Forum » Loža » Vsi opazimo podražitve, a najhuše šele prihaja
Vsi opazimo podražitve, a najhuše šele prihaja
Mr.B ::
gwtlwesncw je izjavil:
Pismo, če je nam uspelo zaslužiti v tem času, kako vam ni uspelo, takšnih dobrih časov kot je sedaj, še ni bilo (če ne bo Mr.B poklical Putina, da nam parkira nukico v dimnik)? Še kripto milijonarji bi lahko ratali brez truda, če niste ravno preko QuadrigeCX trgovali. Raje sploh ne naštevam vseh pridobitev, ker še sam ne verjamem več :)
Kot sem rekel, manjka ti kisika, ker bralne sposobnosti in projeciranje, ti mračijo no duha in telesa. Partizani že vej. Pri tebi pa kot v drugih temah, sinonimi grenijo življenje.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
gwtlwesncw ::
Mr.B, kakšni sinonimi grenijo življenje meni glede česa? Ti si verjetno nek ubožec, ki se je z nekom skregal in ga sedaj preganja po forumu? Menda si mi že zmotno pravil Primož?
Naj te sicer pomirim, o veliki Mr.B, da te jaz ne poznam, niti te ne želim, ker mi deluješ samo kot en razočaran škodoželjen jadnik. V tvojo tolažbo, sicer nisi edini na forumu.
Je potrebno še kakšno razodetje, Mr.B?
Ne, potem, pa se mi spravi izpred oči s svojimi kretenizmi in škodoželjnostjo.
Naj te sicer pomirim, o veliki Mr.B, da te jaz ne poznam, niti te ne želim, ker mi deluješ samo kot en razočaran škodoželjen jadnik. V tvojo tolažbo, sicer nisi edini na forumu.
Je potrebno še kakšno razodetje, Mr.B?
Ne, potem, pa se mi spravi izpred oči s svojimi kretenizmi in škodoželjnostjo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gwtlwesncw ()
WizzardOfOZ ::
En Janez in Micka, katera komaj preživita s svojim delom, imata še otroke, za katere si trgata od ust, sta zelo uporabna in predvidljiva potrošnika, razmišljata samo o preživetju in kaj dati jutri v usta. To nista človeka, ki se bosta puntala. Po možnosti morata biti čimbolj neizobražena ter tako lažje vodljiva. Njuna (njihova) zabava naj bo MSM po TV, razne razvedrilne oddaje za poneumljanje, informacijsko vodena socialna omrežja s cenzuriranimi informacijami, da jih ne bi pokvarilo, . . .
Volilci SDS-a so to.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
D3m ::
@Pw Ne skrbi zame. Mene so strici učili kako biti lisica. :)
|HP EliteBook|R5 6650U|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: D3m ()
feryz ::
A tle ste še zmeraj pri levici - desnici?
Dokler boste lopove tako klasificirali, namesto na manjše in večje, bo tako, kot je.
Dokler boste lopove tako klasificirali, namesto na manjše in večje, bo tako, kot je.
matobeli ::
Ampak politiki so pač lopovi, to je narod že sprejel, da oblast vedno krade ljudstvu.
Je pa izjemno važno kakšne farbe je, da se jih sploh loči.
Drugač bi blo kot da gledaš futbal kjer je vseh 22 iz iste ekipe.
Je pa izjemno važno kakšne farbe je, da se jih sploh loči.
Drugač bi blo kot da gledaš futbal kjer je vseh 22 iz iste ekipe.
WizzardOfOZ ::
Zakaj SDS ne naredi izobrazbe plačljive, da se čim manj ljudi izobrazi?
Sej jim je uspelo skoraj vse fakultete zje*at do te mere, da jih večina nima več šolanja "ob delu".
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
cias ::
Vsak ki misli da je šolanje v sloveniji zastonj je ljubljanski mamin sinček.
Koliko je mene z vasi koštalo da sem lahko prišel do diplome...
