» »

Očetovski dopust - nejasnost

Očetovski dopust - nejasnost

rezator ::

Pozdravljeni.

Koristil bom očetovski dopust. Vem da moram sporočiti na CSD in delodajalca. Delodajalca 30 dni pred nastopom očetovskega dopusta. Zanima me, ali mi lahko on zavrne datum, ali me pripada izbrani datum, tudi če delodajalcu to ni po volji? Danes sem izvedel, da je sodelovec že sporočil za isti datum. Obvestil bom pisno, da je vse črno na belem. Mi lahko zavrne? Ali napišem da prosim za odobritev, ali napišem da sporočam, da bom takrat koristil? V prvem primeru se bojim, da mi zavrne, saj je takrat že sodelavec. Zato bi raje sporočil in ne prosil za odobritev. Zanima me kako je z zakonsko podlago. Nekaj časa nazaj sem bral, da sporočim in mi ne more zavrniti. Zdaj pa tega nikjer ne najdem.
Some people feel the rain. Others just get wet.
  • spremenil: rezator ()

Magic1 ::

Verjetno ti pripada, samo moraš tudi gledat iz prespektive delodajalca. Ne morejo vsi isti trenutek izginit. Delo naj pa božiček opravlja. Vsaj če vidiš kakšno prihodnost v podjetju, če pa ne pa itak izkoristiš vse. Samo potem bodo tudi tako nate gledali.
Magic

reeves ::

Pravica do očetovskega dopusta je pravica iz starševskega zavarovanja in očetu pripada ob izpolnitvi v ZSDP določenih pogojev, med katerimi ni soglasja delodajalca. Kot obveznost do delodajalca je določena zgolj dolžnost obveščanja o nameravani izrabi, ne pa dolžnost uskladitve oz. pridobitve soglasja delodajalca za izrabo.

http://sodisce.si/vsrs/odlocitve/201508...

#000000 ::

KADAR se ti je rodilo DETE takrat nastopiš starševski dopust, IN VSE SREČNO Z OTROKOM. LP

Assass1n ::

Koristi 15 dni, to je 15 koledarskih dni. 15 ti ostane do osnovne šole.
Kaj ti pomaga ta dopust kasneje, to je da pomagaš mamici, ker po rojstvu ponavadi ni ravno pri močeh.
Če delodajalec tega ne razume ga pošlji nekam.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

koyotee ::

Pa kako the fuck bos vedel 1mesec vnaprej???
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Veš na približno pol leta prej :) gospa dobi rok kdaj naj bi se otrok rodil.
Tako, da delodajalec približno ve, kdaj te tiste 14 dni ne bo.

LeXani ::

Sej lahko rodi tud 14 dni pred rokom ali kasneje. V praksi to pomen da nastopiš z očetovskim 2-3 dni po rojstvu ko pride domov iz porodnišnice. Očetovski dopust ti zakonsko pripada 30 k.dni, delodajalca obvestiš mesec prej in to je to, ostalo je njihov problem (nadomeščanje itd.).
Čas prve prijave 04.11.2005

bozicek ::

Nimajo kaj komplicirat
Jaz sem en mesec prej sporočil v kadrovsko kdaj in koliko ga bom koristil.
Punce so mi čestitale in "opozorile" da naj ne pozabim izpolniti papirjev ob rojstvu.
Sporočil svoji direktorici da bom en teden pred predvidenim datumom vzel en teden dopusta (na roko mi gre da imam še lanskega za pokoristit in ni bilo problema) ter da bom očetovskega koristil dvakrat, kar zopet odgovarja vsem (firmi in nama)

Tako da ta teden sem bil doma, včeraj je imela datum, ampak je naša še vedno trdno zasidrana v trebuhu :)
Za ponedeljek imava napotnico za porodnišnico. Mogoče če bo sreča bo ravno na praznik rojena :)
Darila letos samo za poredne

Jaz sem ga na Božič dobil :D ... srečno!

;-) ::

Koristi vse skupaj, jaz sem se šel neke dogovore z delodajalcem in mi je potem prešteval te dneve kako se je njemu zdelo, na koncu sem zarezal pol leta bolniške, da je vedel kako uspešen je s pogajanji, po pol leta sem delal dve uri in prosil za ali sporazumno odpoved ali še vsekam pol leta bolniškega staleža.

