» »

Podražitev komunale za več 100%

Podražitev komunale za več 100%

1
2
»

čuhalev ::

Skregana je tudi logika 1 na 1 oziroma da 20 litrov povzroči 20 litrov odpadne vode. Če jaz zalivam vrt ...

Magic1 ::

Realno res ni, vendar kako to ocenit kam gre koliko? Še en števc na kanalicaziji?!?
Magic

...:TOMI:... ::

Ta bi bila pa svetovna. Iztok, kjer bi merili porabo dreka.

Prvič, merilnik bi bil drag.
Drigič, moral bi biti elektronski, saj bi se v mehanskega nabrale cunje ipd, kar ljudje mečejo v kanalizacijo.
Tretjič bila bi še ena števčnina.
In preberi ponovno prvo postavko...

MKČN so tudi drage za vzdrzevanje, sploh pa 95 % ljudi nima pojma, kako jo vzdrzevat in zato so popolnoma neucinkovite.

Se dobro, da je malo bolj velika CN, ker drugace, ko bodo novi naseljeni ljudje, bi spet prehotro premajhna. A to bi bila pa dobra investicija?

Ljuje pizdijo eden cez drugega, samo pomislite, da ostanete brez vode. Takrat bi placali 10x cene za celo zivljenje v naprej, samo, da bi dobili luksuz nazaj. Verjemite mi... Razvajeni smo.
Tomi

dronyx ::

fosil je izjavil:

Če si doslej plačeval 3x manj, si plačeval izjemno malo.

Absolutno drži. Cene komunalnih storitev so bile pri nas res zelo nizke (nekaj evrov mesečno) in če gledam price/value so bile te storitve od vseh javnih storitev daleč najugodnejše. Vendar pa se mi kljub temu pa vseeno niso zdele da tako rečem škandalozno nizke, saj ko enkrat ločuješ odpadke kot sem že omenil za njih v bistvu zbiraš surovine, tako da ti tiste črne kante odpeljejo samo še enkrat na mesec ali dva. Kar se vode tiče pri nas ni sahara tako da če zabiješ cev v zemljo in montiraš pipo ti takoj priteče voda zaradi podtalnice. Torej to tudi ni neka dobrina ki bi morala biti ne vem kako draga. To, da vozijo po 10 km daleč bio odpadke se mi zdi svojevrstna neumnost, saj je imela včasih vsaka hiša na vrtu kompost, veje so pa sežigali. Sedaj pa smo gospodje in nam odvažajo travo, veje, pomije itd. 10 km daleč. Kaj točno naredijo s fekalijami in ostalo kanalizacijo si pa nisem belil preveč glave. Ampak kakorkoli, komunalce sme res spoštoval, ker smo dobili kvalitetno storitev za malo denarja.

Sedaj se je zadeva spremenila povsem. Komunala je z novimi cenami postala daleč najbolj precenjena javna storitev oziroma gre preprosto za krajo. Jaz tudi menim, da podražitev za 300% ali 400% preprosto ni politično možna, saj se tega enostavno ne da skomunicirati z ljudmi in končni učinek je samo ta, da od besa začno zlivati gnojnico v potoke in smeti odvažajo na barje ali v gozdove.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

dronyx ::

...:TOMI:... je izjavil:

Se dobro, da je malo bolj velika CN, ker drugace, ko bodo novi naseljeni ljudje, bi spet prehotro premajhna. A to bi bila pa dobra investicija?

Ne, samo zakaj bi jim jaz in ostali občani to plačevali sedaj? Jim bodo že zaračunali komunalni priklop ko (če) se bodo naselil ali če bo prišla industrija. Sprašujem se tudi, kaj točno Komunalno podjetje Vrhnika naredi s to omrežnino? Je to kot rezervni sklad v blokih da se nekje denar nalaga in potem gradi vodovod in kanalizacijo? Je možno, da bodo ta denar komunalci preprosto pretvorili v plače in druge nagrade? Je možno, da denar za omrežnine, ki ga poberejo nam porabijo v kakšnem drugem kraju kot je recimo Vrhnika? Zakaj ta denar ne zbira občina, če je v njeni pristojnosti komunalna infrastruktura? Čemu plačujemo župana, občinske uradnike in občinski svet, če ne delajo sploh v našem interesu? Pa še imam precej neprijetnih vprašanj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

...:TOMI:... ::

Zakaj se s temi vprašanji ne obrnes na obcino?