Koliko je mene z vasi koštalo da sem lahko prišel do diplome...
njyngs ::
Zdaj si pa predstavljal, da bi res moral kaj plačat za šolanje (in odplačevat za to še 20 ali 30 let kredit kot američani).
tikitoki ::
gwtlwesncw je izjavil:
Saj je verjetno fejst dec, samo malo preveč sfokusiran je na škodeželjnost zahodu, izgleda. Saj ni edini. Kako rečejo pri njem - Schadenfreude?
Samo to sem res že slišal, da pripadniki zgodovinsko revnejše družbe vidno uživajo, ko se zgodovinsko bogatejši družbi niža standard...
Za nekaj soforumašev bi kar lahko potrdil, beroč njihove prispevke in napovedi.
Sem vedel, da bogatasi lobirajo za vsem ostalim skodljivo zakonodajo iz cistega altruizma.
Zdaj si pa predstavljal, da bi res moral kaj plačat za šolanje (in odplačevat za to še 20 ali 30 let kredit kot američani).
Imeti sem moral štipendijo in sem bil prisiljen delati dobrih 10 let brez opcij.
Seveda meščani ne veste tega ker iz hotela mame greste tistih 5 minut do faksa.
No, tudi jaz sem iz vasi. Vsak dan sem se vozil 1 uro v šolo z avtobusom, in potem nazaj. Med drugim sem imel dvoizmenski pouk (1 mesec zjutraj, 1 popoldan). Nihče mi ni kril stroškov za prevoz in prehrano tam, pa me vseeno ne vidiš, da jamram po forumu. Sem samo hvaležen, da ne rabim odplačevat "student debt-a" kot američani.
Preden nekaj sklepaš in druge označuješ za meščane bi lahko vklopil svoje zjamrane možgane.
P.S.: in tudi jaz sem imel kadrovsko štipendijo, pa me vseeno ne vidiš jamrat, da sem moral delat za tisto firmo nekaj let.
Preden nekaj sklepaš in druge označuješ za meščane bi lahko vklopil svoje zjamrane možgane.
P.S.: in tudi jaz sem imel kadrovsko štipendijo, pa me vseeno ne vidiš jamrat, da sem moral delat za tisto firmo nekaj let.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: njyngs ()
ZveeZ ::
Imeti sem moral štipendijo in sem bil prisiljen delati dobrih 10 let brez opcij.
Seveda meščani ne veste tega ker iz hotela mame greste tistih 5 minut do faksa.
Oh, boo hoo :(
Ubozcek, si bil brez opcij? Kaj pa, da bi delal med solanjem, da bi zasluzil znesek stipendije?
Izbral si najbolj udobno opcijo in se sam zaj* s podpisom pogodbe.
Ce nisi bil lacen, se nimas kaj pritozevat. Saj ves, da v Sloveniji niso imeli/nimajo vsi tega privilegija?
gruntfürmich ::
hvaležni ste da ne rabite odplačevati diplome...
zakaj pa niste besni ker si z vašimi diplomami lahko samo riti obrišete, američani pa z njihovimi zasedejo dobro plačana delovna mesta?
smo najpametnejši narod na svetu, kjer več kot 50% populacije študira? ali smo tako razvrednotili faxe da so totalno zanič, da vsak bebo diplomira?
diplomirani bebčki ste, nič drugega!
zakaj pa niste besni ker si z vašimi diplomami lahko samo riti obrišete, američani pa z njihovimi zasedejo dobro plačana delovna mesta?
smo najpametnejši narod na svetu, kjer več kot 50% populacije študira? ali smo tako razvrednotili faxe da so totalno zanič, da vsak bebo diplomira?
diplomirani bebčki ste, nič drugega!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: jest10 ()
Še dobro, da mamo tebe, dropout miljonarja, da nas kot pastir vodiš skozi življenje! Še malo, pa bomo vsi cele dneve dokazovali svoj prav na Slo-Tech, kot ti! Slava ti!
če nisi sam dojel tega si lahko meni hvaležen da ti odprem oči, da.
Zgodovina sprememb…
all hail gruntfürmich, njegov "keyboard warrior" življenski still je "the way"!
Zgodovina sprememb…
vidim da ti resnica ni prijetna. kot ostalim 95% slovenčkom.
