Forum » Pomoč in nasveti » NAS se ne prižge več
NAS se ne prižge več

zee ::
Živjo,
Doma imam DIY NAS, ki ga sestavlja matična plošča Supermicro X10SDV-4C+-TLN4F, 2x 16 GB RAM-a, ohišje Supermicro SC721TQ-250B z 250 W napajalnikom, 1x 128 GB SSD, 3x 6 TB Toshiba trdi disk (mirror + hot spare). Na sistemu teče Debian.
Oni dan sem opazil, da je NAS ugasnjen. Poskusil sem ga prižgati, a neuspešno. Presenetljivo, se lahko povežem na ugasnjen NAS preko IPMI vmesnika, kjer pa ni prijavljene nobene napake. Tudi preko IPMI-ja ne more zagnati zadeve.
Vprašanje: Je bolj verjetno, da je crknila matična plošča (kak kondenzator v SG vročini) ali napajalnik? Napajalnik ima še smisel zamenjati, matične plošče pa pač ne.
Reševanje podatkov ni problem, ker lahko disk zadegam v poljubni računalnik, jih mountam in pretočim podatke dol iz njih.
Hvala vnaprej!
Doma imam DIY NAS, ki ga sestavlja matična plošča Supermicro X10SDV-4C+-TLN4F, 2x 16 GB RAM-a, ohišje Supermicro SC721TQ-250B z 250 W napajalnikom, 1x 128 GB SSD, 3x 6 TB Toshiba trdi disk (mirror + hot spare). Na sistemu teče Debian.
Oni dan sem opazil, da je NAS ugasnjen. Poskusil sem ga prižgati, a neuspešno. Presenetljivo, se lahko povežem na ugasnjen NAS preko IPMI vmesnika, kjer pa ni prijavljene nobene napake. Tudi preko IPMI-ja ne more zagnati zadeve.
Vprašanje: Je bolj verjetno, da je crknila matična plošča (kak kondenzator v SG vročini) ali napajalnik? Napajalnik ima še smisel zamenjati, matične plošče pa pač ne.
Reševanje podatkov ni problem, ker lahko disk zadegam v poljubni računalnik, jih mountam in pretočim podatke dol iz njih.
Hvala vnaprej!
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
- spremenilo: zee ()

dsfsfawer235 ::
Živjo,
Hvala vnaprej!
Najbolj verjetno bo kar napajalec, mobo mi se nikoli ni crknil na tak nacin, da ne bi dal vsaj nekaj od sebe, magari piskanje (ce imas beeper). A ventilator ti zavrti?
(cestitke na izbiri diskov, te zagotovo niso problem

If you don't work in a sweatshop, thank a Union.
If you do work in a sweatshop, start a Union.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Rb-star.svg
If you do work in a sweatshop, start a Union.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Rb-star.svg
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dsfsfawer235 ()

Na maticni plosci sveti oz. utripa zelena ledica, kar je okay.
Noben ventilator se ne vrti. Ko pritisnem gumb za vklop, se ne zgodi nic.
Noben ventilator se ne vrti. Ko pritisnem gumb za vklop, se ne zgodi nic.
zee

pegasus ::
Ledica kaže, da je ipmi živ.
Poskusi vseskupaj odklopiti, da se kondiči spraznejo in nato nazaj vklopiti v štrom in znova zagnati. Upoštevaj, da je lahko problematičen tudi power switch. Sicer pa poskusi z drugim napajalnikom.
Poskusi vseskupaj odklopiti, da se kondiči spraznejo in nato nazaj vklopiti v štrom in znova zagnati. Upoštevaj, da je lahko problematičen tudi power switch. Sicer pa poskusi z drugim napajalnikom.

@pegasus:
Poskusil sem oboje, rezervnega napajalnika pa nimam (se) - jeba nestandardnih napajalnikov..
Poskusil sem oboje, rezervnega napajalnika pa nimam (se) - jeba nestandardnih napajalnikov..
zee

ATX vendar taksne podolgovate oblike, ki bolj pritice streznikom.
zee

nejcek74 ::
http://www.plinkusa.net/webSS-250SU.htm
a nekaj takega? to sem jaz parkrat menjal na mojih NAS-ih dokler sem jih mel. Sem jih kar na zalogo kupil na ebay-u.