Bio lahko odjavis. Smeti mesas tu noter cisto po nepotrebnem. Poglej na strani komunale za akcijo koko, kjer je racun za smeti lahko 0 eur.

Imate membransko CN, ki je draga ko zafran. Glede odločitve za to vrsto CN pa vprasaj vodilne na obcini, oz. prednike, koliko so pobasali v zep. Obstajajo namrec tudi drugi tipi CN, ki so cenejsi za obratovanje in vzdrzevanje, kot tudi sama investicija je cenejsa.

Prejsnji tip CN je bil zastonj za obratovanje, v primerjavi s tem.
Tomi

bbbbbb2015 ::

dronyx je izjavil:

Saj pri nas na računu komunale ni glavna postavka odvoz smeti in ta se morda res ni bistveno podražil. So pa šle v nebo razne omrežnine. Recimo omrežnina za odpadne vode je 10 €, omrežnina za čiščenje odpadnih voda novih 10 € itd. Praktično 30€ imaš samo raznih omrežnin in fiksnih stroškov, tudi če nimaš nič smeti in ne porabiš nič vode. Primer položnice za štiričlansko družino je tole. In ob tem menda občina še celo subvencionira vsako gospodinjstvo s 6,56€ na mesec, sicer bi bile položnice še višje!


Razlog, da imaš položnice bistveno višje je ta, da je država to dopustila občinam, ki so se pritoževale, da dobijo premalo "glavarine" od države in ne morejo vzdrževati kanalizacije, vodovodov.

Do neke mere je to celo res.

Občine so si našle omrežnine, pristojbine, zmišljujejo si sproti zraven.
Vsi ki govorite o 50% in 100% zvišanju, vas bo kap, koliko zaračunavajo moji firmi.

Zdaj nekje 260 €. Samo za vodo. Prej pa 12 €.
Zakaj?
Na firmi imamo hidrant, precej debel in omrežnina na to je ohoho. Ni jih sram niti zaračunati čiščenja odplak, čeprav dejansko pri hidrantu, če bi bila res potreba po uporabi, ne bi bilo kaj za čistiti.

Jaz nad tem nimam nič proti.

Moti pa me, da so v Murski Soboti pobirali posebno omrežnine (in piše na položnici za in na račun občine), kar so mi razložili je za "nov" vodovod.
"Nov" vodovod smo "dobili", t.i. Vodovod sistema B, kjer pa so nerazvitemu delu severnega dela Prekmurja zgradili luksuzni vodovod. Problem tega je:

a) mi na firmi imamo še zmeraj star ta isti vodovod in odplake (v strogem centru mesta). Še več, cev za odplake se je posedla in komunalci so po tem, ko so bile izrečene grde besede (tudi iz moje strani) to cev (staro 30 let!) zamenjali.

b) občini še naprej plačujemo za "nov" vodovod.

c) ugotovilo se je, da so vodovodni stolpi "luksuznega" dela vodovoda slabo narejeni, pozimi voda premrzla, poleti legionela

d) komunalne firme (CEROP) so začele graditi sredi mesta kot največji investitorji - stanovanja in neko sranje od centra za počutje in odpadke; slabo mi je samo, da to gledam; začeli so kupovati tudi lokalni radio...


Da povzamem, nabasali so si (si bodo) nekaj denarja, vendar denar je šel (in bo šel) za oslarije.
Seveda strankarsko, ko so pri koritu, briga stranke o racionalnosti. Tisti, ki so pri koritu, so tiho, ker si bašejo denar v žepe, tisti, ki pa niso pri koritu, pa glasno vreščijo (in upajo da se bodo nekako zrinili do korita).

