Forum » Loža » Piranska sol
Piranska sol
mojsterleo ::
Zadnja leta smo doma kupovali Piransko sol v trgovinah. Zadnje čase (vsaj pol leta) opažam, da je sploh ne prodajajo več. Tudi kupci v trgovini velikokrat povprašujejo po njej. A kdo ve kaj se dogaja? Jih je povozila korona ali gre za kaj drugega? Sem pogledal na njihovo spletno stran in o tem nič ne piše.
Groot ::
opeter ::
V resnici je. Ostalo je le marketing in placebo.
No, bistveno je, kaj nahajališče, oz. kjer jo pridelujejo "doda" zraven soli. Ravno pri morski soli bi v novejših časih pazil, saj lahko vsebuje marsikaj (težke kovine, mikroplastiko itn.)
Sicer pa smo o tem že imeli debato:
Razlika med morsko in kamneno soljo
No, bistveno je, kaj nahajališče, oz. kjer jo pridelujejo "doda" zraven soli. Ravno pri morski soli bi v novejših časih pazil, saj lahko vsebuje marsikaj (težke kovine, mikroplastiko itn.)
Sicer pa smo o tem že imeli debato:
Razlika med morsko in kamneno soljo
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Hvala za informacije. Sem pogledal članek. Upam da se bo situacija še kdaj izboljšala. Piranska sol se nam je doma vedno zdela bolj kakovostna po okusi, oz. manj 'kemična'. Placebo ali ne načeloma ni problem dati malo več za ta produkt. Škoda, da mora vse dobro in slovensko izginiti s polic.
Ganon ::
Nisem (še) opazil pomanjkanja, pa vedno kupujem izključno piransko sol, ostalo me ne zanima.
nejcek74 ::
Sol je pa res taka zadeva, kot sladkor. Nima veze kaj je, ker je vse isto.
odvisno kako gledaš, iz kuharskega stališče je precej pomembno, različne sladkorje okušamo različno sladko, v sladoledih se zato pazljivo izbira razmerja dextrose, glukoze, maltodektrina etc. Odvisno ali potrebuješ "sladek okus" ali "maso". Nerafiniran trsni sladkor, ali pa palmov sladkor imata značilen okus, ki bo ostal tudi po kuhanju. Razlika pa je le v "nečistočah". Pri soli je podobno, ne-namizne soli imajo ponavadi mineralne primesi, ki lahko vplivajo na okus. Ali ti je to všeč, ali ne, pa je stvar posameznika.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nejcek74 ()

Gagatronix ::
Najbolj smesni so mi ljudje, ki prisegajo na neke "fancy" variante soli a la himalajska sol (ki jo kopljejo cca 400km stran od Himalaje) in je roza samo zaradi vse mogoce svinjarije v njej.
The Player ::
Poznam prijatelja iz Japonske, ki redno potuje poslovno v Slovenijo.
Pravi, da nikoli ne gre iz Slovenije, dokler ne kupi vsaj kak paket piranske soli, da jo ima doma za kuhanje. Pravi, da je izredno dobra in jo zelo ceni. Je ena izmed boljših in zelo cenjenih soli na svetu.
Od leta 2014 je tudi na seznamu izdelkov z zaščiteno geografsko označbo, tako, da tudi to nekaj pove.
https://www.kpss.si/novice/obvestila/pi...
Pravi, da nikoli ne gre iz Slovenije, dokler ne kupi vsaj kak paket piranske soli, da jo ima doma za kuhanje. Pravi, da je izredno dobra in jo zelo ceni. Je ena izmed boljših in zelo cenjenih soli na svetu.
Od leta 2014 je tudi na seznamu izdelkov z zaščiteno geografsko označbo, tako, da tudi to nekaj pove.
https://www.kpss.si/novice/obvestila/pi...
harvey ::
Nisem (še) opazil pomanjkanja, pa vedno kupujem izključno piransko sol, ostalo me ne zanima.
V Spar (City) je ni bilo ene 14 dni.
Gagatronix je izjavil:
Najbolj smesni so mi ljudje, ki prisegajo na neke "fancy" variante soli a la himalajska sol (ki jo kopljejo cca 400km stran od Himalaje) in je roza samo zaradi vse mogoce svinjarije v njej.
Ja to, pa še pozabil si črno, Havaji
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Zgodovina sprememb…
- spremenil: harvey ()