Zgodovina sprememb…
Priporočam kak reality check. Ampak upam da bo pri zdravniku, ki je opravil ustrezno izobraževanje, ne pa pri mazaču tvojega kova ;)
gruntfürmich je izjavil:
vidim da ti resnica ni prijetna. kot ostalim 95% slovenčkom.
A to si kdaj na glas rečeš v kopalnici po tuširanju?
A ne možeš sela iz seljačine...
Nihče mi ni kril stroškov za prevoz in prehrano
Ja potem se nisi vozil ampak si hodil peš ali kako?
Jaz sem moral plačevati internat, imeti avto, prati cunje, kuhati... brez štipendije mi ob našem zastonj šolstvu ni šlo, za štipendijo sem moral podpisati pogodbo da bom odplačal. Skratka kot kredit, le da si priklenjen na delovno mesto, oziroma ene so nas odkupile druge firme.
D3m ::
Danes bi skoraj slavili dan neodvisnosti.
Igralec Alexander Skarsgard s kolesom skoraj povozil Greto Thunberg
Igralec Alexander Skarsgard s kolesom skoraj povozil Greto Thunberg
|HP EliteBook|R5 6650U|
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Buggy ()
Nihče mi ni kril stroškov za prevoz in prehrano
Ja potem se nisi vozil ampak si hodil peš ali kako?
Jaz sem moral plačevati internat, imeti avto, prati cunje, kuhati... brez štipendije mi ob našem zastonj šolstvu ni šlo, za štipendijo sem moral podpisati pogodbo da bom odplačal. Skratka kot kredit, le da si priklenjen na delovno mesto, oziroma ene so nas odkupile druge firme.
Nekaj let z busom, nekaj let z avtomobilom, nekaj let živel v internatu/študentu. Avto si dolgo nisem mogel privoščit, če si si ga ti ti je šlo precej bolje kot povprečnemu študentu v tistih časih. Ne vem čemu jamranje potem.
Bottom line je, študij ni plačljiv. Ti pa ga želiš predstaviti kot da je. Očitno ne ločiš med ponujeno brezplačno storitvijo in pa med "življenjem". Živet (jest, prav cunje, plačat položnice) moraš tudi, če ne greš na brezplačen faks. (no, razen če se obešaš na starše in se delaš, da je življenje zastonj)
Zgodovina sprememb…
Nekaj let z busom, nekaj let z avtomobilom, nekaj let živel v internatu/študentu. Avto si dolgo nisem mogel privoščit, če si si ga ti ti je šlo precej bolje kot povprečnemu študentu v tistih časih. Ne vem čemu jamranje potem.
Višina štipendije je odvisna od učnega uspeha, nikoli nisem trdil da mi je kaj manjkalo.
Problem je zastonj šolstvo in potem s 5 diplomami jokat da ni dela. Firme prekvalificiranih ne smejo zaposlit, vzamejo poceni migrantsko silo.
Sej boš ugotovil čez 10let da so bile trenutne visoke plače programerjev zgolj anomalija. Potem pa se vprašaj kaj je šlo narobe da ima inženir strojništva/elektro mal čez jurja
link_up ::
Zdaj si pa predstavljal, da bi res moral kaj plačat za šolanje (in odplačevat za to še 20 ali 30 let kredit kot američani).Jaz plačujem za oba, srednjo in faks.
Sicer le okrog 5 jurjev letno za en par ušes, ampak skozi leta se nabere za en švoh avto.
Kaj oba? A solanja?
In and Out
FireSnack ::
Liter mleka 5€ in roka tako, roka tako, majstore. Večina mleka gre iz Ukrajine in še to da se naše krave pasejo na pašnikih v Ukrajini je dodaten udarec. Da ne omenjam iz kje gre krma za živino. Vse to 90% iz Ukrajine.
Preprodajalec NFT umetnin
#000000 ::
Liter mleka 5€ in roka tako, roka tako, majstore. Večina mleka gre iz Ukrajine in še to da se naše krave pasejo na pašnikih v Ukrajini je dodaten udarec. Da ne omenjam iz kje gre krma za živino. Vse to 90% iz Ukrajine.
