» »

Podražitev komunale za več 100%

Podražitev komunale za več 100%

«
1
2

dronyx ::

V zadnjih nekaj letih se je komunala v občini Borovnica podražila za več kot 100%. Praktično ne poznam niti ene storitve, ki bi se tako skokovito poviševala kot komunala in to v času, ko praktično ni inflacije! In to ob tem, da občani dejansko za komunalno podjetje zbiramo surovine, saj moramo embalažo, papir in steklo sami voziti na komunalne otoke, medtem ko klasične smeti če se ne motim odvažajo samo še enkrat mesečno. To je meni preprosto neverjetno. Komunala je monopolna javna služba in kaj res ni nikogar, ki bi jih ustavil oziroma sprašujem se kje je sploh meje? Se bodo te podražitve končale, ko bo šla tretjina ali še več plače za komunalo? Ali imate tudi v ostalih občinah take izkušnje, ali je Borovnica nekakšna izjema?

PrimoZ_ ::

Tudi okolica Kranja je pod vplivom komunala mafije :/
Sicer niso povečali za 100%, so pa vseeno v dobrem letu podražili za cca 5EUR, in podaljšali interval med odvozi iz dvo na tri tedenskega.

Nateg in pol. Sem klical na komunalo pa so me itak odj*** da kako dobim več sedaj za svoj denar, da bolje ravnajo z odpadki in je oh in sploh vse boljše.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PrimoZ_ ()

dronyx ::

Če jaz pogledam mojo položnico za komunalo se je v dveh letih povečala za TRI KRAT! Pri tem da se poraba vode ni spremenila, smeti pa odvažajo celo manjkrat! To je meni skregano z vsako logiko. Kako pojasniti občanom, da morajo ločevati odpadke (zbirati surovine), hkrati pa jim brez sramu položnice povišajo za tri krat? Visoke račune sicer opravičujejo z dragimi čistilnimi napravami in čiščenjem voda, ampak tu gre očitno za nateg. Položnice tako enormno višajo preprosto zato, ker pač lahko in to ob pomoči države.

PrimoZ_ ::

Pozabil sem napisat še glavni bonus naše komunale.

Namreč naš kraj nima javne kanalizacije ampak jih to ne ovira, da ne bi na račun vseeno dali postavke za ravnanje z odpadno vodo, ravnanja z blatom in še nekaj skrito za nerazumljivo kratico.
Vse lepo in prav ampak ko imaš greznico polno pa računajo 250€ za odvoz.
Ne mi rečt, da sta ve furi kamiona 250€, za manj kot uro dela, ko se zamudijo za oba odvoza.

In pač ja, pritožbe ne pomagajo, ker vedo da konkurence ni.

Banda!

dronyx ::

Predstavljajte si, da se vse položnice podražijo za trikrat, tako kot se je komunala v občini Borovnica. Saj praktično čez noč postane več kot polovica prebivalcev socialnih problemov. To po moje preprosto ne gre in nekdo bi jih pa vendarle moral vprašati po zdravju.

#000000 ::

ja sej sam kaj pa lahko narediš ? če ne plačaš bo rubež, kar bo zadevo podražilo za kaj vem 200 eur, če plačaš in si tiho pa bo lahko naslednja še za 100% dražja, ker je vse po zakonu, dejanska poraba vode in elektrike sta pa itak najmanjša postavka na vsakem računu, vse ostale so nijanse, ali kakor bi znali povedati kelnarji za časa Juge "AP" = ako prođe

na žalost

reeves ::

Pri nas (Lj-Šiška) se je že drugo leto pocenila. Oz. Decembra smo dobili obvestilo, da smo pridno ločevali in da, Januarja ne bo nič za plačat. Se pa različno obračunava po mestnih četrtih. Ene so imele doplačilo.

...:TOMI:... ::

Pokaži račune.
Tomi

reeves ::

Račune dajem lastniku, lahko si pa prebereš TUKAJ.
Itak te pa ne silim, da verjameš, samo povem kako je bilo.

dronyx ::

Saj pri nas na računu komunale ni glavna postavka odvoz smeti in ta se morda res ni bistveno podražil. So pa šle v nebo razne omrežnine. Recimo omrežnina za odpadne vode je 10 €, omrežnina za čiščenje odpadnih voda novih 10 € itd. Praktično 30€ imaš samo raznih omrežnin in fiksnih stroškov, tudi če nimaš nič smeti in ne porabiš nič vode. Primer položnice za štiričlansko družino je tole. In ob tem menda občina še celo subvencionira vsako gospodinjstvo s 6,56€ na mesec, sicer bi bile položnice še višje!

