» »

Bass električna kitara za začetnika - vprašanja

Bass električna kitara za začetnika - vprašanja

Raindancer ::

Pozdravljeni,

Torej, že dalj časa imam željo, da se naučim igrat kitaro. Pri poskusu mi klasične kitare niso nikoli sedle (preokorne), in imam majhne roke, tako da mi je interes pritegnila bass električna kitara, štiristrunska. Kaj bi mi priporočali kot začetniku - glede kitare, da bo zdržala daljši čas - in glede opreme?

Glede žanra glasbe trenutno nimam opredelitve. Kar me pa zanima je - kako lahko igram na takšno kitaro, glede na to, da imam zelo veliko izgubo sluha - nosim slušne aparate in brez njih ne slišim praktično nič - kakšen setup imate za slušalke?

Hvala in lp,

Raindancer

c3p0 ::

https://www.thomann.de/intl/si/bass_set...

Tu si kaj preberi, preveri feedback. Imajo tudi free return, če kaj ne ustreza.

zztop ::

Kar se tiče bass kitar je čisto odvisno od tvojega budgeta. Lahko že takoj kupiš mašino. Če iščeš kakšno budget zadevo, ki je obenem zelo uporabna, priporočam znamko Squier. Recimo serijo Vintage Modified Jazz Bass. To so odl(5) budget kitare, ki obenem dajejo lep melodičen zvok.

Glede slušalk imaš dve varianti. Ali bas kitaro priklopiš na računalnik, narihtaš virtualni ojačevalec in priklopiš slušalke, ali pa nabaviš ojačevalec. Vsi ojačevalci(no večina) imajo vhod za slušalke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zztop ()

JanK ::

Zavedaj se, da kitare naceloma ne mores priklopiti direktno na PC. Tuljave in vhod imata drugacno impedanco in zvok bo precej slab - manjka basov, cesar *res* noces pri bas kitari :) Resitev je Audio Interface (npr., takle).

Za malo denarja dobis ojacevalec, ki se vtakne direktno v kitaro za malo vec pa ze kar slusalke z ojacevalcem

Ali si ze poskusil bas kitaro? Ce imas manjse roke bodo morda vecje razdalje med preckami problem.
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin

mr_chai ::

Bolj smiselno je vzeti električno, če se bojiš da imaš premajhne roke za klasično. Ampak ta tvoj strah o velikosti rok prenapihnjen.

Če lahko tile otroci igrajo na klasične, pol lahko tudi ti.

Meizu ::

Če mu sede bas naj igra bas porkodijo, imamo kitaristov in harmonikašev poln kufer preveč.

Ti kar kupi Squierja al pa kakšnega rabljenega poceni MIM Fenderja in začni mlet. Če nimaš ojačevalca, boš potreboval, kot so ostali predlagali, zvočno karto. Ne rabiš it na nič kaj preveč drastičnega, Lexicon Alpha je smešno poceni in ima real-time playback, ki ga lahko blendaš med monitoringom ter playbackom. Hkrati je USB powered, tako da se ne rabiš ubadat z ekstra napajalnikom.

Glede slušalk, če imaš probleme z naglušnostjo ti težko svetujem. V vsakem primeru so za bas kitaro primerne slušalke, ki imajo čimbolj clean low end. Ena takih slušalk (in najboljša v svojem classu glede tega) je Audio Technica ATH M50x. Toplo priporočam, se jo dobi za cca. 100 eur. Kar se teh slušalk tiče, je to praktično prva izbira za bassiste, ko grejo trackat v studije. Ostali inštrumentalisti/vokalisti se načeloma odločajo za Beyerdynamic DT770.

Kot diplomirani glasbenik iz bas kitare ter kontrabasa ti toplo svetujem, da si novo kupljeno kitaro čimprej neseš naštimat v dober setup (Šinko, Zaletelj, Sever, karkoli), ker je slab setup sploh pri bas kitari ali kontrabasu (fizično eden najzahtevnejših inštrumentov) lahko absolutni deal breaker.

mr_chai ::

Ponavadi gredo ljudje iz kitare na bas, ni pa nujno. Pri puncah/fantih maš tud več sreče, če si kitarist, basiste ne marajo glih kj dost ;) Basisti so ponavadi uni ta bl čudni osebki v bandih :))

Vseeno malo inspiracije za bas:







Poglej si še kj od Jaco Pastoriusa..

Raindancer ::

No, tako. Prvi poskus opravljen.

