» »

Vezava indukcije

Vezava indukcije

beno0 ::

Pozdravljeni. Imam en problem in sicer bi rad priklopil indukcijsko ploščo na tri faze. No tukaj pa nastane en problem. Do indukcije imam 4 žilen kabel, v treh je faza, ena pa je najbrž ozemljitev. Kaj pa ničla?

starfotr ::

Toliko podatkov si nam navrgel, da se kar kadi.

beno0 ::

Indukcija ima možnost vezave na eno oziroma tri faze. Črna(L1) in rjava(L2) žica + modra (N) to je nula in ozemljitev rumeno zelena. Pri enofazno vezavi mi je jasno da povežeš L1 in L2 na eno fazo in ničla. Kako je pa to pri treh? Lahko vežem nulo na ozemljitev? Pa torej v bistvu rabim samo dve žici z fazo?

facepalm ::

V navodilih indukcije imas shemo vezave v primeru eno ali tri faznega priklopa.
Po opisanem sodec bi ti svetoval, da povabis elektricarja na kavo. Skuhas mu jo pa na tej indukciji, ko jo uspesno priklopi:)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: facepalm ()

Nazz ::

Indukcija ima itak samo 2 fazi.
V VRO bo treba tretjo "fazo" spremenit na N ali G.

Indukcije imajo opcijo priklopa 1, 2 ali 3 faz. Seveda ne vse, odvisno od tipa.

Mi ti na daljavo ne moremo pomagat, kaj imaš ti v dozi (nulo ali zemljo). In ne lotevaj se zadev sam, ker očitno je, da nimaš ravno dosti znanja iz elektrike.

Invictus ::

Bi rekel, da nima 3 faz tam. Za 3 fazno napeljavo se vleče 5 žic.

Povedal pa tudi ni, ali sploh ima 3 fazni priklop nepremičnine...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

3p ::

beno0 je izjavil:

Pozdravljeni. Imam en problem in sicer bi rad priklopil indukcijsko ploščo na tri faze. No tukaj pa nastane en problem. Do indukcije imam 4 žilen kabel, v treh je faza, ena pa je najbrž ozemljitev. Kaj pa ničla?

Kot so ti rekli. Privošči si električarja.

Tole, kar imaš, so lahko trije vodniki z eno samo fazo, pa recimo ničla (verjetneje, da ti manjka ozemljitev). Ali pa dejansko tri faze (trofazni tok) in ničla. Ali pa kaj drugega.

Način priklopa pa v navodilih od plošče. Pokaži jih električarju.

fikus_ ::

beno, prilepi sliko vezave za indukcijo, nalepka na zadnji strani. Potem, če je kolikor tolikor spodobna inštalacija, imaš v žicah N, PE in fazo (-e). Poslikaj tudi žice, se bi po barvah moralo videt, kaj je kje.

Tudi nasvet od facepalm ni slab, mogoče še najboljši.

mirator ::

beno0 je izjavil:

Imam en problem in sicer bi rad priklopil indukcijsko ploščo na tri faze. No tukaj pa nastane en problem. Do indukcije imam 4 žilen kabel, v treh je faza, ena pa je najbrž ozemljitev. Kaj pa ničla?

Indukcija ima možnost vezave na eno oziroma tri faze. Črna(L1) in rjava(L2) žica + modra (N) to je nula in ozemljitev rumeno zelena. Pri enofazno vezavi mi je jasno da povežeš L1 in L2 na eno fazo in ničla. Kako je pa to pri treh? Lahko vežem nulo na ozemljitev? Pa torej v bistvu rabim samo dve žici z fazo?

