» »

Kakšen UPS ?

Kakšen UPS ?

Netrunner ::

Prejšnji računalnik ki sem ga imel je bil AMD X6 Phenom II z grafično kartico ATI radeon 6850 ali nekaj podobnega. Priklopljenega sem imel na UPS APC 500 VA in je vse delovalo ok. Naknadno sem obstoječo grafično zamenjal z novo AMD RX 480 (4gb) pri kateri pa mi je ob obremenitvah UPS začel piskati in svetitit lučka "Overload".

Zdaj imam nov računalnik z Ryzen 5600x procesorjem in staro grafično iz prejšnjega računalnik AMD RX 480 (4gb). Zadevo bi rad imel preko UPS-a pa nevem katerega vzeti, da ne bo spet piskal ko bo grafična bolj obremenjena ter da bo vzdržal nakup nove grafične enkrat v prihodnosti. Bi bil nakup APC 950VA dovolj ali potrebujem še kaj močnejšega?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Vuli ::

Večjega vzameš, več časa ti bo PC na bateriji laufal.
APC 500 VA je 300W, APC 950 VA pa 480W. Zna bit, da bi bil dovolj, sam PC v najhujšem loadu verjetno ne pride, čez 300W porabe, če je zraven pa še monitor pa še kaka periferija, pol se pa počas nabere.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Samo PC imam na UPS, monitorjev ne. Ne rabim da mi drži dosti časa, samo da ne bo mi kaj piskal zaradi preobremenjenosti.

mrTwelveTrees ::

950 je več kot dovolj za to kar iščeš. Jaz imam enega takega naprodaj, če si iz osrednje slo., me lahko kontaktiraš na ZS.

Gledal sem APC 950VA vendar nima možnosti, da sam zamenjaš baterijo, tako kot je imel prejšnji.

Ve kdo za kakšen kvaliteten UPS, kateremu lahko sam zamenjaš baterijo?

Kateri brand je trenutno dober za UPS-e? APC očitno ni več tisto kar je bil...

opeter ::

APC je pač blagovna znamka Schneider Electric. Odkra so slednji prevzeli MGE in še kakšno drugo podjetje in znamko, so seveda eden največjih igralcev na trgu.

Če želiš UPS, v katerem lahko kaj še sam zamenjaš (baterijo), glej npr. nemški Bluewalker/Powerwalker, irski EATON ali pa italijanskega proizvajalca Technoware.
Fujistu in ostale pa ti ne bom priporočal, saj dvomim, da si pripravljen dati za UPS več kot 300 evrov. Ali?

Sicer pa, kolikor vem lahko tudi v APC 950VA sam zamenjaš baterijo:
https://www.apc.com/shop/id/en/products...

Uradna baterija:

Preveri, kako je z garancijo, če želiš sam zamenjati baterijo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

• spremenil: opeter ()

igorpec ::

Netrunner je izjavil:

Gledal sem APC 950VA vendar nima možnosti, da sam zamenjaš baterijo, tako kot je imel prejšnji.

Ve kdo za kakšen kvaliteten UPS, kateremu lahko sam zamenjaš baterijo?

Kateri brand je trenutno dober za UPS-e? APC očitno ni več tisto kar je bil...

Cyberpower. Sam imam tega https://www.reichelt.de/si/de/usv-1000-... ampak imam celo omaro z več strežniki gor obešeno. To je overkill za to kar rabiš. Prej sem imel pa tega:

https://www.bolha.com/brezprekinitvena-...

ki mi je višek in je več kot dovolj za en PC, pa še rezerve bo.

- lahko zamenjaš baterijo
- zna ugasnit mašinerijo (USB nadzor)

MadMax ::

Cyberpover podoben temu z zadnjega linka, le da je bil 850VA, mi je dal mislit...
Akumulator postavljen na glavo, kar samo po sebi ni problem.
Ko se je pa UPSu zmešalo pa se je aku napihnil in skozlal...
Kako daleč sem bil od ognjemeta pa nočem niti pomislit...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

opeter ::

Ja, pri meni se je tudi napihnila baterija pri enem starejšem Powercom UPS-u. Komaj sem ga spravil ven iz ohišja od UPS-a, plastika je skoraj počila ...
Kakorkoli, sam UPS je še vedno uporaben. :)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Bateriji defekt odpustim, kakorkoli je že bila zlorabljena ali ne, na mlada ali stara leta.
V mojem primeru pa je UPS skuhal baterijo s previsoko napetostjo polnjenja.

matobeli ::

A Powerwalker so kaj glasni? Gledam čist osnovni model za šaro v TK omarci

matobeli je izjavil:

A Powerwalker so kaj glasni? Gledam čist osnovni model za šaro v TK omarci

Nisem nek ekspert, ampak sodeč po mojih dveh nedavnih izkušnjah, oba od istega proizvajalca, vendar iz različnih cenovnih razredov. Brix, ki je entry level UPS (pod 200 EUR), je glasen, tuljave se precej slišijo ko dela na baterijo, sicer praktično nič. Tale ta drug, PR1000ERT2U, ki je precej dražji, je pa popolnoma neslišen tudi pod (zmerno) obremenitvijo. Na full nisem testiral.

Pri entry level zadevah bo gotovo potreben kakšen kompromis.

Sej ko dela na baterijo je lahko glasen, fajn bi bilo samo da ni takrat, ko je vse normalno, čista zverina. Recimo da nima vseh ventilatorjev stalno na ful bi bilo že fajn.

matobeli je izjavil:

Sej ko dela na baterijo je lahko glasen, fajn bi bilo samo da ni takrat, ko je vse normalno, čista zverina. Recimo da nima vseh ventilatorjev stalno na ful bi bilo že fajn.

