» »

Intel razgrnil novo proizvodno strategijo

Intel razgrnil novo proizvodno strategijo

Intelov CEO Pat Gelsinger

vir: Intel
Intel - Intelov šef Pat Gelsinger je obelodanil nov strateški načrt proizvodnje polprevodnikov, tako kar se tiče Intelovih tovarn kot čipovnih dizajnov. Nova strategija namreč cilja na večjo prilagodljivost kot doslej, s čimer bo velikan na eni strani elegantneje ponujal svoje proizvodne kapacitete zunanjim partnerjem, na drugi pa tudi sam uporabljal linije drugih podjetij.

Intel se je zadnja leta v novicah pretežno pojavljal zaradi križevega pota njihove 10-nanometrske proizvodnje, pa ranljivosti, kot sta Spectre in Meltdown, ter Applove košarice; medtem pa ga je AMD prehiteval po desni. Toda firme takega kova se ne spodnese tako zlahka in da se odločno pripravlja strategija vrnitve na pota stare slave, je bilo prvič začutiti januarja, ko so objavili, da bo s februarjem na čelo stopil priljubljeni Intelov veteran - predvsem pa inženir - Pat Gelsinger. Možakar je pred dnevi v prezentaciji Engineering the Future prvič predstavil spremembe krovne usmeritve Intelove politike glede proizvodnje polprevodnikov, tako lastnih kot zunanjih dizajnov. Novo doktrino imenujejo IDM 2.0, po integrated device manufacturing, kar cilja na njihovo sposobnost, da vertikalno integrirajo načrtovanje in proizvodnjo izdelkov.



Kljub težavam z napredkom proizvodnje podjetje ne namerava oddvajati svojih kapacitet (kot je na primer AMD svojčas napravil z GlobalFoundries); prav nasprotno, zgradili bodo dve novi tovarni. Obe bosta do leta 2024 postavljeni v obstoječem kampusu Ocotillo v Arizoni, kjer bo število tovarn s tem naraslo na šest. Prav tako bosta obe usmerjeni v najnovejše prozvodne procese, se pravi od 7 nm navzgor (oziroma navzdol). Prvo vezje na 7-nanometrski osnovi naj bi bil GPGPU Ponte Vecchio. Spodbudno je, da naj bi bil končan tudi dizajn 7-nanometrskega jedrnega čipleta Meteor Lake, ki bo osnova za CPU družino, ki naj bi prispela čez dve leti.

Zanimivejši pa je del IDM 2.0, ki se tiče strukturiranja proizvodnje. Na eni strani bo Intel vnovič skušal bolj odpreti lastne kapacitete. Prvi poskus, v prejšnjem desetletju, se je končal bolj klavrno, ker je bil pristop zelo okorel: ponujal je premalo prilagodljive rešitve, ki so obenem od naročnikov zahtevale rabo nerodnega notranjega razvojnega programja. Po novem bodo zadoščali širše rabljeni standardni paketi orodij, je pa še vedno neznanka, ali bo velikan v odprtosti dejansko šel tako daleč kot ARM, ki strankam omogoča res ogromno svobode pri izkoriščanju dizajnov. Na drugi strani bo Intel še več proizvodnje svojih izdelkov izvozil v zunanje linije, od TSMCjevih do Samsungovih in tako naprej. To bo omogočila večja usmeritev v tehnologijo čipletov, ki jih v Intelu sicer imenujejo tiles. Tako bo firma dele svojih procesorjev lažje proizvedla zunaj in jih nato integrirala doma.

Ob robu so najavili tudi novo razvojno partnerstvo z IBMom, ki bo izvajalo bazične raziskave tako mikroprocesorskih vezij kakor njihove proizvodnje, toda večjih detajlov o tem še niso razkrili.

13 komentarjev

LeQuack ::

A Intel ima vsak teden novega CEO?
Quack !

Aggressor ::

Swan je bil samo vmesni, ko je Krzanich letel zaraid afere.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Bwaze6 ::

Intelu bi se zdajle verjetno splačalo kupovat rezine TSMCja in jih metat v deponijo. AMD že tako ne more izdelati niti dela Intelove proizvodnje, tako da tržnega deleža kljub iskanim izdelkom ne morejo povečati. Kar je precej fail, in bi znali biti tudi delničarji precej besni - in situacija zaostalega Intela ne bo trajala večno.

feryz ::

Imamo srečo, da poševnooki ne znajo narediti nič in da vse naredimo zahodnjaki. Vsaj tako se govori v kuloarjih.
Ups, da ni ravno obratno in zahodnjaki ne znamo niti enega poštenega čipa narediti več? Niti enega telefona sestaviti več?

Skratka, tip prodaja prazno slamo, da bo lahko povlekel par milijonov letno. Če bo dočakal leto na tem položaju. Temu se, baje, reče strategija.