Kje si ti videl SLO kravo da se pase v Ukrajini, no ja bikcev je pa dost, ki se pasejo celo dlje, dnevna paša za bolnike.
enemon ::
Ali niso govorili, da je slovensko mleko v bistvu iz Madžarske? Ta pa je blizu Ukrajine. Evo povezave.
stara mama ::
To, da smo tako hudo odvisni od ukrajine je tud meni novo.
Čak malo, a nismo pa lani bli 90% odvisni samo od kitajske?
Čak malo, a nismo pa lani bli 90% odvisni samo od kitajske?
Slopek ::
Dokler se naše vodje prerekajo o dejstvih, oz.kdo o tem laže, je vsaka debata odveč,hehe. Pravijo, da je/bo, vsega dosti. Je to dejstvo laž, ali resnica? Hahaha
Dejstvo je, da lažejo o vsem in to je resnica. Resnica je tudi to, da prav vsak posameznik, gleda samo, ali predvsem na svoje interese. Koliko od tega odnese, je pa odvisno samo od položaja, oz.vsak toliko, kolikor le lahko.
Dejstvo je, da lažejo o vsem in to je resnica. Resnica je tudi to, da prav vsak posameznik, gleda samo, ali predvsem na svoje interese. Koliko od tega odnese, je pa odvisno samo od položaja, oz.vsak toliko, kolikor le lahko.
c3p0 ::
Najprej je covid bil grešni kozel za vse, zdaj je ukrajinska vojna oz. Rusija, le kaj še sledi... Vemo le, da cene ne bodo več šle navzdol.
Kdor je že zdaj komaj shajal, well, welcome to true poverty.
Kdor je že zdaj komaj shajal, well, welcome to true poverty.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
Malidelničar ::
njyngs - Slovenci smo v bistvu razvajeni, pa niti ne samo mlade ampak tudi boomerske generacije, ki so doživele zlatih poosamosvojitvenih 20 let, pa tudi kriza v osemdesetih ni bila tako huda kot 2008.
gruntfürmich - v bistvu drži, odlično si napisal, in je zanimivo, če pogledamo čisto iz vidika te konkretne teme - podražitve - da rast cen na koncu prizadane malomeščanski, upravno-družboslovni kader, ki živi moderna wannabe mestna življenja. Imajo težave na trgu dela, zaradi prevelike ponudbe in zato se težko pogajajo za večji kos pogače, so v najemih, hrana je za njih draga. Lose-lose-lose situacija. Predvsem pri mladih, starejši imajo morda eno od teh spremenljivk pokrito (pa še za njih se ne izide).
P.S. če se spominjaš je prvi šus sprememb v LJ nastopil z krizo 2008, ko je bil prvi val izselitev zaradi krize, zmanjšanih prihodkov in podražitev, oz. je do občutka podražitve prišlo že zaradi padca prihodka, folk je moral ven.
Proti dražjemu življenju se bodo v Sloveniji najlažje borili ljudje z pogajalsko močjo. To pa so kategorije ljudi, ki lahko iz trga potegnejo prihodek. Kdo so to?
1. Uni dipl. inženirji (cene gredo gor, najprej IT sedaj sledijo strojniki, tudi tehniki, tržne silnice borbe podjetij za kadre so neizprosne)
2. Kmetje (zemlja in hrana bo biznis v naslednjih 10-20 letih)
3. Zdravniki (klasično, imajo izjemno močno pogajalsko pozicijo, ali se njihovo nujno znanje plača, ali pa gredo na sever, učitelji teh opcij nimajo)
4. Obrtniki (privatniki, inštalaterji itd. vseh teh del roboti tudi ob vsej digitalizaciji ne bodo delali, šment mladi Slovenci se baje celo zopet izobražujejo za zidarje in vstopajo nazaj v foh ki ga obvladujejo Albanci/Bošnjaki)
Vsi ostali, NVO-ji, uni dipl. iz FDV/FF/EF, post-konstruktivistični, post-modernistični umetniški freelancerji tough luck.
Situacija leta 2008 je zadevo krepko spremenila, pretvarjali smo se da je ni, toda sedaj po koroni in Ukrajini je leta 2022 dokončno konec "zlatega" obdobja filozofov ter uradnikov, 1991-2020.
