Forum » Loža » Male čistilne naprave na strmih predelih (Haloze ipd.)
Male čistilne naprave na strmih predelih (Haloze ipd.)
enemon ::
Vemo, da bodo s 1.1.2022 obvezne male čistilne naprave povsod, kjer ni javne kanalizacije ali pa so pretočne greznice. Po Halozah sem večkrat videl, da greznic zaradi terena sploh nimajo, ampak imajo iztok recimo na sredini hriba ali v dolini ali pa speljano v tiste modre sode, ki jih potem praznijo. Čisto iz firbca me zanima, kako si država predstavlja ureditev čistilnih naprav na takih območjih, kamor tovornjak sploh ne more dostaviti čistilne naprave in kjer jih zaradi specifičnosti terena ni možno vgraditi. Kako si predstavljajo vgradnjo čistilne naprave, kjer je hiša na slemenu, meter-dva od hiše pa je že strm breg?
starfotr ::
Če stoji hiša, ne vem zakaj ne bi še ČN.
Če imajo MKČN v hribih in tudi praznijo le te, se da to naredit pri hišah v Halozah.
Če imajo MKČN v hribih in tudi praznijo le te, se da to naredit pri hišah v Halozah.
Furbo ::
Vemo, da bodo s 1.1.2022 obvezne male čistilne naprave povsod, kjer ni javne kanalizacije ali pa so pretočne greznice. Po Halozah sem večkrat videl, da greznic zaradi terena sploh nimajo, ampak imajo iztok recimo na sredini hriba ali v dolini ali pa speljano v tiste modre sode, ki jih potem praznijo. Čisto iz firbca me zanima, kako si država predstavlja ureditev čistilnih naprav na takih območjih, kamor tovornjak sploh ne more dostaviti čistilne naprave in kjer jih zaradi specifičnosti terena ni možno vgraditi. Kako si predstavljajo vgradnjo čistilne naprave, kjer je hiša na slemenu, meter-dva od hiše pa je že strm breg?
Povsod je možno vgraditi čistilno napravo, če jo ne dostavi tovornjak, jo pa lahko traktor. Kako se je pa ves gradbeni material znašel na parceli?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
LeXani ::
emo, da bodo s 1.1.2022 obvezne male čistilne naprave povsod, kjer ni javne kanalizacije ali pa so pretočne greznice.
Prvič slišim. V naših krajih ni noben zamenjal. Imaš kak link do uredbe? Mislim da je potrebna menjava samo dotrajanih greznic ki puščajo, oziroma ko potrebuješ gradbeno dovoljenje.
Čas prve prijave 04.11.2005
emo, da bodo s 1.1.2022 obvezne male čistilne naprave povsod, kjer ni javne kanalizacije ali pa so pretočne greznice.
Prvič slišim. V naših krajih ni noben zamenjal. Imaš kak link do uredbe? Mislim da je potrebna menjava samo dotrajanih greznic ki puščajo, oziroma ko potrebuješ gradbeno dovoljenje.
Imaš prav. Malo sem posplošil, hotel sem se osredotočiti na tiste brez greznic.
Povsod je možno vgraditi čistilno napravo, če jo ne dostavi tovornjak, jo pa lahko traktor. Kako se je pa ves gradbeni material znašel na parceli?
Verjetno je res dostavil traktor, pri prav starih bajtah iz ilovice in brun pa so gradbeni material dobili na parceli in okolici.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enemon ()
svecka ::
To uredbo do že tolikokrat prestavili, da se je še sploh smiselno spraševati o temu.
Zasedil sem dva roka za ureditev MKČN - eden do konca 2021 in eden do konca 2023, kateri zdaj velja?
fikus_ ::
Pred približno 8 leti je je prišla MČN okrog 4k€+postavitev, velikost 4-6 PE. Sedaj je cena podobne okrog 3k€.
Sicer pa OP išče težave, kjer jih ni, so le izzivi.
Sicer pa OP išče težave, kjer jih ni, so le izzivi.
showsover ::
MČN je sorazmerno visoka investicija (verjetno se da tudi skreditirati, zdaj je ustrezen čas!), ampak tudi priklop na (novo) kanalizacijo ni brezplačen, razlika je tudi v mesečnih stroških. Ni pa tako komot, ja.
Problem MKČN je, ker ljudje ne vzdržujejo tako kot je treba pa ker mečejo in zlivajo noter tisto, kar ne spada v sistem. In zato ne delajo zadeve ali pa imajo neustrezne rezultate čiščenja vode.
Zato so take težave kot pri kuriščih in dimnikih. Kjer vsak dan gori kak dimnik zaradi dotrajanosti, neustrznih goriv, nevzdrževanja sistema.
