» »

Mikrometeorid zadel teleskop James Webb

Mikrometeorid zadel teleskop James Webb

vir: NASA
NASA - Po vesolju ves čas leti drobir, ki ga na Zemlji zaradi atmosfere ne občutimo. Vesoljski teleskop James Webb, ki je od Zemlje oddaljen poldrugi milijon kilometrov in kroži okrog točke L2, pa te zaščite nima. Med 23. in 25. julijem je teleskop zadel mikrometeorid, ki je meril 0,1 milimetra ali manj. Na udarce mikrometeoridov je teleskop pripravljen, a je bil ta nekoliko večji od običajnih. Posledice so, škode pa, kot kaže, ne.

NASA je pojasnila, da je teleskop že načrtovan tako, da drobci ne bi povzročali škode, v primeru posledic pa jo lahko kompenzirajo s premiki zrcal. Pričakujejo, da se bo zmogljivost teleskopa sčasoma poslabševala, ker so bila zrcala na Zemlji izjemno čista, bolj kot bi bilo treba, v vesolju pa se zaradi prahu to zelo počasi spreminja. Mikrometeorid, ki je zadel teleskop, je povzročil merljivo spremembo v delovanju teleskopa, ki pa je še vedno znotraj predvidenih standardov. Zaradi tega udarca v segment C3 - teleskop sestavlja 18 heksagonalnih zrcalnih segmentov - so ga morali inženirji malce prilagoditi. To je možno, ker se lahko segmenti neodvisno premikajo in nagibajo. Navsezadnje je bil to eden izmed pomembnih delov umerjanja teleskopa, ko je prispel na cilj, saj se je šele v vesolju razprl in se moral tudi umeriti.

Lee Feinberg iz NASE pojasnjuje, da so doslej zaznali že štiri trke manjših mikrometeoridov, ki so bili v skladu s pričakovanjih in niso povzročili posledici, ter nekoliko močnejši peti trk, ki je presegel normalna pričakovanja.

3 komentarji

DexterBoy ::

Bo treba poslati na tisto točko še en satelit; navadno plato, ki bo vsaj z ene strani branila JW pred mikro in večjimi delci :)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
http://www.avtofil.si/

Seljak ::

Me zanima kaj bi bilo, če bi ga zadel 2cm kamen 8-O

user1618 ::

Snowflake teleskop :)
"If we were supposed to talk more than listen
we would have been given two mouths and one ear"
- Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Posnetki Jamesa Webba ostri, kolikor je fizikalno možno

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
165861 (293) predi
»

Teleskopu James Webb kaže odlično

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
377964 (1862) BT52
»

Danes v vesolje potuje teleskop James Webb (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10711896 (4114) BT52

Več podobnih tem