Bodi bolj natančen. Najprej praviš, da imaš v treh žicah fazo, potem pa po barvah določaš L1 in L2 ter N in PE. Napiši tudi, kakšen presek imajo tvoje žice. Glede na presek je določena jakost varovalke in posledično maksimalna moč priključenega porabnika.
Zanimivo bi bilo tudi, če poveš, koliko stara je tvoja inštalacija. Včasih, ko je bil kot zaščitni ukrep predvideno ničenje, se je ta ukrep pogosto zlorabljal in je bilo ničenje narejeno pri porabniku (mogoče je pri tebi ravno ta problem. Pripeljane imaš tri faze in nulo, ki jo potem pri porabniku vežeš na zaščitni oz. ozemljitveni kontakt).
Ker si se na forum obrnil za pomoč, potem posreduj še te podatke:
- moč štedilnika
- presek vodnikov oz. žic
- barve vodnikov
- preveri, če je res v treh vodnikih faza (fazenprifer)
Sicer pa se popolnoma strinjam s tistimi, ki so ti, v tvoje dobro, svetovali strokovnjaka.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mirator ()

link_up ::

beno0 je izjavil:

Ne more biti faza in ozemljitev. :) Verjetno je faza in nula, zemljo pa imas ravno tako na nuli...probaj, ce je kaksna vticnica v stiku na ozemljitvi s to "zemljo". Seveda pri odklopljenih varovalkah. :)
In and Out

RejZoR ::

Po podatkih, ki si jih navedel ti svetujem, da naročiš električarja... Če ne znaš ugotovit katere žice so faze in katere nule ter ozemljitev se nimaš kaj dotikat štroma. Sam tak pameten nasvet.

Če imaš 4 žice in je bilo dejansko napeljano kot je treba imaš na voljo samo 2 fazi. Vse plošče imajo poleg priklopnega mesta shemo kako se priklaplja različna števila faz. Če je ne znaš razbrat spet raje kliči električarja.

Še zdej ne morem pozabit, ko sem nekomu razlagal kam gre kaj in mi nakoncu pribije "aha, se pravi gre pol + sem in - tja..." Pri izmeničnem toku...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

RejZoR je izjavil:

Še zdej ne morem pozabit, ko sem nekomu razlagal kam gre kaj in mi nakoncu pribije "aha, se pravi gre pol + sem in - tja..." Pri izmeničnem toku...

Morda pa placuje enotno tarifo, pa se mu tok ne izmenjuje 2x dnevno?

/S

RejZoR je izjavil:

" Pri izmeničnem toku...

V bistvu napetosti. Ker tok teče samo, če se izpolnjeni pogoji, napetost je pa vedno prisotna.

mitjau ::

Vse steklokeramične in indukcije ki sem jih do sedaj priklapljal so imele le priklop na eno(z briko) ali dve fazi ter nulo in zemljo.
Ponavadi imajo vezane po dva grelca na fazo in mostiček, če priklopiš vse skupaj na le eno fazo. Če imaš na steni 3 faze, tretjo uporabi za pečico.
Je pa res da govorimo le o nekaj kuhališčih in dopuščam možnost, da imajo kakšne boljše plošče tudi priklop na 3 faze. Sploh če ima več grelcev ali vgrajeno napo...

Moja indukcija ima 3 faze. Celo zraven sem dobil 1m 5x2.5mm2 kabla. Prikljucna moc pa je cca 8kW.
Imam pa v navodilih tudi shemo vezave za 1 in 2 fazi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: facepalm ()

https://partners.gorenje.com/fts/GetDig...

Recimo na strani 49 naključne plošče imaš razne vezave. 1, 2 ali 3 faze.