Strinjal se je s sporazumom, mi dal odpravino in sma zaključila. Pri drugem otroku, en delodajalec later izgleda kot da bom v novi službi nastopil z očetovskim dopustom en mesec.

GupeM ::

rezator je izjavil:

Pozdravljeni.

Koristil bom očetovski dopust. Vem da moram sporočiti na CSD in delodajalca. Delodajalca 30 dni pred nastopom očetovskega dopusta. Zanima me, ali mi lahko on zavrne datum, ali me pripada izbrani datum, tudi če delodajalcu to ni po volji? Danes sem izvedel, da je sodelovec že sporočil za isti datum. Obvestil bom pisno, da je vse črno na belem. Mi lahko zavrne? Ali napišem da prosim za odobritev, ali napišem da sporočam, da bom takrat koristil? V prvem primeru se bojim, da mi zavrne, saj je takrat že sodelavec. Zato bi raje sporočil in ne prosil za odobritev. Zanima me kako je z zakonsko podlago. Nekaj časa nazaj sem bral, da sporočim in mi ne more zavrniti. Zdaj pa tega nikjer ne najdem.

Ne moreš en mesec prej sporočat. Saj ne veš kdaj bo rodila. Poveš kdaj ima rok, da malo računajo. Kaj pa če 10 dni kasneje rodi? Plus 2 do 3 dni v porodnišnici, pa ti gre cel dopust, še preden prideta domov.

Je pa mogoče bolje porabit obveznih 15 dni takoj, drugih 15 pa prišparaš, če kdaj rabiš zaradi kakšnega varstva ali kaj podobnega. Meni je recimo dodatnih 15 dni kasneje prav prišlo, ker nisva takoj dobila vrtca.

Sodelavec tudi koristi očetovski dopust? Ali koristi navadnega?

Ti pa delodajalec tega ne more preprečiti.

Cveto ::

Tukaj imamo več zadev. Najprej so tukaj prosti dnevi, ki ti pripadajo ob nastopu dogodka. Torej, ko se rodi, lahko (in moraš) koristiti tista dva prosta dni. (to je toliko, da se naspiš, otrezneš itd...). Tega ne napoveš, ker ne moreš (saj ne veš, kdaj bo). Poveš pa seveda že prej (in moraš, takrat ko zveš), da je partnerka noseča, da lahko firma računa na te stvari.

Potem imaš prvih 15 dni, ki jih koristiš mislim da v roku enega meseca od rojstva ali nekaj podobnega. Skratka, ni treba da je ravno takoj in povezano. Jaz sem že imel primer, ko je bila mati z otrokom v porodnišnici še 10 dni (ni bil še ok) in takrat seveda nima pomena, da bi ti visel doma v prazni hiši. Načeloma se to v grobem napove, ko se obvesti o rojstvu, točno pa seveda, ko se izve, kdaj gre domov. Podjetje samo obvestiš, nobeden ti ne rabi nič odobriti, niti te ne zanima, če koga drugega takrat ni.

Potem imaš pa še drugih 15 dni, ki jih koristiš do otrokovega 7 leta (oziroma vstopa v šolo, ne vem točno). Koristijo se strnjeni dnevi (ne en po en pač pa skupaj) in tudi v tem primeru se delodajalca samo obvesti. Bo pa seveda vsak razumen človek to naredil tako, da ne bo škode v firmi.

delavec44 ::

Cveto je izjavil:

Potem imaš pa še drugih 15 dni, ki jih koristiš do otrokovega 7 leta (oziroma vstopa v šolo, ne vem točno). Koristijo se strnjeni dnevi (ne en po en pač pa skupaj) in tudi v tem primeru se delodajalca samo obvesti. Bo pa seveda vsak razumen človek to naredil tako, da ne bo škode v firmi.

Samo prvi del moraš koristiti skupaj v kosu. Drugih 15 dni lahko koristiš tudi po dnevih kjer se 15 koledarskih dni potem preslika v 11 delavnih dni (če ne delaš sobote).

Kumbaja ::

Ob rojstu ti pripada par dni izrednega dopusta. Tocno koliko pise v kolektivni

Potem imas pa 15+15 koledarskih dni ocetovskega. Prvih 15 dni moras koristit do konca porodniske drugih 15 do konca prvega razreda. Lahko pa koristis oboje naenkrat.

Koriscenja po dnevih ni vec.

