» »

Virgin Galactic začel komercialne polete v vesolje

Virgin Galactic začel komercialne polete v vesolje

vir: BBC
BBC - Podjetje Virgin Galactic, ki želi ustvariti posel iz turističnih poletov v vesolje, je danes izvedlo prvi komercialni polet. Galactic 01 je poletel z izstrelišča Spaceport America v Novi Mehiki z dvema pilotoma in štirimi potniki na krovu. Trije so bili pravi komercialni turisti - v resnici italijanski vojaki - eden izmed četverice pa je bil inštruktor iz Virgin Galactica, ki je nadziral polet.

Po več letih zamud in premikov je torej Virgin Galactic poletel, kar se bo naslednjič zgodilo že avgusta. VMS Eve se je povzpel do višine 14 kilometrov, kjer je odvrgel raketo VSS Unity, ki je začela pot proti orbiti. Od tam je bilo možno opazovati ukrivljenost Zemlje, vesoljsko črnino in lebdeti v občutku breztežnosti. Dvajset let po začetku sanj je Richardu Bransonu torej uspelo, da je dobil prve komercialne potnike in jih uspešno pripeljal do orbite.

Polet je trajal 72 minut, dosegel pa je višino 85 kilometrov. To je že v območju, ki ga NASA priznava kot vesolje. Virgin Galactic sicer ni osvojil nobene titule pionirja. Prvi komercialni potnik v vesolje je bil že leta 2001 Dennis Tito, kamor ga je peljal ruski sojuz. Prvi komercialni polet pa je uspel Bezosovemu podjetju Blue Origin. A vendarle, Branson je optimističen, da bo Virgin Galactic odslej uspel opravljati en polet na mesec. Frekvenca se bo povečala leta 2026, če bodo dokončali razvoj novih plovil.

Unity je tako imenovano suborbitalno plovilo. To pomeni, da se sicer dotakne orbite, a ne more razviti dovolj visoke hitrosti, da bi krožilo okrog planeta. Polet je zasnovan tako, da imajo potniki nekaj minut spektakularnih pogledov na Zemljo in občutka breztežnosti, potem pa se brez motorjev vrne na Zemljo. Čeprav je bil polet formalno komercialen, je sedeže zakupila italijanska vojska, vojaki pa so izvedli nekaj poizkusov.

7 komentarjev

kixs ::

A ima certificirano plovilo?

Gregor P ::

A so kaj "inovativno" šparal na materialih?:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

eriCartman ::

Sreča da so ta nova plovila ogljično nevtralna in po nepotrebnem ne povečujejo promilov ogljikovega dioksida in posledično gladino morja in posledično gretkinega razpoloženja /S

cile666 ::

"dotakne orbite"? Še nekdo, ki očitno ne razume definicije..

vesolc ::

cile666 je izjavil:

"dotakne orbite"? Še nekdo, ki očitno ne razume definicije..

potem pa nas pouči o pravilni definiciji...

BT52 ::

Za naziv orbite rabijo prelet zemljine oble vsaj enkrat. Kar pa tole ne naredi. Vsaj NASino karmenovo črto prekoračijo, kar pa je to to za ta denar. Malce bolj doživeto od Bezosovega dildoja.

Seljak ::

Ja nič, nekaj sem že našparal. Bom kar rezerviral let.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Richard Branson poletel na rob vesolja

Oddelek: Novice / Ostale najave
3711587 (9038) Gagatronix
»

Jeff Bezos gre v vesolje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6717133 (12676) nekikr
»

VSS Unity prvikrat poletel v vesolje. Pa je res?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
228583 (6581) BigWhale
»

Med preizkusom strmoglavilo plovilo za komercialne suborbitalne polete

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
267694 (5942) Truga
»

Boeing in SpaceX bosta vozila ljudi v vesolje, prvi tudi turiste

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
188104 (5950) BigWhale

Več podobnih tem