Forum » Šola » NTF GIK
NTF GIK
veliki0 ::
Pozdravljeni!
Trenutno se odločam za študij in že kar nekaj časa me zanima NTF - Grafične in inkernaktivne komunikacije.
Zanima me oblikovanje grafika, zato sem pristal prav na tem študiju.
Skrb mi povzroča le kemija, namreč kemije nisem vešč. V srednji šoli sem jo prve dva letnika imel 2 oziroma 3, tretji letnik pa sem jo imel 3, vendar v resnici bi znašala pri navadnih pogojih ocenjevanja 1. Težava je, da organske kemije in tovrstnih vej kemij ne razumem in ne znam (kemija, ki temelji na fiziki, torej na izračunih s pomočjo formul mi ne povzroča težav).
Skratka, zanima me, ali je kemija na GIK-ju težka, temlejča na srednješolskem predznanju in na organski kemiji.
Če imate še kakšna priporočila o NTF-ju bi jih z veseljem slišal.
Lep pozdrav,
veliki0
Trenutno se odločam za študij in že kar nekaj časa me zanima NTF - Grafične in inkernaktivne komunikacije.
Zanima me oblikovanje grafika, zato sem pristal prav na tem študiju.
Skrb mi povzroča le kemija, namreč kemije nisem vešč. V srednji šoli sem jo prve dva letnika imel 2 oziroma 3, tretji letnik pa sem jo imel 3, vendar v resnici bi znašala pri navadnih pogojih ocenjevanja 1. Težava je, da organske kemije in tovrstnih vej kemij ne razumem in ne znam (kemija, ki temelji na fiziki, torej na izračunih s pomočjo formul mi ne povzroča težav).
Skratka, zanima me, ali je kemija na GIK-ju težka, temlejča na srednješolskem predznanju in na organski kemiji.
Če imate še kakšna priporočila o NTF-ju bi jih z veseljem slišal.
Lep pozdrav,
veliki0
- spremenil: veliki0 ()
VeganCyclist ::
Ko sm sam hodu na grafiko so bli kemija, fizika in matematika otročje lahki. Nikakor ne na nivoju kake resne srednje šole. Vedit moraš, da na grafiko pridejo uglavnem bl umetniki,...kdo bo njih matral z višjo matematiko. Pri organski kemiji na tem nivoju se maš pa tko al tko za naučit 3 strani formul/reakcij al kako se je ze temu reklo in to je to. Tega pomoje na srednješolskem nivoju noben ne dela po logiki. Bl kle vidim problem v tem, da ciljaš na oblikovanje in podobne fore. Grafika je tut to, ampak uglavnm je grafika tisk in tiskarstvo, barvno upravljanje, materiali, papir, barve,... Kt oblikovalc in dizajner boš z grafiko tanko piskal. Sam desing delajo bl na drugih faksih, Ilustrator in Photoshop pa dons za vsak otrok. To napako nardi 3/4 folka in so potem vsi lepo na zavodu al pa v sluzbah za katere se niso solal. Uglavnem bl pejt na grafiko, če te zanima tiskarstvo.
Koraaz ::
Kemija na ntfju ni težka. Če se ne motim smo imeli samo anorgansko kemijo, organske nismo imeli. Odvisno je tudi od profesorja. Za kemijo npr. nam je že vnaprej povedaj kaj lahko pričakujemo na izpitu, kar izniči cel point izpita, ampak, če študiram za grafika kaj me briga potem kemija?
In tu je potem 2. pereč problem. Namesto baLasta od mat, kem, fiz, bi raje te ure uporabili za grafiko.
Fax sam po sebi ti, da neko grafično znanje, ampak premalo...sem se več naučil na srednji šoli. Veliko časa boš moral investirati doma in se učiti, ker ti fax ne bo dal vsega. Dizajn sicer je prisoten na faksu, ampak je veliko bolj poglobljen program za tisk kot pa samo oblikovanje.
Se je pa seveda tudi veliko spremenilo medtem časom, ko sem bil zadnjič tam, vsaj tak občutek sem dobil, da se sedaj veliko več dela, oblikuje, na njihovi fb strani skos videvam, da študenti sodelujejo na raznih oblikovalskih projektih itd.
Potem je tu še program gik in gmt. Skoraj identična programa samo, da je gik za gimnazijce, gmt pa za ostale maturante, pa pri giku imaš 1. leto nič grafike, tako, da je za razmislit, kam bi želel iti. Definitivno gmt, če želiš več stroke. Seveda prej preglej ves program, ker se je veliko vmes spremenilo.
