Forum » Elektrotehnika in elektronika » faza v kablu, ki ni sploh priklopljen?
faza v kablu, ki ni sploh priklopljen?
Zvezdica27 ::
lp,
za potrebe zunaj sem potegnil iz štekarjev fazo in nulo ven, da bo tam vtičnica. Ker so štromarji "šparali" je zmeda, saj so zemlje uporabljali za kroge za luči. Ampak faza in nula sta, tako da ok, za kako luč, radio zunaj, bo OK. Dal sem 1mm kabel, kar po moje ne bom nikoli presegel (torej 1000w).
dal sem notri kabel, pri čemer je zemlja pač nevezana, v zraku (na obeh straneh), a na njej faznprifer pokaže fazo? Multimeter pokaže na zemlji potencial, 70V. Sem prijel... nič.
Je to samo inducirana napetost? Notri, v dozi iz katere sem vlekel, je cel kup kablov, cela zmeda... je to možno?
Probal sem 2x - dva različna kabla, ne razumem...
ima kdo kako idejo?
zz
za potrebe zunaj sem potegnil iz štekarjev fazo in nulo ven, da bo tam vtičnica. Ker so štromarji "šparali" je zmeda, saj so zemlje uporabljali za kroge za luči. Ampak faza in nula sta, tako da ok, za kako luč, radio zunaj, bo OK. Dal sem 1mm kabel, kar po moje ne bom nikoli presegel (torej 1000w).
dal sem notri kabel, pri čemer je zemlja pač nevezana, v zraku (na obeh straneh), a na njej faznprifer pokaže fazo? Multimeter pokaže na zemlji potencial, 70V. Sem prijel... nič.
Je to samo inducirana napetost? Notri, v dozi iz katere sem vlekel, je cel kup kablov, cela zmeda... je to možno?
Probal sem 2x - dva različna kabla, ne razumem...
ima kdo kako idejo?
zz
starfotr ::
Za inštalacije je minimalni presek 1,5 mm kvadrat,to lahko varuješ z 10 A varovalko.
Montiraj 3x2,5 mm kvadrat, če želiš vtičnico in 16 A varovalko.
In zemlja v zraku... To se ne dela tako.
Štromarji niso nič šparali. Na delu so bili (ste bili) šalabajzerji ali pa škrtuhi, ki jim je vsak eur pomembnejši pred varnostjo.
Montiraj 3x2,5 mm kvadrat, če želiš vtičnico in 16 A varovalko.
In zemlja v zraku... To se ne dela tako.
Štromarji niso nič šparali. Na delu so bili (ste bili) šalabajzerji ali pa škrtuhi, ki jim je vsak eur pomembnejši pred varnostjo.
Zvezdica27 ::
ni opcije, razbiti bi moral precej, da to uredim. Če bi lahko tja vlekel navadno luč (se bova strinjala, da je 1mm dovolj) in vsi to vežejo samo fazo in nulo, ni razlike, če za neko zunanjo luč namestim vtičnico pa pač občasno kak radio dam gor. 1000w ne bo šlo čez nikdar.
Nisem jaz to delal, so delali profi štromarji, ki so bili plačani in kot Lakotnik, potem za majstri rešujem. Bolje, da ti o štromarjih ne razlagam zgodbic.
Jaz sem vprašal zakaj je v vodniku "zemlji", ki na obeh straneh visi v zraku, 70v? S tem mislim, da pač nisem dal dvožilnega kabla, pač pa trožilnega in zemlje nikamor nisem vezal.
Tako da starfotr, če imaš odgovor na vprašanje, se priporočam!
b
Nisem jaz to delal, so delali profi štromarji, ki so bili plačani in kot Lakotnik, potem za majstri rešujem. Bolje, da ti o štromarjih ne razlagam zgodbic.
Jaz sem vprašal zakaj je v vodniku "zemlji", ki na obeh straneh visi v zraku, 70v? S tem mislim, da pač nisem dal dvožilnega kabla, pač pa trožilnega in zemlje nikamor nisem vezal.
Tako da starfotr, če imaš odgovor na vprašanje, se priporočam!
b
Miha 333 ::
Kot rečeno, kabel se ne dimenzionira glede na predvideno moč porabnika, ampak s kakšno varovalko je varovan. Ti morda že veš, da ne boš priklopil močnejšega porabnika, a sčasoma se to pozabi in za druge tega ne moreš trditi.