Občina se izgovarja, da se je vrednost komunalne infrastrukture povečala za 7,5 MIO EVR v zadnjih letih, pri čemer je verjetno večina tega zneska šla za čistilno napravo. Pri tej čistilni napravi pa sem nekje prebral, da je dimenzionirana za 6000 prebivalcev, občina pa jih ima sedaj 3800, pri čemer vsi sploh niso priklopljeni na komunalno omrežje (in zaradi tega menda ne plačujejo tudi nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča). Verjetno računajo, da se bodo ljudje sem masovno priseljevali, račun za te vizije pa občinska oblast in komunala enostavno izstavijo sedanjim prebivalcem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

zmaugy ::

Urad za varstvo konkurence? Zloraba monopolnega položaja je prepovedana.

...:TOMI:... ::

Rreves, mislil sem OP, ne tebe.
Tomi

dronyx ::

...:TOMI:... je izjavil:

Rreves, mislil sem OP, ne tebe.

Starih računov ti ne morem pokazati, imam pa shranjeno koliko je bila položnica za komunalo pred leti. Cena se je povišala pri meni natančno za 3,71 krat! Ob takem povišanju jaz začnem raziskovat, kaj se to dogaja. Kot kaže je eden glavnih krivcev za tako povišanje cene komunale tale čistilna naprava. Kot sem že omenil je v občini, ki ima 3800 prebivalcev naprava projektirana za 6000 prebivalcev (pravilneje populacijskih enot, kot oni temu pravijo)! Ne bo me začudilo, če bo župan zgradil še štiripasovnico čez vas. Je pač potrebno gledati v prihodnost in upoštevati možnost, da se vas spremeni v večje mesto. Nekoč, če...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

scipascapa ::

Kot povsod po državi = KORUPCIJA in NIKOME NIŠTA. Krsti pa vse skupaj SVETI NIKOLA.

          ::

Tudi v naši občini so se komunalne storitve bistveno podražile in sem že nabral nekaj položnic iz ostalih občin, da bom naredil primerjavo in zadevo poslal kot vprašanje občinskemu svetu. Na vseh ostalih področjih je vsaj nekaj konkurence, komunale pa so kot kaže čisto ponorele. Pri nas pride komunalnih stroškov za dvočlansko gospodinjstvo v garsonieri za 70+ EUR mesečno.

St235 ::

Plačat 5e za pir ni problema, plačat čistilno napravo, ki omogoča bistveno višji dolgoročni standard celotne regije je pa problem.

dronyx ::

Da je zadeva še bolj nenavadna stoji v neposredni bližini te 3,8 MIO evrov vredne predimenzionirane čistilne naprave kemična tovarna Fenolit, katere ena glavnih surovin je fenol, ki je zelo nevaren. Dostikrat se okoliški prebivalci pritožujejo da iz tovarne tako smrdi, da ne morejo niti odpirati oken. Cisterne, ki vozijo surovine v to tovarno po vodovarstvenem območju so opremljene z raznimi opozorili in vozijo s spremstvom. Nekateri domačini vedo povedati, da so na barju v bližini zakopavali sode z nevarnimi snovmi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

WarpedGone ::

Na računu čistilna naprava ni omenjena, torej je ne plačuje.
Plačuje omrežnine za priključke na razne stvari neglede na uporabo.

Razmislite ko boste naslednjič volili naše.
Zbogom in hvala za vse ribe

rejven ::

Čisto verjamem prvemu postu. V Domžalah so par let nazaj dvignili komunalne storitve najprej za dobrih 100% ( uradno kot posledica zaprtja smetišča v dobu ), nato pa frekvenco pobiranja smeti zmanjšali za polovico ( na 14 dni ), kar je takrat zneslo če se prav spomnim 232% podražitev.
Prost trg deluje ni kaj. Dvomim, da če bi sam ustanovil Pobiranje smeti d.o.o. in ponudil storitev po prvotni ceni če bi dobil koncesijo...
Prst v riti še kar paše :)

nevone ::

