» »

Kako s switchem razdeliti en kabel na IP TV (A1) in podatke?

Kako s switchem razdeliti en kabel na IP TV (A1) in podatke?

mojca ::

Pri A1 imamo nov modem in novo škatlo za TV (https://slo-tech.com/forum/t766387).

Od modema do TV-ja je (kar dolga in zvita cev) z UTP kablom, vendar vanjo poleg drugih obstoječih kablov ne spravim več dodatnega UTP kabla in bi bilo potrebno "štemat" drugje. Ob TV-ju bi rada postavila še nekaj mini računalnikov.

Kupila sem switch D-Link DGS-105 in pohlevno upala, da bom lahko z enim kablom in switchem rešila problem, vendar se switch čudno obnaša. Dokler ne priklopim TV-ja, lahko uporabljam več računalnikov (vsak iz svojega porta na switchu). Ko pa priklopim TV, DHCP vse računalnike prestavi v neko X omrežje (namesto 192.168.1.x je kar naenkrat 10.x.x.x) in ne dela več. Torej: samo televizija ali samo računalniki delajo, obojega skupaj pa mi ni uspelo usposobiti.

Ima kdo kakršenkoli dober namig?

(Ni mi problem plačati za malo dražjo mrežno opremo. Ta switch je pač najbolje, kar so imeli v lokalni štacuni tisti hip na voljo.)

mat xxl ::

Kaj pa če modem prestavite k TV ju in potem kabel do modema podaljšate čez to zavito cev ?

Ni mi sicer jasno, kje je problem, priklop imate torej preko STB-ja od A1 ? Kaj pa oni pravijo ?

Sicer pa kable čez brez konektorjev in naknadno konektorje gor ¨!

VeganCyclist ::

Podobno sceno sm mel jst pr fotru te dni. Pocen switch, na kermu je blo svega i svašta. Ni delovalo.

Scorpy84 ::

Modem bo treba pravilno nastaviti, port na izhodu nastaviti na trunk in ne samo data ali pa kakor oni imajo nastavljeno. Lahko, da tudi trunk drugace poimenujejo.
Imam isti switch, pa gor dva box-a od telekoma, dva racunalnika, pa vse deluje kot more.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Scorpy84 ()

FoxKnox ::

Kolikor jaz vem , data in iptv ne gre skupaj. Vsako po svojem kablu iz modema, seveda se pa da s switchem razdeliti data kabel na več Data priključkov in pa iptv kabel na več iptv priključkov.
Najbolj enostavno je poštemati in potegniti še data kabel, saj se lahko skrije za talne letvice ali v pvc kanalčke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FoxKnox ()

OmegaBlue ::

Sicer točnega stanja pri A1 ne poznam kako imajo pri tebi speljamo mrežo(se razlikuje pri operaterjih od lokacije do lokacije), a iz opisanega se sliši da imajo ločeno mrežo za TV (dejstvo da dobiš drug subnet ko sta priklopljena oba porta).

V tem primeru ti tvoj model stikala ne bo pomagal, saj po domače zna delati samo z enim omrežjem in s priklopom TV in internet mreže lahko hitro spraviš zadevo do čudnega obnašanja.

Tako kot je nekdo zgoraj omenil, potrebovala bi switch ki ima vlan podporo in nekoga ki ti lahko pomaga primerno nastaviti (v tem primeru bi potrebovala 2 vsakega na eni strani - pri modemu da združi promet na en kabel in drugega pri tv da loči omrežja na različne porte).

Alternativa so adapterji ki ti kabel razdelijo na 2 priključka, a posledica je max 100Mbit prenosa čez kabel razdeljen na tak način.
Recmo https://www.techtrade.si/rj45-adapter-t.... En kabel potem pelješ v tv drugega pa na stikalo z računalniki.

Seveda če ima A1 podporo da box deluje v OTT načinu mogoče nič od tega ni potrebno, to jih pa vprašaj na podpori ali imajo možnost.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

fr1k ::

Če zadostuje 100Mb/s hitrosti za podatke + 100Mb/s za TV (to je povsem dovolj tudi za 4k streame), je nabolj zanesljiva in enostavna rešitev res kabelski združilec/razdelilec: eden na strani modema in drugi na strani TV+PC.
Vendar ne "navadne" 1:1 RJ45 razdelilce kot predlaga OmegaBlue, saj ne bodo delali v tej vlogi (je na TechTrade-ovi strani tudi z rdečo napisano: Namenjen uporabi z analognimi sistemi!

