» »

WC školjka - rimless - kako se obnesejo?

WC školjka - rimless - kako se obnesejo?

Miko55 ::

Smo pred nakupom stenske WC školjke. Zanima me kako se obnesejo te rimless wc školjke oz. kakšne so vaše izkušnje? Mogoče tudi kak predlog katero izbrati :)

Gledamo nek "normalen" cenovni razred, pa da voda ne šprica vse naokrog. Iz drugih forumov sem zasledil nekaj pohval nad Ideal Standard Tesi. Po trgovinah pa nekako opažam, da ima kar nekaj školjk (tudi omenjena Tesi) precej ozke luknje tam kjer sedi voda, kar verjetno pomeni uporabo ščetke po vsaki potrebi (?), razen če si snajper :D kar mi najbolj "ne diši".

Priporočam se za vsak nasvet/mnenje :)

feryz ::

Normalno se obnesejo. Brez problema lahko kupiš.
Tudi navadiš se, kako se vsesti, da ne rabiš ščetke. Če mene vprašaš, je luknja z vodo, točno tam kjer mora biti.
Firma mislim da je Kolo, nimam pojma. Kotliček pa Geberit.

5erson ::

Rimless kupuješ, ker se v navadni nabira kamen na spodnjem robu, kjer ga težko sčistiš. WC školjka je enkratni nakup, težava je, če zraven pride nekvalitetna deska, ki jo moraš zato večkrat menjati, povrhu tega pa niso standardne in so posledično drage. Zaradi dobre keramike in oblike je sunek vode dovolj močan, da ti spere tudi kaj kar se namaže po steni.

TheBlueOne ::

Mi mamo menda od Villeroy & Boch s tistimi pokrovi, ki so pravtako enostavne oblike. Zadaj Geberit sisteme. Smotani za montirat, ker je vse skrito. :)

Neke grozne razlike med obicajnimi ne vidim, morda se jih nekoliko lazje pocisti. Se tudi malenkost manj umazejo, ampak ce seres silikon bos se vedno scetkal. :)

Izgledajo dosti boljse kot navadne.

Spura ::

Men so dost kurac. Tipicno je taka oblika da ce sede scijes se ti vse odbija nazaj. Poleg tega je moc splakovanja omejena, ker ni roba ki bi vodo ustavil. Kot je bilo sprva montirano je voda redno letela vn iz skoljke ko potegnes, potem so na kotlicku nekaj zmanjsevali pritisk z naslednjim rezultatom:
- se vedno voda vcasih leti vn, le da je to redkeje
- voda ko potegnes ne dosega vseh podrocij skoljke
- vodni kamen po zunanji steni skoljke in pod skoljko zaradi prej omenjene vode ki leti vn

Pac se ena neprakticna bedarija.

Spura je izjavil:

Men so dost kurac. Tipicno je taka oblika da ce sede scijes se ti vse odbija nazaj. Poleg tega je moc splakovanja omejena, ker ni roba ki bi vodo ustavil. Kot je bilo sprva montirano je voda redno letela vn iz skoljke ko potegnes, potem so na kotlicku nekaj zmanjsevali pritisk z naslednjim rezultatom:
- se vedno voda vcasih leti vn, le da je to redkeje
- voda ko potegnes ne dosega vseh podrocij skoljke
- vodni kamen po zunanji steni skoljke in pod skoljko zaradi prej omenjene vode ki leti vn

Pac se ena neprakticna bedarija.

Ravno zato sprašujem po kakih modelih, s katerimi so boljše izkušnje. Model kot so Tesi in recimo VB Subway so nekia varianta na pol rimless in predvidevam, da tam teh problemov ni. Čeprav slednja ima že kar lepo ceno.

kriptobog ::

Vredu so, samo najprej kupi školjko in potem kotliček. oz. preveri kakšna je max kapaciteta kotlička za določeno školjko, ker drugače ti bo pljuskalo čez.

johanblond ::

Pri naši školjki je bil priložen gumijast tulec, ki se ga vstavi v cev (? 50), po kateri pride voda iz kotlička (vgradni Geberit).
V navodilih je bilo rečeno da se to zmontira, da ne voda pljuska ven.