Baja ::
poglej ce lahko standardnega priklopiš, pač izven ohisja za test.
zna pa biti problem z napajanjem kakega backplane-a
zna pa biti problem z napajanjem kakega backplane-a

http://www.plinkusa.net/webSS-250SU.htm
a nekaj takega? to sem jaz parkrat menjal na mojih NAS-ih dokler sem jih mel. Sem jih kar na zalogo kupil na ebay-u.
Nekaj taksnega, ja. Bom premeril in preveril, ce je primerne velikosti.
Ta plata podpira klasičen ATX napajalnik, preverjeno.
Jako kul. Hvala.
zee
Zgodovina sprememb…

Han ::
Te plate so kar občutljive glede napajanja. V Kamniku imajo Seasonic na zalogi, drugače pa ima Supermicro dobavo pri nas Mlacom. Plato komot premontiraš v drugo ITX ohišje, ki ima prostor za klasičen ATX napajalnik.
https://e-misija.si/search/?sq=seasonic
https://e-misija.si/search/?sq=seasonic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Han ()

Nisem v Sloveniji, bi bil pa Mlacom moja prva izbira.

zee

Tale napajalnik ima sila zanimivo ceno. Za nekaj deset evrov vec lahko dobim kar novo ohisje in standarden napajalnik.
zee

Že naročen. Če/Ko se izkaže, da je matična plošča živa, naročim še ohišje. Bi šel v trgovino in nabavil takoj, vendar moram biti še nekaj dni doma, da se mi izteče desetdnevna karantena po obisku Slovenije.
zee

Danes sem dobil napajalnik. Priklopil sem ga na maticno plosco, vendar se NAS ni zagnal. Enako kot prej se je nanj mogoce povezati preko IPMI-ja, zagnati ga pa ni mogoce. Ker sem delal z izklopljenimi diski, sem poskusil prizgati NAS s sklenitvijo jumperja za zagon, vendar ni nic pomagalo.
Zgleda, da je sla maticna plosca po gobe, kar pomeni, da me cakata resevanje podatkov in nakup novega NAS-a.
Hvala vsem za nasvete.
Zgleda, da je sla maticna plosca po gobe, kar pomeni, da me cakata resevanje podatkov in nakup novega NAS-a.
Hvala vsem za nasvete.
zee

Han ::
Predvidevam, da si gumbek baterijo že preveril in obenem resetiral BIOS.
Mimogrede, kateri napajalnik si nabavil?
Mimogrede, kateri napajalnik si nabavil?

Ze poskusil in ne "pali".
Nov napajalnik je EVGA 450BR. Velikost je primerna za HTPC ohisje, ki sem ga imel ugledanega.
Nov napajalnik je EVGA 450BR. Velikost je primerna za HTPC ohisje, ki sem ga imel ugledanega.
zee

blink ::
Kako pa je ponavadi pri NAS-ih glede dostopa do podatkov v primeru da crkne komponenta ki ni hdd? Npr. razni Synology in podobni, ali lahko hdd vzames ven in priklopis na nek sata to USB kabel in ze dostopas?

Pri Synology-ju je tako, da lahko izbiras med "navadnim" RAID-om in "hibridnim" RAID-om. Prvi tip RAID-a navaden Linux softverski RAID, do katerega dostopas tako, da diskovje premontiras v namizni racunalnik in enostavno prikljucis z ukazom mount. Za "hibridni" RAID pa ne vem.
V mojem primeru je tako, da so podatki na pokvarjenem NAS zapisani na datotecnem sistemu ZFS, kar je malenkost bolj nerodno za resevanje, ceprav je princip zelo podoben kot pri "navadnem" RAID-u.
V mojem primeru je tako, da so podatki na pokvarjenem NAS zapisani na datotecnem sistemu ZFS, kar je malenkost bolj nerodno za resevanje, ceprav je princip zelo podoben kot pri "navadnem" RAID-u.
zee

dripac ::
Pri Synology-ju je tako, da lahko izbiras med "navadnim" RAID-om in "hibridnim" RAID-om. Prvi tip RAID-a navaden Linux softverski RAID, do katerega dostopas tako, da diskovje premontiras v namizni racunalnik in enostavno prikljucis z ukazom mount. Za "hibridni" RAID pa ne vem.
Tudi Synology-jev SHR je možno "obnovit" oziroma migrirat v primeru okvare NAS-a.
npr; https://community.synology.com/enu/foru...

Baja ::
To laufaš ZFS na linuxu?
ker jaz sem na solarisu simuliro okvaro mašine in sem diske preprosto dal v drugo solaris kišto in importal najden pool. je že par let od tega, ampak če se prav spomnim nisem imel nobenih problemov.
ker jaz sem na solarisu simuliro okvaro mašine in sem diske preprosto dal v drugo solaris kišto in importal najden pool. je že par let od tega, ampak če se prav spomnim nisem imel nobenih problemov.

Ja, resevanje podatkov ne bi smel bit problem. Sem ravno privlekel domov en sposojen racunalnik in nov NAS od Synology-ja.
To je pa dobro vedeti. Hvala!
Tudi Synology-jev SHR je možno "obnovit" oziroma migrirat v primeru okvare NAS-a.
npr; https://community.synology.com/enu/foru...
To je pa dobro vedeti. Hvala!
zee
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | ASRock prvi s ploščo za nov standard napajalnikov ATX12VO (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Matične plošče | 12685 (9651) | Meizu |
» | domači serverOddelek: Pomoč in nasveti | 4223 (3686) | opeter |
» | NAS ali DAS ali ... za eksterno shranjevanje podatkovOddelek: Kaj kupiti | 2546 (2446) | levaky |
» | NAS - samogradnja (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 19309 (15550) | cekr |