Razdelilec mora biti namenski, npr. vzameš 2 kosa teh in povežeš kot je na sliki.

Prednost te rešitve pred switchem je tudi da dela brez energije ki jo sicer porablja switch. Tudi če porabi samo 5W je to na letni ravni cca 5EUR dodatnih stroškov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fr1k ()

OmegaBlue ::

Nja moja napaka, mislil sem nekaj takega https://www.techtrade.si/rj45-adapter-2... a je namenjen vtičnicam.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

mojca ::

mat xxl je izjavil:

Kaj pa če modem prestavite k TV ju in potem kabel do modema podaljšate čez to zavito cev?


Od modema imam speljan še printer, mrežni kabel v drugo sobo in dva telefona. Relokacija ne bo bistveno pomagala.

Sicer pa kable čez brez konektorjev in naknadno konektorje gor!


Ni problem v konektorjih. V kakšen centimeter debelo cev pač ne moreš spravit čudežev.

Saj tudi štemamo v končni fazi lahko, ampak če bi šlo z nekaj hardvera in pravilnih nastavitev, bi bilo res res res kul.

@Scorpy84: hvala za namige in potrditev, da je to v teoriji možno izvesti.
Spomnim se, da smo imeli pri T-2-ju posebej vtičnico za TV in posebej za internet. Tu nekako dela vse iz vseh vtičnic, samo ne hkrati.

(A1 support je sicer precej bolj švoh od tega, kar sem bila vajena v preteklosti. Predvsem je skoraj misija nemogoče dočakati zvezo, in en mesec od podpisa pogodbe je trajalo, da so menjali paket. Če bo potrebno njihovo posredovanje, upam, da se bo sploh dalo urediti.)

fr1k ::

Ja to je to. Meni dela že par let bp.:D

mojca ::

OmegaBlue je izjavil:

s priklopom TV in internet mreže lahko hitro spraviš zadevo do čudnega obnašanja.

Tako kot je nekdo zgoraj omenil, potrebovala bi switch ki ima vlan podporo in nekoga ki ti lahko pomaga primerno nastaviti (v tem primeru bi potrebovala 2 vsakega na eni strani - pri modemu da združi promet na en kabel in drugega pri tv da loči omrežja na različne porte).


Mreža se je čudno obnašala že do sedaj (pred menjavo operaterjeve mrežne opreme mi je internet napol crknil vsakič, ko je bila prižgana televizija; do nekaterih mašin v lokalni mi še SSH ni delal normalno), ampak sem nekako tolerirala, zdaj je pa čas, da uredim.

Bom vprašala na A1 še to, kako je s subneti. Ampak predpostavimo za hip, da ne bodo omogočili enega subneta (v teoriji TV v celoti deluje preko brskalnika, je pa manj user-friendly, da bi stvar poganjala iz računalnika namesto z daljincem).

Kakšen bi bil primer dobrega switcha s primerno podporo? Enkrat v bližnji prihodnosti bi si rada postavila VPN, za kar tudi potrebujem nekaj opreme. Morda bi lahko dala en boljši kos mrežne opreme k modemu, in bi ta služil tako za VPN kot za združevanje prometa iz dveh portov na enega, potem pa še en cenejši kos pri TV-ju za razdruževanje. Nekaj mrežne opreme potrebujem v vsakem primeru, ker imam že zdaj več kot en računalnik ob TV-ju, tako da teorija o kablu brez porabe štroma ne pomaga. Več štroma bom prihranila, če zamenjam kakšno "pečko za cvrtje jajc" (a.k.a. star mac mini) za kaj energijsko učinkovitejšega.

