» »

Teleskop James Webb se je zadosti ohladil

Teleskop James Webb se je zadosti ohladil

Slo-Tech - Za razliko od večine strojev, ki se morajo na optimalno delovno temperaturo ogreti, se je moral vesoljski teleskop James Webb ohladiti. Včeraj je primerno temperaturo dosegel še zadnji instrument, ki se imenuje MIRI (Mid-Infrared Instrument). S temperaturo -267 °C (oziroma 6,4 K) je nared za delo. To temperaturo je najverjetneje dosegel že minuli teden, a so pred objavo počakali na potrditev. Teleskop ima torej ustrezen termični dizajn. S tem je teleskop nared za meritve, saj ima vse instrumente pripravljene, pa tudi sam je na primerni lokaciji -- v orbiti okrog točke L2 glede na Zemljo in Sonce.

MIRI bo omogočal opazovanja v srednjem delu IR-spektra, ki z Zemlje niso možna, ker atmosfera ta del spektra absorbira. MIRI pa je zanimiv tudi zato, ker je kljub arktičnemu mrazu v vesolju dodatno aktivno hlajen. Ostali instrumenti na teleskopu so povsem zadovoljni s temperaturami 34-39 K, medtem ko je skozi MIRI tekel tekoči helij. Razlog, da mora biti MIRI tako hladen, je preprost. Srednji del spektra IR je dovolj velikih valovnih dolžin (4-28 mikronov), da ga izsevajo tudi običajna "hladna" telesa. Če želi teleskop karkoli videti, mora lastne interference omejiti, kar se stori z ohlajanjem. Pri tem je zanimivo, da temperatura vesolja, ki znaša 2,7 K, ne omogoča pasivnega hlajenja na 6,4 K. Aktiven instrument že sam po sebi oddaja dovolj energije, da se sčasoma segreva. Zato ima sistem črpalk, cevi in ventilov, ki po njem vodijo tekoči helij. Kriohladilnik je zaprt sistem, ki lahko deluje celotno življenjsko dobo satelita.

MIRI ni edini instrument na teleskopu, temveč eden izmed štirih. Nekaj podobnega je počel že Hubblov teleskop, a je James Webb naprednejši. Ko bo MIRI polno obratoval, se nadejamo posnetkov oddaljenih objektov v vesolju, trenutno pa deluje v testnem načinu.


11 komentarjev

WhiteAngel ::

Pri tem je zanimivo, da temperatura vesolja, ki znaša 2,7 K, ne omogoča pasivnega hlajenja na 6,4 K.


8-)

dexterboy ::

Hvala za takšne novice, še več si jih želimo ;)
( podražitve cen, Ukrajina, begunci, klimatske spremembe... teh težav "tam gori" ni )
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

STASI ::

dexterboy je izjavil:


( podražitve cen, Ukrajina, begunci, klimatske spremembe... teh težav "tam gori" ni )

V bistvu so. Saj je kar nekaj projektov, ki so bili načrtovani med rusko vesoljsko agencijo in drugimi vesoljskimi agencijami, odpovedani oziroma preloženi.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

GregiB ::

TIL kako hudo nizka je temperatura vesolja... sem mislil, da bi potemtakem, če bi stopil ven iz cvesoljske postaje obenem na "sončni strani" pogorel, medtem, ko bi na "temni strani" hipoma zmrznil... a bi (žal) po nekaj sekundah.... eksplodiral... zaradi širjenja internih plinov in tekočin...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

DamijanD ::

ne bi explodiral - mislim, da smo to v temi o expansu predebatirali

MrStein ::

Daj link, da ne bo kdo ponavljal po nepotrebnem...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zvezdica27 ::

ne bi eksplodiral, a bi te razlika v tlaku efektivno "zavrela". Kri ti zavre, ker pač ni tlaka, počasi pa bi izpuhtela v vesolje in bi "zmrznil". Zavre ni pravi pojem, vendar te še vedno ščiti koža itd, tako da bi se prej zadušil (v smislu ni kisika, ker v tistih parih sekundah bi tako narasla potreba po kisiku, da se pač "zadušiš") in seveda bi na koncu zaradi mraza/šoka umrl. Vprašanje kaj bi bilo prej in kaj točno bi bil razlog smrti. Vsekakor sama temperatura ni toliko problem, kot je problem vse ksupaj, ker če ni zraka, se temperatura samo še seva, ni konvekcije. Bila bi samo radiiranje toplote, za kondukcijo z vakuumom pa naj pove en ali je to mogoče...

Na kratko: vesolje ni za nas

GregiB ::

No, ne vem... prišlo bi do ebulizma, torej zaradi ničnega pritiska bi se vse tekočine v telesu uplinile do praktično brezmejnosti, vsekakor bi popokale vse kapilare, vene in žile, dvomim, da bi bila koža dovolj, da bi zadržala razpad, v smislu... eksplozije?! Sploh pa ne zaradi drugih vplivov, kot so temperatura, torej hiperaktivnost molekul kože na sončni strani in hipna zamrznitev na senčni... al kako?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

MrStein ::

TLDR: Survival in Space Unprotected Is Possible--Briefly

Nikec3 je izjavil:

PARTyZAN je izjavil:

Gledam ja, zadnje epizode so mi precej všeč. Konec zadnje z Naomi, ki skoči iz airlocka mi je sicer mogoče mal preveč za lase privlečena scena. Knjigi sem pa zaenkrat prebral samo prvi dve (oz. tri če štejem tudi The Butcher of Anderson Station), tako da ne vem kolk so prilagodili zgodbo za TV format :).

Ej, jaz sem bil pri tej sceni ful "no way, pretiravajo" in sem šel takoj za tem googlat zadeve:
https://www.scientificamerican.com/arti...

In reality, however, animal experiments and human accidents have shown that people can likely survive exposure to vacuum conditions for at least a couple of minutes. Not that you would remain conscious long enough to rescue yourself, but if your predicament was accidental, there could be time for fellow crew members to rescue and repressurize you with few ill effects.

Dodajmo še tele futuristične injekcije in "juice" stuff, pa je zadeva čisto realna.

Meni je sicer všeč vse skupaj. Zelo. Tako zelo, da je najslabši del tedna, ko je konec The Expanse epizode.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

srus ::

Vidim, da niste gledali 2001 A Space Odyssey in "Open the doors HAL" scene.

DamijanD ::

People who have actually been exposed to vacuum are, fortunately, few and far between, but in accidents in astronaut training, it has occasionally happened. It seems like you can stay conscious for 10-15 seconds, probably a few seconds more if you are suitably prepared. You will likely survive unconscious for a minute or so, provided someone else can get you into pressurised surroundings. (Don't try this at home.)

Your problem isn't actually lack of breathable oxygen as such: what happens is that your blood pressure drops catastrophically, so no oxygen is transported into your brain. The vacuum in itself won't do nice things to your body, but the scenes from e.g. Total Recall (the original version) where Schwarzenegger and Ticotin blow up like over-inflated tyres are wildly unrealistic.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teleskop James Webb deluje po načrtih

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
135291 (1529) Gagatronix
»

Teleskopu James Webb kaže odlično

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
379498 (3396) BT52
»

Teleskop James Webb se je pravilno razprl

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
146847 (4525) BigWhale
»

Danes v vesolje potuje teleskop James Webb (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10716757 (8975) BT52
»

Odpovedala Hubblova primarna kamera

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
214395 (3076) Jst

Več podobnih tem