Itak sem v prvo namenoma zmontiral brez (da bo bolje spiralo, ne bom jaz nekaj zapiral) in je seveda pljusknilo ven.
Vzel školjko dol, vstavil tulec (efektivno je potem premer ? 30) in seveda dela točno tako kot mora, voda pri splakovanju zelo lepo zaokroži naokoli do vrha, vendar nikoli ne pljuska ven.

Dimnik ::

Jaz imam sedaj dobro leto, montirano ideal standard tesi aquablade, komplet z pokrovom cca 220e. Lahko ti samo zelo priporočam, zadovoljen 100 na uro. Montirano na geberit, ni šans, da bi voda šla čez rob, izpira enkratno.

Imaš na youtubu posnetke.

floyd1 ::

kriptobog je izjavil:

Vredu so, samo najprej kupi školjko in potem kotliček. oz. preveri kakšna je max kapaciteta kotlička za določeno školjko, ker drugače ti bo pljuskalo čez.

Saj lahko pri vseh kotličkih nastaviš količino vode, a to ni dovolj?
Je pa res da s (pre)malo količino vode težje odplakneš kako "konkretno sranje" :D

Cleon ::

A k recete scetka za wc mislte tole? A ni to mal nehigienicno?
 scetka

scetka

Ganon ::

Jaz imam stensko, Laufen Kartell. Nikoli več ne bi kupil takšne z robom, niti pod razno.

Dimnik je izjavil:

Jaz imam sedaj dobro leto, montirano ideal standard tesi aquablade, komplet z pokrovom cca 220e. Lahko ti samo zelo priporočam, zadovoljen 100 na uro. Montirano na geberit, ni šans, da bi voda šla čez rob, izpira enkratno.

Imaš na youtubu posnetke.

Pri tej me špricanje ne skrbi, bolj kot to se mi zdi luknja nekam mala ali pa me samo oko vara ko vode ni noter v trgovini :D A rabite uporabljat wc ščetko na delu kjer stoji voda? Zarad manjše luknje se mi zdi, da bi se lahko umazanija hitreje oprijemala "sten"

Dimnik ::

Optična varka, ščetke ne uporabljamo oz redko kdaj, je pa glazura kvalitetna, ker se ne oprijema nič in voda vse spere

marsovcek ::

Če moraš sam kdaj čistiti školjko, so ti prednosti teh brez roba hitro jasne :).

Malo bolj na dolgo napisano: ker ni roba, se ti pod njem ne nabira svinjarija - vodni kamen, plesen itd. Čiščenje je bolj enostavno, samo pošpricaš in obrišeš. Ker ni svinjarije pod robom, taka školjka tudi manj smrdi, če je ne ravno vsak dan drgneš. Dišečih obešank ni potrebno uporabljati (vsaj pri nas ne).

Doma in pri sorodstvu so zmontirane štiri Keramagove školjke. Različni modeli, vse so bile nabavljene preko nekaj-bad.de za čisto sprejemljivo ceno. Vsakič je zraven nek nastavek za v cev, ki zmanjša hitrost vode, tako da ne šprica. Ena je imela tovarniško nek nanopremaz, tako da se nanjo praktično nič ni prijemalo, a sčasoma se je ta sloj izrabil/spral/izginil, tako da se sedaj obnaša kot vsak drug sanitarni porcelan.

Invictus ::

Kotrliček ne sme imeti preveč pretoka, ker potem šprica voda ven. Tam max 6l.

Drugače je pa to super...

Ne vem zakaj bi sploh še kupil z robom...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Matija82 ::

A je kdo našel kakšno obešanko, ki deluje z brezrobnimi školjkami?

Če dam gor neko klasično ne stoji v redu (zaradi tistega pregiba), voda se zadane in potem šprica ven.