Ok, pa če že omenjam mrežno opremo, bi bilo fajn montirat še en ali dva wifi access pointa, po možnosti v isti mreži. Če je potrebno in si vzamem čas, mi načeloma ni problema naštudirat kaj dokumentacije o specifični mrežni opremi ali teorije o mrežah, pridejo pa prav kakšni hinti.

mojca ::

Če bom razdruževala kable, bom verjetno raje kupila dodatno vtičnico in razdelilec v kanalu "implementirala" kar sama po kakšnem načrtu. Mi je pa ta opcija malo "kmečka", sploh ker bi potem imela nižjo hitrost prenosa znotraj omrežja od pipice v svet. In mrežno diskovje, če si ga kdaj omislim, bo "neuporabno počasno".

Vuli ::

a nima A1 vlan 3970 za IPtV
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

RedDrake ::

Moj predlog Mikrotik oprema in relativno budget izvedba bi bilo tole:
Wifi/switch/router za k modemu (ponuja tudi strojno VPN podporo in je po lastnih izkušnjah dovolj zmogljiv za 150Mbps+ preko VPN-ja.
5 port switch za na stran k TV-ju.
Zdaj če so ti 3-je porti za PC-je tam dovolj (enega porabiš za dovod, enega za TV, ostanejo 3), potem je to super.
Drugače cena hitro naraste na 90-100 EUR, plus oprema je ponavadi mnogo večja.
Če bi rabila več kot 3, potem je opcija še Mikrotik router z Wifi, ki ga komot uporabiš kot stikalo. Samo tu je treba pazit, da je 5 portov Giga, 5 pa 100Mb. Tudi WiFi je tu relativno "švoh", dosega tam okoli 200-250Mbps v najboljših pogojih.

Zagotovo se da dobiti tudi kakšno lepšo opremo od bolj klasičnih firm, ampak jaz imam s tistimi relativno slabe izkušnje (veliko obešanja, pregrevanje, ipd ...).
Če se hoče zanesljivost, potem Mikrotik, Ubiquiti in pa jasno dalje Cisco in podobno (ampak tam gredo cene hitro v nebo).

Bakunin ::

Modem po zaznavi TV naprave in dodelitvi IP nastavi port na "trunk".

potreboval boš switch, ki zna delati z VLANi in pobaraj na A1 oz. naj ti tisti port nastavijo na uporabo INET/IPTV (oba vsak svoj trunk/vlan).

mojca ::

Danes sem dobila odgovor od A1, da:
Žal pri nas na istem switchu IPTV in DATA ne delujeta hkrati. Potrebna bo direktna povezava ali televizije ali pa interneta.


Ne vem pa, ali to tudi pomeni, da ne morejo / nocejo dveh portov na njihovem modemu speljati na enega, ce na drugo stran postavim primerno opremo.

RedDrake ::

Skonfigurirajo ti lahko vse, če postaviš primerno opremo, kot že rečeno.
Lahko se narediš neumno in rečeš da imaš L3 switch na drugi strani, in da ti brez težav nastaviš VLAN-e, če ti jih povedo. Ko/če ti to povedo, kupiš katerikoli switch/router ki podpira VLAN-e, pravilno nastaviš (google zagotovo zna pomagati) in si up & running.

Če trdijo da se tudi to ne da, potem svetujem tole (še enkrat, tokrat grafično):



Za specifične nastavitve lahko tudi tu potem povprašaš, zagotovo nas veliko zna to urediti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RedDrake ()

secops ::

Kaj pa macgyver pristop: na isti kabel natakneš na vsako stran po dva RJ45 konektorja in po 4 paricah pelješ data po drugih 4 pa TV :))

It's not stupid if it works!

Senitel ::

RedDrake je izjavil:

Skonfigurirajo ti lahko vse, če postaviš primerno opremo, kot že rečeno.
Lahko se narediš neumno in rečeš da imaš L3 switch na drugi strani, in da ti brez težav nastaviš VLAN-e, če ti jih povedo. Ko/če ti to povedo, kupiš katerikoli switch/router ki podpira VLAN-e, pravilno nastaviš (google zagotovo zna pomagati) in si up & running.

Če trdijo da se tudi to ne da, potem svetujem tole (še enkrat, tokrat grafično):



Za specifične nastavitve lahko tudi tu potem povprašaš, zagotovo nas veliko zna to urediti.

Takole imam tudi jaz postavljeno. S tem da nisem opazil, da bi dobil kakšen VLAN za tv (zgoraj omenjeni 3970) dol iz modema, tako da pač tagiram s svojim.