Potem je pa tu še poklicna pot, kam po faksu? Grafikov nas je žal preveč in je poklic ratal razvrednoten, ker vsak mulc s photoshopom "zna" oblikovat, stranke pa ravno zaraadi tega dejstva nočjo plačevat, tako, da če boš šel študirat imej pri sebi plan b. Se ti za minimalca skor bol splača it za poštarja kot pa cele dneve oblikovat al pa vdihavat kemikalije v tiskarni. Še bolj se ti pa splača it za vodovodarja ali keramičaarjja.
če te bo pa še kaj zanimalo, pa mi lahko pišeš na ZS.
EDIT: kar se tiče pa ostalih grafičnih faxov pa dvomim, da je boljša alternativa. IAM je bil vrsto let popularen, ampak bolj zato, ker je bila novost in so, ga skos promoviral, pa je tudi tam boljmtko tko z grafiko, pa še za plačat je. Grem rajnepotem na ntf, ki je 3 letn faks, pa maš visokošolsko izobrazbo namesto samo višje.
In tu je potem 2. pereč problem. Namesto baLasta od mat, kem, fiz, bi raje te ure uporabili za grafiko.
Fax sam po sebi ti, da neko grafično znanje, ampak premalo...sem se več naučil na srednji šoli. Veliko časa boš moral investirati doma in se učiti, ker ti fax ne bo dal vsega. Dizajn sicer je prisoten na faksu, ampak je veliko bolj poglobljen program za tisk kot pa samo oblikovanje.
Se je pa seveda tudi veliko spremenilo medtem časom, ko sem bil zadnjič tam, vsaj tak občutek sem dobil, da se sedaj veliko več dela, oblikuje, na njihovi fb strani skos videvam, da študenti sodelujejo na raznih oblikovalskih projektih itd.
Potem je tu še program gik in gmt. Skoraj identična programa samo, da je gik za gimnazijce, gmt pa za ostale maturante, pa pri giku imaš 1. leto nič grafike, tako, da je za razmislit, kam bi želel iti. Definitivno gmt, če želiš več stroke. Seveda prej preglej ves program, ker se je veliko vmes spremenilo.
Potem je pa tu še poklicna pot, kam po faksu? Grafikov nas je žal preveč in je poklic ratal razvrednoten, ker vsak mulc s photoshopom "zna" oblikovat, stranke pa ravno zaraadi tega dejstva nočjo plačevat, tako, da če boš šel študirat imej pri sebi plan b. Se ti za minimalca skor bol splača it za poštarja kot pa cele dneve oblikovat al pa vdihavat kemikalije v tiskarni. Še bolj se ti pa splača it za vodovodarja ali keramičaarjja.
če te bo pa še kaj zanimalo, pa mi lahko pišeš na ZS.
EDIT: kar se tiče pa ostalih grafičnih faxov pa dvomim, da je boljša alternativa. IAM je bil vrsto let popularen, ampak bolj zato, ker je bila novost in so, ga skos promoviral, pa je tudi tam boljmtko tko z grafiko, pa še za plačat je. Grem rajnepotem na ntf, ki je 3 letn faks, pa maš visokošolsko izobrazbo namesto samo višje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Koraaz ()
Najlepša hvala za odgovore.
Vprašanje, ki ga še imam, je prav v povezavi z delom. Kaj lahko delam po faksu, kam lahko grem dalje. Poznam 2 osebi, ki sta hodili na NTF in obe sta zaposleni. To je zgolj sreča, ali lahko dejansko dobiš zaposlitev? Ali greš po končanem faksu dalje študirat in potem si ... ?
Skratka, faks me zanima in bi se rad vpisal na njega, edino vprašanje, ki me odbija od vpisa je prav: kaj po študiju?
Vprašanje, ki ga še imam, je prav v povezavi z delom. Kaj lahko delam po faksu, kam lahko grem dalje. Poznam 2 osebi, ki sta hodili na NTF in obe sta zaposleni. To je zgolj sreča, ali lahko dejansko dobiš zaposlitev? Ali greš po končanem faksu dalje študirat in potem si ... ?
Skratka, faks me zanima in bi se rad vpisal na njega, edino vprašanje, ki me odbija od vpisa je prav: kaj po študiju?
Koraaz ::
Službe definitivno so, vprašanje je kako hitro jo dobiš in kakšne so (je to priznana oglaševalska agecija v LJ al mala tiskarna v Sp. Dupleku).
Najbolje, da vprašaš svoja 2 prijatelja, ti bosta bolje in lažje pomagala, ker imata informacije iz 1. roke.
Iz moje izkušnje imaš ljudi, ki se hitro zaposlijo, imaš pa veliko takšnih, ki iščejo zaposlitev več let (kljub samostojnemu učenju poleg faksa), na koncu pa sploh ne delajo v grafiki. Na koncu bo odvisno od tvojega znanja (samoiniciativno izven faksa) in koliko boš bil se pripravljen prilagajat trgu in se učiti nove stvari (tudi po faksu).
