» »

Pretvorba mp3 -> mid

Pretvorba mp3 -> mid

Grizzly ::

Recimo da na Youtubu najdem nek komad in si ga shranim na računalnik v mp3 (lahko tudi flac, wav ali kateri drugi ekvivalenten format).
Sedaj pa bi želel iz tega shranjenega posnetka narediti mid (MIDI datoteko).

Mid (MIDI) je datoteka, kjer je pesem zapisana v notnem zapisu. Se pravi, celotna pesem je sestavljena iz posameznih trackov, pri čemer ima vsak track svoj inštrument. Zvoki posameznega inštrumenta pa so shranjeni kot toni v notnem zapisu. V Mid datoteki torej nimaš vokalov (petja), ampak ritem spremljavo pesmi (to kar slišiš, če odstraniš vokale - ponavadi bobni, kakšen orkester ter kakšni prehodi z raznimi inštrumenti). Ponavadi se takšne datoteke potem uporabijo za kakšne karaoke - imaš spremljavo, ob kateri lahko poješ (nimaš originalnih vokalov). Toliko, da si lažje predstavljate, kaj so MIDI datoteke.

Zanima me, kako se lotiti pretvorbe nekega posnetka v mid? Obstajajo kakšni računalniški programi za pretvorbo oz. pomoč pri ustvarjanju? Ali je potrebno imeti glasbeni posluh in za vsak track (inštrument) posebej spisati notni zapis? Kakšen tutorial bi prišel prav. Če ima kdo to področje naštudirano pa lahko tudi malo opiše, kako nastanejo take mid datoteke.

residual ::

ah.. nostalgija ... sem bil samo uživalec midi glasbe še v dos-u v osnovni šoli. Smo si nekaj sošolcev med sabo izmenjevali diskete, en je vedno dobil te nove komade, ne vem kje.. Recimo spomnem se Sting / Police - Every breath you take, itd.. pa si lahko posamezne kanale mutal, in uzival samo v bobnih, kitari, itd. Sem imel nekaj disket tega, zal pa je verjetno ze vse propadlo. Takrat smo se grebli za kvalitetne zvočne kartice bolj kot danes za grafiko...

Glede pretvorbe mp3 v mid pa ne nisem nikoli testiral teh na spletu polno mp3 to midi konvertejev, celo online so. Vprasanje pa je ce so ok in kaj dobis ven

DamijanD ::

Avtomatske pretvorbe skoraj zagotovo ni.
Ročno pa rabiš nek sequencer (ableton, fruit loop, cubase, ...) in potem za vsak inštrument vneseš notri note (nota, moč pritiska, trajanje). Vsak tak program ti potem to lahko shrani v midi datoteko (na nek način je midi fajl original za sequencerje, mp3, wav ipd pa samo "render")

Grizzly ::

Na spletu so sicer neki converterji, ampak ni to to. Ven dobiš tak midi, da je pesem neprepoznavna.

Kako se ročno izdela midi mi je dokaj poznano. Saj za en track ali dva to ni težko. Problem je, ker v midijih imaš cel kup takih trackov. Problem je najti že podoben inštrument, potem razločiti kdaj igra kateri part, pa za vsak track vnesti še note. Če se želiš približati originalu, je treba imeti ogromno znanja... Mission impossible, cela znanost. Zato sem spraševal, če se da to kako poenostaviti.

ginekk ::

Grizzly je izjavil:


Zanima me, kako se lotiti pretvorbe nekega posnetka v mid? Obstajajo kakšni računalniški programi za pretvorbo oz. pomoč pri ustvarjanju? Ali je potrebno imeti glasbeni posluh in za vsak track (inštrument) posebej spisati notni zapis? Kakšen tutorial bi prišel prav. Če ima kdo to področje naštudirano pa lahko tudi malo opiše, kako nastanejo take mid datoteke.


Ne, to so prevelika pričakovanja, morda bi kaj delovalo za posnetek posamičnega instrumenta.
Drugače pa posluh, ni druge. Najprej harmoničen potek, pol pa še melodijo. Pomaga tudi če poznaš teorijo, ker je potem lažje harmonije ugotovit. In če nimaš perfektnega posluha, potem si pomagaš z inštrumentom, da poslušaš kaj je prav - torej enako kot na posnetku - in kaj ni.

V-i-p ::

Sem jih zdajle poslušal ene par na https://songgalaxy.com/

A to naj bil MIDI? Se ne spomnim več kakšni so bli, samo tole ni isto?
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

MrStein ::

Celemony Melodyne DNA
ter drugi podobni programi to znajo. Kako dobro, pa bo kdo drug povedal.
Pred leti pa je to res bila znanstvena fantastika.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

sci3nc3 ::

Izkušenj nimam, ampak rekel bi, da del MIDI datoteke sprocesirajo razni programi (razložim v nadaljevanju). Po posluhu sestavijo in ročno vnašajo morda samo melodijo (ki gre po besedilu), ali pa si še pri tem pomagajo s klaviaturami.

Ravno prejšnji teden sem gledal (note v programu MuseScore) MIDI za Avsenikovo Golico. Vsi vemo, da je Golica polka in polke se pišejo v 2/4 (dvočetrtinskem) taktu. Ampak zanimivo mi je bilo, da mi je program MuseScore note od Golice prikazal v obliki 3/4 takta. No ja, dolžina not je bila že ustrezna, ampak taktnice so bile postavljene po tretji četrtinki, kot da bi bil zapisan valček. Vprašat se je treba, zakaj bi šel nekdo tako znano pesem narobe napisat, po drugi strani pa bi imel dovolj znanja, da izdela MIDI, kjer igra 5 inštrumentov. Edina možna razlaga je, da je bil MIDI izdelan s kakšnim softverom in je softver narobe ocenil takt.

Po mojih izkušnjah izdelava MIDI-ja po naročilu ne preseže cene 50EUR. Ta cena glih upraviči kakšno uro dela (ura dela je, če ti večino dela opravi računalnik). Če pa bi se vsaka nota za vsak inštrument vnašala posebej ali če bi bilo za izdelavo potrebnih par glasbenikov, potem bi cena hitro presegla 500EUR. Zaradi tega je moje mnenje, da večino dela opravijo računalniški programi. Človeški faktor je potreben samo za kakšne manjše korekcije, dopolnitve oz. da vse skupaj združi v celoto. Kateri programi se uporabljajo in čemu so namenjeni pa bo vedel povedati kdo drugi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sci3nc3 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pisanje not

Oddelek: Loža
51367 (1016) sandmat
»

Katera zvočna za proizvajanje MIDI glasbe?

Oddelek: Pomoč in nasveti
63130 (3130) Djuro
»

Mp3 v polifonicne oblike

Oddelek: Programska oprema
81960 (1824) KTr1sk
»

Mp3 to midi

Oddelek: Programska oprema
72084 (2004) nere
»

mp3->midi

Oddelek: Zvok in slika
91380 (1275) Cygnus

Več podobnih tem