Zgodovina sprememb…

dronyx ::

Moram še nekaj dodati. Kakor se jaz spomnim pri nas okrog hiše ni nihče kopal 50 let. Torej vodovodna napeljava in komunalni priključek je star vsaj toliko če ne starejši. Očitno ta infrastruktura če je kvalitetno narejena ni nekaj, kar moraš menjati na 10 let oziroma se verjetno sanira samo kakšne poškodbe na omrežju. Če 1200 gospodinjstev mesečno v povprečju z omrežnino zbere 30 € je to v 50 letih 22 MIO evrov. Za ta denar vam grem jaz ročno kopat jaške in polagat cevi! Kdo tu koga nateguje? Kdo obrača ta denar in ali ima kdo sploh nad tem nadzor?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

...:TOMI:... ::

Pravi naalov za tvoja vprasanje je obcina.
Tomi

čuhalev ::

Občina za nadgradnje vodovoda že dobi t.i. komunalni prispevek.

bbbbbb2015 ::

čuhalev je izjavil:

Občina za nadgradnje vodovoda že dobi t.i. komunalni prispevek.


Ta Ponzijeva shema ne špila več. To je špilalo, ko so vsi gradili po vojni tja do leta 1995. Kasneje je bilo tega manj, sedaj pa je sploh usahnilo.

Miha 333 ::

Še nekaj cvetk.

Iz EU je prišla direktiva, da morajo biti postavke na računu prikazane ločeno za vsako stvar. Se pravi poleg vsega ostalega tudi posebej prikazan znesek za odvajanje deževnice s strehe in dvorišča. To je komunala itak že vseskozi opravljala in je imela ta strošek nekje vračunan. Zahteva je zgolj po ločenem prikazu tega stroška. Ampak naša komunalna podjetja si vsa po vrsti to razlagajo kot, da morajo to posebej zaračunati. Samo na ta račun se nam je povečal račun za komunalo za 50%. Vse skupaj pa v zadnjih nekaj letih za več kot 300 %, s tem da smeti sedaj odvažajo manj pogosto.

Ko smo imeli še greznico, so vsebino vozili v 100 km oddaljeno čistilno napravo, in to za eno praznjenje 2 vožnji.

Sedaj imamo čistilno napravo, ampak moramo plačevati pribitek, ker v naši ulici občina še ni uspela ločiti fekalne kanalizacije od meteorne in gre vse skupaj (tudi deževnica) po isti cevi na čistilno napravo.

dope1337 ::

Magic1 je izjavil:

Včasih je 3/4 stvari šlo iz proračuna, danes se pač vse plača (dostikrat tudi preplača).
Kot lahko vidite iz posta zgoraj, je večino predpostavk vezanih na m3. kdor več porabi, več plača.


Nisi cist dojel se mi zdi xD

... Vendar če imaš 1 položnico za 30€, potem pa to razkosajo na 3 položnice po 10 in leto kasneje storitev podražijo za 50%, je dvig vsake položnice le 5€, namesto 15€ ...


Mi je kar dalo malo mislit tole tbh ... Lepo nas majo xD
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

reeves ::

...:TOMI:... je izjavil:

Rreves, mislil sem OP, ne tebe.

Sori, sem mislil, da leti name.

dronyx ::

Ali morda kdo ve, kakšni so stroški obratovanja teh "lokalnih" čistilnih naprav za nekaj 1000 PE ter ali morda kje obstajajo primerjave, koliko je posamezna čistilna naprava stala (tega je bilo po mojih opažanjih v zadnjih letih zgrajenega veliko, tako da se verjetno da primerjati cene)

Sem pa šel pogledati v spletno banko zgodovino plačil položnic za komunalo. Če vzamem račun iz leta 2013 je ta iz leta 2017 praktično štiri krat dražji. Večja povišanja sta bila kot kaže dva in sicer so obakrat ceno preprosto množili z dva oziroma v odstotkih povišali za 100%. Verjetno je to zato, da se komunala ne muči s kakšnimi zapletenimi enačbami, ampak samo v programu, ki tiska položnice, znesek enostavno množijo z 2. Lažje ne gre...

zobnik ::

Za odvoz smeti par evrov/mesec pa mislim, da an tri mesece ene 30 evrov za vodovod kanazlizacijo, odpadne vode...to je tudi vse.
Lahko preverim za točne zneske. Imamo doma veliko kmetijo in s cca 1.100 .000 l porabe vode.

dronyx ::