Zato so take težave kot pri kuriščih in dimnikih. Kjer vsak dan gori kak dimnik zaradi dotrajanosti, neustrznih goriv, nevzdrževanja sistema.
Starfotr, ko sem jaz kupoval MČN, so skoraj vsi prodajalci zatrjevali, da je iztocna voda tako čista, da lahko pereš avto, zalivaš vrt, zelenico, uporabiš za splakovanje WC, . . . Laži in bučke, da glava peče!
Ko pridejo s komunale v kontrolo, vzamejo vzorec vode in po nekem času izmerijo višino usedlin, maks. višina je predpisana.
Poleg tega je potrebno približno 1x/2 leti spraznili goščo z dna, odvisno od predhodnega testa.
Finančno se MČN ne izplača, samo okolje je manj zasvinjano, ne pa tako čisto kot pravijo.
Če pokvaris biologijo, se dobijo tablete z mikroorganizmi.
Ko pridejo s komunale v kontrolo, vzamejo vzorec vode in po nekem času izmerijo višino usedlin, maks. višina je predpisana.
Poleg tega je potrebno približno 1x/2 leti spraznili goščo z dna, odvisno od predhodnega testa.
Finančno se MČN ne izplača, samo okolje je manj zasvinjano, ne pa tako čisto kot pravijo.
Če pokvaris biologijo, se dobijo tablete z mikroorganizmi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Voda iz MKČN je primerna le za iztok v naravo.
Biologija se naredi sama. Ni potrebe po kakih tabletah. Samo vzdržati jo je treba.
Iz prvega bazena je treba vsaj 1x na leto prazniti goščo.
Biologija se naredi sama. Ni potrebe po kakih tabletah. Samo vzdržati jo je treba.
Iz prvega bazena je treba vsaj 1x na leto prazniti goščo.
Ok jaz ::
Kupil hišo in potrebna čistilna naprava, kar notri je že vse ograjeno. Poroblem je, ker je na zunanjo fasado vn dan kabel elektrike in zraven fi 70 cevi za puhalo. Men se zdi, da so imeli mišljeno dat to na fasado, ker spela o je že praktično vse. Nvem, če mi je smiselno zdej vse še enkrat popravlat. Je možno dal el omarico zunanjo na fasado in potem puhalo ter kontrolno enoto notri? Eni mi odsvetujejo zaradi trenj oz vibracij...lahko kdo kaj vec pove oz ima nekdo tako?
Glede na opis predvidevam, da je ČN vkopana, manjka se zunanja enota (kompresor in alektronika).
Ta zunanjo enoto bi moral ze imeti. Kompresor je se kar glasen, brni in vibracije, tako da ce ne moti prehudo, daj zunaj na neke gumijaste nosilce ali v kakšno dovolj veliko kovinsko omarico.
Jaz imam v zunaji kovinski omarici, znotraj oblepljena z debelo bitumensko izolacijo, da dusi zvok in vibracije.
Ta zunanjo enoto bi moral ze imeti. Kompresor je se kar glasen, brni in vibracije, tako da ce ne moti prehudo, daj zunaj na neke gumijaste nosilce ali v kakšno dovolj veliko kovinsko omarico.
Jaz imam v zunaji kovinski omarici, znotraj oblepljena z debelo bitumensko izolacijo, da dusi zvok in vibracije.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Ja je vkopana, treba samo priklop narest. Kompresor ter kontrolno enota pride tehnik namestit. Hvala za odgovor na moje vprašanje. Nekaj v tej smeri bom naredil. Lp
Pa to imaš na fasadi, al imaš betonski podstavek? Maš kakšno sliko teh gumjastih nosilcev nosilcev. Nvem hah, nekak študiram, da bi kr nosilce od klime in gor omarico postavil.
Daj ti sliko, napiši točno kaj imaš! Tako na pamet pisat ni produktivno, škoda časa!
Primer gumijastega nosilca za preprečitev prenosa vibracij.
https://www.maedler.de/product/1643/320...
Primer gumijastega nosilca za preprečitev prenosa vibracij.
https://www.maedler.de/product/1643/320...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | mala čistilna naprava - izkušnjeOddelek: Loža | 13423 (1630) | kriptobog |
» | Življenje v hiši: greznica ali kanalizacijaOddelek: Loža | 5921 (3123) | fikus_ |
» | Odjava od komunalnih storitevOddelek: Loža | 1383 (840) | zobnik |
» | Podražitev komunale za več 100% (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12854 (9984) | Magic1 |
» | čistilna naprava - na dvorišču...Oddelek: Loža | 7020 (5369) | T0RN4D0 |