P.S. sam spadam ravno med to zadnjo kategorijo (NVO-ji, uni dipl. iz FDV/FF/EF, post-konstruktivistični, post-modernistični umetniški freelancerji) ;);)
gruntfürmich - v bistvu drži, odlično si napisal, in je zanimivo, če pogledamo čisto iz vidika te konkretne teme - podražitve - da rast cen na koncu prizadane malomeščanski, upravno-družboslovni kader, ki živi moderna wannabe mestna življenja. Imajo težave na trgu dela, zaradi prevelike ponudbe in zato se težko pogajajo za večji kos pogače, so v najemih, hrana je za njih draga. Lose-lose-lose situacija. Predvsem pri mladih, starejši imajo morda eno od teh spremenljivk pokrito (pa še za njih se ne izide).
P.S. če se spominjaš je prvi šus sprememb v LJ nastopil z krizo 2008, ko je bil prvi val izselitev zaradi krize, zmanjšanih prihodkov in podražitev, oz. je do občutka podražitve prišlo že zaradi padca prihodka, folk je moral ven.
Proti dražjemu življenju se bodo v Sloveniji najlažje borili ljudje z pogajalsko močjo. To pa so kategorije ljudi, ki lahko iz trga potegnejo prihodek. Kdo so to?
1. Uni dipl. inženirji (cene gredo gor, najprej IT sedaj sledijo strojniki, tudi tehniki, tržne silnice borbe podjetij za kadre so neizprosne)
2. Kmetje (zemlja in hrana bo biznis v naslednjih 10-20 letih)
3. Zdravniki (klasično, imajo izjemno močno pogajalsko pozicijo, ali se njihovo nujno znanje plača, ali pa gredo na sever, učitelji teh opcij nimajo)
4. Obrtniki (privatniki, inštalaterji itd. vseh teh del roboti tudi ob vsej digitalizaciji ne bodo delali, šment mladi Slovenci se baje celo zopet izobražujejo za zidarje in vstopajo nazaj v foh ki ga obvladujejo Albanci/Bošnjaki)
Vsi ostali, NVO-ji, uni dipl. iz FDV/FF/EF, post-konstruktivistični, post-modernistični umetniški freelancerji tough luck.
Situacija leta 2008 je zadevo krepko spremenila, pretvarjali smo se da je ni, toda sedaj po koroni in Ukrajini je leta 2022 dokončno konec "zlatega" obdobja filozofov ter uradnikov, 1991-2020.
P.S. sam spadam ravno med to zadnjo kategorijo (NVO-ji, uni dipl. iz FDV/FF/EF, post-konstruktivistični, post-modernistični umetniški freelancerji) ;);)
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()
Lonsarg ::
Jah nic, druzboslovni izobrazenci se bodo morali pac prekvalificirat v obrtniska dela in je problem resen.
Jah nic, druzboslovni izobrazenci se bodo morali pac prekvalificirat v obrtniska dela in je problem resen.
Jaz to tumbam že vsaj 10 let (pa sem družboslovec). Spremembe, ki jih opažam so pač neusmiljene in konc.
samo kaj ko je pritisk staršev in okolice pretežak...
''moj otrok da ne bo šel študirat? pa same petke ima! (danes jih ima 50% učencev!) harakiri!''
moj otrok zidar? harakiri! kaj si bodo po vasi mislili...
a folk z obrtniško šolo se ne vidi 5 let ven iz posla, tako so zasedeni... ne dobiš človeka ki bi ti pipo zamenjal! in tega bo vse več in več...
