» »

Odjava od komunalnih storitev

Odjava od komunalnih storitev

Dr.S ::

Vsak mesec prejemam račun 36EUR za komunalne storitve. 22EUR-greznica + 8EUR-zbiranje odpadkov + 6EUR-saubermacher.
Živimo v majhni hiški, v hribih.
Greznico nam pridejo praznit na 3 leta. Cena za to pa je precej huda!? Uporabljamo zgolj naravna čistila za pralni in pomivalni stroji (soda, kis,...), zato odpadne vode niso problem.
Odpadkov, plastike skoraj ne pridelamo več, zato bom vrnil odpadne kante. Tako tudi Saubermacherjivih storitev ne rabim več.

Se je kdo že odjavil od teh komunalnih storitev? Vaše izkušnje, oz. kakšen je postopek odjave?
Hvala.
  • spremenilo: Dr.S ()

telexdell ::

Kolikor vem, se od komunalnih storitev in odvoza smeti, če je to urejeno in organizirano na področju kjer živiš ne moreš odjaviti. Je pa pri nas praznjenje greznice (s cisterno 6m3) 1x letno brezplačno, vsako nadaljnje praznjenje pa te pride okrog 40 €.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

;-) ::

Moj najemnik mi je povedal da odvoza smeti ne potrebuje in smo ga komot skenslali ter vrnili kante-za kante nismo dobili nič, ko jih bomo spet rabli, moramo kupit druge. Od komunale koristimo le še praznjenje greznice ter še eno nujno postavko glede vodovoda.

opeter ::

To je različno od občine do občine.

Za hribovit del, kjer so vinske kleti in/ali vikendice so na našem koncu posebej predvidene plastične vrečke, kamor odlagaš smeti, obenem bodo zdaj na našem koncu ljudi "prisilili", da uredijo malo čistilno napravo.

Edina opcija je, da v kolikor si socialni problem, plačevanje komunalnih storitev uredi občina, oz. je nekako odpisano.
Ampak, kot sem že napisal, je to odvisno od same občine, kje in kako to deluje ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Dr.S ::

Takle odgovor sem prejel od lokalne komunale:
Komunala Škofja Loka (v nadaljevanju Izvajalec) je izvajalec javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v občini Škofja Loka. V okviru te službe se izvajajo tudi storitve povezane z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami (MKČN). Uredba o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode (Uradni list RS, št. 98/15 in 76/17 v nadaljevanju Uredba) predpisuje obvezno praznjenje greznic in MKČN najmanj enkrat na tri leta. Poleg Uredbe pogoje za izvajanje storitev te javne službe predpisuje Odlok o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode ter izvajanju posebnih storitev (Ur.l. RS št. 13/2009, 14/2011, 6/2015 in Ur. glasilo slovenskih občin št. 50/17 v nadaljevanju Odlok).

Storitev javne službe povezane z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami-MKČN je sestavljena iz:

Cene storitve prevzema in ravnanja z vsebino (blatom) iz nepretočnih greznic, obstoječih greznic in malih komunalnih čistilnih naprav, in se zaračunava mesečno: glede na količino porabljene pitne vode v stavbi ali glede na število stalno prijavljenih prebivalcev v stavbi (4,5 m3/osebo na mesec), če se poraba pitne vode ne ugotavlja z merjenjem njenega odvzema iz sistema za oskrbo s pitno vodo.
Omrežnine, ki predstavlja strošek javne infrastrukture za ravnanje z vsebino (blatom) iz nepretočnih greznic, obstoječih greznic in malih komunalnih čistilnih naprav in se obračunava v EUR/mesec glede na velikost obračunskega vodomera in je fiksen strošek. Omrežnina predstavlja javno infrastrukturo CČN Škofja Loka, ter stroške zavarovanj in finančne odhodke, ki odpadejo na storitve povezane z greznicami in MKČN. Dejansko gre za fekalno postajo in del gnilišč ter delež ostalih naprav, ki se uporabljajo za prevzem in ravnanje z blatom iz greznic oz. MKČN in so last občine Škofja Loka. Vsi navedeni objekti se uporabljajo za prevzem in ravnanje z blatom iz greznic ali MKČN.

Na podlagi Uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih javnih služb varstva okolja (Uradni list RS št. Uradni list RS, št. 87/12, 109/12 in 76/17), se vam strošek praznjenja greznice ali MKČN in omrežnine, zaračunava mesečno in s tem je pokrit strošek praznjenja greznice enkrat na tri leta.

Glede odpadkov: po občinskem odloku mora biti vsako gospodinjstvo vključeno v sistem ravnanja z odpadki in ločevati odpadke na izvoru.

Torej, storitve praznjenje greznice in ravnanje z odpadki so obvezne lokalne gospodarske javne službe.


Torej, če živiš v tej korporaciji SLO, plačuj za svoj drek, odpadke, elektriko, RTV prispevek,... Ne moreš ven. :-(

starfotr ::

Odjaviš lahko samo npr. kanto za biološke odpadke, če imaš svoj kompostnik.

Če tega nimaš, potem moraš imeti tudi to kanto.

Že tako imamo polno smeti po gozdovih, ob cestah ipd., čeprav je povsod na voljo, da lahko brezplačno odložiš vse odpadke v zbirnih centrih ali smetnjakih.

Če bi imeli sistem, da bi se lahko odjavil od smeti ali če bi bile smeti za tehtanje in plačilo po masi bi imeli še več smeti v naravi. Plačilo po porabi (masi, volumnu ipd), oz. količini odloženih smeti - kar bi seveda bilo edini pravično, vendar tega ni, zaradi prej omenjenega razloga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: starfotr ()

telexdell ::

Še sedaj, ko je urejen odvoz smeti iz dimnikov prihaja cel spekter rakotvornih spojin. Marsikdo pač smeti zakuri saj imajo neko energetsko vrednost. Kaj pa s tem povzroči na svojem in zdravju drugih, pa mi je kar malo mar. Če pa bi se lahko še odjavil od odvoza smeti....
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Machete ::

No tudi mi delamo skoraj zanemarljivo količino odpadkov in sem se z nekimi potencialnimi odjavami spogledoval, a se vseeno strinjam, da so kante obvezne. Ko bi vedeli koliko ton smo že pobrali letos iz gozdov, bi vedeli kje tiči zajec. Plebsi že ko nič ne prišparajo mečejo zadeve v naravo. Si predstavljaš, da bi tak lahko prihranil 20 eur?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

zobnik ::

Pr nas na vas so enga možakarja s tem dobesedo posiljeval in mu pošiljal opomine, celo grozil s kaznijo...ampak se ni pustil.
Plačuje kanalizacijo za odpadne vode, nekaj evrov na par mesecev, vode javne nima, ima svoj izvir,


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

mala čistilna naprava - izkušnje

Oddelek: Loža
3612598 (805) kriptobog
»

Življenje v hiši: greznica ali kanalizacija

Oddelek: Loža
415222 (2424) fikus_
»

Podražitev komunale za več 100% (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7911803 (8933) Magic1
»

Nas bo ločevanje odpadkov rešilo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6514539 (13364) tony1

kaj lahko mečem v wc

Oddelek: Loža
323726 (2525) Mesar

Več podobnih tem