Either we will eat the Space or Space will eat us.

dronyx ::

Tule je nekdo izračunal, koliko so znašale zadnje podražitve postavk na računu komunale. Omrežnina čiščenja odpadnih vod se je povišala za neverjetnih 450%. :8)8-O

680x0 ::

Komunala je v lasti občine. Naslednje leto so lokalne volitve in priložnost, da volite župana, ki bo normaliziral prispevke. Dosedanje izkušnje kažejo, da so volilcem bolj kot stroški občine pomembni mostovi, stadioni in asfaltirane ceste, morda pa se to kdaj spremeni?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 680x0 ()

Gandalfar ::

Bi si mislil, da bi se na tehnološkem forumu debata lahko obrnila v kakšno bolj konstruktivno smer, kot samo žuganje s pestjo proti nebu - "bogovi nas ne marajo".

Par idej:
- narediš web formo in začneš sistematsko zbirat podatke po občinah
- pripraviš obrazce za ZDIJZ zahtevke in začneš te podatke zbirat
- enkrat vmeš kontaktiraš podcrto.si, da ti pomagajo pri metodologiji in pristopu
- vse skupaj daš na spletno stran/wiki, ki ima tudi FB grupo za lažje sodelovanje
- kontaktiraš obstoječe civilne skupine, ki že zdaj skrbijo za komunikacijo v občini

Živimo v času in v družbi, kjer imamo praktično zastonj na voljo vsa orodja. Če si mnenja, da je podražitev iz 15 na 45 EUR dovolj velik znak za sistemsko korupcijo, je to super način kako lahko narediš s svojim znanjem doprinos v svoje lokalno okolje. Če ti ne boš - kdo bo pa skrbel zanj?

(v procesu se boš pa zagotovo še toliko uporabnih stvari zraven naučil in spoznal kul ljudi, da tudi če se ne spremeni bistveno komunala boš ti zagotovo level uppal kot posameznik in hkrati pripravil teren naslednjemu, ki mu bo mogoče uspelo kaj spremenit)

Zgodovina sprememb…

Pero_SLO ::

Z največjim veseljem kupujete izdelke z plastično/kovinsko embalažo in ste bili najbolj srečni dokler se jih je veselo zakopavalo v tla brez nadzora... Kaj ste mislili, da nas to nikoli ne bo udarilo po žepu? Koliko pa plačujete za mobitel "čvek" in "zobi pakete(TV/internet)". Komunalo imamo med najcenejšimi v EU... Stopite v eno izmed čistilen in sortirnic smeti, pa vam bo takoj jasno koliko sranja je prej šlo nenadzorovano v naravo.... In prispevki gredo navzgor, ker so se članice EU zavezale, da se morajo smeti sortirati in vračati nazaj kot reciklirani izdelki in to do 80% če ne celo 90% vseh smeti. In ravno v tem času se to dogaja, da se gradijo sortirnice in zato gredo navzgor stroški, ker sortiranje in predelava odpadkov in odpadnih voda ni več tako poceni, kot je bilo deponiranje(zakopavanje) smeti in spuščanje odpadnih voda v reke...

LP
Peter

Invictus ::

Zanimiv projekt bi bil odkopati vse tiste smeti in jih reciklirati.

Sicer marsikdaj ne bo šlo, ker je gor zrasla kaka poslovns cona, ampak sigurno pa ne povsod.

Zna biti fajn projekt za kaka evropska sredstva. Samo se bojim, da bi našli marsikatero svinjarijo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

čuhalev ::

Gandalfar je izjavil:

Bi si mislil, da bi se na tehnološkem forumu debata lahko obrnila v kakšno bolj konstruktivno smer, kot samo žuganje s pestjo proti nebu - "bogovi nas ne marajo".

Živimo v času in v družbi, kjer imamo praktično zastonj na voljo vsa orodja. Če si mnenja, da je podražitev iz 15 na 45 EUR dovolj velik znak za sistemsko korupcijo, je to super način kako lahko narediš s svojim znanjem doprinos v svoje lokalno okolje. Če ti ne boš - kdo bo pa skrbel zanj?

