» »

Evropska komisija od WhatsAppa terja pojasnila o varovanju podatkov

Evropska komisija od WhatsAppa terja pojasnila o varovanju podatkov

Evropska komisija - Evropska komisija je danes poslala uradno pismo WhatsAppu, v katerem terja pojasnila, kako se novi pogoji uporabe in politika zasebnosti, sprejeti lani, skladajo z evropsko zakonodajo o zaščiti potrošnikov. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je ob tem dejal, da mora WhatsApp zagotoviti, da uporabniki razumejo, s čim soglašajo ob uporabi in kako se bodo njihovi osebni podatki obdelovali. WhatsApp se mora odzvati do konca februarja.

Zgodba se je začela zapletati pred letom dni, ko je WhatsApp razburil z novimi pogoji uporabe. V njih je zapisal, da bo s Facebookom (v njegovi lasti je) delil več podatkov svojih uporabnikov. Kdor se s tem ne bi strinjal, bi pač lahko prenehal uporabljati WhatsApp. In res sta Telegram in Signal dobila toliko novih uporabnikov, da je WhatsApp stopil korak nazaj. Sprva so trdili, da novosti veljajo le za poslovne uporabnike, potem pa so njihovo uvedbo zamaknili za tri mesece. A potem je julija sledila še tožba, ki so jo pri Evropski komisiji vložili Evropska potrošniška organizacija BEUC in še osmerica njenih članskih organizacij. Postopki zoper Facebook oziroma WhatsApp so stekli tudi v nekaterih državah članicah, denimo v Nemčiji in Italiji.

Evropska komisija sedaj zahteva dodatna pojasnila. Želijo natančno razlago, kako je nova politika usklajena z evropsko zakonodajo. S Komisijo sodeluje tudi BEUC, vodilno vlogo pa ima švedska agencija za varstvo potrošnikov. Predvsem jih skrbi, ali so uporabniki zadostno obveščeni, ali so zahtevki za soglasje pošteni in kako se lahko podatki izmenjujejo med Facebookom (Meta) in WhatsAppom. Tovrstno zlivanje podatkov med storitvami, četudi imajo istega lastnika, namreč ni dovoljeno.

6 komentarjev

FireSnake ::

Ko je sum: prvo zakleni uporabo, potem se pa naprej pogovarjamo.
Samo jajcanje. Kaj dobrega od teh skropucal ni, to se ve.

Pa še kar cincajo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

RockyS ::

Zato da izveš koliko uporabnikov uporablja tvoj produkt ali storitev potrebuješ anketo?

Prospekt ::

Niti ena oseba ni verjela FBju, ko so mu omogočili nakup Whatsappa, da ne bo združil podatkov. Katera budala je to dovolila...

itsme ::

Žalostno je, da so pravila pri WA (in večini ostalih) tako nejasna, da jih celo Evropska komisija mora prositi za pojasnila. Kako naj bo kaj jasno povprečnemu uporabniku?

krempelj ::

itsme je izjavil:

Žalostno je, da so pravila pri WA (in večini ostalih) tako nejasna, da jih celo Evropska komisija mora prositi za pojasnila. Kako naj bo kaj jasno povprečnemu uporabniku?


Pametnemu povprecnemu uporabniku je jasno, da tega ne uporablja. Podpovprecni in neumni, pa tako ali tako ne bi razumeli pravila tudi, ce jim jih narises.
Praskam...

donvitoc ::

Kaj bojo spet večletne tožbe na račun davkoplačevalcev, potem pa jim bojo vse odpustili na lepe modre kover., pardon, oči?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potrošniške organizacije nad WhatsApp zaradi že znanih sprememb pogojev zasebnosti

Oddelek: Novice / Tožbe
105252 (4430) Tene
»

Pri WhatsAppu bodo s sporno posodobitvijo tri mesece počakali

Oddelek: Novice / Zasebnost
176621 (4815) solatko
»

Prevzem WhatsAppa: Facebook bo zaradi laganja EU plačal 110 milijonov evrov kazni

Oddelek: Novice / Tožbe
105127 (4347) c00L3r
»

EU: Facebook je glede prevzema WhatsAppa zavajal

Oddelek: Novice / Tožbe
227308 (6105) čuhalev
»

WhatsApp bo delil uporabniške podatke s Facebookom in pripeljal oglaševalce

Oddelek: Novice / Zasebnost
2713772 (11156) slitkx

Več podobnih tem