Sestava:

Bas - Gio Ibanez soundgear - GSR 108 BK
Ojačevalec - Kustom KXB1 10 W 1x6
Kabli - ne vem, ni bilo znamke
Slušalke - Equation RP 21

V glavnem, z basi ni problemov, so pa bili v tem setupu zelo močni, višji toni ni bil ravno OK zvok, lahko pa, da je krivo moje začeniško brenkarjenje. Ker imam majhne slušne aparate, s slušalkami ni bilo problemov. Presenetilo me je, da so zgornje strune zelo debele, veliko bolj kot na klasični kitari, spodnje so bile 'normalno' tenke, zgornje so mi bile po občutku kar nerodne, zvok na splošno lep. Ne morem pa ravno reči, da je bilo profesionalno 'uštimano' ker je prodajalec na hitro naredil po posluhu. Bas se tudi lepo vsede, ni nobenega 'nosanja' navzdol, vsaj pretiranega ne. Veliko bolje kot klasična kitara - ja, danes preizkušeno, in še vedno isti občutek kvadratne škatle pod pazduho.

Torej, zadeva v teoriji - in praksi - špila. Lahko da poizkusim še katero drugo znamko, za primerjavo. Zanima me pa, kako je s kabli, katere priporočate. Kolikor vidim, je Lexicon Alpha izven prodaje, kaj je alternativa? Lahko tudi mini ojačevalec, samo da ne zasede preveč prostora. In kar se tiče setupa, se strinjam. Kaj pa potem, je treba še nabavit kitarski uglaševalec - katerega priporočate?

Hvala za odgovore in lep pozdrav,

Raindancer

chort ::

Ibanez GSR 180 je precej basa za ta denar, nose dive me ni nikoli motil, je pa res da igram ponavadi s pasom. Morda je fajn, da odgledaš kak video kitare, bas kitare itd, ker je med njimi precejšnja razlika tako v načinih igranja, zvoku, vlogah itd.
Kustom KXB1 je igračka (ampak za poganjat slušalke povsem dovolj). Kabli meni osebno nimajo veze, danes je že težko dobit slabe, za osnovne slušalke pa priporočam Roland RH-5.

Raindancer ::

Pozdravljeni.

Trenutno v preizkusu slušalke ATH M50x: Zvok dober in čist, kar je OK.

Problem je, da so earpadi premajhni oz. tiščijo na ušesa. Raztezanje ne pomaga, ušesa niso v earpadih, temveč earpadi neprijetno pritiskajo nanja.

Tako da bo earpade treba zamenjat. Katere priporočate, da ne bi prišlo do prehudega kompromisa pri zvoku?

Hvala in lp,

Raindancer

Meizu ::

To imaš neka ogromna ušesa, mene ATH M50x prav nič ne žulijo, pri 2 metrih višine in glavo veliko za podložit kakšen vlak. Dobesedno moram slušalke raztegnit (višinsko) do konca, da mi sedejo lepo gor.

Glede earpadov:

https://www.brainwavzaudio.com/products...
https://www.brainwavzaudio.com/pages/buy

Zmeri si pahljačo (uho) in preveri, če sedejo.

Also - ne škrtati z earpadi, kupi kvaliteto, ker drugačen earpad bo vsekakor spremenil sonic footprint slušalk, če že, daj gor tiste earpade, ki preverjeno delujejo.

videc ::

Jaz ti pa odsvetujem slušalke.

dreta ::

Ce hoces bit basit ne smes it mimo tega kanala:

https://www.youtube.com/c/Davie504/vide...

Meizu ::

videc je izjavil:

Jaz ti pa odsvetujem slušalke.


Neumnost.

Edit: Ali neumnost, ali pa elaboriraj svojo izjavo prosim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

videc ::

Kar sam si poišči, če ne znaš drugega kot neumnost napisati. Pa ti elaboriraj, zkaj ne. Ozirom utemelji.
Kaj bodo slušalke bolj pomagale, če ima nekdo že slušne aparate? Nekaj drugega je, če bi imel tinitus oziroma zvonenje v ušesih.

Raindancer ::

@ Meizu: Hudir je v tem, da so slušni aparati zraven, donuti pa pritiskajo nanje in se potem sliši cvileč zvok iz slušnih aparatov. Plus, da ATH slušalke primejo glavo kot pes kost. Načeloma dobro, samo ne, kadar so slušni aparati posredi.

(Pa bohnedaj da imaš kapo gor pozimi ko si zunaj, razen če nisi mazohist ali pa ima aparat integrirano zaščito proti taki nebodigaterbi od zvoka, ker je isti problem.)

Torej. Normalno velika ušesa, samo rabim dovolj velike donute (ne pekarniških, da se razumemo), ki bodo obdržali zvok in da se lahko notri spravijo ušesa brez da bi pritiskalo na slušne aparate.

@ videc: Je tudi tinitus posredi, ampak s tem se itak živi, in slušalke vsaj v mojem primeru nanj ne vplivajo.

@dreta: Seen, noted and subscribed. Njegovi prvi vidi so zelo dobri in bodo pomagali, tisti zadnji... no comment.