To morda deluje v tujini, v Sloveniji ti iz izkušenj lahko povem, da se NIČESAR ne bo spremenilo. Samo poglej, kakšni so odzivi v primeru AJPES. Rečejo samo, da je vse v redu ali da bodo spremenili.

dronyx ::

@Pero_SLO: Na naši komunalni položnici predstavlja odvoz odpadkov zgolj par procentov zneska in je praktično zanemarljiv. Vrhnika, pod katere komunalo spadamo tudi mi se pohvali da je zero waste in mi smo dejansko njihovi "podizvajalci", saj jim brezplačno zbiramo surovine (steklo, papir, plastiko).

Visok znesek je zaradi visokih investicij v komunalno infrastrukturo. Če bi tako delovala recimo elektro distribucija bi nek župan dobil velike apetite, ker se baje da dobiti od EU nepovratna sredstva in bi zgradil nove daljnovode, nove transformatorske postaje, projektirane za še enkrat več prebivalcev kot jih dejansko živi v občini (od viška pač glava ne boli) itd. Potem bi pa ugotovil, da še vedno ostane veliko milijonov evrov kreditov, ki jih bo pa kljub vsemu potrebno plačat in dobi vsako gospodinjstvo položnico za elektriko v višini 300 evrov (in jih ob tem vrže na rit). Tako pač ne gre. Če ni d'narja, je potrebno delati pač krajše korake, ali pa najti način, da se pride do denarja. Ne moreš pa položnice dvigati v nebo, ker sicer ti potem skočijo ljudje pokonci (to je seveda daleč najbolj enostavna možnost).

Pero_SLO ::

Invictus je izjavil:

Zanimiv projekt bi bil odkopati vse tiste smeti in jih reciklirati.

Sicer marsikdaj ne bo šlo, ker je gor zrasla kaka poslovns cona, ampak sigurno pa ne povsod.

Zna biti fajn projekt za kaka evropska sredstva. Samo se bojim, da bi našli marsikatero svinjarijo.


Dvomim, da se bo to kdaj zgodilo, ker je to zelo nehigienično, nevarno in strupeno.

LP
Peter

St235 ::

dronyx je izjavil:

Da je zadeva še bolj nenavadna stoji v neposredni bližini te 3,8 MIO evrov vredne predimenzionirane čistilne naprave kemična tovarna Fenolit, katere ena glavnih surovin je fenol, ki je zelo nevaren. Dostikrat se okoliški prebivalci pritožujejo da iz tovarne tako smrdi, da ne morejo niti odpirati oken. Cisterne, ki vozijo surovine v to tovarno po vodovarstvenem območju so opremljene z raznimi opozorili in vozijo s spremstvom. Nekateri domačini vedo povedati, da so na barju v bližini zakopavali sode z nevarnimi snovmi.


A pripeljemo v debato še marsovce in pline, ki jih NATO spušča v ozračje? Tako, da bo bera teorij zarote polna.

mitjau ::

zgleda da je res različno po občinah...
Pri nas se odvoz smeti od 2013 ni bistveno podražil.
Komunala pa je šla iz cca. 21-24EUR v 2013 na preko 41 EUR v 2017. Dvakrat se je podražilo za cca. 10EUR, v 2014 in 2015. Barabe!

Na čistilno pa so nas priklopili že prej...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mitjau ()

St235 ::

WarpedGone je izjavil:

Na računu čistilna naprava ni omenjena, torej je ne plačuje.
Plačuje omrežnine za priključke na razne stvari neglede na uporabo.

Razmislite ko boste naslednjič volili naše.


Normalno, ker čistilne rastejo same od sebe, vzdržuje jih pa sveti duh. Idioti s Primcem naprej al kakšen je že slogan?

čuhalev ::

Ne, če dobro prebereš ti zaračunavajo storitev katere ne koristiš in sicer čiščenje odpadnih vod, veš pa da je cev speljana v ponikalnico.

dronyx ::

mitjau je izjavil:

Na čistilno pa so nas priklopili že prej...

Poglej na položnico kakšne so dejansko postavke. Razne omrežnine za čiščenje in odvajanje "odpadnih voda" je v bistvu plačevanje čistilnih naprav. Pri nas je ta postavka sedaj prek 70% komunalne položnice.

