Forum » Programiranje » Izdelava mobilne aplikacije
Izdelava mobilne aplikacije
novak-t ::
Pozdravljeni,
Z mojo sva naumila neko dobro idejo za aplikacijo. Gre se za neko vrsto oglasnika. Ker ne jaz, ne ona, nisva programerja, imam par vprašanj in iščem dodatna mnenja, kako se lotiti zadeve. Jaz sem se sicer v otroštvu za zabavo ukvarjal z html in php programiranjem, nekaj sem tudi postavljal mysql baze itd, ampak je tega znanja kar precej izpuhtelo, pa tudi tukaj mi ravno ne pride prav, samo tolk za referenco, na kakšni stopnji sem - amater, ampak vsaj ne z dvema levima rokama. Sem se pa pripravljen naučiti, samo rabim neko usmeritev, kam se podati.
Sedaj je tako, da bi začetno aplikacijo z glavnimi funkcijami naredil sam. Želja je android, apple in windows phone (je smiselno?) aplikacija. Toliko, da se zadeva zažene, da steče marketing itd. Nato v stopnji 2, ko (če bi) aplikacija nekako zaživela, bi bilo potrebno narediti še browser aplikacijo (mogoče bi se tudi tega lotil sam), v mobilno aplikacijo dodajati naprednejše funkcije, kot je spodbujanje oglasov z plačilom, se pravi vgradnja mikrotransakcij, integracija z ostalimi aplikacijami, itd. Pri tej stopnji bi pa poiskal pomoč izkušenega programerja, oz. širil team.
Ok, toliko o viziji in kako sva si zamislila. Sedaj pa k polemiki:
- zaščita ideje. Kako je s tem? se daje vloga za patent, ali je to zaščiteno z avtorskimi pravicami (ali je to samo za kodo, če bi jo kdo samo copy - paste?) kakšna je praksa glede tega? Ker si ne želim, da me nekdo prehiti po žnj zapravljenih urah in denarju. Dokler tega ne rešiva, je problem, ker ne moreva spraševati oz. dajati povpraševanj za ponudbe za outsourcing, itd.
-Katero app najprej? android ali apple? v kateri jezik se usmeriti? da se ne učim vse poprek. Katero programsko opremo uporabiti, da ne bo kasneje problemov z backend delom aplikacije, ali pa z kasnejšimi dodelavami z naprednejšimi funkcijami?
Toliko zaenkrat, da se rešiva straha pred krajo ideje ter da se lahko jaz začnem učiti, da lahko resno zagrabim, ko se bo šlo zares.
Res upam na vašo pomoč in nasvete ter se že v naprej zahvaljujem.
L.P.
Z mojo sva naumila neko dobro idejo za aplikacijo. Gre se za neko vrsto oglasnika. Ker ne jaz, ne ona, nisva programerja, imam par vprašanj in iščem dodatna mnenja, kako se lotiti zadeve. Jaz sem se sicer v otroštvu za zabavo ukvarjal z html in php programiranjem, nekaj sem tudi postavljal mysql baze itd, ampak je tega znanja kar precej izpuhtelo, pa tudi tukaj mi ravno ne pride prav, samo tolk za referenco, na kakšni stopnji sem - amater, ampak vsaj ne z dvema levima rokama. Sem se pa pripravljen naučiti, samo rabim neko usmeritev, kam se podati.
Sedaj je tako, da bi začetno aplikacijo z glavnimi funkcijami naredil sam. Želja je android, apple in windows phone (je smiselno?) aplikacija. Toliko, da se zadeva zažene, da steče marketing itd. Nato v stopnji 2, ko (če bi) aplikacija nekako zaživela, bi bilo potrebno narediti še browser aplikacijo (mogoče bi se tudi tega lotil sam), v mobilno aplikacijo dodajati naprednejše funkcije, kot je spodbujanje oglasov z plačilom, se pravi vgradnja mikrotransakcij, integracija z ostalimi aplikacijami, itd. Pri tej stopnji bi pa poiskal pomoč izkušenega programerja, oz. širil team.
Ok, toliko o viziji in kako sva si zamislila. Sedaj pa k polemiki:
- zaščita ideje. Kako je s tem? se daje vloga za patent, ali je to zaščiteno z avtorskimi pravicami (ali je to samo za kodo, če bi jo kdo samo copy - paste?) kakšna je praksa glede tega? Ker si ne želim, da me nekdo prehiti po žnj zapravljenih urah in denarju. Dokler tega ne rešiva, je problem, ker ne moreva spraševati oz. dajati povpraševanj za ponudbe za outsourcing, itd.
