Forum » Informacijska varnost » Klic iz neznane številke
Klic iz neznane številke

Hypathia ::
Mati je danes prejela klic na prednaročniško številko, s katero ima odprtih nekaj računov pri spletnih trgovinah etc. Ko se je oglasila, se ji je tip v "čudni" angleščini predstavil kot Alan neki nato pa je bila zveza prekinjena, čez 1 uro je spet prejela klic iz iste številke ampak se ni oglasila, gre za klicno kodo +492.
Ali je možno, da gre za legit zadevo ali za poskus prevare? Kje so dobili njeno številko ali so zdaj njeni računi kakorkoli kompromitirani? Kaj lahko naredi?
Ali je možno, da gre za legit zadevo ali za poskus prevare? Kje so dobili njeno številko ali so zdaj njeni računi kakorkoli kompromitirani? Kaj lahko naredi?

tony1 ::
Mirno naj ignorira klice. Spletne štacune ne poslujejo prek telefona.
Novejši androidi imajo ob vsaki čudni cifri tudi opcijo Report spam, še to naj poklika.
Novejši androidi imajo ob vsaki čudni cifri tudi opcijo Report spam, še to naj poklika.

Machete ::
Prevara, nauči jo, da če ne pričakuje klica od 'Alana', da gre za prevaro.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Machete ::
Ne klicat nazaj, halo. A ste 3 leta al pa 93 stari?
Če te bi kdo rabil, to že veš/pričakuješ, ali pa se bo bolj potrudil, kot klical iz xy random številke in nekaj momljal, po možnosti v anglo pakistanščini.
Če te bi kdo rabil, to že veš/pričakuješ, ali pa se bo bolj potrudil, kot klical iz xy random številke in nekaj momljal, po možnosti v anglo pakistanščini.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro

hamez66 ::
Mene so dolgo nadlegovali v angleškem jeziku, po novem pa kar v hrvaškem.. Kličejo pa od vsepovsod, VB, Nemčija, Slovenija, Nigerija, ... :D No, tako kaže caller id, čeprav imajo tudi to pomoje sfejkano.

Hypathia ::
Tudi jaz sem ji rekla, da naj preprosto ignorira, se pa bojim, da če so prišli do njene telefonske, imajo morda tudi njeno številko bančne kartice. Ali pa mislite, da se v tem primeru ne bi ubadali s klici ampak šli kar direktno praznit račun? Oziroma kaj je fora teh klicev, kaj konkretno želijo doseči?

Gejspodar ::
Zdravo,
Najprej malce lahkega branja: https://www.varninainternetu.si/
Nato pa >Ali pa mislite, da se v tem primeru ne bi ubadali s klici ampak šli kar direktno praznit račun?
Če si prepričanja, da lahko nekdo s številko tvojega računa/bančne kartice kar "prazni račun" potem se malce motiš... Razen seveda v primeru direktnih bremenitev, ki jih npr. ponuja Amazon...
Nato pa >Ali pa mislite, da se v tem primeru ne bi ubadali s klici ampak šli kar direktno praznit račun?
Če si prepričanja, da lahko nekdo s številko tvojega računa/bančne kartice kar "prazni račun" potem se malce motiš... Razen seveda v primeru direktnih bremenitev, ki jih npr. ponuja Amazon...

DamijanD ::
Danes sta starša na strani Sečoveljskih solin (www.kpss.si) naredili eno rezervacijo, vpisali notri gsm cifro, potem pa je na stacionaren telefon prišel klic iz tujine a angleščini, da so naredili rezervacijo in da imajo virus na računalniku. Tolk sta bila pametna, da se nista ubadala s klicem. Kar pa mene skrbi kako je prišlo do tega, da je neka X oseba zvedla za to registracijo.

Runner71 ::

solatko ::
Problem je, da veliko internet poslovnežev ne skrbi za varnost svojih strani in telefonov. Ko dobim tak klic po klicu ali naročilu na kakšno novo štacuno, jih takoj pokličem in jim razložim, da naj malo bolje poskrbijo za naše podatke, kupujem pa vse na povzetje ali predračun, tako, da podatke o karticah nimajo in jih nikoli ne bojo imeli.
Delo krepa človeka

val46 ::
Solatko je pameten.
Bodi kot Solatko.
Vse trgovine v katerih je kdaj naročevala naj pokliče in jih napizdi, naj boljše poskrbijo za njene podatke. Zraven naj pove, da ji je tako Solatko svetoval!
Bodi kot Solatko.
Vse trgovine v katerih je kdaj naročevala naj pokliče in jih napizdi, naj boljše poskrbijo za njene podatke. Zraven naj pove, da ji je tako Solatko svetoval!