IL_DIAVOLO ::
Gurmanski filozofi so spet na delu.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
starfotr ::
Če je piranska sol za 1 eur neka super duper, kaj so šele ostale.
https://www.thedailymeal.com/10-most-ex...
Tudi solni cvet pravijo, da je ne vem kak presežek. Hm, ja, presežek je za to, da plačaš več za isti šmorn, kot je navadna sol.
Mislil sem navaden bel sladkor. Pa. Naj bo to iz Ormoža, kjer so ga včasih delali ali pa iz uvoza. Isti k je vse skupaj. Samo druga pakunga.
https://www.thedailymeal.com/10-most-ex...
Tudi solni cvet pravijo, da je ne vem kak presežek. Hm, ja, presežek je za to, da plačaš več za isti šmorn, kot je navadna sol.
odvisno kako gledaš, iz kuharskega stališče je precej pomembno, različne sladkorje okušamo različno sladko, v sladoledih se zato pazljivo izbira razmerja dextrose, glukoze, maltodektrina etc. Odvisno ali potrebuješ "sladek okus" ali "maso". Nerafiniran trsni sladkor, ali pa palmov sladkor imata značilen okus, ki bo ostal tudi po kuhanju. Razlika pa je le v "nečistočah". Pri soli je podobno, ne-namizne soli imajo ponavadi mineralne primesi, ki lahko vplivajo na okus. Ali ti je to všeč, ali ne, pa je stvar posameznika.
Mislil sem navaden bel sladkor. Pa. Naj bo to iz Ormoža, kjer so ga včasih delali ali pa iz uvoza. Isti k je vse skupaj. Samo druga pakunga.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: starfotr ()
Tudi solni cvet pravijo, da je ne vem kak presežek.....
Mislil sem navaden bel sladkor. Pa. Naj bo to iz Ormoža, kjer so ga včasih delali ali pa iz uvoza.....
Solni cvet se lepše stopi na jeziku, pa se ne zajebavam, ampak kristali so večji in bolj ploščati, solni cvet ima samo 97% NaCl, ostalo so primesi, namizna sol je 99% NaCl. Solni cvet je bolj vlažen, itak se pa uporablja samo za dosoljevanje oziroma serviranje.
Ja, belemu sladkorju lahko dodaš malo molase pa boš nekje nazaj pri nerafiniranem trsnem sladkorju. Saj lahko rečeš da jabuk je tudi samo jabuk, pa krompir, krompir. Pa maš cel kup sort, ki se uporabljajo v različne namene, pa čist fajn je da so. S stališča vnosa hranil pogosto res ni nekih občutnih razlik, za tiste, ki jim je pa hrana užitek, pa pogost so (ne pa vedno).

Kvinta ::
Samo tebi mogoče al pa Buggiju še tud možno.
A.C.A.B
Doktorirali boste iz soli.
Kot da bi bili nek hudo kulinaričen narod, kot so npr. v naši zahodni sosedi. Pri nas je pa višek kulinarike burek na štacjonu pa mek. Kar se tudi vidi.
Kot da bi bili nek hudo kulinaričen narod, kot so npr. v naši zahodni sosedi. Pri nas je pa višek kulinarike burek na štacjonu pa mek. Kar se tudi vidi.
Groot ::
Ne sodi drugih po sebi ;) če tebi predstavlja burek kulinarični presežek, ne pomeni da so zato vsi enaki

gruntfürmich ::
uporabljam samo piranski solni cvet.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Si zamesal monitor in ogledalo ?
P.S. Lep primerek slovenceljske mentalitete: "Vse kar je zahodno je dobro, vse kar je domace je zanic."
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Gagatronix ()
Italijo in njihove jedi (pazi: množina, ne ednina) poznajo po celem svetu.
Medtem ko mi nimamo nobenega svetovno znanega kulinaričnega produkta.
Tudi v trgovinah se vidi, kakšna izbira je. Samo pofl hrana. Medtem ko greš čez mejo, imajo mnogo večjo izbiro večine proizvodov (nekaj imamo tudi pri nas bolje).
Še vedno pa ne vem, kako je naša sol boljša od npr. soli iz solin Pag. Če ni naše, se pač kupi drugo. So fucking what.
Tudi v trgovinah se vidi, kakšna izbira je. Samo pofl hrana. Medtem ko greš čez mejo, imajo mnogo večjo izbiro večine proizvodov (nekaj imamo tudi pri nas bolje).
Še vedno pa ne vem, kako je naša sol boljša od npr. soli iz solin Pag. Če ni naše, se pač kupi drugo. So fucking what.

