» »

Pisanje not

Pisanje not

Grizzly ::

Če je slučajno kakšen glasbenik na tem forumu, me zanima, kako bi to najlažje rešil.
Spisati nameravam večje število not, te pa izvoziti v MID datoteke. Za pisanje not trenutno uporabljam program MuseScore, imam pa tudi nekaj drugih. Pisanje not mi ni problem, je pa zamudno klikanje... vsakokrat druga vrsta note ali pavze, potem pa postaviti na pravo mesto v črtovju. Takšen postopek vzame ogromno časa, zato iščem hitrejšo rešitev. Idealno bi bilo, če bi obstajala kakšna klaviatura, ki bi jo kakor tipkovnico priklopil na računalnik, v programu sprožil snemanje in pesem preprosto zaigral. Kot rezultat pa bi program ustvaril note, ki bi jih jaz samo shranil. Obstaja kaj takega? Pa ne mislim zdaj na nek elektronski klavir ali cel synthesizer, ker rabim samo klaviaturo.

sandmat ::

Sibelius ima kul shortcute. Sicer pa, če imaš windows mašino (tablico) s podporo za pisalo, kupi staffpad (https://www.staffpad.net/). Je precej awesome in deluje zadovoljivo na chuwi kitajski tablici (fake MS surface)

Cruz ::

MIDI kontroler. Ce isces budget varianto, priporocam serijo iRIG keys od IK Multimedije.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

Goegoff ::

Grizzly je izjavil:

Pisanje not mi ni problem, je pa zamudno klikanje... vsakokrat druga vrsta note ali pavze, potem pa postaviti na pravo mesto v črtovju.


Morda ti bo tole pomagalo: https://musescore.org/sites/musescore.o...
(oziroma tole: https://musescore.org/en/handbook/3/key... )
S pomočjo tega "cheat-sheeta" sem se ravno v MuseScore zelo hitro navadil partiture prepisat iz lista zgolj z uporabo tipkovnice (miško sem potem rabil zgolj za vnašanje lokov nad frazami, črkovno označevanje delov skladbe, ter ostale podobne zadeve).
Nasplošno se mi zdi, da se je pri vsakme programu, ki ga intenzivneje uporabljaš, dobro čim prej naučiti vsaj osnovne "hot-keye".

Grizzly ::

Malo sem včeraj pregledal in se odločil za nakup MIDI kontrolerja. Kar bi rad dosegel je to: V nekem programu (kateri koli) bi nastavil tempo in po potrebi vklopil metronom. Potem bi na kontroler odigral del pesmi in v programu shranil. Tak pristop bi mi vzel minuto časa, kar je velik napredek, glede na to, da zdaj porabim tudi do pol ure (ko pišem praktično napamet). Zanima me ali bi moja logika v praksi delovala? Miško in tipkovnico bi rad čim manj uporabljal, ker če moram za izbiro note in drugih nastavitev uporabljati še miško, potem nisem ravno prihranil časa. Kaj pravite?

Drugo vprašanje je: Kateri program priporočate? Zdaj veliko delam z MuseScore, vendar če se kateri drugi bolje obnese z MIDI kontrolerji, sem ga pripravljen preizkusiti.

sandmat ::

Po mojih izkušnjah deluje dobro s Sibeliusom, MuseScore ne uporabljam pogosto. Za krajše leadsheete uporabljam AKAI APC key 25 (super integracija tudi z abletonom) -> https://www.audiopro.hr/proizvod/akai-a...

Za daljše klavir na USB (midi).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup sintetizatorja

Oddelek: Loža
101286 (794) vostok_1
»

[WinXP] Povezava MIDI tipkovnice z računalnikom

Oddelek: Pomoč in nasveti
82102 (2003) midiboss
»

Pipin odprti termin: Urejanje not in glasbenih dokumentov pod Linuxom

Oddelek: Novice / Kiberpipa
84762 (4442) opeter
»

Reason

Oddelek: Zvok in slika
231840 (1106) gappee
»

Program za pisanje not

Oddelek: Programska oprema
64526 (4437) Pepe

Več podobnih tem