Tule sem malo bolj na dolgo opisal problematiko naše komunale. V bistvu se kot eden glavnih nategov pri vsem skupaj izkažejo "nepovratna sredstva", ki jih je občina pridobila za komunalne projekte (od 7,5 MIO investicij 4,8 MIO nepovratnih sredstev). Namreč na prvi pogled se zdi super, da ti da nekdo denar, ki ga ni potrebno vrnit. Glede na to uredbo pa morajo amortizirati celotno vrednost investicije, torej tudi nepovratna sredstva. Z drugimi besedami povedano se občanom zaračuna investicija v celoti, tako da ta nepovratna sredstva z naše strani ne pomenijo čisto nič. Oziroma bi bilo morda celo bolje, da teh sredstev ne bi bilo, ker potem bi gradili samo to, kar finančno zmorejo. Kvalitetne natege imajo to lastnost, da potrebuješ kar precej časa da ugotoviš, kje je sploh nateg pri vsem skupaj.

Mi pa na občini niso pojasnili v kakšnem odnosu so z Komunalnim podjetjem Vrhnika oziroma zakaj občina gradi in najema kredite, položnice pa pošilja komunalno podjetje. To sicer razumem, da so jim dali koncesijo, je pa še vedno vprašanje ali se tako zbrana sredstva na komunali res namensko porabijo, koliko komunalno podjetje zaračuna provizij za to posredniško dejavnost in še cel kup drugih "malenkosti".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Invictus ::

dronyx je izjavil:


Mi pa na občini niso pojasnili v kakšnem odnosu so z Komunalnim podjetjem Vrhnika oziroma zakaj občina gradi in najema kredite, položnice pa pošilja komunalno podjetje.

To je zaradi zakona o javnih podjetij, ki določa v kolikšnem znesku se lahko javno podjetje zadolži. Mislim, da je to tam okoli 20% vrednosti max. Občine se temu izognejo z ustanovitvijo d.o.o katerega lastnk je občina. Ki nato jemlje poljubno visoke kredite.

Zdaj je pa fora v interpretaciji zakona ali je d.o.o, ustanovljen s strani občine javno podjetje ali ne....

Problem je dobro znan ministrstvu za finance, ampak še niso našli ustrezne rešitve... Kar se zakonodaje tiče, je :D.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

sift ::

Invictus je izjavil:

dronyx je izjavil:


Mi pa na občini niso pojasnili v kakšnem odnosu so z Komunalnim podjetjem Vrhnika oziroma zakaj občina gradi in najema kredite, položnice pa pošilja komunalno podjetje.

To je zaradi zakona o javnih podjetij, ki določa v kolikšnem znesku se lahko javno podjetje zadolži. Mislim, da je to tam okoli 20% vrednosti max. Občine se temu izognejo z ustanovitvijo d.o.o katerega lastnk je občina. Ki nato jemlje poljubno visoke kredite.

Zdaj je pa fora v interpretaciji zakona ali je d.o.o, ustanovljen s strani občine javno podjetje ali ne....

Problem je dobro znan ministrstvu za finance, ampak še niso našli ustrezne rešitve... Kar se zakonodaje tiče, je :D.


mafia slovenska

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: St235 ()

dronyx ::

Invictus je izjavil:

To je zaradi zakona o javnih podjetij, ki določa v kolikšnem znesku se lahko javno podjetje zadolži. Mislim, da je to tam okoli 20% vrednosti max. Občine se temu izognejo z ustanovitvijo d.o.o katerega lastnk je občina. Ki nato jemlje poljubno visoke kredite.

"Nepovratna sredstva" so kot kaže tudi spretna past. Če karikiram bi se lahko občanom zgodilo, da pride nek dobrotnik in da občini 50 MIO EUR "nepovratnih sredstev" da zgradi v kompletu na novo celo komunalno infrastrukturo in preplača vse skupaj za parkrat, potem pa občina "amortizira" (seveda povsem v skladu z veljavnimi predpisi) to investicijo v polnem znesku ter seveda izstavi občanom ogromne položnice, saj se je vrednost infrastrukture povečala za 50 MIO, pa ne glede na to, kaj je bilo dejansko narejeno in da je šlo za podarjen denar. Noro, da je to sploh možno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

dronyx ::