Hvala za odgovore in lp,

Raindancer

Spajky ::

Se kupi najbolj poceni normalno 4 strunarico in se začne čarat na njej in hkrati širit razmake med vsemi prsti ala Spock ("long live & prosper") ... jest sem pred desetletji mislil kupit Fenderco (ono pomanjšano, pa sem se kasneje premislil in v TS kupil normalno kopijo-še v YU časih)... Po tem, ko nisem mogel več vežbat bobne pri frendu v garaži (hrup!)

Pa na "lampaš" radio s predelavo priklopil in velike slušalke zaprte čez glavo ... da moji pokojni tastari niso znoreli ... pa z radia Luxembourg sem lahko ponoči poslušal takratne najnovejše komade ...

Zdej pa premišljujte .... "čuj, ja sam već star, ali slušajte moj savjet" (Br.1 iz AlanForda!) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Meizu ::

videc je izjavil:

Kar sam si poišči, če ne znaš drugega kot neumnost napisati. Pa ti elaboriraj, zkaj ne. Ozirom utemelji.
Kaj bodo slušalke bolj pomagale, če ima nekdo že slušne aparate? Nekaj drugega je, če bi imel tinitus oziroma zvonenje v ušesih.


Ne nabijaj. Poduči se, kako slušni aparati sploh delujejo.

Meizu ::

Hudir je v tem, da so slušni aparati zraven, donuti pa pritiskajo nanje in se potem sliši cvileč zvok iz slušnih aparatov. Plus, da ATH slušalke primejo glavo kot pes kost. Načeloma dobro, samo ne, kadar so slušni aparati posredi.


Če uporabljaš med uporabo slušalk slušni aparat, potem je edina logična uporaba slušalk, ki nimajo on ear dizajna, temveč over the ear dizajn, to so pa večinoma open back slušalke. Glede prostornine earpadov priporočam AKG K712 Pro ali cenejšo verzijo K701 - slednja ima občutno šibkejši nizkofrekvenčni odziv.

Druga varianta je tip slušnega aparata, ki ga uporabljaš (IIC, ITC, RIC, RITE, itd.). Oblika slušnega aparata bo seveda pogojevala tip slušalk, ki jih lahko uporabljaš skupaj s slušnim aparatom.

Druga opcija je mogoče ta, da povprašaš svojega otorinolaringologa o možnosti uporabe slušalk brez slušnega aparata, na podlagi specifične kalibracijske ekvalizacijske slike tvojega slušnega aparata, kar nato implementiraš v obliki system wide EQja, kot npr. Sonarworks Reference - v tem primeru se obvezno posvetuj najprej s svojim zdravnikom.

In kar je najpomembneje - ignoriraj nabijače, ki odsvetujejo uporabo slušalk.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

Raindancer ::

Trenutna rešitev so Brainwawz angled earpads. Še vedno drži kot pes kost, zvok OK. To sicer lahko gre, če so aparati majhni ali v ušesu, za velike zaušesne je že treba imeti dovolj velike slušalke.

@ Meizu- hvala za nasvet, zdaj bo šlo naprej. Kaj pa priklop na indukcijsko zanko, bi to šlo ali so slušalke obvezne?

Meizu ::

S takšnimi slušalkami pa žal nimam izkušenj, ker osebno nimam težav s sluhom in uporabljam večinoma industrijske standarde za svoje delo. Svetujem posvet pri osebnem slušnem zdravniku, on bo zelo verjetno znal najbolje svetovat, kaj bi dejansko prišlo v poštev.

Če gledamo sicer najbolj neinvazivne in prostorne slušalke, z dovolj prostora za uho z aparatom, ter udobno pozicijo na glavi, potem res priporočam AKG linijo, ker imajo sistem, ki ne pritiska na glavo s celotnim okvirom, temveč uporablja 3-točkovni sistem (earpadi ter pas na vrhu slušalk). Te slušalke so namenjene tudi za dolgotrajno nošenje, sam lahko z njimi delam cel dan, pa ne čutim, da jih imam na glavi. Closed back slušalke se pa že zaradi same narave slušalke čvrsto oprimejo glave, saj je med drugim ena najpomembnejših lastnosti closed back slušalk izolacija od okolice, ter količina sound leak-a iz samih slušalk (za namene trackinga npr., kjer ne želiš, da mikrofon pobere tudi zvok playbacka iz slušalk, ko npr. snemaš vokale, ali druge instrumente predvsem z občutljivimi mikrofoni (ribbon, kondenzator)).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brisanje meja med slušnimi aparati in pametnimi slušalkami

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
299078 (7460) Markoff
»

piskanje v ušesih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12440305 (13664) krepki
»

Slušalke-katere kupiti?

Oddelek: Zvok in slika
132589 (2098) borut_p
»

Slušalke za v ušesa

Oddelek: Kaj kupiti
203919 (3349) clancy
»

Skoraj gluha - naprava?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
133104 (2523) jozekuch

Več podobnih tem