gruntfürmich ::
samo za info; svetovna kuhinja je francoska, ne italjanska. italjani nimajo praktično nič za ponudit napram frncozom.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
MisterR ::
Poznajo pice in testenine, to pa je to. Pa še to samo po besedah, bog ne daj da bi jih pripravljali na originalni način. Lep primer tega je carbonara, ki jo v 90% restavracij pripravljajo s smetano.
Ganon ::
Starfotr je učbeniški primer zahojenega Slovenceljna. Projeciranje je njegova primarna disciplina.

Najbolj znana "italijanska" jed v ZDA: Spaghetti with meatballs.
Pravi Italijani bi se krizali ob cem takem.
@Ganon, ja, to uspesno dokazuje.
Mimogrede, se je ze nasel kak "znalec", ki bi obelodanil kako je t.zv. "kosher" sol boljsa za kuhanje od navadne ?
@Ganon, ja, to uspesno dokazuje.
Mimogrede, se je ze nasel kak "znalec", ki bi obelodanil kako je t.zv. "kosher" sol boljsa za kuhanje od navadne ?
jocoj ::
mojsterleo je izjavil:
Včeraj sem jo kupil v Hoferju. Imajo v redni ponudbi jodirano in nejodirano.
V katerem Hoferju? Kamor ponavadi hodim (lokacije v Ljubljani) je nimajo.
Je pa folk za njo že večkrat poizvedoval, pa mi ni bilo jasno zakaj.
Slovenčeva.

Uizi ::
Jaz je imam cca. 200kg, ni v originalni embalaži, pakirano po kg. Več PM.
Sem je kupil za posipanje ceste a jo je veliko ostalo, ker topi 3x hitreje kot običajna. Lp
Sem je kupil za posipanje ceste a jo je veliko ostalo, ker topi 3x hitreje kot običajna. Lp
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Uizi ()
PacificBlue ::
Ta sol ni jodirana;)
I’m out.
:3
Jure14 ::
Solni cvet se lepše stopi na jeziku, pa se ne zajebavam, ampak kristali so večji in bolj ploščati, solni cvet ima samo 97% NaCl, ostalo so primesi, namizna sol je 99% NaCl.
A ni solni cvet tista sol, ki jo z vrha postrgajo? Dapridejo do bele soli.
Včasih so jo solinarji stran metali, ker je bilo zraven veliko praha, pa ptičjih drekov.
Potem jo je pa Mobitel začel prodajat....
SebyDiamant ::
Lidl jo tudi ima. Sem ravno danes jo videl.
12EUR popusta na SUMUP čitalec bančnih in kreditnih kartic,
brez stroška najema:
http://fbuy.me/k8MvL
brez stroška najema:
http://fbuy.me/k8MvL

;-) ::
Mi pa uporabljamo himalajsko in se pocutim kot klosar sedaj, ko tole berem.
Piransko imamo doma ker jo dobimo, uporabljamo jo za sipanje polzev ob gozdu.
Meni je morska sol preagresivnega okusa, pogosto ko smo jo uporabljali se je zgodilo da je bila hrana pri ponovnem gretju preslana, kar se nam pri himalajski ne dogaja...zakaj nevem.
Sem pa malo skepticen o tisti izjavi zgoraj da je v himalajski bogve kaj da ima barvo, kako ne ce vsebuje železo in kaj bi bilo noter?
Ker pri piranski pa točno vem kj je noter...vse živo kar izpljune kar pluje med piranskim zalivom in Savudrijo.
Piransko imamo doma ker jo dobimo, uporabljamo jo za sipanje polzev ob gozdu.
Meni je morska sol preagresivnega okusa, pogosto ko smo jo uporabljali se je zgodilo da je bila hrana pri ponovnem gretju preslana, kar se nam pri himalajski ne dogaja...zakaj nevem.
Sem pa malo skepticen o tisti izjavi zgoraj da je v himalajski bogve kaj da ima barvo, kako ne ce vsebuje železo in kaj bi bilo noter?
Ker pri piranski pa točno vem kj je noter...vse živo kar izpljune kar pluje med piranskim zalivom in Savudrijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ;-) ()

