» »

Francoska TV vs. Slovenija

Francoska TV vs. Slovenija

xseki ::

Zdravo, zanima me kako je možno, da imajo v Franciji tako "real-time" kabelsko? Namreč imam kolega, ki živi in dela v Franciji in ima kabelsko preko Orange ISP-ja. Kadar recimo gleda nogometne tekme (Premier League) na RMC Sport kanalih je skoraj 30 sekund pred Slovenskim Sport Klubom (IPTV) in nekje 15 sekund pred mojim Fransat Satelitom, na katerem imam tudi jaz dostop do RMC Sport kanalov. V čem je finta?

Alexius Heristalski ::

Odvisno od prenosne poti signala od izvora do gledalca. Vsako dodatno stiskanje (kodiranje) doda zamik.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Glugy ::

a naši tok bl stiskajo?

SaXsIm ::

Sej si si sam odgovoril. CATV vs IPTV. To ni nobena posebnost "naših" operaterjev, IPTV ima delay, da lahko skačeš naprej in nazaj (in preskakuješ reklame), poleg tega pa ima že sama tehnologija nekaj dodatne latence (IPTV mora čez cel OSI stack, CATV ima namenski protokol).
SaXsIm

xseki ::

SaXsIm je izjavil:

Sej si si sam odgovoril. CATV vs IPTV. To ni nobena posebnost "naših" operaterjev, IPTV ima delay, da lahko skačeš naprej in nazaj (in preskakuješ reklame), poleg tega pa ima že sama tehnologija nekaj dodatne latence (IPTV mora čez cel OSI stack, CATV ima namenski protokol).

Hvala. Mogoče veš če ima kateri slovenski operater CATV? Zgleda, da jih ima večina IPTV box. Ali se motim?

Alexius Heristalski ::

https://www.zdruzenje-kos.si/page/sezna...

Največji kabelski operater je Telemach. Tudi Telekom Slovenije ima na delih omrežja, ki je v tehnologiji P2P in so potegnili dve vlakni do naročnika, kabelsko.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

MrStein ::

SaXsIm je izjavil:

IPTV ima delay, da lahko skačeš naprej in nazaj (in preskakuješ reklame), poleg tega pa ima že sama tehnologija nekaj dodatne latence (IPTV mora čez cel OSI stack, CATV ima namenski protokol).

skok naprej/nazaj ne zahteva dodatne zamude. To imaš lahko tudi na DVB-C, ki ima, recimo tako, minimalen zamik.
OSI stack pa doda tam 100 milisekund zamika, nič več.

Zamik je, ker ponudniku to ni prioriteta, in se zamiki na vsakem koraku nabirajo. Večina verjetno pri prekodiranju. Kaki insider lahko kaj več pove.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Voluharr ::

Kar se tiče T2, kolkor je meni znano se nič ne prekodira le razpošlje dalje, za ostale ne vem.
Kar se tiče latence samega OSI stacka, kako je lahko 100ms zakasnitve, če je ping v rangu nekaj ms? Če se ne prekodira zakaj bi nekje filav buffer in ga z zamudo praznil ?
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si

starfotr ::

Vsi kompresirajo.

Najhitreje dela DVB-T, tam je najmanj zamika. Še hitreje je delala analogna TV včasih.

Anney ::

xseki je izjavil:

Zdravo, zanima me kako je možno, da imajo v Franciji tako "real-time" kabelsko? Namreč imam kolega, ki živi in dela v Franciji in ima kabelsko preko Orange ISP-ja. Kadar recimo gleda nogometne tekme (Premier League) na RMC Sport kanalih je skoraj 30 sekund pred Slovenskim Sport Klubom (IPTV) in nekje 15 sekund pred mojim Fransat Satelitom, na katerem imam tudi jaz dostop do RMC Sport kanalov. V čem je finta?

Začni športne stave pisat, boš bogat. ;) 30s je ogromno.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

XS!D3 ::

xseki je izjavil:

S katerim IPTV primerjaš. Če je govora o IP multicastu, ne bi smelo bit toliko razlike zaradi same tehnogije. HLS je druga stvar.

Pri Telemachu je bilo nazdnje ko sem primerjal med njihovo kabelsko (DVB-C) in HLS (EON SmartTV app) razlike dobrih 20s. Oboje na njihovi optiki. S tem da je odvisno tudi v katerem trenutku prestaviš kanal. Lahko prestaviš ravno, ko je na voljo nov 6s (v Telemachovem primeru) video chunk, ali pa tik pred tem in gledaš od začetka prejšnjega (torej cca 6s nazaj).

Seveda je pa odvisno od vseh vmesnih členov (kako in kolikokrat se stream prepakira in prekodira), tako do televizjske hiše, v njihovi produkciji kot tudi do operaterja in na koncu do tebe.

MrStein ::

Voluharr je izjavil:

Kar se tiče latence samega OSI stacka, kako je lahko 100ms zakasnitve, če je ping v rangu nekaj ms?

Besedica "tam". Torej gre za oceno. Pa še to najvišjo, da ne bi kdo potem priletel, da ima 1 ms večji ping kot tisto.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Siol brez SPORTKLUBA (SK) (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
8715062 (6508) firbec
»

telekom optika

Oddelek: Omrežja in internet
91928 (1610) XS!D3
»

Siol uvaja digitalno kabelsko televizijo na optiki (strani: 1 2 3 )

11423786 (9173) alexz
»

Amis ali Telemach

Oddelek: Loža
175696 (5004) mazid
»

Kakšna hitrost na optiki za 3x TV in 3x internet hkrati?

164207 (3941) ...:TOMI:...

Več podobnih tem