Danes poklica graf. oblikovalca skoraj ne obstaja več. Vedno iščejo neke multipraktike, ki znajo vse, (obvladajo pa nič), ker podjetja "nimajo" denarja, da bi plačal ljudi za posamezno stvar in hočejo samo eno osebo. Pa imaš potem primere, ko imaš oblikovalca, ki oblikuje, programira, 3D/2D animira, dela spletne strani, UI/UX, montira in fotografira ipd. poleg pa še zahtevajo, da znaš marketing za socialna omrežja.
Po faksu kot oblikovalec/grafik lahko delaš v:
- oglaševalski agenciji (oblikovanje)
- tiskarni (tisk, oblikovanje)
- gaming industriji (oblikovalec, 3D oblikovanje/animiranje, npr. outfit 7)
- TV hiše (oblikovalec, montažer, kamerman, fotograf)
- veliko ljudi se vrže tudi v fotografijo, tako, da vse kar ima veze s fotografijo
- odpreš SP in furaš svoj posel
Najbolje, da vprašaš svoja 2 prijatelja, ti bosta bolje in lažje pomagala, ker imata informacije iz 1. roke.
Iz moje izkušnje imaš ljudi, ki se hitro zaposlijo, imaš pa veliko takšnih, ki iščejo zaposlitev več let (kljub samostojnemu učenju poleg faksa), na koncu pa sploh ne delajo v grafiki. Na koncu bo odvisno od tvojega znanja (samoiniciativno izven faksa) in koliko boš bil se pripravljen prilagajat trgu in se učiti nove stvari (tudi po faksu).
Danes poklica graf. oblikovalca skoraj ne obstaja več. Vedno iščejo neke multipraktike, ki znajo vse, (obvladajo pa nič), ker podjetja "nimajo" denarja, da bi plačal ljudi za posamezno stvar in hočejo samo eno osebo. Pa imaš potem primere, ko imaš oblikovalca, ki oblikuje, programira, 3D/2D animira, dela spletne strani, UI/UX, montira in fotografira ipd. poleg pa še zahtevajo, da znaš marketing za socialna omrežja.
Po faksu kot oblikovalec/grafik lahko delaš v:
- oglaševalski agenciji (oblikovanje)
- tiskarni (tisk, oblikovanje)
- gaming industriji (oblikovalec, 3D oblikovanje/animiranje, npr. outfit 7)
- TV hiše (oblikovalec, montažer, kamerman, fotograf)
- veliko ljudi se vrže tudi v fotografijo, tako, da vse kar ima veze s fotografijo
- odpreš SP in furaš svoj posel
Najlepša hvala za odgovor.
Če to drži, potem sem že skoraj odločen.
Hvala še enkrat.
" Vedno iščejo neke multipraktike, ki znajo vse, (obvladajo pa nič), ker podjetja "nimajo" denarja, da bi plačal ljudi za posamezno stvar in hočejo samo eno osebo. Pa imaš potem primere, ko imaš oblikovalca, ki oblikuje, programira, 3D/2D animira, dela spletne strani, UI/UX, montira in fotografira ipd. poleg pa še zahtevajo, da znaš marketing za socialna omrežja."
Če to drži, potem sem že skoraj odločen.
Hvala še enkrat.
VeganCyclist ::
Z našga letnika pomoje dva,..trije dejansko delajo v grafiki. Eni so poskušal z dizajnom, pa se hitro kreativno iztrošiš, imena nimaš, denarji so smešni. Podobno je s fotografijo. Bit profesionalen reporterski fotograf je norišnica. Včasih je sicer bil denar v stock fotografiji in porokah,...ampak pomoje se tega nočeš it. Dočim s tiskom je tako tako. Luštne službe v tisku so po mojem mnenju v raznem postavljanju knjig/revij/časopisov in čez čas potem v tehnologiji. Za tiskarja-vajenca oziroma pomožnega tiskarja te pa pomoje vzamejo v vsaki tiskarni in to takoj. Fora je v tem, da je dost zahtevno delo, nočni šihti, kemikalije, hrup,... Ti pa ni še noben povedal, da je grafika verjetno eden bolj stresnih fohov. Vse bo, če boš mel živce.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 4 … 7 8 9 10 )Oddelek: Šola | 362868 (25060) | nejc_nejc |
» | Sladke maturitetne pole za matematikoOddelek: Loža | 5034 (3136) | FTad |
» | Multimedija VS Medijske komunikacijeOddelek: Šola | 3210 (2780) | The Player |
» | Andrej Smrdu: Kemija: Snov in spremembe 3Oddelek: Šola | 3946 (3465) | lebdim |
» | Fakulteta za kemijo in kem. tehnologijoOddelek: Šola | 12280 (11628) | ChraseR |