111111111111 ::

Gaberitovih školjk se izogibaj. Ne spirajo lepo. :( TEžava je predvsem, v tem če ti raznese rit, potem jo moraš pač predrgnit, školjko ne riti. :) Drugače sem pa zadovoljen nikoli več ne kupim navadne, vedno to brez roba in če se le da, montirano v steno, da lahko pod školjko pobrišeš. Gaberita pa se bom izogibal.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Avenger ::

Meni je voda špricala ven. Vodovodar (se dolg poznava): "Jah lej, pejd u štacuno pa vzem vstavek za zmanjšat pretok". Mišljen je tak, ki ga montiraš v kotliček. Sem dal not, ni naredilo popolnoma nič.

Moja školjka ima za splakovanje 3 luknje, ena gre direktno dol, v bazenček, potem ena levo in ena desno. Dejanska, "normalna" možnost je, da zmanjšaš premer dovodne cevi, torej odmontiraš školjko in v sestavu stena-školjka daš neko reducirko, zmanjšaš pač premer. Problem tega je seveda, da bo zmanjšal pritisk tudi levo-desno, kar mi ni bilo všeč, poleg tega je bil problem pri sredinski luknji, da je bila usmerjena direktno v bazen, torej tudi če bi voda pritekla z manjšim pritiskom, bi bil verjetno še vedno odboj od bazena vode. Jaz sem potem sprintal vstavek, ki sem ga z malo silikona dal v to sredinsko luknjo, tako da sem zmanjšal premer in usmeril curek proti hrbtu, v keramiko. Tako je moč splakovanja polna šprica pa ne več.

Vodovodar je tudi povedal, da so imeli s temi školjkami ogromno težav, ampak bolj na začetku, novejši dizajni naj bi bili ok in ne bo treba izumljat popravkov. Drugače so, kar se mene tiče, veliko bolj higienične in tudi lažje za čistit, ne bi dal druge not.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

starfotr ::

Malo smešno je govorit o neki ekstra higieni. A jeste ven iz školjke? Tudi pri navadni školjki je z rednim vzdrževanjem čistoče moč imeti vrhunski nivo higiene. Jaz pod to točko štejem odsotnost oblog vodenga in urinskega kamna. Površine školjke brez bakterij ne rabim, saj nimam fizičnega stika z njo.

Najbolj higienično je seveda imeti "čučevac". Bistveno višji nivo higiene, saj ni stika kože z dilo. Ampak tak način odvajanja ni priljubljen v zahodnem svetu.

In ko smo že pri higieni, uporaba toaletnega papirja je najbolj ogabna in najbolj nezdrava stvar. Voda za čiščenje zadnjične odprtine po iztrebljanju je mnogo bolj higienična. In to seveda prakticira večina sveta.

bm1973 ::

No ja, če pogledaš stare školjke, z malo manj rednim pucanjem, je spodaj pod robom na debelo svinjarije...

Obnavljal par stanovanj, vedno so bile školjke z robom spodaj svinjske... Se pač naberejo z leti obloge.

ginekk ::

bm1973 je izjavil:

No ja, če pogledaš stare školjke, z malo manj rednim pucanjem, je spodaj pod robom na debelo svinjarije...

Obnavljal par stanovanj, vedno so bile školjke z robom spodaj svinjske... Se pač naberejo z leti obloge.

Očitno si naletel na ljudi, ki ne čistijo školjke dovolj redno. Redno WC račka, enkrat tedensko pa varikina za generalno čiščenje WCja, če je treba pa tud čiščenje prek noči (voda komplet ven iz kotlička/varikina notr).

Po takem čiščenju je WC bolj čist kot večina tipkovnic.

bm1973 je izjavil:

Tudi pri navadni školjki je z rednim vzdrževanjem čistoče moč imeti vrhunski nivo higiene.

ginekk je izjavil:

Očitno si naletel na ljudi, ki ne čistijo školjke dovolj redno. Redno WC račka, enkrat tedensko pa varikina za generalno čiščenje WCja, če je treba pa tud čiščenje prek noči (voda komplet ven iz kotlička/varikina notr).

S "sodobnimi" čistilnimi napravami si tega ne moreš več privoščit.