Pero_SLO ::

mitjau je izjavil:

zgleda da je res različno po občinah...
Pri nas se odvoz smeti od 2013 ni bistveno podražil.
Komunala pa je šla iz cca. 21-24EUR v 2013 na preko 41 v 2017. Dvakrat se je podražilo za cca. 10EUR, v 2014 in 2015. Barabe!


Zavedajte se, da je samo nekaj regijskih centrov za ravnanje z opadki v Sloveniji(vem za LJ, NM, CE,...), ene 5-6 jih je. Veliko občin mora te odpadke sedaj odvažati s kamioni zelo daleč. In zato gredo stroški navzgor.

LP
Peter

WarpedGone ::

Poglej na položnico kakšne so dejansko postavke. Razne omrežnine za čiščenje in odvajanje "odpadnih voda" je v bistvu plačevanje čistilnih naprav. Pri nas je ta postavka sedaj prek 70% komunalne položnice.

Reklamiraj račun, da te storitve ti nisi naročil.
Ko naročiš pivo, mora na računu pisat "pivo", ne pa "hidracija", "poteševanje", "hlajenje" al pa kake podobne cvetke.
Kakega lokalnega trgovca obesijo na prvi plot takoj ko je račun mal čudn, pri državnih firmah je vse OK.

Če samo povzdigneš obrv, te lokalne opice zmerjajo z:
Normalno, ker čistilne rastejo same od sebe, vzdržuje jih pa sveti duh. Idioti s Primcem naprej al kakšen je že slogan?
Zbogom in hvala za vse ribe

Magic1 ::

Kot jaz vem se obračunavajo le mešani odpadki in bio. Mi ločujemo in smo količino mešanih odpadkov zmanjšali za 80% v desetih letih. Za hišo plačujemo 11€ pa še to bi lahko zmanjšali kanto za 30%, ker ni nikoli polna.
Magic

zmaugy ::

St235 je izjavil:

Plačat 5e za pir ni problema, plačat čistilno napravo, ki omogoča bistveno višji dolgoročni standard celotne regije je pa problem.

Če je v kakšnem mestu dražje na primer plačevati kanalizacijo, kot če bi si omislil individualno čistilno napravo (skupaj z investicijo, vzdrževanjem, obratovanjem in amortizacijo), potem je jasno, da je nekomu padla sekira v med. Morda ni vsepovsod tako, ampak vem da kje zagotovo je.

zmaugy ::

680x0 je izjavil:

Komunala je v lasti občine. Naslednje leto so lokalne volitve in priložnost, da volite župana, ki bo normaliziral prispevke. Dosedanje izkušnje kažejo, da so volilcem bolj kot stroški občine pomembni mostovi, stadioni in asfaltirane ceste, morda pa se to kdaj spremeni?


Pogodbe z upravljalci/lastniki čistilnih naprav so dolgoročne in podpisane.

Invictus ::

zmaugy je izjavil:


Če je v kakšnem mestu dražje na primer plačevati kanalizacijo, kot če bi si omislil individualno čistilno napravo (skupaj z investicijo, vzdrževanjem, obratovanjem in amortizacijo), potem je jasno, da je nekomu padla sekira v med. Morda ni vsepovsod tako, ampak vem da kje zagotovo je.

Bi pa rad videl čistilno za par jurjev...

Še vedno moraš pa odpadke nekam odvažat.

Če ti uspe narediti privat čistilno ceneje kot komunala, razvestli nas kako...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nevone ::

Če ti uspe narediti privat čistilno ceneje kot komunala, razvestli nas kako...


Koliko pa stanejo čistilne naprave? Okoli TEŠ6 je stalno ena gonja, okoli avtocest je bila tudi, čistilne naprave pa lahko stanejo kolikor hočejo?

Zakaj ne naredijo enega dokumentarca, ki bi upravičil vse te podražitve? Pa ne v stilu zelenih fašistov, ki strašijo, da bo konec sveta, če ne bomo ločevali odpadkov. Bolj poljudno znanstveno, ne zeleno fašistično ideološko. Vem pa sicer tudi, da ljudje lažje dojamejo slednje.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

St235 ::

Saj ni problem sama čistilna kot takšna. Velika večina tega je pokrita z EU sredstvi. Problem so obratovalni stroški, ker ljudje pač ne razumejo, da je bistveno dražje čiščenje odpadne vode kot zlivanje dreka v lokalni potok. In se potem pritožujejo, da je z novo čistilno strošek zrasel. Brezovica je tipičen primer tega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

zmaugy ::

Invictus je izjavil:

zmaugy je izjavil:


Če je v kakšnem mestu dražje na primer plačevati kanalizacijo, kot če bi si omislil individualno čistilno napravo (skupaj z investicijo, vzdrževanjem, obratovanjem in amortizacijo), potem je jasno, da je nekomu padla sekira v med. Morda ni vsepovsod tako, ampak vem da kje zagotovo je.