Ventilatorjev na full nima noben, razen ko nima elektrike in mora švicat, mogoče med polnjenjem.

Sicer pa je bolj problem zavijanje tuljav

Super, bo kar en pocen Walker potem padel, za tiste 2x na leto ko ven pade štrom bo že.

@opeter => hvala za info, očitno sem gledal nek drugi UPS kateremu ne gre menjat baterije... Za domačo rabo ne vidim potrebe plačevati 300€+ saj elektrike redko zmanjka. Potrebujem da mi zadrži če pride kak mrk sem pa tja pa da prepreči kakšne motnje v toku. Si bom pogledal omenjene znamke kaj nudijo. Držal bi se pa dobrih priznanih znamk, saj sem imel slabe izkušnje z poceni trust 1000VA UPS-om.

@igorpec => cyberpowerja ne poznam, moram malo poguglat o alternativnih znamkah saj UPS mora biti kvaliteten od priznane znamke, saj nočem da se mi skuri v stanovanju :)

@MadMax => ja ... ne bi bilo fajn, če bi se bateriji od UPS-a začelo dogajat kot baterijam v onih galaxy note telefonih par generacij nazaj. Bo treba imet en gasilni aparat poleg za vsak slučaj

@matobeli => jaz sem malo skeptičen do poceni UPS-ov ker ko sem videl kakšna je razlika med poceni trust 1000VA napram 500VA APC-ju + malo me je strah kakih defektov zaradi poeceni materialov in slabše kontrole :)

Kaj je kakšno pravilo glede ventilatorjev v UPS-u? Moj bivši APC 500VA ni imel nobenega, tako da je bil praktično neslišen. 1000VA trust pa je imel ventilator ki je lawfal na polno konstantno. Sklepam, da UPS-i ki imajo več ko X VA imajo vgrajen ventilator + kvalitetnejši ga uporabljajo po potrebi, cenejši pa ga skozi vrtijo ? ...ali je kako drugače

Aja, pa še to.... Če nimaš monitorja na UPS-u je porblem shranit svoje delo če zmanjka elektrike :) Kako ugotovim koliko bo monitor povlekel elektrike? Lastim si tega kateri če se ne motim naj bi porabil 80w, pa to pomeni konstantno ali tudi pri monitorjih niha odvisno kaj prikazuje?

Če mi ta porabi 80w + PC potem bo 950VA verjetno na robu če ne premalo

energetik ::

Netrunner je izjavil:

@MadMax => ja ... ne bi bilo fajn, če bi se bateriji od UPS-a začelo dogajat kot baterijam v onih galaxy note telefonih par generacij nazaj. Bo treba imet en gasilni aparat poleg za vsak slučaj
UPSi imajo svinčeve baterije, to ne zagori kar tako kot li-ion v telefonih...
Sicer pa se da komot zamenjati baterijo, jaz sem nekje staknil zastonj APC z zanič baterijo, iz njega speljal nove 12V kable ven na navaden avtomobilski akumulator, dela brezhibno, drži ga lepo na 13,6V, kar je optimum za aku. Seveda za v pisarno je bolje vzeti AGM akumulator, vendar ni treba original, če ga imaš postavljenega poleg. Seveda potem ni garancije.

Zagori direkt ne, če se pa kozlarija scedi na kaj električnega, pa ni nujno brez vročih posledic, tudi če uničen parket/preprogo zanemariš.
Že če bi se na elektroniko v upsu bi znalo se kadit, pa kemis-vitamine v zrak spravljat...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

Netrunner je izjavil:

cyberpowerja ne poznam, moram malo poguglat o alternativnih znamkah saj UPS mora biti kvaliteten od priznane znamke, saj nočem da se mi skuri v stanovanju :)

Dandanes je skoraj nemogoče imeti kontrolo / poznat - poglej koliko različnih modelov obstaja samo od enega proizvajalc, dvomim pa tudi da je prav veliko ljudi ki so hardcore poznavalci UPSov.

Kot je že nekdo prej omenil. Tudi APC ni več to kar je bil - v smislu da bi bil kaj posebnega. https://www.cyberpowersystems.com/ zagotovo ni leva firma - poglej kakšen program imajo.

Jaz tej firmi zaupam ne le prostor ampak tudi razvojni lab - Threadripper 3990x, 2 x Supermicro server, 2 x 10Gb switch, 1 x gigabit switch, cca. 10 diskov in "diskov", okoli 0.5T rama, en ducat razvojnih ploščic, ... Vse je bilo obešeno na tega, ki ga prodajam, ker sem rabil v omari več prostora - zato sem zamenjal na rackmount varianto. In ker je tale nov močnejši, sem lahko Threadripperja končno tudi overclockal. Na prejšnem UPS sem z overclockom prišel hitro čez nazivno moč in je piskal kot nor ... Toliko, da imaš malo občutek koliko W/VA boš potreboval.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

UPS? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
13028280 (9691) Vuli
»

Kateri UPS (do 50 eur) naj kupim?

Oddelek: Pomoč in nasveti
377096 (5896) suhi
»

Nakup ups (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
23629183 (13465) ender
»

UPS-neprekinjeno napajanje (strani: 1 2 )

809452 (6713) ender
»

Kakšen in koliko močan UPS nabavit ??

122852 (2832) ender

Več podobnih tem