TheBlueOne ::
Teh klicev je dandanes kolikor hoces. Praviloma se delajo, da so microsoft tech support ali pa nek investicijska opcija. Mene je nazadnje klical avtomaticni odzivnik, da moja osebna ni OK in naj pritisnem 1, ce hocem ...
Stevilke dobijo od raznih virov, menda tudi nakljucno generirajo. Ce se javis to zabelezijo in te potem vedno vec klicejo. Naj mama menja telefonsko stevilko in bo verjetno mir. Posebej naj gleda, da se ne pojavi v imenikih, ker to je verjetno primarni vir stevilk.
Hudega rizika, da imajo kaksne stevilke kartic ni. Poleg tega jih je pri danansnjih vecstopenjskih preverjanjih tezko zlorabljat. Mene v primeru "cudnih" transakcij poklice banka.
Cudnih pomeni vecje vsote na racune v tujini.
Stevilke dobijo od raznih virov, menda tudi nakljucno generirajo. Ce se javis to zabelezijo in te potem vedno vec klicejo. Naj mama menja telefonsko stevilko in bo verjetno mir. Posebej naj gleda, da se ne pojavi v imenikih, ker to je verjetno primarni vir stevilk.
Hudega rizika, da imajo kaksne stevilke kartic ni. Poleg tega jih je pri danansnjih vecstopenjskih preverjanjih tezko zlorabljat. Mene v primeru "cudnih" transakcij poklice banka.
Cudnih pomeni vecje vsote na racune v tujini.

Gagatronix ::
Mene je banka klicala ker sem enkrat dvigoval gotovino na bankomatu kjer ponavadi ne. (Se drzim enega bankomata)
Na stevilke, ki jih nimam shranjenih v imeniku, se posebej ce ne pricakujem nobenega klica, se pa pac ne oglasam.
Na stevilke, ki jih nimam shranjenih v imeniku, se posebej ce ne pricakujem nobenega klica, se pa pac ne oglasam.

DrainBead ::
Jaz dobim kar nekaj takšnih klicev. Včasih me mika, da bi se oglasil, samo da vidim kaj se zgodi. Je kakšna možnost, da ti obremenijo račun za mobitel, če se samo javiš?
To me edino malo skrbi, kar se ne spoznam toliko
To me edino malo skrbi, kar se ne spoznam toliko

Enkrat sem po nesreči dvignil neko UK številko in je bilo samo "Hello hello" nekajkrat in sem odložil. Račun sem pozabil pogledat.

Malajlo ::
Jaz tem bedakom ponavljam, "can you repeat?", pa ko spet kliče, se samo javim in pustim telefon na mizi. Ali pa po dolenjsko odgovarjam. Če imam pa čas, pa tudi po pol ure "kramljam". Najbrž tisti na drugi strani za tisti dan odneha, ker ga prav j..m v glavo s popolnoma nepovezanimi vprašanji in odgovori. Pa vsake toliko ga dam na mute, pa da prodje vreme. Vsaj stroške jim delam 
Res sem pa začel blokirati cifre, če me ravno sredi dela motijo. Takoj, ko se oglasi, pa pove da je Alan in ga nimam kam dati, pa da je iz Microsoft HQ v Washingtonu (?), ga pošljem GTFO, pa block.
Sem pa dojemljiv za nove ideje, kako si dan polepšati. Nekaj navdiha sem dobil na 419eater.com

Res sem pa začel blokirati cifre, če me ravno sredi dela motijo. Takoj, ko se oglasi, pa pove da je Alan in ga nimam kam dati, pa da je iz Microsoft HQ v Washingtonu (?), ga pošljem GTFO, pa block.
Sem pa dojemljiv za nove ideje, kako si dan polepšati. Nekaj navdiha sem dobil na 419eater.com

Mene mikajo dve opciji:
1. na vsako njegovo vprašanje odgovorim z navdušenim "yes", dokler pač ne pogrunta, da ga zajebavam.
2. mu začneš nazaj prodajat kakšno svojo namišljeno storitev.
1. na vsako njegovo vprašanje odgovorim z navdušenim "yes", dokler pač ne pogrunta, da ga zajebavam.
2. mu začneš nazaj prodajat kakšno svojo namišljeno storitev.

aborko ::
Sam to vse zgubljaš tudi svoj čas. Bilo bi super nekako avtomatizirat odgovore, da njim gre čas, tebi pa ne. Pa da se program uči s katerimi odgovori ga najdlje zadrži na liniji. Je pa res, da jst mogoče dobim 3 take klice na leto in zato jim nahitro zabrusim kako rasistično in spustim kak neprijetno glasen piskajoč zvok.

permit ::
Zdravo,
Kako lahko v primeru direktnih bremenitev direkt praznijo račun samo s pomočjo IBAN?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Izi mobil mnenja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 98295 (936) | KTr1sk |
» | čuden klic na telefonuOddelek: Loža | 3090 (2240) | miha98 |
» | Obremenitev TRR-ja s strani amazona (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 27502 (16433) | bastadu |
» | Nova prijava v napravi WindowsOddelek: Pomoč in nasveti | 1322 (986) | starfotr |
» | Klic iz microsoftaOddelek: Operacijski sistemi | 2144 (1437) | Gapi |