PersonaRuda ::
Danes sem jo gledal v Tušu v Mariboru in bi lahko nakupil v različnih embalažah za vsaj 30+ kg. Tako, da nevem kje vi živite, da je ni na zalogi.
driver_x ::
Solni cvet se lepše stopi na jeziku, pa se ne zajebavam, ampak kristali so večji in bolj ploščati, solni cvet ima samo 97% NaCl, ostalo so primesi, namizna sol je 99% NaCl.
A ni solni cvet tista sol, ki jo z vrha postrgajo? Dapridejo do bele soli.
Včasih so jo solinarji stran metali, ker je bilo zraven veliko praha, pa ptičjih drekov.
Potem jo je pa Mobitel začel prodajat....
Pred leti sem z njimi delal en projekt. To je bilo ravno v času, ko se je pojavil solni cvet. Ker me je zanimalo, sem se o tem pozanimal direkt iz prve roke. Dobil sem odgovor, da je to čisto običajna sol, ampak se zaradi drugačnega imena lahko dražje prodaja.
Pred leti sem z njimi delal en projekt. To je bilo ravno v času, ko se je pojavil solni cvet. Ker me je zanimalo, sem se o tem pozanimal direkt iz prve roke. Dobil sem odgovor, da je to čisto običajna sol, ampak se zaradi drugačnega imena lahko dražje prodaja.
Po kemični sestavi, praktično da, verjetno tam do desetnike promila v suhi snovi (solni cvet ima več vlage). Solni cvet so kristali, ki zaradi oblike plavajo na vrhu. Gre za nekakšne lističe, torej samo oblika je druga. Večji grozdi ali jabolka se tudi prodajajo dražje kot manjša. Keks je tudi samo mala torta. Kot sem napisal, solni cvet se uporablja pri serviranju hrane, ne pa za solit vodo za makarone in ne, ne moreš prodajat "navadne " soli kot solni cvet ker zgledata drugače.
btw: "If my Grandmother had wheels she would have been a bike"
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nejcek74 ()

Zimonem ::

Zimonem ::
dexterboy ::
morska sol ima not več mikroplastike ko joda. ni ga čez kameno sol
To je problem za svojo, solo temo. Ker sem že nekajkrat zasledil, da se je mikroplastika znašla v kompletni prehranjevalni verigi... in če je to res... no, potem ne bo več nobenega potem :(
Sam kupujemo jodirano morsko sol, kar pač dobim. Če je na polici, vzamem piransko, drugače pa tisto, ki je. Osebno imam tudi raje slane jedi kot pa sladke in pri meni čokolada zbledi, če ne konča prej v bio kontejnerju ;)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
Zgodovina sprememb…
- odbrisal: bluefish ()
PacificBlue je izjavil:
Ta sol ni jodirana;)
Imaš tudi jedilno:
Tradicionalna nemleta nejodirana nerafinirana morska sol
Tradicionalna fina jodirana nerafinirana morska sol
PacificBlue ::
Kamena sol, kot je Himalajska tudi ni jodirana. Ponavadi dodajo 25mg kalijevega jodida na kilogram soli.
Jod pa dodajo zato, ker je to eden izmed najboljsih ukrepov preskrbljenosti ljudi z jodom in zmanjsanje tezav s scitnico.
Sol z jodom je torej bolj zdrava izbira. V tem smislu.
Jod pa dodajo zato, ker je to eden izmed najboljsih ukrepov preskrbljenosti ljudi z jodom in zmanjsanje tezav s scitnico.
Sol z jodom je torej bolj zdrava izbira. V tem smislu.
I’m out.
Sol pa na splošno ni zdrava, saj dobiš že z enim kosom kruha dovolj soli, da pokrije potrebe telesa za cel dan. Sol povzroča visok krvni tlak in je neželena.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Zdrava alternativa soliOddelek: Loža | 6078 (4857) | WhiteAngel |
| » | Šalehar vs the Goat mug guy (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 57865 (46165) | noraguta |
| » | Razlika med morsko in kamneno soljoOddelek: Loža | 11455 (10158) | harvey |
| » | tipični slovenski izdelkiOddelek: Loža | 10316 (8959) | [D]emon |
| » | Kebab vs. ostala hitra hrana (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 54339 (50004) | PINki |