» »

Materinsko/starševsko nadomestilo - vprašanje

Materinsko/starševsko nadomestilo - vprašanje

hyuga ::

https://e-uprava.gov.si/podrocja/druzin...

na strani piše:

Ali imate sklenjeno delovno razmerje, opravljate samostojno dejavnost oziroma ste zavarovani za starševsko varstvo na drugi podlagi (npr. kot prejemnik denarnega nadomestila pri Zavodu RS za zaposlovanje, iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti...)?

Če boste pred predvidenim datumom poroda zaposleni oziroma zavarovani za starševsko varstvo nepretrgoma najmanj 12 mesecev, izberite "da", sicer izberite "ne".

Po tem sodeč, moja punca ni opravičena do starševskega nadomestila, ker ni bila zavarovana za starševsko varstvo nepretrgoma v zadnjih 12 mescih.
Mi lahko kdo dekodira to?
Moja punca je trenutno zaposlena že par mesecev, pred tem je bila 5 mesecev brezposelna (1.5 meseca je dobivala socialno nadomestilo), zaposlena je pa bila približno 1.5 leto v zadnjih dveh letih.

Zakaj ne bi bila upravičena do nadomestila? Vesel bi bil, če bi mi kdo pomagal. Če jaz prav razumem se to zavarovanje za starševsko varstvo plačuje le ko si zaposlen? (oz. to plačuje le delodajalec).. ona je pa vmes bila nezaposlena...torej to več ni neprekinjeno. Res ne razumem. No pozabil sem rok: januar 2021

hvala
  • spremenilo: hyuga ()

GupeM ::

Mislim, da se lahko zahvališ izkoriščevalcem, ki so zaposlili nosečnice dva meseca pred rokom, da so dobivale boljšo porodniško, drugače pa niso delale. Če se ne motim, bo dobivala slabih 300 eur starševskega nadomestila.

jero_no1 ::

Najbližji CSD ti bo dal najbolj točen odgovor.

otago ::

Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1)
41.člen
(2) Pravico do nadomestila imajo tudi osebe, ki nimajo pravice do dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do nadomestila.

43.člen
(1) Osnova za posamezno vrsto nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v skladu z 10. členom tega zakona v strnjenih 12 mesecih, pri čemer se kot zadnji mesec šteje osnova od katere so bili obračunani prispevki v predpreteklem mesecu od vložitve prve vloge za dopust.
(3) Če so bili za zavarovanca obračunani prispevki za starševsko varstvo za krajše obdobje kot je določeno v prvem odstavku tega člena, se mu za manjkajoče mesece kot osnova upošteva seštevek usklajene višine osnovnega zneska minimalnega dohodka, kot ga določata zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, in zakon, ki ureja usklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji, ter zneska davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost za zavezanca, ki v davčnem letu, v katerem prejema nadomestilo, ne uveljavlja olajšav za vzdrževane družinske člane skladno z zakonom, ki ureja dohodnino, in ki razen nadomestila, nima drugih obdavčljivih dohodkov, ki bi vplivali na višino splošne olajšave. Če plača ali osnova za nadomestilo plače ni podana za cel mesec ali če so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo za manj kot mesec dni, se za manjkajoče dneve upošteva sorazmerni del od seštevka iz prejšnjega stavka.

(4) Za zavarovanca iz drugega odstavka 41. člena tega zakona se kot osnova upošteva seštevek usklajene višine osnovnega zneska minimalnega dohodka, kot ga določata zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, in zakon, ki ureja usklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji, ter zneska davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost za zavezanca, ki v davčnem letu, v katerem prejema nadomestilo, ne uveljavlja olajšav za vzdrževane družinske člane skladno z zakonom, ki ureja dohodnino, in ki razen nadomestila, nima drugih obdavčljivih dohodkov, ki bi vplivali na višino splošne olajšave. Tako določena osnova se za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo, ki ga je imel v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do nadomestila, poveča za 20 eurov bruto, vendar največ za 340 eurov bruto.

