Forum » Strojna oprema » Kako najbolj elegantno povezat 5 notranjih diskov na laptop?
Kako najbolj elegantno povezat 5 notranjih diskov na laptop?
Dekameron ::
Na googlu se nisem znajdu, mogoče boste vi kaj več vedli kako se to stvar lahko izvede. Pred kratkim mi je crknala matična na desktopu in sedaj bom za nekaj časa bil primoran uporabljat svoj laptop, dokler si ne kupim nov desktop.
V desktopu sem imel tudi 5 notranjih diskov (3x SSD in 2x HDD) - gor imam vse, kar rabim na dnevni bazi. Trenutno imam samo en docking station, kamor vstavljam diske in lahko si samo predstavljate kako zelo zoprno in neumno je rotirat diske pa vedet na pamet kaj imam vse naloženo na teh diskih, da tapravega zalavfam.
Zanima me, če obstajajo kake "postaje" za recimo 5 (ali več) diskov, ki bi jo povezal na laptop, da imam vse diske na enem mestu, ga povežem na laptop in imam rešen tale storage problem, dokler ne kupim novega pcja. Trenutno me kar glava boli, ko gledam cene novih desktopov, zato razmišljam tudi, če bi bila to lahko neka bolj dolgoročna rešitev, da izkoristim svoj laptop in vse svoje diske.
Hvala za nasvete
V desktopu sem imel tudi 5 notranjih diskov (3x SSD in 2x HDD) - gor imam vse, kar rabim na dnevni bazi. Trenutno imam samo en docking station, kamor vstavljam diske in lahko si samo predstavljate kako zelo zoprno in neumno je rotirat diske pa vedet na pamet kaj imam vse naloženo na teh diskih, da tapravega zalavfam.
Zanima me, če obstajajo kake "postaje" za recimo 5 (ali več) diskov, ki bi jo povezal na laptop, da imam vse diske na enem mestu, ga povežem na laptop in imam rešen tale storage problem, dokler ne kupim novega pcja. Trenutno me kar glava boli, ko gledam cene novih desktopov, zato razmišljam tudi, če bi bila to lahko neka bolj dolgoročna rešitev, da izkoristim svoj laptop in vse svoje diske.
Hvala za nasvete
Furbo ::
Kupi en velik disk in posnemi vsebino vseh petih nanj. Kasneje je lahko za backup.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Dekameron ::
@Vanadium
Nas bi bila sicer draga ampak odlična izbira samo kakor je meni znano, sem potem omejen s hitrostjo ethernet kabla, jaz sem se pa ze razvadil na hitrost SSDjev tko da je tezko it nazaj. A obstajajo nas rešitve, ki bi omogočale, da se recimo ena naprava nanj poveže s kakim thunderboltom ali usb 3.1 za maksimalen izkoristek hitrosti?
@Big_AI
Ja, če ne bo druzga bom pač to kupil ampak se mi zdi mal clunky in ne zgleda ravno lepo, ampak solid choice.
@Furbo
Bi morda bilo ok, če bi imel samo hddje. Imam pa tud ssdje in bi me en velik vecterabajten ssd kostal enih 500€.
Trenutno me vlece mal se poigrat z idejo nas-a ampak moram zdaj na študirat maksimalen izkoristek hitrosti
Nas bi bila sicer draga ampak odlična izbira samo kakor je meni znano, sem potem omejen s hitrostjo ethernet kabla, jaz sem se pa ze razvadil na hitrost SSDjev tko da je tezko it nazaj. A obstajajo nas rešitve, ki bi omogočale, da se recimo ena naprava nanj poveže s kakim thunderboltom ali usb 3.1 za maksimalen izkoristek hitrosti?
@Big_AI
Ja, če ne bo druzga bom pač to kupil ampak se mi zdi mal clunky in ne zgleda ravno lepo, ampak solid choice.
@Furbo
Bi morda bilo ok, če bi imel samo hddje. Imam pa tud ssdje in bi me en velik vecterabajten ssd kostal enih 500€.
Trenutno me vlece mal se poigrat z idejo nas-a ampak moram zdaj na študirat maksimalen izkoristek hitrosti
Rias Gremory ::
Načeloma so vsi "legit" odgovori. Od @bigal se mi še najbolj dopade.
Dolgoročno bo pa verjetno @furbo imel bolj prav, če je skupna kapaciteta < 8TB potem se res splača vzeti en (zunanji) disk in vse na njega. Ostale imaš za backup/NAS/apocalypse mašino.
Odsvetujem SMR diske, več na:
"Shucking" zunanjih trdih diskov
https://www.truenas.com/community/resou...
spletni iskalnik
Dolgoročno bo pa verjetno @furbo imel bolj prav, če je skupna kapaciteta < 8TB potem se res splača vzeti en (zunanji) disk in vse na njega. Ostale imaš za backup/NAS/apocalypse mašino.
Odsvetujem SMR diske, več na:
"Shucking" zunanjih trdih diskov
https://www.truenas.com/community/resou...
spletni iskalnik
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
Voluharr ::
googlal nisi, ker prvi rezultat mi google vrne
https://www.amazon.de/-/en/offline-dock...
Ta docking imam in ti ga lahko tudi prodam.
Moram pa reč da niti približno ne pride do pričakovane hitrosti.
Sem imel ZFS čez 5 diskov in se začne zatikat do neuporabnosti.
V kolikor pa je potrebno delo samo z enim diskom je zadeva povsem uporabna.
Sicer ne vemo kater prenosnik imaš, ampak nekateri omogočajo priključitev vsaj 2x NVMe in 2x2.5" SATA, kar je sicer malo draže vendar uporabno.
Kar se tiče Thunderbolta na NAS: https://www.qnap.com/solution/thunderbo...
NAS vzpostavi 20Gbps Ethernet.
Tudi z ostalimi Thunderbolt dockingi ne boš dosegel bistveno večje hitrosti.
Edit: Thunderbolt 4 je specifikacija 32Gbps data v primerjavi z 16 Gbps Thunderbolt 3.
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Voluharr ()
Furbo ::
@Furbo
Klasičen HDD bo hitreje dostopal do podatkov, kot pa tvoj SSD, ki ga moraš zdaj ročno vštekati.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
bauci ::
Poglej na Amazonu Yottamaster. Ga imam za 5 diskov, aluminijasto ohišje, zelo tiho, USB 3.0.
Voluharr ::
ZFS je super, ampak ima rad RAM, po možnosti ECC.
Imam oboje pocahnano pa ne gre.
Enostavno so je docking odločil, da bo disk butnil offline po malo več obremenitve, pa se piši komur hočeš.
Medtem ko so isti diski na dosti večjem loadu, priključeni direktno na SATA delovali brez težav.
Nekako se mi zdi da je problem notri v kontrolerju in je še najbolj ziher rešitev DIY.
Thunderbolt PCIe docking in notri SATA kontroller in po možnosti še kak hitrejši NIC.
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako se izogniti menjavi matične plošče ob firmwarski težavi na ThinkPadu P52Oddelek: Strojna oprema | 1682 (1123) | mojca |
» | Razmišljam o nakupu novega prenosnikaOddelek: Kaj kupiti | 1176 (1034) | Miha 333 |
» | univerzalen dock za laptopOddelek: Kaj kupiti | 1135 (975) | fujtajksel |
» | Priklop 3 TB diskaOddelek: Kaj kupiti | 2653 (2233) | mojca |
» | Alienware predstavlja ojačevalnik za grafiko (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Grafične kartice | 38247 (35014) | PrimozR |