Bi pa rad videl čistilno za par jurjev...

Še vedno moraš pa odpadke nekam odvažat.

Če ti uspe narediti privat čistilno ceneje kot komunala, razvestli nas kako...


Poguglaj ponudnike malih čistilnih naprav, ki so obvezne če ni kanalizacije. Potem pa pokliči kakšnega in mu povej kakšno imaš število oseb, porabo vode etc. in ti bo razložil, koliko kaj stane.
A misliš da so kar tako klavzule v pogodbah o priklopu na javne čistilne naprave, kjer ko si enkrat priklopljen, odklop ni več možen/dovoljen?
Nekdo mora plačati račune prenapihnjenih investicij, najlažje skozi daljše obdobje z napihnjenimi računi.

St235 ::

Zdaj pa v svoji sveti vojni samo se pojasni ka nov pri aglomeracijah z par tisoč uporabniki nameščali male čistilne naprave.

dronyx ::

St235 je izjavil:

Problem so obratovalni stroški, ker ljudje pač ne razumejo, da je bistveno dražje čiščenje odpadne vode kot zlivanje dreka v lokalni potok.

Ja, to je še danes meni misterija, kako je flora in favna v naših rekah in potokih preživela komunizem, kjer ni bilo neke ekološke ozaveščenosti in dragih čistilnih naprav? Če pogledam naš potoček je bilo včasih v njem bistveno več rib kot danes, pa seveda ne trdim, da so jim fekalije dobro dele. Naslednji velik projekt bodo verjetno male čistilne naprave na vsakem dimniku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

nevone ::

Naslednji velik projekt bodo verjetno male čistilne naprave na vsakem dimniku.


Čistilne naprave so odlična zadeva. Posiljevanje s strani države in na drugi strani zavračanje dobrih stvari sta dve strani istega kovanca.

Zaradi tega zavračanja mora "država" posiljevati ljudi z dobrimi stvarmi in zaradi posiljevanja države (ali kogarkoli drugega) ljudje zavračajo dobre stvari.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

St235 ::

dronyx je izjavil:

St235 je izjavil:

Problem so obratovalni stroški, ker ljudje pač ne razumejo, da je bistveno dražje čiščenje odpadne vode kot zlivanje dreka v lokalni potok.

Ja, to je še danes meni misterija, kako je flora in favna v naših rekah in potokih preživela komunizem, kjer ni bilo neke ekološke ozaveščenosti in dragih čistilnih naprav? Če pogledam naš potoček je bilo včasih v njem bistveno več rib kot danes, pa seveda ne trdim, da so jim fekalije dobro dele. Naslednji velik projekt bodo verjetno male čistilne naprave na vsakem dimniku.


Meni je pa vedno misterija, kaj imate ljudje od prodajanja lastnik opažanj, brez vsake omembe vredne dodane vrednosti kot univerzalno resnico. Pač na nivoju Donalda Trumpa, ki se čudi kaj je to globalno segrevanje, če pa njega v tistem trenutku zebe. Predlagam, da si prebereš kaj na temo trendov kakovosti površinskih voda v RS v zadnjih 20 letih.

zmaugy ::

St235 je izjavil:

Zdaj pa v svoji sveti vojni samo se pojasni ka nov pri aglomeracijah z par tisoč uporabniki nameščali male čistilne naprave.