44.člen
1) Če zavarovanec izrabi posamezne vrste dopusta v strnjenem nizu brez prekinitve oziroma je prekinitev krajša kot 365 dni, je osnova enaka osnovi, ki je bila določena ob izrabi prve vrste dopusta.
(2) Prejšnji odstavek se smiselno uporablja tudi pri določitvi osnove za izračun nadomestila iz drugega odstavka 41. člena tega zakona.
(3) Če zavarovanec izrabi posamezne vrste dopusta v več delih in je prekinitev daljša od 365 dni, se osnova za izračun nadomestila določi na novo v skladu s četrtim odstavkom tega člena.
(4) Osnova za določitev nadomestila v času prenesenega dopusta in očetovskega dopusta iz drugega odstavka 27. člena zakona je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v skladu z 10. členom tega zakona v strnjenih 12 mesecih, pri čemer se kot zadnji mesec šteje osnova, od katere so bili obračunani prispevki v predpreteklem mesecu pred vsakokratno izrabo prenesenega dopusta in očetovskega dopusta.

Za v pomoč OP.

MadMicka ::

tobogan, če sprašuješ, če bo tvoja prejemala 12 mesecev nadomestilo zaradi otroka, je odgovor, seveda ga bo, vseeno, ali je bila zaposlena ali ne.

Bizkit45 ::

a ni najlažje (da ne gremo cente šteti) tako, da sešteješ vse prihodke zadnjih 12mesecev in deliš z 12?

otago ::

Bizkit45 je izjavil:

a ni najlažje (da ne gremo cente šteti) tako, da sešteješ vse prihodke zadnjih 12mesecev in deliš z 12?


ZSDP navaja v drugem odstavku 43. člena; Materialni stroški ( dnevnice, kilometrina, terenski dodatki, prehrana, potni stroški), regres, nagrade, odpravnine, delnice, obveznice itd...ne štejejo v osnovo...

Zato se vzame bruto za osnovo.

Bizkit45 ::

seveda, bruto.
ni mi pa jasno zakaj ni regres v to vštet? a ko imaš otroka ne smeš na dopust? :)

hyuga ::

Hvala,

kaj pa če bi jaz zaprosil za nadomestilo, glede na to da imam 2x višjo plačo in sem zaposlen že 10 let?

materinski (porodniški) dopust praviloma nastopi 28 dni pred predvidenim datumom poroda in skupaj obsega 105 koledarskih dni. Mati mora obvezno izrabiti 15 dni materinskega dopusta. Do dopusta je izjemoma upravičen oče oziroma skrbnik otroka v primeru odsotnosti (mati je umrla oziroma zapustila otroka) ali nezmožnosti matere;
očetovski dopust je pravica očeta in je neprenosljiva. Oče je upravičen do 30 koledarskih dni (plus dodatnih 10 dni za rojstvo dvojčkov ali 20 dni za trojčke);
starševski dopust je namenjen nadaljnji negi in varstvu otroka ter nastopi takoj po poteku materinskega dopusta. Do starševskega dopusta je upravičen vsak od staršev (vsak 130 dni, mati lahko prenese na očeta 100 dni, torej lahko oče koristi 230 dni; oče lahko na mater prenese vseh 130 dni, torej lahko mati koristi 260 dni), posvojitelj ali skrbnik/rejnik otroka. Posvojiteljev dopust nastopi najpozneje 15 dni po dodelitvi otroka družini z namenom posvojitve ali po izvedeni posvojitvi.



za glavno temo pa: problem je v TEM, da ker ona ni bilo neprekinjeno zaposlena 12 mesecev in tudi ni bila na zavodu 2 mesca, bo zdaj zaradi tega dobivala 55% od minimalne plače, namesto 55% od 3x večje plače! Vidite kaj nam država dela? zdaj samo za to ker tista 2 mesca ni prejemala denarne pomoči, ne bo dobila skoraj nič. (ker so prejemniki denarne pomoči hkrati tudi zavarovani za starševsko varstvo - ona pa maja in junija ni prejemala denarne pomoči, na zavodu pa je bila prijavljena)

tako da iz 800EUR na mesec pridemo na 400

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hyuga ()

GupeM ::

Kaj nam dela država?

