» »

NAS ali DAS ali ... za eksterno shranjevanje podatkov

NAS ali DAS ali ... za eksterno shranjevanje podatkov

MK99 ::

Pozdravljeni!

Sem fotograf/videograf in sem prišel do nivoja, ko mi posamezni diski niso vec dovolj veliki za delo/backup. Sem razmišljal o nakupu NASa, potem pa odkril tudi DAS, tako imam rahlo dilemo kaj kupiti. Kaj bi priporocali?

Trenutno imam v sistemu 5 diskov:

1x 128GB SSD - OS (40GB free)
1x 1TB WD Black WD1001FALS - LR baza (400GB free)
1x 2TB WD Black WD2002FAEX - Delovni (500GB free)
1x 3TB Seagate ST3000DM001 - Photo (100GB free)
1x 3TB WD Green WD30EZRX - Int. Backup (full)

na mizi imam še 1x 2TB WD Green WD20EARS (full)

Cilj mi je narediti dovolj prostora v sistemu za vsaj leto dni, ter imeti izven ohišja dodatno kopijo vseh pomembnih podatkov.
Tako sem razmišljal, da bi iz sistema odstranil 2TB Delovni disk in 3TB Backup disk, ter dokupil 3TB Seagate disk in dodal 2TB WD Green disk.
Oba 3TB diska bi dal skupaj (tu še razmišljam ali RAID0 ali enostaven Spanning), 2TB Green disk pa bi imel za interni dnevni backup podatkov (my documents, emails,.. +temp odlagalisce pomembnih zadev, dokler eksterni backup (nas) ne sinhronizira) Potem bi imel sistem takole:

1x 128GB SSD - OS
1x 1TB WD Black WD1001FALS - LR baza
1x 3TB Seagate \ DELOVNI DISK (RAID/SPAN)
1x 3TB Seagate / DELOVNI DISK (RAID/SPAN)
1x 2TB WD Green - int. backup

na mizi ostane:
1x 2TB WD Black
1x 3TB WD Green

Potem pride pa na vrsto NAS :)
Kot receno, sam ne potrebujem nekega centralnega data streznika. Ne rabim dostop do TV, neta, dvd, itd, itd.. Nimam mreze racunalnikov ali mreznih printerjev. Ni nobenih virtualnih ali lastnih streznikov, ip kamer, itd, itd.. Meni je prioriteta imeti dodatno eksterno kopijo DELOVNEGA DISKA (oz. polja) in LR Baze. Ker gre pri nasu za RAID polje, mi je pomembna vsaj 1 disk fault toleranca.
Primarno gre za foto in video material.
Poznati morate tudi moj work-flow.. Po fotkanju kreiram novo mapo na delovnem disku, kamor prenesem ves foto/video material s kartic. Taka mapa je ponavadi velika med 20-50GB. Preden kartice pobrišem zazenem SyncToy (program za sinhronizacijo dveh diskov; ki potem sam prenese nove podatke na interni backup disk) ali pa rocno povlecem mapco na backup disk.
Tako sam nimam nekih potreb po dnevnem oz. instantnem dupliciranju/arhiviranju podatkov. Za dnevni backup bi uporabljal interni disk, ki bi ga omejil samo na .psd datoteke, ki se dejansko kreirajo in spreminjajo ob mojem delu. Tudi ne rabim starih verzij podatkov, ker enostavno nimam takih datotek. Gre za foto in video, ki vedno ostaja enak. Ker tudi ne fotkam vsaki dan, NASa sploh ne bi prizigal vsaki dan. Opcija bi bil priklop 1x na teden oz takrat, ko dejansko kreiram nove podatke (ceprav se bolj nagibam k 1x tedenskemu rezimu, saj bi za med-tedenske zadeve lahko uporabil interni backup disk kot odlagališce oz. temp backup).