Nisem čisto prepričan, kaj si hotel povedati, ampak če se sprašuješ o smislu postavljanja individualnih čistilnih naprav v gostih naseljih, se s tabo strinjam. Ker tudi ekonomskega smisla to ne bi smelo imeti. In če ga ima, potem je očitno nekaj narobe - pa prodajalci/vzdrževalci malih čistilnih naprav ne delajo z izgubo, morda pa upravljalci/lastniki velikih občinskih čistilnih naprav delajo s prevelikimi dobički? Če je to res, se postavlja vprašanje, kako jim je to uspelo, ane?
Vsekakor bi morala biti svobodna odločitev med malo čistilno napravo in priklopom na občinsko čistilno napravo, tako pa so sedaj ljudje na milost in nemilost prepuščeni monopolistom in njihovim apetitom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

fosil ::

dronyx je izjavil:

Saj pri nas na računu komunale ni glavna postavka odvoz smeti in ta se morda res ni bistveno podražil. So pa šle v nebo razne omrežnine. Recimo omrežnina za odpadne vode je 10 €, omrežnina za čiščenje odpadnih voda novih 10 € itd. Praktično 30€ imaš samo raznih omrežnin in fiksnih stroškov, tudi če nimaš nič smeti in ne porabiš nič vode. Primer položnice za štiričlansko družino je tole. In ob tem menda občina še celo subvencionira vsako gospodinjstvo s 6,56€ na mesec, sicer bi bile položnice še višje!

Občina se izgovarja, da se je vrednost komunalne infrastrukture povečala za 7,5 MIO EVR v zadnjih letih, pri čemer je verjetno večina tega zneska šla za čistilno napravo. Pri tej čistilni napravi pa sem nekje prebral, da je dimenzionirana za 6000 prebivalcev, občina pa jih ima sedaj 3800, pri čemer vsi sploh niso priklopljeni na komunalno omrežje (in zaradi tega menda ne plačujejo tudi nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča). Verjetno računajo, da se bodo ljudje sem masovno priseljevali, račun za te vizije pa občinska oblast in komunala enostavno izstavijo sedanjim prebivalcem.

Za 4 člansko družino to sploh niso visoke cifre.
Če si doslej plačeval 3x manj, si plačeval izjemno malo.
Tako je!

Avenger ::

V pradavnini nekje okoli osamosvojitve smo imeli malo položnic in na njih malo postavk, potem se je vsaka storitev razširila in se obračunava ločeno, vsakič zatrjujejo da se stroški zaradi tega nikakor ne bodo dvignili. Vendar če imaš 1 položnico za 30€, potem pa to razkosajo na 3 položnice po 10 in leto kasneje storitev podražijo za 50%, je dvig vsake položnice le 5€, namesto 15€, če bi bila samo ena in zato ni tako opazno. Da ne omenjam zadovoljstva banke, ob kasiranju provizije za 20 položnic, ki jih moraš plačat vsak mesec.

Razvoj gre po večletnih fazah tkole, pa recimo da se omejim samo na vodo:

1. Vodarina 1m3 = 0,3€

2. Vodarina 1m3 = 0,25€
-odpadna voda 1m3 = 0,15€

3. 2. Vodarina 1m3 = 0,25€
-odpadna voda 1m3 = 0,10€
-čiščenje odpadne vode 1m3 = 0,10

4. 2. Vodarina 1m3 = 0,5€
-odpadna voda 1m3 = 0,20€
-čiščenje odpadne vode 1m3 = 0,15

Naprej pa lahko tkole:
5. Vodarina = 0,5€
-odpadna voda 1m3 = 0,22€
-čiščenje odpadne vode 1m3 = 0,18
-nadomestilo za uporabo vodnega zajetja = 0,10

6. Vodarina = 0,6€
-odpadna voda 1m3 = 0,25€
-čiščenje odpadne vode 1m3 = 0,20
-nadomestilo za uporabo vodnega zajetja = 0,13
-prispevek za izboljšanje kvalitete voda = 0,05
-vodna okoljska dajatev = 0,12
-upravljanje z vodami = 0,09
-dodatna postavka = 0,07
-zmanjkalo idej = 0,08
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Magic1 ::

Včasih je 3/4 stvari šlo iz proračuna, danes se pač vse plača (dostikrat tudi preplača).
Kot lahko vidite iz posta zgoraj, je večino predpostavk vezanih na m3. kdor več porabi, več plača.
Magic
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

mala čistilna naprava - izkušnje

Oddelek: Loža
3612446 (653) kriptobog
»

Izkoriščenje deževnice (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10216184 (3612) BorutO
»

Predrag odvoz smeti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12629418 (5223) starfotr
»

Nas bo ločevanje odpadkov rešilo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6514362 (13187) tony1

Več podobnih tem