-Katero app najprej? android ali apple? v kateri jezik se usmeriti? da se ne učim vse poprek. Katero programsko opremo uporabiti, da ne bo kasneje problemov z backend delom aplikacije, ali pa z kasnejšimi dodelavami z naprednejšimi funkcijami?
Toliko zaenkrat, da se rešiva straha pred krajo ideje ter da se lahko jaz začnem učiti, da lahko resno zagrabim, ko se bo šlo zares.
L.P.
shadeX ::
- zaščita ideje. Kako je s tem?
Red flag. Če tvoja ideja že ne obstaja se vprašaj zakaj. Prav tako ti jo enostavno lahko nekdo pobere, danes je vstopna tocka za appe enostavna, vsak mulc ti ga naredi oz ukrade idejo.
Zmagal bo pa tisti, ki je bolj prepricljiv oz zna idejo prodat.
Katero app najprej?
V nobeno. Market razisci, ker brez tega bos vse delal zastonj. Ce pa si ze trmast mas na izbiro dost cross platform orodij (react native, xamarin, flutter).
Windows phone je pa ze zgodovina. Sej menda ves da ta os ni vec podprt?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: shadeX ()
kuall ::
Ajde kar na delo, da ne boš samo nabijal o nekih idejah, katere je treba patentirat lol. :)
https://dotnet.microsoft.com/learn/xama...
Pa javi kako ti je šlo, vzame samo 10 minut.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kuall ()
Spura ::
Za patent je treba bolj podrobno pogledat kaj je tukaj takega kar bi se dalo patentirat. Vecina aplikacij pac to ni, ker patentira se edino nove ideje, ne pa nekaj splosnega. Recimo nekdo je patentiral to da v igri kot je overwatch namenoma matchmakeas folk ki ima veliko skinov (kupljenih z mikrotransakcijami) s takimi, ki jih nimajo (z namenom zrajcat te ki ne placujejo). Ne mores pa patentirat koncepta fuzbal spila kot je FIFA. Poleg tega pa so patenti tipicno geografsko omejeni, in je pain in the ass to povsod prijavljat. Avtorske pravice nastanejo avtomatsko ko nekaj napises in se ticejo izkljucno tvojega izdelka. Kdorkoli lahko naredi soroden izdelek. Torej folk ne sme kopirat kode, lahko pa kopira idejo.
- zaščita ideje. Kako je s tem? se daje vloga za patent, ali je to zaščiteno z avtorskimi pravicami (ali je to samo za kodo, če bi jo kdo samo copy - paste?)
Tukaj ti edino pomaga to, da se z ljudmi ki pristopajo k temu podpise NDA.
kakšna je praksa glede tega? Ker si ne želim, da me nekdo prehiti po žnj zapravljenih urah in denarju. Dokler tega ne rešiva, je problem, ker ne moreva spraševati oz. dajati povpraševanj za ponudbe za outsourcing, itd.
L.P.
Najlazje se je naucit React, narest webpage in potem uporabit React Native za mobilne aplikacije. Tako imas vsaj ene 80% kode iste na vseh platformah. Backend pa pac naredi v tem kar znas, ce je to PHP je pac PHP. Bos imel dovolj drugega dela, kot se nove backend jezike ucit.
GrX ::
Toplo ti priporočam, da se projekta sploh ne lotiš, ker zagotovo nima potenciala.
Sama ideja, tudi če je tako dobra, še ne pomeni uspeha.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GrX ()
GrX ::
Ooo kako so ga pri FB polomili.. lepo bi patentirali Messenger, pa danes ne bi imeli Snap, TikTok, BlaBla...
Kolikor je meni znano lahko patentiraš kodo ali del nje, ne pa same ideje..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GrX ()
LukiYo ::
Kritika bi šla na vrstni red v planu programiranja. Praviš, da si amater, vseeno pa bi začetno aplikacijo z glavnimi funkcijami naredil ti, nato pa bi strokovnjaki nadaljevali. Lahko povem, da bi bilo kvečjem obratno: Strokovnjak pripravi vertikalo (platformo/osnovno aplikacijo), ti jo kvečjemu potem razširjaš po tem, ko naštudiraš dobro prakso, ki jo je strokovnjak postavil.
Ooo kako so ga pri FB polomili.. lepo bi patentirali Messenger, pa danes ne bi imeli Snap, TikTok, BlaBla...
To nikakor ne drzi. Komot lahko patentiras recimo algoritem, ki je povsem abstraktna zadeva (nebroj primerov). Sama koda je redko pod patentom, ker nima smisla, saj je ze itak zascitena z avtorskimi pravicami. In razlog zakaj FB ni patentiral Messenger je zato, ker ga ne morejo, ker obstaja "prior art", t.j. starejsi chat programi.
ima kdo idejo, zakaj op ni zaključil mojega 10 minute tutoriala in poročal, kako mu gre programiranje?