Sem zacel malo gledati NASe in nekako izbral tegale: http://www.mlacom.si/synology-ds412 .... 4 diski, 600eur
potem pa pri sosedih opazil tegale: http://www.mimovrste.com/artikel/145001... (http://www.qnap.com/en/index.php?sn=822... .... 4 diski, 400eur, oz prek Amazona 320eur s poštnino vred!
Po prebiranju raznih testov je Qnap dobro ocenjen, sploh kot best-buy zadeva. Ker sklepam, da sem bolj osnovni/skromni uporabnik nasa, nekih blaznih funkcij sploh ne rabim.

Pri Synology je moznost uporabe njihovega hibridnega raida, ki podpira razlicne velikosti diskov kar je po eni strani super (tule se igram in sestavljam: http://www.synology.com/support/RAID_ca...
Tako bi tu lahko uporabil oba obstoječa diska, ki mi ostajata iz sistema in dokupil še enega 3TB pa bi potem imel:
1x 2TB
2x 3TB
= 5TB prostora in 3TB za protection (cenovno me to potem pride cca 750eur)
Ce kasneje dokupim še 3TB disk imam 8TB prostora in 3TB za protection..

AMPAK...

Synology je v osnovi za 280eur drazji od QNAP, ki nima svojega lastnega raida in dela samo z enako velikimi diski.
Tako bi lahko kupil 2x 3TB in skupaj z obstojecim dal v nas 3x 3TB diske in imel RAID5 z 6TB prostora in 3TB za protection.. (cenovno me to pride cca 600eur, +1TB vec prostora dobim, + ostane 2TB disk za kaj drugega)
Ce kasneje dodam še en 3TB disk, se zadeva lepo razširi na 9TB prostora in 3TB za protection.

Tako ne vem kateri bi bilj bolj primeren za moje potrebe, ali mogoce celo kateri tretji?
Kako je pa z uporabo npr 1x 3TB Green in 2x 3TB Seagate diskov.. se bo mocno poznalo na hitrostih zaradi pocasnejšega Green diska? Po drugi strani pa spet, mi niti ni problem pocakati 5-10min vec, da se 1x tedensko sinhronizirata delovno polje in nas... :)

Nekako (laicno) sem gledal na lastnosti NASa primernega zame:
- moznost omejit dostop do nasa samo na en PC, popolnoma blokirat wireless dostop, itd.. pac, varnost podatkov in dostopa je na prvem mestu!
- enkripcija podatkov
- moznost uporabe razlicnih proizvajalcev in razlicnih tipov diskov
- moznost avtomaticnega zagona, sinhronizacije in izklopa NASa ob vnaprej definiranih intervalih (ce kaj takega sploh obstaja)

To je nekako to.. V bistvu se premalo spoznam na te zadeve, da bi vedel ce je še kakšna lastnost na katero moram biti pozoren ob nakupu.

Ko sem vse tole raziskal v zvezi z NASom, sem pa odkril DAS z raidom, kar sem mislil, da sploh ne obstaja.
Na UK Amazonu npr jih je celi kup, od 2-8 diskov, eSATA/USB3 priklop... cenovno od 100-300eur.
http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_nos...

Samo pri nas ne najdem prakticno nic o DAS, niti, da bo ti kdo prodajal... Zakaj? Zadeva ni ok? Se mi nekako zdi, da je za moje potrebe NAS kar overkill in bi bil DAS super. Ni tako?
Vsak komentar/nasvet dobrodošel :)

TIA,
Matic

trnvpeti ::

kolk hitro internet linijo imas?
ciljam na bitcasa infinity storage za 70$ na leto za backup

NAS, namesto synology/qnap lahko sam sestavis en racunalnik (cca 200eur brez diskov), in notri das diske, ter si tako naredis NAS

MK99 ::