IL_DIAVOLO ::

Kaksen vzdrževalec ti to naredi zastonj. Kaj se bos s tem hebal in se slabo spal ker nisi ziher. Pa dobro, to se je najmanjši problem.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Krm9700 ::

Pozdravljeni, imam vprasanje, pred casom mi je eden iz med starejsih elektricarjev dejal, da pri priklopu indukcije z 5 zilnim kablom, priklolim dve fazi, ter dve zili uporabim za N vodnik, da ojacam kabel, oz. povecam presek N vodnika, torej npr. sivo zilo uporabim za 2. N vodnik, ki je tudi v omari seveda povezan na N. Sedaj pa mi drugi elektricar pravi, da s tem povzrocam “anteno” oz. hudo grejem kabl. hvala v naprej za odgovore. lp

Če res priključuješ dvofazno (kar pomeni, da je med fazama napetost 400 V), potem so lahko preseki faznih vodnikov in nule enaki. Torej priključiš, črna vodnika fazi L1 in L2, modri vodnik na nulo N in rumeno-zeleni vodnik na oznako ozemljitve. Siva žica ti ostane prosta in jo izoliraš.

Če imaš samo eno fazo ter 2 ali 3 polni inštalacijski odklopnik, potem potrebuješ 2x tudi ničelni vodnik. Najbrž je ta starejši človek tako mislil.

Je pa mnogo bolje oz. varneje potegnit 3x4 ali pa 3x6 mm^2 za priklop indukcije, če se dela enofazno. Če uporabiš 5x2,5 kabel za enofazno vezavo, ti lahko ena nula izpade. To se reši tako, da se uporabi zvijav vodnik in kabel čevlje in votlice za 2 vodnika. Poleg tega je v takih primerih nezadosten presek PE vodnika, saj le ta ni podvojen. In tu pade vsa ideja.

Če pa že bi želel uporabit 2,5 mm^2 kable, se za enofazno vezavo uporabi 3 polni inštalacijski odklopnik, 3x nula in 3x ozemljitev.

Če je večfazno pa je dovolj uporabit 5x2,5 mm^2.

Če pa že bi želel uporabit 2,5 mm^2 kable, se za enofazno vezavo uporabi 3 polni inštalacijski odklopnik, 3x nula in 3x ozemljitev.

Za enofazni priklop se uporabi kar enopolni inštalacijski odklopnik (sicer se hitro poruši selektivnost). Res je, da mora biti presek nule za preseke do 16 mm2 enak preseku faznega vodnika, za PE vodnik pa velja, da mora biti presek skladen z impedanco okvarnega toka in joulovim integralom (beri izklopno karakteristiko) zaščitnega elementa. Tako da ni nobene potrebe povečevati števila PE vodnikov v tokokrogu (sicer škodi ne).

Twixz ::

A lahko "vzamem" fazo iz hladilnika, če mi je štromar potegnil 3x2,5 kabel z 1 fazo za indukcijsko ploščo z integrirano napo?
Nisem štromar, niti nisem bil pozoren ker sem raje plačal človeku, ki se 30 let bavi samo s štromarijo, da mi to uredi.
Sicer v štartu je bil plan indukcija in napa posebej, ker imam pa samo 5 metrov kuhinje sem to skombiniral. Kabel za napo je zvezal z eno lučjo na eno varovalko. V omarici nimam več prostora za nove varovalke. Hladilnik je zvezan za sebe na svojo varovalko.
Še enkrat, o štromu nimam pojma. Samo sprašujem če je to najbolj elegantna rešitev?

Na ta kabel lahko vežeš tudi nuklearko. Edini pogoj je, da moraš varovat s 16 A varovalko.

Če je tebi to dovolj, potem smo vsi srečni.

V praksi pa to ni dovolj in vezanje porabnikov, kot je napa in hladilnik na isti tokokrog ni ravno nekaj, kar bi bilo zaželjeno in dovoljeno, saj morajo biti tokokrogi ločeni in ne moreš cele kuhinje vezat na en samcat kabel.

Za enofazno indukcijo rabiš 3x4 ali pa 3x6 mm^2 kabel. In varovalko 20 A ali več.

Ta štromar s 30 letno prakso bi se lahko naučil, da je treba predvideti vsaj 30 % rezerve pri gradnji nove omarice, da lahko v primeru potrebe v prihodnosti zlahla nadgradiš inštalacijo.

