» »

Katero potopno črpalko za deževnico

Katero potopno črpalko za deževnico

hbgqzR ::

Dober dan še enkrat... Pri 5m3 cisterni za deževnico (nazadnje, kar sem videl, je bila nekje 75% polna, zdaj je nekaj deževelo, verjetno je polna), katero potopno črpalko predlagate za zalivanje s 'pravokotnim' zalivalnikom (levo-desno) za kakšne 200m2 bodoče zelenice na terenu, ki je bila na novo splanirana? Trenutno so napovedi precej vroče, verjetno je smiselno počakati s setvijo trate (in zalivanjem) sicer do konca avgusta, ali? Računamo nekje 50-100€ za takšno reč, idealno je dražja z večjim popustom... Bi predlagali inox ali v celoti plastična, ker je v vodi. Se ugasne sama, če izčrpa vse?

Highlag ::

Običajno imajo vse potopne vgrajene eno stikalo - zgleda ko en privesek ki ga zrak drži navzgor, ko se pozicija prevesi se črpalka ugasne.
Problem pri vseh teh črpalkah je predvsem črpalna višina. Vse imajo precej velik priključek za cev - tudi 2", priklapljamo pa gor 1/2" cevi. Tako je na sistemu precej izgub in zato ima na koncu 20m cevi voda zalo nizek tlak.
Tako da bi jaz najprej pogledal kako je s tem. Če je rezervoar 5m pod zemljo mora črpalka biti sposobna dvignit vodo vsaj 5m.
Never trust a computer you can't throw out a window

hbgqzR ::

Hvala... Je tole v redu, če iz 2" (maksimum fi pretoka) zreduciraš na 1/2" (na 1/16 pretoka ali kaj - pri isti moč se pritisk v cevi poviša)? Tudi hlajenje črpalke nič ne trpi za to? Reducir daš verjetno takoj na odtoku - da uporabiš 1/2" cevje? Pri nas je rezervoar ene 2m globok, takoj pod nivojem zemlje. Tole, kar smo naročili in plačali (nismo še prevzeli), sprazni 5m3 cisterno v vsega 25 minutah (glede na specifikacije) pri polnem pretoku, so lahko kakšne težave s cisterno (saj vgrajena je kot je potrebno, počiva na in obsipana je z rizlo)? Se da pri teh 'potopkah' kje nastaviti črpalnost - je reducir edini regulator (namesto 25min pač potem porabi 100min, če se ne kvari), pa to je še vedno preveč, tisti zalivalnik bo prek hiše škropil... Smo vzeli eno precej ugodno, da preverimo vse skupaj.

Tele 1" na 1/2" (ali celo 2" na 1/2") reducirje dobiš verjetno v večini trgovin s cevmi ali za vrtno tehniko?

PS: 1/16 maks pretoka, PI x r x r!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hbgqzR ()

hbgqzR ::

Malo sem že pozabil tele preračune glede ploščine kroga in to, ne morem več popravljati.
Fi je 2 x r... :-)

Se pravi, je presek 3.14 x (fi/2) x (fi/2)
Faktor pretoka in pritiska je potek kvadrat razmerja polovice reduciranega fi-ja? Tako nekako? Od daleč se zdi mogoče celo smiselno...
Torej se pri reduciranju iz 2" (maks fi) na 1/2" (normalno zalivalno cevje) potem podaljša čas iz 25 min na 400 min (16x) (nonstop zalivanja)?
Malo je boljše, ampak ni ravno neka hud naliv teh 6 ur škropljenja, odvisno od površine, sicer (naj bi bilo ene 200m2).
Povečan pritisk nič ne moti potopke, če je dimenzionirana za pretok 2" fi, verjetno ne, najbrž nisem prvi, ki to sprašuje?

Highlag ::

Pritisk se poveča predvsem v rotorju črpalke. V ceveh se ga ne čuti... Če imaš zahteve po višini in pritisku glej za večstopenjskimi črpalkami.
Never trust a computer you can't throw out a window

hbgqzR ::

Nimam, samo chatam malo. Kje se dobi nek normalen reducir iz 1" na 1/2" ali pa celo iz 2" na 1/2" ?

Bud_Bundy ::

Merkur, termotehnika, sosed vodovodar.

dvojka ::

5m3 vode boš oziroma bi moral na 200m2 zliti v cca 5 dneh tako, da na neko učinkovito zalivanje celotne površine v suši pozabi. Za štart trate bo sicer v redu saj se pazi, da je samo zgornja plast lažna (ne utapljat semena!). S sajenjem počakaj na oktober saj bo letos še kakšna vročina in z 5m3 ne boš nič rešil. Za en pršilec bo v redu čisto vsaka črpalka ampak za 200m2 ga boš moral kar precejkrat prestaviti. Pa vso srečo!

hbgqzR ::

Evo, to je ena od teh čarovnij, 1" na 1/2", če še kdo potrebuje, baje po tem grozno ni povpraševanja, ker potopna črpalka - duuuh? :-)

starfotr ::

Črpalka, ki je v vodi in dela samo občasno je najslabša opcija. Hitro vdre voda vanjo. zato priporočam dvig črpalke na suho in potop samo, ko je v uporabi.

Oziroma naj bo v vodi več kot 1 teden brez delovanja.

hbgqzR ::

Ok, bomo pazili in črpalko 'potapljali' samo v času zalivanja, čeprav delovati zna kar precej, dokler je pač voda. Moram reči, da, če se bomo že spufali, se na sami potopki zagotovo ne bomo :-)

Kako pa je najboljše narediti, da ni vedno treba odvijati šravfov, dvigovati in podstavljati pokrova (npr. tole) - pod črnim vrhom zvrtaš luknjo in vstaviš neko kratko požirko za kabel in za električni kabel - pač v času delovanja?

Cene so pa šle v nekaj mesecih kar nekaj gor... Ali pa smo mi imeli nekaj sreče s popustom. Ali oboje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hbgqzR ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izkoriščenje deževnice (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10216455 (3883) BorutO
»

Pretok vode skozi vrtno cev (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5217237 (15805) alese
»

čiščenje deževnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5324887 (14866) Apple
»

črpalka za deževnico

Oddelek: Loža
103505 (3154) knap
»

Akumulator za 12V črpalko (zalivanje vrta)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
153578 (3101) cegu

Več podobnih tem