Offline storage ne pride v poštev ker:
- ne zaupam dovolj glede varnosti podatkov
- prepocasen prenos podatkov (trenutno imam okoli 3-4TB za shranit; imam Telemachov 20/2Mbps. Tudi 1x tedenski backup 50GB bi bil hudo pocasna zadeva)
- predrago (tudi $70 (oz $99 kot je redna cena) mi v 2-4 letih pokrije stroške domacega NAS/DAS)

Da bi sestavil svoj NAS je bila tudi opcija ja. Samo mi priporocajo hardware raid, ki je pa drag (300eur za 4 diske oz. 500eur za 8 diskov), pa tudi na postavljanje streznikov se ne spoznam. Pa dokler je razlika 100-200eur med diy in kupljenim, imam raje kupljenega :)

trnvpeti ::

za NAS ne rabis hw raid (tudi synology recimo ga nima)
synology ds413j te pride cca 300eur

MK99 ::

Kaj je potem dejansko razlika med NAS in DAS, razen nacin priklopa seveda, za moje potrebe? NAS je mrezni, DAS je direktni, oba omogocata RAID5, kaj vec pa niti ne rabim... Zakaj mi nihce nikoli ni omenil DASa, vsi samo NAS, ko sem spraševal kaj kupiti za zunanje arhiviranje? Pa cisto resno vprašanje, se ne spoznam in ne vem v cem je "catch" pri DASu..

Oz, kje je prednost npr tegale Synology za 300eur v primerjavi z npr temle DASom: http://www.amazon.co.uk/Sans-Digital-To...
Sans Digital TowerRAID TR8M+B 8 Bay eSATA RAID 0/1/10/5/JBOD Performance Tower with 6G PCIe Card.. ?

Kot laik primerjam in vidim: oba imata raid5, cenovno podobna, mreznega priklopa ne rabim ker uporabljam samo 1 pc, DAS ima moznost 8 diskov (kar je velik plus ker 4 diski so mi trenutno minimum, raje bi 5 ali še vec, da je razširljivo s casom. In cene NASa gredo v nebo, pri 5 ali vec diskih..),...

Invictus ::

Če boš priklapljal samo en računalnik, je dovolj DAS.

Mrežni vmesnik ima tudi svoje hibe. Recimo maximum 1Gbit/s prenosa. DAS na USB 3.0 ima vsaj 5Gbit/s.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

trnvpeti ::

nas priklop vec delovnih postaj (kar ti ne rabis)
das hitrejsi prenos (esata 250M/s)

levaky ::

Sam sestavi NAS.

Kupi en cheap dual core(Core2Duo alpa neki) s pripadajočo plato(dobiš vsaj 4 SATA), zraven dodaj en dober kontroler(IBM M1015 - 8 diskov), vse skupaj vrži v Kak Fractal Design XL ali Core 3000 in je.

Placa boš imel za 6-8 diskov v režah + še kake 3-4 v CDROM reže(z dodatno kupljenim cagom).

NA USB ključek vržeš FreeNAS oz NAS4Free, inštaliraš in voila... Laufa NAS z software RAID5 oz 6(omisli si kak hot-spare, če ti slučajno kak disk odleti). ČE imaš bolj pomembne podatke bi jaz rajši izbral RAID6 kot 5.

Cenovno, glede na performance, te bo to še najceneje prišlo. PA še prenosi dobo takšni kot se zagre... Tisti razni Synologi ponavadi razočarajo s slabimi prenosi(folk poroča med 20 in 60mb/s).

Matej

Da ne omenjam vseh prednosti, ki jih prinese ZFS na FreeNASu

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: levaky ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domači server (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6911728 (7991) MrStein
»

Kateri zanesljiv HDD za v NAS za backup?

Oddelek: Kaj kupiti
365245 (4537) Red_Mamba
»

Notranji trdi disk 2TB - 5 različnih vrst ?! (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5213065 (11559) SanAndreas
»

NAS ali "domačo rešitev"?

Oddelek: Kaj kupiti
204470 (3571) levaky

Več podobnih tem