Ker pa nisi strokovnjak, se inštalacije ne dotikaj in to delo prepusti nekomu ki se spozna in naj ti uredi, da bo vse po predpisih.

starfotr je izjavil:

Na ta kabel lahko vežeš tudi nuklearko. Edini pogoj je, da moraš varovat s 16 A varovalko.

Če je tebi to dovolj, potem smo vsi srečni.

V praksi pa to ni dovolj in vezanje porabnikov, kot je napa in hladilnik na isti tokokrog ni ravno nekaj, kar bi bilo zaželjeno in dovoljeno, saj morajo biti tokokrogi ločeni in ne moreš cele kuhinje vezat na en samcat kabel.

Za enofazno indukcijo rabiš 3x4 ali pa 3x6 mm^2 kabel. In varovalko 20 A ali več.

Ta štromar s 30 letno prakso bi se lahko naučil, da je treba predvideti vsaj 30 % rezerve pri gradnji nove omarice, da lahko v primeru potrebe v prihodnosti zlahla nadgradiš inštalacijo.

Ker pa nisi strokovnjak, se inštalacije ne dotikaj in to delo prepusti nekomu ki se spozna in naj ti uredi, da bo vse po predpisih.

Kolikor je meni razložil ta, ki bo vgrajeval stroje, da rabi indukcija z napo (priporočljivo) 3 faze, gre pa tudi čez z 2 fazama. Pri navadni indukciji rabiš pa isto 2 fazi, če sta 2 modula v indukciji?

Omarico sem imel prej kupljeno, sicer bi lahko kupil novo ampak so mi zagotovili da je ta dovolj. Jeba pri vsem tem je, da bo kuhinja čez 1 teden pri meni najbrž že vgrajena, jaz pa kabla za "šporhet" nimam tapravega :))

Kalibri ::

Poglej shemo na spodnji strani indukcije. Če imaš 4 plošče in max tok, ko delajo vse 4 na max, od oka 7kW, potem bo varovalka (16A) rahlo trpela (pri tej moči ti teče tok cca 30A) in ti jo bo osmodilo ven. Če bo še hladilnik takrat potegnil zagonski tok par A.

Jaz sem imel v najemu na 25A vse aparate v hiši, varovalka pa je ob nedeljah žarela..., ni ji pa zasmodilo tlivke, razen ko nisem imel rezerve

Kalibri je izjavil:

Poglej shemo na spodnji strani indukcije. Če imaš 4 plošče in max tok, ko delajo vse 4 na max, od oka 7kW, potem bo varovalka (16A) rahlo trpela (pri tej moči ti teče tok cca 30A) in ti jo bo osmodilo ven. Če bo še hladilnik takrat potegnil zagonski tok par A.

Jaz sem imel v najemu na 25A vse aparate v hiši, varovalka pa je ob nedeljah žarela..., ni ji pa zasmodilo tlivke, razen ko nisem imel rezerve

Indukcija je TALE, 10 kW mislim da je. :)

Super. Potem bo pa kar 2x0,75 kabel za brivnik dovolj.

Twixz je izjavil:

A lahko "vzamem" fazo iz hladilnika, če mi je štromar potegnil 3x2,5 kabel z 1 fazo za indukcijsko ploščo z integrirano napo?
Nisem štromar, niti nisem bil pozoren ker sem raje plačal človeku, ki se 30 let bavi samo s štromarijo, da mi to uredi.
Sicer v štartu je bil plan indukcija in napa posebej, ker imam pa samo 5 metrov kuhinje sem to skombiniral. Kabel za napo je zvezal z eno lučjo na eno varovalko. V omarici nimam več prostora za nove varovalke. Hladilnik je zvezan za sebe na svojo varovalko.
Še enkrat, o štromu nimam pojma. Samo sprašujem če je to najbolj elegantna rešitev?