P.S.: Od Mikrotika lahko vzameš tudi hAP AC3 in RB260GSP, ker imaš POE na obeh napravah in tko ne rabiš posebej napajanja na switchu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Senitel ()

mojca ::

Update. Na A1 ti lahko nastavijo trunk (kljub temu, da ti vsi ves čas razlagajo drugače), ampak ti morajo prej poslat nov modem (npr. FRITZ!Box 7590, namesto prejšnjih no-name dizajnerskih jajc). To sem izvedela po tem, ko je po N iteracija pingponga z nedelujočo mrežo njihov tačetrti višji tehnik obupal nad njihovo opremo pri meni doma. Na prvi pogled je razlika med novim in starim modemom kot dan in noč.

SeMiNeSanja ::

Kljub vsemu je vsa zgodba malo čudna...

Brez TV STB-ja mreža dela normalno.... = DHCP je na routerju

Zaženeš STB - pa nenadoma povsem novi IP naslovi? Neka logika mi pravi, da tisti nesrečni STB vnese dodaten DHCP server, ki računalnikom potem vse postavi na glavo.

Zanimivo bi bilo testirati z fiksnimi IP naslovi na računalniku, če v tem primeru Internet deluje kljub prižganemu STB-ju.

Če deluje... potem bi bilo treba nekoga krepko za ušesa, pa da nemudoma ugasne tisti nebodigatreba DHCP na STB.

Seveda pa se lahko motim. Bi moral videti kaj pravi ipconfig, od kje je računalnik dejansko prejel IP naslov, to pa primerjati z ARP tabelo.

Vsekakor veliko čudnega kunštvanja....

Kaj zdah s Fritzem pa stvar nenadoma deluje brez težav? Najbrž imaš Data direktno untagged, STB pa dobi svoje podatke po tagged vlan-u, ki ga računalniki ne vidijo. Toda to bi moralo tako delovati tudi že pred Fritzem. Razen če so STB naknadno 'ponastavili' da deluje an tak način.

Malo skregano z logiko vse skupaj....
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

Evolve ::

Senitel je izjavil:

RedDrake je izjavil:

Skonfigurirajo ti lahko vse, če postaviš primerno opremo, kot že rečeno.
Lahko se narediš neumno in rečeš da imaš L3 switch na drugi strani, in da ti brez težav nastaviš VLAN-e, če ti jih povedo. Ko/če ti to povedo, kupiš katerikoli switch/router ki podpira VLAN-e, pravilno nastaviš (google zagotovo zna pomagati) in si up & running.

Če trdijo da se tudi to ne da, potem svetujem tole (še enkrat, tokrat grafično):



Za specifične nastavitve lahko tudi tu potem povprašaš, zagotovo nas veliko zna to urediti.

Takole imam tudi jaz postavljeno. S tem da nisem opazil, da bi dobil kakšen VLAN za tv (zgoraj omenjeni 3970) dol iz modema, tako da pač tagiram s svojim.

P.S.: Od Mikrotika lahko vzameš tudi hAP AC3 in RB260GSP, ker imaš POE na obeh napravah in tko ne rabiš posebej napajanja na switchu.


tole deluje če imaš router/modem od a1 v bridge?
lahko na obeh koncih daš RB260GSP?

mato7 ::

Pozdravljeni,

ponovno odpiram temo.
Trenutno imam od modema DX3101 (ponudnik a1) utp preko podstrešja povezavo do TV. Sedaj pa bi želel na podstršje na ta utp prikljicit switch. Na switch bi bila vezana obstojeca TV in ubiquiti loco m5(za povezavo na sosednji objekt TV+data)... je to mogoče na obstoječem modemu in ponudniku A1?

Hvala za odgovore.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telekom Neo in Asus router (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7619822 (8178) Ghost007
»

Vleči še en UTP kabel ali kupiti Switch?

Oddelek: Pomoč in nasveti
4510842 (4375) SN1P3R
»

Siol IPTV ne dela več prek switcha

Oddelek: Omrežja in internet
72481 (2163) Daniel
»

Amis TV komunikator za usmerjevalnikom (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6112801 (8469) Master_Yoda
»

Nova škatla, novi problemi

Oddelek: Omrežja in internet
198238 (4131) kihc

Več podobnih tem