''moj otrok da ne bo šel študirat? pa same petke ima! (danes jih ima 50% učencev!) harakiri!''
moj otrok zidar? harakiri! kaj si bodo po vasi mislili...
a folk z obrtniško šolo se ne vidi 5 let ven iz posla, tako so zasedeni... ne dobiš človeka ki bi ti pipo zamenjal! in tega bo vse več in več...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Sparkxl ::
Res je, sem imel zadnje čase kar nekaj opravka z obrtniki in vsi so rekli isto. Mladih ni, ker nočejo več tega delati, oni sami pa se ne vidijo ven iz dela.
stara mama - ROFL dobra :):)
gruntfürmich - vseeno opažam, da recimo čez prst se približno polovica mladih generacij "normalizira". Vpis v gimnazije je manjši (poglejte si članek iz leta 2018: https://svetkapitala.delo.si/ikonomija/... in spremembe se dogajajo, finančna pismenost se pri določenih mladih povečuje, nekateri imajo konkretne prihranke, kar je bilo za nas 'unheard of'. Zato se dejansko BO določen del mladih "zlizal" in hvalabogu da se bo, si zaslužijo, da ima vsaj del mlajših generacij neko prihodnost. Toda je pa določen del populacije milenijcev in zanimivo še vedno zoomerjev, ki gre z glavo skozi zid in absolutno ne vidi, da luč v tunelu odraščanja ni bleščeči sij kariere ter intelektualizma, ki jih čaka, temveč življenjski vlak cen nepremičnin, življenjskih stroškov ter neizprosne ocene njihove pozicije na trgu dela, ki jih bo sploščil, speštal in povozil, ter pustil v prahu na tračnicah življenja. Zato ker niso razmišljali, vlekli pravočasnih potez in delali naivne, napačne odločitve.
Jaz sem del izgubljene generacije, lahko povem, da sem letnik 1985, leta 2010 prišel na trg dela, sanje o karieri, ko smo skoraj dvajset let poslušali sorodnike o dobrih jobih na ministrstvih, občinah, ki čakajo diplomante faksov, so se nam sesule v prah. Prekariat, kolaps, izseljevanje, nizke plače, neperspektivnost, kriza, šparanje, v fokusu so bili Kahlovi upokojenci. Podobni smo kot 'The lost generation' v ZDA po WWI. Lahko sem bil vesel, da sem dobil službo in plačo.
Prva runda podražitev in sesutje življanjskega standarda je tako za številne mlade prišlo že 2008, najhuje je bilo po moji oceni 2009-2012/13. Kot sem napisal, slika Ljubljane se je spremenila, Ljubljane iz leta 2004 ni več, konec. Najhuje je bilo, da nas je mentalno sesulo, čeprav smo po vseh metrikah prišli leta 2012 (!) do dna krize in do obrata, tega nismo videli, ker smo živeli v depri, nismo znali videti izhoda, nekateri so depro furali še do konca mini gospodarskega booma leta 2018.
Sedaj bo podobno, ob podražitvah številni ne bodo znali slalomirati, gospodarske razmere jih bodo sesule kot val. Rešitev je, da:
1) Sprejmeš situacijo da je težka in rečeš, ok sedaj smo v "novi paradigmi" (nočem sicer tega uporabljati, zveni preveč MLM-jevsko), treba bo borbati
2) Kaj lahko naredim, da si v valu podražitev, cenovne zmede in cenovnih volatilnosti lahko izboljšam mojo pozicijo
3) Katere življenjske spremembe v tej situaciji lahko naredim (npr. stanovanje vs. kmetija z zemljo, selitev v cenejši del države, drugačna organizacija dela, obvladovanje stroškov itd.)
4) Narediti si časovni plan (tedni, meseci, leta) in aktivno delovati v smer, da si po koncu ekonomskih pretresov še živ, oz. nisi sesut
Tako kot so nekateri iz obdobja 2008-2023/13 potegnili ven izjemne pluse, bo podobno obdobje sedaj v času te volatilnosti in vsega. Ampak že če boš prišel čez solidno, bo to veliko vredno.