Hladilnik, napa in luč so majhni porabniki in načeloma bi lahko bili na istem tokokrogu. Samo v hladilniku imaš ponavadi pokvarljive stvari (zato so tudi v hladilniku) in če se ti zgodi kakšna okvara v tokokrogu luči ali nape, obstaja verjetnost, da se ti bo v hladilniku pokvarila občutljiva hrana.
Vsekakor pa ni sprejemljivo na isto fazo vezati hladilnik in indukcijo (če boš moral v indukciji opraviti kašno servisno dejavnost, boš moral izklopiti varovalko in hladilnik v tistem času ne bo hladilnik.
Z varovalkami se ščiti kabel. Običajno se presek 2,5 mm2 ščiti s 16 A, kar v enofaznem tokokrogu pomeni 3,6 kW in v trifaznem 11 kW v dvofaznem pa 7,2 kW.
To bi tvoj električar s 30-letnimi izkušnjami moral vedeti.
Imaš pa en teden časa, kar je dovolj, da si urediš, kot je prav (seveda pa bo nepredviden dodaten strošek in nekaj umazanije)

mirator je izjavil:

Twixz je izjavil:

Hladilnik, napa in luč so majhni porabniki in načeloma bi lahko bili na istem tokokrogu. Samo v hladilniku imaš ponavadi pokvarljive stvari (zato so tudi v hladilniku) in če se ti zgodi kakšna okvara v tokokrogu luči ali nape, obstaja verjetnost, da se ti bo v hladilniku pokvarila občutljiva hrana.
Vsekakor pa ni sprejemljivo na isto fazo vezati hladilnik in indukcijo (če boš moral v indukciji opraviti kašno servisno dejavnost, boš moral izklopiti varovalko in hladilnik v tistem času ne bo hladilnik.
Z varovalkami se ščiti kabel. Običajno se presek 2,5 mm2 ščiti s 16 A, kar v enofaznem tokokrogu pomeni 3,6 kW in v trifaznem 11 kW v dvofaznem pa 7,2 kW.
To bi tvoj električar s 30-letnimi izkušnjami moral vedeti.
Imaš pa en teden časa, kar je dovolj, da si urediš, kot je prav (seveda pa bo nepredviden dodaten strošek in nekaj umazanije)

Varovalk nimam kam dat, tudi če na novo vlečem kabel primeren za indukcijo. Torej bi moral menjat omarico, kupiti nov kabel, štemat ravnokar skitane in zbelene stene, da pridem do cevi ki pelje kabel po estrihu in na novo vse zvezat...

Nisi napisal, koliko varovalk imaš v razdelilniku niti kakšno napetost (eno- ali trifazno). Ker ne gre za začasno inštalacijo, sem ti pač predlagal, kako bi bilo ustrezno narejeno.
Lahko pa v razdelilniku dobiš prostor tako, da združiš več vtičnic na eno varovalko (npr. vtičnice v spalnici, hodniku in dnevni sobi, kjer skupna obremenitev ne bo presegla 3,6 kW), ali pa vse luči (ki prav tako ne presegajo 2,3 kW (lahko nastane sicer problem kratkega stika v eni luči, potem pa imaš v temi celo stanovanje, kar pa so zelo redki primeri). Če tako pridobiš prosti dve ali tri varovalke, lahko kabel do indukcije položiš tudi nadometno za kuhinjskimi elementi itd. Rešitev je kar nekaj, samo moraš imeti pravega električarja.
Jaz ti pač samo predlagam rešitve, kaj boš pa ti naredil, je pa povsem tvoj problem. Predvsem razmisli, da to inštalcijo ne delaš za eno leto temveč za najmanj 10 let.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova idukcijska plošča crkuje - Beko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
15725791 (7049) hafnerurban
»

Priklop vtičnice ??

4816660 (5879) starfotr
»

Priklop kuhinjskih aparatov

384140 (3239) TheBlueOne
»

Enofazni ali trofazni tok (strani: 1 2 )

6314322 (12364) floyd1
»

Indukcijska plošča (strani: 1 2 )

6529971 (21820) mat xxl

Več podobnih tem