Misliš MKČN? Za MKČN je največji strup mleko in mlečni izdelki.

Seveda so tudi močna čistila problem. Vendar ob obilnem redčenju ni takih težav.

wcpapir ::

Mi imamo eno brezrobno in eno "navadno" z robom, pa se ne morem odločit katera je boljša. Tisto z robom pač malce pohrdaš spodi, brezrobna se sicer lepše čisti.

Magic1 ::

ginekk je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Čisto 5min dokler ne gre en na WC:)), naslednjih 99% tedna je pa po starem.
Wc bo čist na izgled, če se mu par minut na teden posvetiš in ga malo generalno spucaš. Z robom ali brez. Kaj več pa tudi ni potrebno, če po vsaki velki potrebi normalno spucaš za sabo. Bolj je problematično, kako ščiješ not, da ne šprica vse naokrog. Stoje itak vse takoj posvinjaš.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

111111111111 je izjavil:

ginekk je izjavil:

S "sodobnimi" čistilnimi napravami si tega ne moreš več privoščit.

Haha, vseen mi je, dokler jih prodajajo v trgovini so očitno v redu. Osnova pranja in higiene je dobro čistilo. Tud oblek in posode se ne da samo z vodo ali nekimi new-age sranji očistit, je treba dat dovolj praška v stroj.

mojsterleo ::

Matija82 je izjavil:

Če dam gor neko klasično ne stoji v redu (zaradi tistega pregiba), voda se zadane in potem šprica ven.

Lahko tole probaš:
https://www.dm.si/denkmit-tablete-za-wc...

ginekk je izjavil:

Haha, vseen mi je, dokler jih prodajajo v trgovini so očitno v redu. Osnova pranja in higiene je dobro čistilo. Tud oblek in posode se ne da samo z vodo ali nekimi new-age sranji očistit, je treba dat dovolj praška v stroj.

Heh, ne razumeš. Če boš dal 4k za čistilno napravo ti pač ni v interesu, da ti po dvorišču teče gnojnica, ker si z varekino pobil bakterije v čistilni napravi.

Blokovci itak mečete v sekret vse kar vam pride pod roke in potem se to puca na centralni čistilni. Seveda uporabljat najbolj agresivna čistila, da bo čimbolj vse razžrlo se strinjam. Čimveč strupa polit, da bo čist sekret. :D

111111111111 je izjavil:

ginekk je izjavil:

Heh, ne razumeš. Če boš dal 4k za čistilno napravo ti pač ni v interesu, da ti po dvorišču teče gnojnica, ker si z varekino pobil bakterije v čistilni napravi.

Blokovci itak mečete v sekret vse kar vam pride pod roke in potem se to puca na centralni čistilni. Seveda uporabljat najbolj agresivna čistila, da bo čimbolj vse razžrlo se strinjam. Čimveč strupa polit, da bo čist sekret. :D

Lol. Jaz sem mel svojo MČN že leta 2007, ko sva s takratno ženo postavila novo bajto. In vanjo se je zlivalo vse isto kot zdaj ko sm v bloku. Tam na izhodu MČN - valjda ne na dvorišču - pa je vedno raslo bujno kot še nikoli. Tud v WCju se vedno znova vzpostavijo bakterije, ne glede na to koliko čistila zliješ.

marsovcek ::

Matija82 je izjavil:

Obstajajo dišave v obliki gela, ki se prilepi v školjko. Kar sem jih videl, pridejo pakirani v nek aplikator. Nastaviš na porcelan, stisneš in končano.

AliR ::

111111111111 je izjavil:

Gaberitovih školjk se izogibaj. Ne spirajo lepo. :( TEžava je predvsem, v tem če ti raznese rit, potem jo moraš pač predrgnit, školjko ne riti. :) Drugače sem pa zadovoljen nikoli več ne kupim navadne, vedno to brez roba in če se le da, montirano v steno, da lahko pod školjko pobrišeš. Gaberita pa se bom izogibal.

Si prepričan, da ne Geberit? Gledam tole in glede na tehnologijo spiranja naj bi bila vrhunska https://catalog.geberit.si/sl-SI/produc...