Poleg tega se vtičnice nikoli ne montira brez priključene ozemljitve, sploh pa ne zunaj. Za zunaj mora biti celo varovana s 30mA FID stikalom. Ter kot rečeno, za fiksne inštalacije je minimum 1,5mm2
Skratka to, kar delaš, kliče po nesreči in močno svetujem, da tega ne počenjaš oziroma raje narediš tako, da bo prav.
Poleg tega se vtičnice nikoli ne montira brez priključene ozemljitve, sploh pa ne zunaj. Za zunaj mora biti celo varovana s 30mA FID stikalom. Ter kot rečeno, za fiksne inštalacije je minimum 1,5mm2
Skratka to, kar delaš, kliče po nesreči in močno svetujem, da tega ne počenjaš oziroma raje narediš tako, da bo prav.
floyd1 ::
Inducirana napetost je, druga ne more bit, če tvoj opis drži.
Čez 5 let bo nekdo pozabil, kako je zadeva narejena, gor bo priklopil bazenski filter in nekdo bo pristal v črni kroniki zaradi požara ali mrtvih kopalcev.
Kako dolg pa je ta kabel? Tudi to je precej pomembno pri takih "zelo po domače" zadevah.
Čez 5 let bo nekdo pozabil, kako je zadeva narejena, gor bo priklopil bazenski filter in nekdo bo pristal v črni kroniki zaradi požara ali mrtvih kopalcev.
Kako dolg pa je ta kabel? Tudi to je precej pomembno pri takih "zelo po domače" zadevah.
mirator ::
Seveda gre za inducirano napetost. Starfotr ti je kar pravilno zapisal da gre za šalabajzarje in če ti praviš, da so bili profi, potem so bili profi šalabajzerji. Drži, da je po predpisih za stalno inštalacijo lahko minimalni presek 1,5 mm2. Ker se pač zadovoljiš z šalabajzersko rešitvijo, ti bo zadeva funkcionirala tudi s presekom 1 mm2 jasno pri varovalki največ 10 A. Ti pa toplo priporočam, da ne vgradiš šuko vtičnice ampak tisto s samo dvema luknjama brez zaščitnih kontaktov (v katero ne moreš vtakniti šuko vtikača), tako da boš lahko priključeval samo porabnike z dvojno izolacijo. Porabniki z dvojno izolacijo pa so tisti, ki imajo narisana dva kvadrata enega v drugem.
denabiker ::
a si nor? Delaj po predpisih, ne dajaj tanke žice!!! Takšen primer je bil pri teti, kjer so elektro mojstri napeljali 0.75mm2 do vtičnice, kjer je imela priklopljene nočne svetilke pri postelji. No enkrat, ko je je zeblo, pa je priklopila električni radiator na to vtičnico. Ne sprašujte, jaz sem popravljal to zažgano pi***rijo, lahko bi še do požara prišlo.
Ales ::
Zvezdica27 je izjavil:
... vsi to vežejo samo fazo in nulo, ni razlike, če za neko zunanjo luč namestim vtičnico pa pač občasno kak radio dam gor. 1000w ne bo šlo čez nikdar.
Ne bodi neumen. Ne veš, kdo bo to vtičnico za kaj uporabljal, ko tebe ne bo blizu ali pa že zdavnaj ne več tam.
Tako, kot si se lotil tega, znaš naredit resno štalo nekomu.
telexdell ::
Inducirana napetost je, druga ne more bit, če tvoj opis drži.
Ma kaka inducirana napetost v višini 70V. Nekje je poškodovana izolacija ali pa je kje vmes priključen še kak porabnik. In 70 V izmenične napetosti je že lahko smrtno nevarno!
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Ker ne verjameš, ti predlagam preprost poizkus. Vzami šuko podaljšek in mu v vtiču odklopi zaščitni vodnik, potem ga vključi v neko vtičnico in v vtičnici podaljška pomeri napetosti med fazo in zaščitnim kontaktom ter nulo in zaščitnim kontaktom. Sporoči, kaj ti bo V-meter pokazal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mirator ()
telexdell ::
Ker ne verjameš, ti predlagam preprost poizkus. Vzami šuko podaljšek in mu v vtiču odklopi zaščitni vodnik, potem ga vključi v neko vtičnico in v vtičnici podaljška pomeri napetosti med fazo in zaščitnim kontaktom ter nulo in zaščitnim kontaktom. Sporoči, kaj ti bo V-meter pokazal.