HotBurek ::
Mogoče zato, ker ima hrbtenico.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
ima kdo idejo, zakaj op ni zaključil mojega 10 minute tutoriala in poročal, kako mu gre programiranje?
Ne rabi, saj gre samo za razvoj aplikacije z osnovnimi funkcionalnostmi. Pa v otroštvu je že delal s html.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: LukiYo ()
HotBurek ::
OP ceni svoj čas.
root@debian:/# iptraf-ng
Windows phone je pa ze zgodovina. Sej menda ves da ta os ni vec podprt?
No, to pa nisem vedel. Očitno nisem zasledil te info, pa spremljam novice. Hvala za info
Ajde kar na delo, da ne boš samo nabijal o nekih idejah, katere je treba patentirat lol. :)
In kaj bo potem, ko si vzamem 10 min in copy paste-am kodo iz tutoriala? In kje naj bi tukaj naletel na težavo? saj te tutorial dobesedno za roko pelje čez postopek. Kaj misliš, da bom po eni enostavni zadevici obupal, ali kaj si hotel doseči? Če bi imel viška časa, bi se še igral s tem, tako mi je pa bv zapravljat čas za to.
Najlazje se je naucit React, narest webpage in potem uporabit React Native za mobilne aplikacije. Tako imas vsaj ene 80% kode iste na vseh platformah. Backend pa pac naredi v tem kar znas, ce je to PHP je pac PHP. Bos imel dovolj drugega dela, kot se nove backend jezike ucit.
Hvala za mnenje glede patenta. Glede tega bova še malo raziskala, preden čisto opustiva idejo o zavarovanju ideje.
Hvala za usmeritev. Se pravi, če prav razumem, najprej naredim web app, nato pa "izvozim" v android app in ios app?
Sem pa že začel z učenjem, trenutno grem še enkrat čez html (osvežitev znanja in novosti glede html5), osvežitev znanja css, nato pa se lotim osnove javascript. Potem pa se lotim reacta :)
Toplo ti priporočam, da se projekta sploh ne lotiš, ker zagotovo nima potenciala.
Če bi vsi razmišljali kot ti, tudi nebi bilo snapchata, tiktok,...
Tudi facebooka in messengerja ne
Pi*da, tut msn-ja ne bi bilo.
Pa hvala za vzpodbudo.
Kritika bi šla na vrstni red v planu programiranja. Praviš, da si amater, vseeno pa bi začetno aplikacijo z glavnimi funkcijami naredil ti, nato pa bi strokovnjaki nadaljevali. Lahko povem, da bi bilo kvečjem obratno: Strokovnjak pripravi vertikalo (platformo/osnovno aplikacijo), ti jo kvečjemu potem razširjaš po tem, ko naštudiraš dobro prakso, ki jo je strokovnjak postavil.
To bi bilo idealno, samo to pa zahteva precej začetnega denarnega vložka. Sem precej kolebal med tem. Ampak sam imam takšno mnenje, da sedaj pač sam poskusim izdelati čim boljšo osnovo (strukturno) začetne aplikacije. Pa raje potem, ko se platforma zažene in bo potrebna nadgradnja, na novo izdela osnova pod rokami strokovnjaka. Pa še to, če bi bilo potrebno. Bo lažje takrat odkartati za to, kot sedaj. Cena pa nebi smela biti bistveno različna.
Če je ideja dobra, lahko prepriča kakega strokovnjaka, da vam razvije aplikacijo, s katerim greste v partnerstvo.
Vsak naj dela to, v čimer je dober. Da se boš ti naučil programiranja in takoj za tem sam napisal aplikacijo, ki naj bi prepričala investitorje, bi rekel, da je to napačen pristop. Kvečjem naredi wireframe = kako naj bi aplikacija izgledala.
Verjemi, praviš da nimaš viška časa, za učenje programiranja se ta meri v letih.
Če te skrbi nekemu programerju opisat idejo, po kateri bi se ti morda "brezplačno" priključil, naj podpiše NDA.
Vsak naj dela to, v čimer je dober. Da se boš ti naučil programiranja in takoj za tem sam napisal aplikacijo, ki naj bi prepričala investitorje, bi rekel, da je to napačen pristop. Kvečjem naredi wireframe = kako naj bi aplikacija izgledala.
Verjemi, praviš da nimaš viška časa, za učenje programiranja se ta meri v letih.
