To storijo z izjavo, da so nekomercialni uporabniki. To morajo storiti do 27. junija, sicer bodo avtomatično prestavljeni na plačljivi račun. To je v resnici še najbolj nenavadno, saj bo gotovo zadelo precej ljudi, ki sploh ne vedo, da se kaj dogaja. Nenadoma bodo njihove plačilne kartice obremenjene s plačilom Google Workspace. Mimogrede, kdor je preveč vesten učenec in je že prestopil na plačljivo različico, lahko stopi v stik s podporo uporabnikom in uredit prestop nazaj na brezplačno verzijo.

12 komentarjev

Zmajc ::

Še dobro, da sem čakal do konca. So pa res čakali čisto do konca, da čim več ljudi gre vstran.

Ryanair ::

Hura, tudi jaz sem vesel, da sem vztrajal oziroma čakal vse do sedaj.
Bom pa toliko bolj z veseljem zdaj nekaj e-mailov nadgradil na 100GB 8-)

LunKi ::

Mamo poslovnega. Brises pa brises, pa se malo brises. Izprasnis se bin v gsuite...nema size deductiona. Izbrisem 1000 fotk na icloud...poln cez en tedn. Gsuite kot, da bi malenkost stvari izbrisal ampak potem spet poln. Nateguni.

joze67 ::

Poslovni plačljiv? Greš h konkurenci, če ne moreš urediti s podporo.

_Denny_ ::

Lahko ga kar imajo, sam sem že od januarske novice dalje zadovoljen uporabnik plačljivega Outlooka. Kdo pri zdravi pameti bi migriral nazaj in užival v negotovosti, če si Googlova "najstnica" čez nekaj dni, tednov ali mesecev spet premisli in reče, da se vseeno ukinja? Seznam načrtno propadlih produktov je iz dneva v dan daljši in na njem niso samo brezplačne stvari.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Jakkob ::

se je splačalo počakat

damjanster ::

Jaz sem eden tistih, ki nismo čakali do konca. Sem se pa uspel prek support avtomatizma (chat te vodi z izjavami, katere moraš samo potrditi) dobiti Workspace free, ki je na voljo le prejšnjim uporabnikom Free GSuite.
Razen kakih spremenjenih ikon niti ni razlike - ne gre za revolucijo. Mislim, da bodo vse GSuite uporabnike preselili avtomatsko na to novo različico in re-brandano okolje.
Ob konkurenci z MS bi rekel, da bodo slej kot prej odprli možnost kakih družinskih ali domačih Workspace edicij.
Tako da, če se je še kdo drug "zmotil" oz. želel izkoristiti 1 letno zastonjsko naročnino, si zaenkrat še lahko premisli.

borutzi ::

Po čem sploh vidiš da so te nazaj na free prestavili? Jaz sem tudi bil na chatu z njimi in so rekli da so me/me bodo prestavili.....
Bolje da se ga nabiješ kot pes, kot pa da ti ga nabije pes.

njyngs ::

Na podpori se da zmenit, da. Kolikor vem dobiš do nekaj dni pozneje še confirmation na mail. Oz. čisto možno da nazadnje takrat, ko bodo dokončno umaknili GSuite legacy.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: njyngs ()

Kiwix ::

borutzi je izjavil:

Po čem sploh vidiš da so te nazaj na free prestavili? Jaz sem tudi bil na chatu z njimi in so rekli da so me/me bodo prestavili.....

Na vrhu v nadzorni plošči ti piše:
You’re using a legacy edition of G Suite
If you’d like access to more premium features, upgrade to Google Workspace.

PARTyZAN ::

Klik na username, Admin console, You're using a legacy edition ... Learn more, izbereš Personal use in si done.

Ryanair ::


Upam, da je to to.... In da po omenjenem času še naprej vse deluje kot do sedaj.

No, vsaj dva predala bom nadgradil na 100GB.
A kdo ve, če izberem mesečno plačilo (2€) in bi po nekaj mesecih prešel na letno plačevanje (20€/leto), je to možno?
Hvala za info. LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zastonjkarjem na G Suite bo odklenkalo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
24931106 (13139) _Denny_
»

Google Workspace in legacy free G Suite

Oddelek: Omrežja in internet
102219 (1067) Pat_MaGroin
»

Google stopil korak nazaj pri G Suitu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
649687 (5731) krempelj

Več podobnih tem