gruntfürmich - vseeno opažam, da recimo čez prst se približno polovica mladih generacij "normalizira". Vpis v gimnazije je manjši (poglejte si članek iz leta 2018: https://svetkapitala.delo.si/ikonomija/... in spremembe se dogajajo, finančna pismenost se pri določenih mladih povečuje, nekateri imajo konkretne prihranke, kar je bilo za nas 'unheard of'. Zato se dejansko BO določen del mladih "zlizal" in hvalabogu da se bo, si zaslužijo, da ima vsaj del mlajših generacij neko prihodnost. Toda je pa določen del populacije milenijcev in zanimivo še vedno zoomerjev, ki gre z glavo skozi zid in absolutno ne vidi, da luč v tunelu odraščanja ni bleščeči sij kariere ter intelektualizma, ki jih čaka, temveč življenjski vlak cen nepremičnin, življenjskih stroškov ter neizprosne ocene njihove pozicije na trgu dela, ki jih bo sploščil, speštal in povozil, ter pustil v prahu na tračnicah življenja. Zato ker niso razmišljali, vlekli pravočasnih potez in delali naivne, napačne odločitve.
Jaz sem del izgubljene generacije, lahko povem, da sem letnik 1985, leta 2010 prišel na trg dela, sanje o karieri, ko smo skoraj dvajset let poslušali sorodnike o dobrih jobih na ministrstvih, občinah, ki čakajo diplomante faksov, so se nam sesule v prah. Prekariat, kolaps, izseljevanje, nizke plače, neperspektivnost, kriza, šparanje, v fokusu so bili Kahlovi upokojenci. Podobni smo kot 'The lost generation' v ZDA po WWI. Lahko sem bil vesel, da sem dobil službo in plačo.
Prva runda podražitev in sesutje življanjskega standarda je tako za številne mlade prišlo že 2008, najhuje je bilo po moji oceni 2009-2012/13. Kot sem napisal, slika Ljubljane se je spremenila, Ljubljane iz leta 2004 ni več, konec. Najhuje je bilo, da nas je mentalno sesulo, čeprav smo po vseh metrikah prišli leta 2012 (!) do dna krize in do obrata, tega nismo videli, ker smo živeli v depri, nismo znali videti izhoda, nekateri so depro furali še do konca mini gospodarskega booma leta 2018.
Sedaj bo podobno, ob podražitvah številni ne bodo znali slalomirati, gospodarske razmere jih bodo sesule kot val. Rešitev je, da:
1) Sprejmeš situacijo da je težka in rečeš, ok sedaj smo v "novi paradigmi" (nočem sicer tega uporabljati, zveni preveč MLM-jevsko), treba bo borbati
2) Kaj lahko naredim, da si v valu podražitev, cenovne zmede in cenovnih volatilnosti lahko izboljšam mojo pozicijo
3) Katere življenjske spremembe v tej situaciji lahko naredim (npr. stanovanje vs. kmetija z zemljo, selitev v cenejši del države, drugačna organizacija dela, obvladovanje stroškov itd.)
4) Narediti si časovni plan (tedni, meseci, leta) in aktivno delovati v smer, da si po koncu ekonomskih pretresov še živ, oz. nisi sesut
Tako kot so nekateri iz obdobja 2008-2023/13 potegnili ven izjemne pluse, bo podobno obdobje sedaj v času te volatilnosti in vsega. Ampak že če boš prišel čez solidno, bo to veliko vredno.
gwtlwesncw ::
Ja, mojstrov (zidarjev, keramičarjev, električarjev) res zeelooo manjka :-(
Nam (no, meni) so se eni konkretni plani sfižili zaradi tega, smo sicer uredili, da je še vedno v redu, ni pa, kar je bilo planirano :-(
Zato pa, ko koga vendarle najdeš, v resnici plačaš malo več, čeprav že ima zlataske cene, da lahko računaš na njega tudi naslednjič.
Nam (no, meni) so se eni konkretni plani sfižili zaradi tega, smo sicer uredili, da je še vedno v redu, ni pa, kar je bilo planirano :-(
Zato pa, ko koga vendarle najdeš, v resnici plačaš malo več, čeprav že ima zlataske cene, da lahko računaš na njega tudi naslednjič.
Sparkxl ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Rusija čedalje bolj izolirana od interneta in elektronskih plačilnih storitev (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 49005 (16763) | Mr.B |
» | Sberbank propadla? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 55102 (22215) | lithium |
⊘ | Kakšne opcije ima Rusija da nam zagreni življenje? (strani: 1 2 3 4 … 47 48 49 50 )Oddelek: Loža | 215533 (142242) | endelin |