Ocetovski dopust moras najavit 30 dni prej in delodajalec nima nikakrsnega vpliva na to kdaj ga koristis.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kumbaja ()

buttcrack ::

v zadnjih letih se je precej spreminjala zakonodaja glede očetovskega dopusta, zlasti teh dodatnih dni, ker je bilo včasih cel kup neplačanega, sedaj pa je samo še plačan.

tukaj za bodoče in mlade vse lepo piše: https://www.racunovodja.com/clanki.asp?...

si pa nisem uspel raztolmačit iz tega koliko dni mi pripada sedaj še dodatnega dopusta za otroka, ki gre septembra v šolo, 10 ali 15?

Odvisno, koliko si ga že porabil. Če si 15 + 5 dni že porabil, lahko zdaj porabiš še 10 dni. Do konca prvega razreda OŠ. Če dodatnih 5 dni nisi porabil, pa lahko porabiš še 15 dni.

Po dnevih sem mislil na točko 2:

sem/bom koristil v strnjenem nizu (tudi sobote, nedelje, prazniki):
1.v obliki polne odsotnosti z dela od ___________________________ do _______________________
2.v obliki delne odsotnosti z dela _________________ ur na dan/teden, od __________________ do __________________
(navedite posamezne delovne dni v obliki dan, mesec, leto)

Lahko pa, da narobe razumem tole ampak v teoriji lahko vzameš prost vsak torek v tednu dokler vseh ne koristiš?

Ne, ne moreš več. Tudi drugi del je treba izkoristiti v strnjenem nizu največ 15 dni.

Za otroke, rojene po 1. 5. 2018 velja tale obrazec:
https://www.gov.si/assets/ministrstva/M...

buttcrack ::

GupeM je izjavil:

Odvisno, koliko si ga že porabil. Če si 15 + 5 dni že porabil, lahko zdaj porabiš še 10 dni. Do konca prvega razreda OŠ. Če dodatnih 5 dni nisi porabil, pa lahko porabiš še 15 dni.

Samo tistih “obveznih” 15.
Ker sem tudi sam takega mnenja, se čudim odgovoru CSDja, da samo še 10 :)

GupeM je izjavil:

Ne, ne moreš več. Tudi drugi del je treba izkoristiti v strnjenem nizu največ 15 dni.

Za otroke, rojene po 1. 5. 2018 velja tale obrazec:
https://www.gov.si/assets/ministrstva/M...

OK, hvala, se strinjam da na vlogi ni več tega. Zmeden sem bil, ker sem sam lani za drugi del še vedno oddajal (odločbo sem že imel, otrok rojen po 1.5.2018):
https://e-uprava.gov.si/.download/vloge...

Iz tu je pa ta moj zgornji citat. Zgleda, da je ta obrazec enoten za vse ali pa ga še niso posodobili. Ali pa sem oddal napačen obrazec, čeprav je ta med veljavnimi na e-upravi.

Utk ::

Pa se ne da obrazca za ta drug del enostavno oddat večkrat?

BladE_ ::

Ne... 15dni minimalno v kosu! Če vzameš 4 dni si jih 11 vrgel stran! Zabito do amena!

Ne vem kateri debil se je to spomnil ampak definitivno nima otrok. Zakaj bi jemal 15 dni v kosu, če pa rabim samo 5 dni recimo... Ampak ne... 15 dni v kosu, ki jih lahko izkoritiš do 6. leta, mislim kaj???
Akcija - Reakcija

MIHAc27 ::

Za prva moja otroka vem, da sem po dnevih sporočal drugi del tistih 15 dni.
Pri zadnji 2 leti nazaj pa se mi niti ni dalo komplicirat in sem vzel lepo vse v 1 kosu, za naprej kar sem rabil pa koristil običajni dopust.

Za očetovski dopust sem se dogovoril itak že v naprej nekaj, ob rojstvu pa zadevo samo potrdil. Če CSD dobi papir dan po rojstvu je to čist ok, delodajalec pa lahko ve kak mesec prej, da se pač pripravi, točno zve pa seveda ob porodu.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Materinsko/starševsko nadomestilo - vprašanje

Oddelek: Loža
132597 (2117) krho
»

Izkušnje z neplačanim dopustom

173093 (2539) joker16_7
»

Koriščenje lanskega dopusta

304881 (3900) <b>klima</b>
»

Koliko dopusta koristite na leto? (strani: 1 2 )

557200 (4846) energetik
»

Dodatnih 5 dni očetovskega dopusta

142874 (1814) Invictus

Več podobnih tem