Jaz sem izredno nezadovoljen. Školjka je prišla 500€ spiranje je povprečno, pokrovi se majejo, če jih ne pritrdim, dostikrat pljuskne ven če ne potegneš vode pravilno. :(

Žal, slaba izkušnje in to bom moral gledat še ene 10 let.

Lonsarg ::

Moja izkušnja z eno popolnoma rimless (ne vem več za katero je šlo) je bila da ne splakuje dobro (sem reševal enkra na mesec z dolgimi zobotrebci hehe), ter da voda šprica (če zmanjšam pretok da ne šprica pa še slabše splakuje).

Medtem ko je izkušnja z "almost rimless" (pogosto oglašujejo kar kot rimless), ki imajo zgolj tak mali rob dobra in sicer gre za "Laufen Pro Viseča WC Školjka Rimless".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

bm1973 ::

Najboljšo keramiko za školjke še vedno dela Dolomite. Sam so prekleto drage.

Ampak se splača...

twom ::

starfotr je izjavil:

In ko smo že pri higieni, uporaba toaletnega papirja je najbolj ogabna in najbolj nezdrava stvar. Voda za čiščenje zadnjične odprtine po iztrebljanju je mnogo bolj higienična. In to seveda prakticira večina sveta.
Ob pravilni prehrani ne rabiš ne papirja, ne vode, ne zračenja.

Ganon ::

Imam Laufen kartell brez roba. Ne zamenjam za nič na svetu.

https://bathtimeuk.co.uk/products/laufe...

No kar si linkal, enoko kot ta ki sem ga jaz omenil, spadata pod "almost rimless", ne pod rimless, ne glede na to kako se oglašujejo.

Popolni rimless pa so šrot, fizika ne dovoli da bi lahko bil popolno rimless in z dobrim splakovanjem in brez šrpicanja hkrati.

Tak da ja taki s tem mini-robom so super za čistit in glede izgleda in nimajo kompromisom pri splakovanju (no morda kateri modeli ja).

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

A zdej je že sam školjka jurja?!? Na koncu moraš imet pa še srečo, da sploh normalno splakuje, ali da ne šprica naokoli...
Magic

Horas ::

hah! mi mamo školko iz jagra za 17.90€. jeseni 19' so meli serijo z napakami in glej, dela brez napak.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

pero50 ::

a ima kdo izkušnje s tole od geberita z bidejem?
https://tapro.si/aquaclean-alba-wc-skol...

tiste aftermarket bide deske vse rabijo neke ločene priklope za vodo in elektriko + od xiaomija se je dosti uporabnikov pritoževalo nad kvaliteto...

Jaz sem sprobal najprej en cheapo elektricno WC desko in je blo sicer ok ampak se je scasoma zapacalo in tezko spucat. Sedaj pa sem kupil korejsko znamko Vovo in sem zelo zadovljen (je ena redkih kjer NE pise v navodilih za uporabo da rabis filter ki mehca vodo imet): https://vovo-eu.com/collections/bidet-s...

Veliko ceneje in lazje menjat kot pa kupovat neke all-in-one skoljka plus elektricni bidet (ki mimogrede TUDI rabijo prikljucek za elektriko in vodo, sam da je skrit za skoljko in moras pazit da pravi vgradni kotlicek kupis ki to ima), mene to ne gane ce je skrito ali ne.

V obeh primerih, ali je posebaj deska ali all-in-one, moras ze pri sami prenovi kopalnice poskrbet za ustrezne ekstra prikljucke (ce je ekstra deska) oziroma kotlicke (ce je all-in-one).

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako odmašiti cev v kopalnici (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14334285 (1674) zee
»

Katero wc školjko kupiti?

224261 (1001) tikitoki
»

Pokvarjen kotlicek (strani: 1 2 )

825432 (3477) hipertija
»

Pametni toaletni poklopač (strani: 1 2 3 )

10212870 (9190)          

Kateri skret?

417142 (3203) zmaugy

Več podobnih tem