Seveda, zdaj je država kriva, da je stanje tako. Prej se je pa leta in leta zadevo izkoriščalo na način, da se je nosečnico zaposlilo dva meseca pred rokom in izplačalo dve plači. Po tem je pa z dobro plačo šla na porodniški dopust in je 12 mesecev dobivala lepo porodniško. Za starševsko varstvo je pa plačala, karikiram, 2 eura in pol v zadnjih dveh mesecih.

Z novim letom 2018 so celo dvignili porodniško s 70, ali z 80 % na 100 %.

Pa ne zagovarjam države, ampak treba je gledati obe strani.

Za nadomestilo pa lahko zaprosiš ti. Če boš namesto nje ti doma skrbel za otroka, ni nobenih težav. Načeloma razen dojenja ne bi smel imeti preveč problemov.

forest_guy ::

Seveda greš lahko na starševski dopust tudi ti, kot si že zapisal zgoraj. Mati torej koristi prvih 105 dni (mislim, da mora biti ta del koriščen v kosu), nato ti nastopiš porodniško in za to tudi dobivaš polno denarno nadomestilo (povprečje zadnjih 12 plač). Punca pa bo v vmesnem času najverjetneje na zavodu? Če v tem času ne bi dobila zaposlitve, bi to pomenilo, da bosta oba doma (kar pomeni, da tudi z dojenjem ne bi smelo biti težav :P), lahko pa se zgodi, da bo dobila službo (mislim, da je bilo govora, da so sedaj veliko strožji ukrepi, če zavrneš ponujeno delo).
Lahko se sicer dogovorita tudi za deljeno koriščenje (npr. 3 dni si na starševskem dopustu ti, 2 dni ona. Lahko celo tako, da delata vsak po 4 ure) - https://www.gov.si/zbirke/storitve/obra... (glej prilogo S2).

Ampak bodita pozorna, mislim, da se morata o koriščenju starševskega dopusta dogovoriti v 30 dneh od rojstva otroka!

tikitoki ::

Mogoce kdo ve, ce je tujka, ki rodi v sloveniji in nato biva tu upravičena do tega nadomestila?

MadMicka ::

Recimo, da ni zaposlena v Sloveniji, potem pride v poštev 11. točka 8. člena in 63. ter 64. člen ZSDP-1, se pravi, če imata mati in otrok začasno prebivališče v RS in dejansko tu bivata, potem se dobiva starševski dodatek, 402 EUR mesečno, 12 mesecev.

krho ::

MadMicka je izjavil:

Recimo, da ni zaposlena v Sloveniji, potem pride v poštev 11. točka 8. člena in 63. ter 64. člen ZSDP-1, se pravi, če imata mati in otrok začasno prebivališče v RS in dejansko tu bivata, potem se dobiva starševski dodatek, 402 EUR mesečno, 12 mesecev.

super tujka dobi več.. kot študentka.. oz. nekdo brez delovne dobe. Edit: razen, če je sedaj 400EUR in ne več 253EUR
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prispevki za socialno varnost - normiran sp - NUJNO

Oddelek: Loža
222244 (1408) DePalmo
»

Normiran s.p.

Oddelek: Loža
234712 (2898) Ales
»

S.P. in porodniška....

Oddelek: Loža
93479 (2722) D3m
»

Porodniška in s.p.

Oddelek: Loža
225888 (4554) Vikking
»

Višina prispevkov za s.p.

Oddelek: Loža
102332 (1552) jernejl

Več podobnih tem