Bwaze6 ::

Intel in AMD sta ameriški firmi.

poweroff ::

Natanko tako.
sudo poweroff

mtosev ::

Nič čakamo kaj bo Intel pokazal z Alder lake. Izgleda, da bodo prvi na ddr5.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Bwaze6 ::

Jaz si še vedno predstavljam, da bo Adler Lake omejen zaradi 10nm procesa. Nižje frekvence, višji IPC, končni rezultat pa zelo odvisen od aplikacije - zanimivo, da umikajo podporo AVX-512. Možno tudi, da bomo naenkrat imeli na trgu tako Rocket Lake kot Adler Lake procesorje. Bo pa Adler Lake lahko posodobil integrirano grafiko, dodal več cachea, več jeder...

Zanimivo tudi, da povsod omenjajo DDR4 podporo pri Adler Lake procesorjih. Je torej možno, da bomo videli večino matičnih plošč z DDR4 podporo, manj razširjen chipset z DDR5 podporo pa bo oral ledino, prav praktičen pa ne bo - spominski moduli bodo dragi, visoke latence bodo skoraj izničile višjo prepustnost, v poštev bo tak sistem prišel le ob poznavanju končne uporabe?

opeter ::

Prve matične z DDR5 bodo verjetno zelo drago in posledično bo manj prodaje. Tudi DDR5 RAM bo na začetku zelo drag.
Verjetno je celo, da se bodo pojavile hibridne matične z DDR4 in DDR5 vmesniki za RAMe (se spomnite, kako je to bilo v preteklosti z DDR1/DDR2 in DDR2/DDR3 RAMi?).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

DarwiN ::

To so še bili časi, ko so se ta megalomanska podjetja tepla med seboj za kupce. Danes se kupci tepejo za podjetja oz. njihove izdelke.

Tko da ne vidim, zakaj bi vlagali denar v razvoj in izdelavo hibridnih plošč. Če imaš denar, boš plačal premium vsoto za Z690 in DDR5, za "reveže" bo pa na voljo DDR4. Simple.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DarwiN ()

Mr.B ::

opeter je izjavil:

Prve matične z DDR5 bodo verjetno zelo drago in posledično bo manj prodaje. Tudi DDR5 RAM bo na začetku zelo drag.
Verjetno je celo, da se bodo pojavile hibridne matične z DDR4 in DDR5 vmesniki za RAMe (se spomnite, kako je to bilo v preteklosti z DDR1/DDR2 in DDR2/DDR3 RAMi?).

?????
Memopry krmilnik je DANES v CPU-ju.
Ideja ki jo ti govoriš je posledica, da intel ni sposoben 10nm oziroma 5 nm, oziroma karkoli.
Jeseni bo dal ven glede na sposobnost proizvodnje čipe na 14 nm ter DDR4 in potem svoje čudo.....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Spura ::

To je nova poslovna strategija, ampak to ne bo resilo dolgih let negativne selekcije zaposlenih v podjetju.

7982884e ::

feryz je izjavil:

Imamo srečo, da poševnooki ne znajo narediti nič in da vse naredimo zahodnjaki. Vsaj tako se govori v kuloarjih.
Ups, da ni ravno obratno in zahodnjaki ne znamo niti enega poštenega čipa narediti več? Niti enega telefona sestaviti več?

Skratka, tip prodaja prazno slamo, da bo lahko povlekel par milijonov letno. Če bo dočakal leto na tem položaju. Temu se, baje, reče strategija.

ni vec nekaj kar lahko poenostavis na zahod-vzhod. TSMC je imel par dobrih let in nekaj srece pri svoji usmeritvi, intel je imel nekaj let napacne usmeritve in izgubil vso prednost ki so jo imeli, ko je 14nm prvic izsel (takrat so bili konkretno pred TSMCjevim 16nm).

in tako je danes situacija, ko tudi samsung komaj dohaja TSMC, ker tukaj se gre predvsem za denar:

Xie Jinhe, chairman of Caixin Transmission Media, pointed out that according to Power Semiconductor’s chairman Huang Chongren, the cost of hiring Taiwanese engineers is more competitive than that of American engineers, and the efficiency of Taiwanese engineers can reach at least 75% of that of American engineers. Taiwan’s advantages are hard to shake."


The average annual salary of American engineers is about 180,000 US dollars. The cost of hiring one engineer in the United States can hire 6 people in Taiwan.


vir: https://ec.ltn.com.tw/article/breakingn...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel na sejmu CES z zbirko različnih novih čipov

Oddelek: Novice / Procesorji
246872 (4835) sheldon
»

Intelovi procesorji Rocket Lake res v 14 nanometrih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
6018782 (16194) Zimonem
»

TSMC že sredi množične 5 nm proizvodnje

Oddelek: Novice / Procesorji
156785 (4661) FireSnake
»

Kitajski SMIC pognal komercialno proizvodnjo čipov FinFET

Oddelek: Novice / Ostale najave
134137 (2886) Mr.B
»

Intel razgrnil načrte s proizvodnimi procesi

Oddelek: Novice / Procesorji
226092 (4127) LightBit

Več podobnih tem