Če te skrbi nekemu programerju opisat idejo, po kateri bi se ti morda "brezplačno" priključil, naj podpiše NDA.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: LukiYo ()
In kaj bo potem, ko si vzamem 10 min in copy paste-am kodo iz tutoriala? In kje naj bi tukaj naletel na težavo? saj te tutorial dobesedno za roko pelje čez postopek. Kaj misliš, da bom po eni enostavni zadevici obupal, ali kaj si hotel doseči? Če bi imel viška časa, bi se še igral s tem, tako mi je pa bv zapravljat čas za to.
Spraševal si, v kateri jezik se usmeriti. Jaz sem ti dal odgovor.
S tem tutorialom bi lahko stestiral C# jezik/Visual Studio okolje. Saj najbrž ne bi ostalo samo pri tutorialu ampak bi potem, ko bi ga končal sam raziskoval okolje naprej.
Če ti je škoda 10 minut časa na lastne roke stestirat potencialno okolje pol pa tudi ok. Po moje si samo len.
Ta ideja, da boš ti začel in potem da bo končal nekdo drug je tudi slaba. Taki projekti, ko nekdo nekaj začne in mora najtežji del narediti nekdo drug so obsojeni na propad. Zaključit je najtežje. Začet je najlažje. Zakaj bi mučil človeka s tvojo amatersko kodo?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kuall ()
Hvala za mnenje glede patenta. Glede tega bova še malo raziskala, preden čisto opustiva idejo o zavarovanju ideje.Idejo se da patentirat, v kolikor je toliko specificna da ne obstaja "prior art". Tipicno patenti vkljucujejo kake detajle implementacije, da naredijo zadevo dovolj specificno za patent. Recimo Elan je pogruntal carving smuci, ki je bil velik preboj. Problem je pa da niso mogli patentirati oblike smuci, ker oblika izdelkov je ena izmed stvari, ki jih je izredno tezko patentirati (ceprav apple je patentiral telefone z zaobljenim robom, ampak potem je bil tak patent bil predmet izpodbijanj). Tako Elan ni imel nobenega patenta in vsi so skopirali carving smuci. Kar pa bi Elan lahko naredil, je da bi patentiral postopek (korake izdelave) smuci s tako ukrivljeno povrsino. Seveda si potem nekoliko odprt za kake alternativne postopke, ki dosezejo isto obliko, ampak ce pametno zastavis, potem so tipicno drazji ali pa morajo na novo razviti kaj. Ce gledas patente, folk patentira take stvari kot je placevanje s POS terminalom na rahlo drugacen nacin. Da to gre skozi ponavadi patent vsebuje kako specifiko kot je protokol ali pa network shape.
Hvala za usmeritev. Se pravi, če prav razumem, najprej naredim web app, nato pa "izvozim" v android app in ios app?
Sem pa že začel z učenjem, trenutno grem še enkrat čez html (osvežitev znanja in novosti glede html5), osvežitev znanja css, nato pa se lotim osnove javascript. Potem pa se lotim reacta :)
Ubistvu razvijas vse tri hkrati, ker si ze v startu postavis React Native build, ki ga sproti na emulatorju testiras. Razlika med web pageom in mobilnim klienti je vecinoma sirina ekrana, in tukaj uporabljas CSS, da oblikujes kako je na ekranu. In sodoben webpage lahko naredis da na velikem ekranu zgleda precej drugace kot na majhnem. Seveda se tebi ni treba trudit s tem, ampak lahko ze v startu oblikujes HTML stran tako da bo na mobitelu dobro zgledala in se z web verzijo jebes kasneje.
React native ti tudi pomaga s tem ker ne rabis dveh verzij v dveh razlicnih jezikih za iOS in Android. Tako da nauci se React, potem si pa postavi React Native projekt, pa si oblikuj to mobitel aplikacijo kakor hoces, kasneje bos pa lahko dost easy tut web verzijo naredu z manjsimi spremembami.
Drgač pa že dolgo obstaja trend, da appi niso popularni med ljudmi. App narediš samo v primeru, ko je iz tehnološkega vidika enako stvar nemogoče naredit s spletno stranjo. Narediš responsive stran pa je.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | javaScrpit uraOddelek: Programiranje | 1847 (1451) | Ahim |
» | Komu prodati idejo?Oddelek: Pomoč in nasveti | 7077 (4789) | blackbfm |
» | cross platform developmentOddelek: Programiranje | 7263 (6249) | slodreamer |
» | Razvijalci umikajo svoje aplikacije iz ameriških app storovOddelek: Novice / Industrijska lastnina | 12944 (10071) | Icematxyz |
» | Microsoft želi 15 dolarjev za vsak Samsungov pametni telefon (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Industrijska lastnina | 20093 (17439) | BlueRunner |