» »

VSS Unity po dveh letih zopet v vesolju

VSS Unity po dveh letih zopet v vesolju

Space News - Pri Virgin Galacticu so včeraj uspešno izvedli tretji testni polet plovila Unity, s katerim želijo v bližnji prihodnosti v vesolje voziti turiste. Preizkus je bil za podjetje zelo pomemben iz mnogih razlogov: gre za prvega po dveh letih, prvega z novega vzletišča Spaceport America v Novi Mehiki in tistega, ki je ključen za začetek letošnje sekvence štirih poletov, kjer naj bi nekateri že prevažali turiste.

Medtem ko opazujemo, kako SpaceX in Blue Origin tekmujeta v nameri pognati stalno komercialno storitev vesoljskega turizma, je vse prelahko pozabiti, da je poleg še en igralec, ki je v bistvu prvi obljubljal takšne polete za običajne "civiliste" (ki imajo mimogrede v žepu nekaj sto tisoč evrov): Virgin Galactic. Firma Richarda Bransona skuša komercializirati zamisel Burta Rutana, s katero je ta zmagal na tekmovanju Ansari X Prize: nosilno letalo bi plovilo s posadko poneslo v zrak, nakar bi to z raketnim pogonom izvedlo parabolični let z navišjo višino okoli Karmanove meje. Prvi uspešen polet smo videli leta 2018, še enega leto zatem, nato pa je podjetje sile usmerjalo predvsem v izgradnjo vzletišča Spaceport America v Novi Mehiki, od koder nameravajo izvajati tržno dejavnost. Lanskega decembra se jim je poskus izjalovil, zato so morali v izogib novim zaostankom tokrat uspeti.

Včeraj popoldan po našem času se je združek nosilnega letala VMS Eve in plovila VSS Unity dvignil iz Nove Mehike. Unity se je od matičnega letala ločil na višini okoli 15 kilometrov in prižgal raketni pogon - a le za dobro minuto, saj je to dovolj, da se naprava požene v vesolje. Oziroma skoraj - glede na to, koga vprašamo. Dosežena višina je bila tokrat dobrih 89 kilometrov, kar je po pojmovanju ameriškega letalstva že vesolje, a je še pod Karmanovo mejo pri stotih kilometrih višine, kamor prehod v vsemir zaenkrat še postavljajo razne mednarodne agencije. Ali bodo v VG plovilo pognali še kaj višje, utegnemo videti že letos, kajti v načrtu so skupno štirje poleti, vključivši omenjenega. Že drugi naj bi imel poleg dveh pilotov tudi štiri potnike, uslužbence podjetja, na tretjem pa bo že Richard Branson. Četrti naj bi bil prvi zares komercialen polet, in sicer za ljudi iz italijanskega vojnega letalstva. Prihodnje leto naj bi pričeli uporabljati prenovljeno inačico plovila, SpaceShipThree, namenjeno serijski proizvodnji.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Virgin Orbitu uspel prvi polet, NASA pa je zamočila glavni test motorjev rakete SLS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
217835 (5800) Nikec3
»

VSS Unity prvikrat poletel v vesolje. Pa je res?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
228506 (6504) BigWhale
»

Med preizkusom strmoglavilo plovilo za komercialne suborbitalne polete

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
267632 (5880) Truga
»

Predstavljen SpaceShipTwo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
205285 (4102) edge540

Več podobnih tem