Mogoče sem že malce pozabil a inducirana napetost je definirana kot sprememba toka v časovni enoti. Kako se inducira napetost, če tok ne teče?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
zasavc83 ::
Imaš prav, gre za kapacitivnost. Takoj ko priklopiš neko minimalno breme, napetosti ne bo več.
floyd1 ::
Bo verjetno držalo (nisem štromar po izobrazbi). Sicer pa - ko priklopiš merilec tok steče . Torej?
Spomnim se, da smo v spalnici menjali navadno (žarilna nitka) žarnico z varčno in je tudi pri ugasnjeni luči oddajala zelo nadležen zvok - kot tiho brnenje, ki se je ponoči dobro slišalo. Sem skoraj doktoriral zraven, potem pa sem po nasvetu kolega štromarja v plafonjero stisnil en večji upor in je vtihnila.
Še vedno pa ne bi na konec kabla brez ozemljitve montiral običajne vtičnice. Preveč stvari lahko gre tu narobe.
Spomnim se, da smo v spalnici menjali navadno (žarilna nitka) žarnico z varčno in je tudi pri ugasnjeni luči oddajala zelo nadležen zvok - kot tiho brnenje, ki se je ponoči dobro slišalo. Sem skoraj doktoriral zraven, potem pa sem po nasvetu kolega štromarja v plafonjero stisnil en večji upor in je vtihnila.
Še vedno pa ne bi na konec kabla brez ozemljitve montiral običajne vtičnice. Preveč stvari lahko gre tu narobe.
Res gre za kapacitivnost oz. bolje rečeno za influenco. Samo tega nihče ne bo razumel, zato je bolj preprosto reči, da gre za inducirano napetost. V bistvu gre za izmenično el. polje med dvema vodnikoma (ki pravzaprav predstavljata kondenzator), ki sta na potencialu nule in faze. Če med ta dva vodnika paralelno vstaviš tretji vodnik, ki ne bo nikamor priključen, bo na njemu nastal nek potencial, ki je nižji od potenciala faze in višji od nule.
Saj bi se tudi lahko reklo, da gre za časovno spremembo kapacitivnega toka. Ker pritisnjena napetost časovno sinusno niha, enako nihajo (oz. se razporejajo) pozitivni in negativni naboji.
Mogoče sem že malce pozabil a inducirana napetost je definirana kot sprememba toka v časovni enoti. Kako se inducira napetost, če tok ne teče?
Saj bi se tudi lahko reklo, da gre za časovno spremembo kapacitivnega toka. Ker pritisnjena napetost časovno sinusno niha, enako nihajo (oz. se razporejajo) pozitivni in negativni naboji.
AnotherMe ::
Ugrabljam temo:
Na eni luci sem zamenjal navadno halogensko 25w zarnico z 5w led sijalko.
Ledica pri ugasnjenem stikalu (zelo) rahlo sveti.
Kaj lahko tu naredim?
(brez kakega posega v instalacijo - to ke v najeti pisarni)
lp
Na eni luci sem zamenjal navadno halogensko 25w zarnico z 5w led sijalko.
Ledica pri ugasnjenem stikalu (zelo) rahlo sveti.
Kaj lahko tu naredim?
(brez kakega posega v instalacijo - to ke v najeti pisarni)
lp
V luči dodaj med fazo in nulo element IA50 (TEM Čatež). Dobiš ga skoraj v vsaki trgovini z elektromaterialom.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ali je vezanje žile za ozemljitev na nulo direkt v vtičnici nevarno? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 28226 (2786) | krepki |
» | Kako vezati vtičnico na 4 žice? (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 14412 (11740) | perci |
» | UTP kabel pod napetostjo?Oddelek: Omrežja in internet | 7038 (6017) | Utk |
» | FID in trofazni elektromotorOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2028 (1937) | mirator |
» | kabli prebijajo?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 8840 (7922) | telexdell |