Zadnjič sem v enem časopisu prebral, da se v svetu še vedno več kot 80% odpadnih voda izliva neprečiščenih. V EU se prečisti manj kot 70% odpadnih voda, v Sloveniji pa manj kot 60%. Občina Borovnica je tako s svojo moderno čistilno napravo, ki ima kapaciteto še za 30% višjo od števila prebivalcev upam vsaj v tem pogledu v svetovnem vrhu. Obstaja pa po moje tu še nek grd trik. Namreč povsem možno je, da občina da tako rečem v nulo prečisti kakce prebivalcev, da iz tega nastane na koncu pitna voda, verjetno pa imajo marsikje povsem drugačen odnos do industrijskih onesnaževalcev, ker pač industrija lahko zagrozi, da se umakne iz kraja, občina pa je tako ob pomemben vir prihodka, delovna mesta itd. Torej če bi pogledali širšo ekološko sliko je povsem možno, da prispeva sodobna čistilna naprava k zmanjšanju onesnaženja voda bistveno manj, kot pa bi človek naivno mislil.

BCSman ::

Na našem koncu vasi so ukinili kontejner, češ da je bilo prenevarno praznjenje kontejnerja za delavce komunale, ker je bil tik ob cesti. V enem tednu je vedno bil napolnjen do vrha, torej se ga je še kako potrebovalo. Zaradi tega se prispevki seveda niso nič znižali, pri komunali so rekli da ni določenih kakšnih maksimalnih razdalj do kontejnerja, naj pač nosimo do naslednjega najbližjega. Do katerega je pa treba z avtomobilom, ker je predaleč stran, peš pa bi bilo prenevarno, ker ni pločnikov in niti prostora ob cesti za hojo ob njej. Torej enaki prispevki + stroški za avtomobil + dodatno onesnaževanje okolja, se je pač treba sprijaznit?

St235 ::

Zanimivo, zate je prenevarno, ker ni pločnikov, delavce komunale pa ko jebe, če morajo sredi ceste praznit kontejner?

čuhalev ::

Delavce krije smetarski tovornjak, njega pa samo smetnjak. Ostalo pove zakon o ohranitvi gibalne količine.

...:TOMI:... ::

Odsevni jopič, trikotnik in hop na cesto.
Tomi

konspirator ::

St235 je izjavil:

Zanimivo, zate je prenevarno, ker ni pločnikov, delavce komunale pa ko jebe, če morajo sredi ceste praznit kontejner?

Pozornost voznikov je precej drugačna (večja), če imajo pred seboj tovornjak z lučkami in 2 možakarja v rumenih odsevnih jopičih/kombinezonih kot če imajo pred sabo samo pešca.
Slovenistan pač.
--

...:TOMI:... ::

Ja, seveda. Nekaj let nazaj so nekega delavca od AMZS povozili. Pa ima lučke, odsevnike ipd. Res pa je, da je bilo na avtocesti.

Jaz pa dam komunali prav. Zascitila je svoje delavce. Kar je edino prav, dobro vodstvo.
Tomi

konspirator ::

...:TOMI:...
Jaz pa dam komunali prav. Zascitila je svoje delavce. Kar je edino prav, dobro vodstvo.

Potem najboljše, da jih sploh ne spustijo iz pisarne.
In v pisarni morajo odstraniti vse nevarne predmete.



Kdo ščiti uporabnike storitev, ki brezplačno sortirajo in nosijo surovine v kontejnerje ?
--

Zgodovina sprememb…

...:TOMI:... ::

V pisarni je tudi veliko nevarnosti. Od poškodb zapestja, hrbtenice do duševnih bolečin.

Vsak lahko dela na tem, da proizvede čim manj smeti in s tem bo tudi sebi naredil manj dela in stroškov s smetmi. Če pa je človek narejen na komot, je pa tudi velik proizvajalec smeti. Saj lahko svoje presortirane surovine prodaš na trgu, nihče ti ne brani.

Komunala je odstanila kontejnerje tudi zaradi varnosti občanov, ne zato, ker se jim ne bi izplačalo odvažat.
Tomi

Magic1 ::

Je pa tudi res, da bi lahko župan uredil varen plac za kontejnerje. Bo treba dat pobudo, sej ga volite.
Magic
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

mala čistilna naprava - izkušnje

Oddelek: Loža
3612446 (653) kriptobog
»

Izkoriščenje deževnice (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10216184 (3612) BorutO
»

Predrag odvoz smeti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12629418 (5223) starfotr
»

Nas bo ločevanje odpadkov rešilo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6514362 (13187) tony1

Več podobnih tem