» »

excel - samodejno izpolnjevanje celic pri spustnem seznamu

excel - samodejno izpolnjevanje celic pri spustnem seznamu

bomber111 ::

Nekaj se mučim z excel tabelo in me zanima, če lahko kdo pomaga.

Naredil sem tabelo s spustnimi seznami. To dela. Na drugem listu imam "šifrant" za "območja".
Ne vem pa kako bi naredil da izberem iz spustnega seznama artikel, ki je v osnovni tabeli (sicer združene tri celice v eni vrstici) in mi samodejno pobere še ceno artikla iz tiste druge tabele na drugem listu. Po youtubu in googlu mi nikakor ne rata. Poizkušal sem z vlookup a mi ne rata.

darkolord ::

Npr.
=INDEX(List2!Območja; MATCH(A1; INDEX(List2!Območja;;2); 0); 3)

Poišče vrednost celice A1 v drugem stolpcu tabele Območja na List2 in vrne vrednost iz tretjega stolpca.

UFFFFFF.
Hvala. bom poskusil.
Sem ga očitno čisto mimo biksal.

extr3m3 ::

Xlookup.
o_O

sbawe64 ::

Xlookup je Office 365 only.
2020 is new 1984
Corona World order

extr3m3 ::

Res je. Potem bo kombinacija Index/Match res bolj primerna rešitev.
o_O

Sem poskušal a mi ni najbolj jasno ta zadeva.
Jaz imam tako:
Osnovna tabela :
Od celice C18 do C27 (združene imam po tri stolpce in sicer C,D,E) imam polja s tekstom kjer izbiram artikle s spustim seznamom. Naslednji stolpec od F18 do F27 je namenjen cenam, ki sem jih do sedaj vnašal ročno. Od tu do potem dalje računale formule končno ceno in popust.
Na drugem listu imam enako tabelo, kjer imam še vpisane cene za posamezne artikle.
A je možno da bi na kakšen bolj enostaven način "vleklo" ceno artikla v polja od F18 do F27 iz druge tabele v prvo ali od kod drugod? Ali pa da bi se artikel in cena v sosednji celici nekako "povezala"?

Kako misliš na bolj enostaven način? Moja zgornja formula počne točno to.

Imaš mergane stolpce tudi na drugem listu?

Verjamem da dela a z mojim znanjem ne znam tega vkomponirat v mojo tabelo.

@darkolord
Moja tabela izgleda tako:

[url=http://shrani.si/?M/VD/3vPxbmlq/printsc...
in
[img]http://shrani.si/f/M/VD/3vPxbmlq/prints...

Mi lahko prosim napišeš na mojem primeru kaj in kam bi moral napisati?

Zgodovina sprememb…

Zgodovina sprememb…

zdaj še me slike nekaj jezijo

Npr (za prvo celico):

=INDEX('Seznam izdelkov'!F18:F27;MATCH(C18;'Seznam izdelkov'!C18:C27))

Zgodovina sprememb…

Map ::

Meni izgleda, da bi moglo it z VLOOKUP. Sem pa na eni predlogi, kjer sta dva spustna seznama, prvi za izbiro stranke, drugi za izbiro artikla, kombiniral VLOOKUP in INDIRECT.

@darkolord
Če vpišem to formulo v celico F18 na prodajnem računu mi javi napako. A je možno, da je problem v tem ker imam na prodajnem računu združene stolpce C,D,E v vrstici? bi moglo biti npr. text samo v eni celici npr. C18?
@Map
Jaz izbiram samo artikel in bi rad, da mi ko izberem artikel potegne še ceno iz Seznama izdelkov

Zgodovina sprememb…

Katero napako ti javi? To, da imaš združene stolpce, je OK.

Napisalo je:
Prišlo je do težave s to formulo.
"Ne želite vnesti formule?
Če je prvi znak (=) ali minus, ju Excel zazna kot formulo
............"
Enkrat mi celo ni napisalo napake ampak je sprejelo formulo in napisalo
"Vrednost ni na voljo formuli ali funkciji."

Najprej moraš na listu Prodajni račun v vrstice od C18 do C27 vnesti spustni seznam z vsemi artikli. Nato v vsako celico na desno vneseš svojo formulo, kateri ustrezno prilagajaš številko indeksa stolpca v VLOOKUP formuli.

Recimo v F18 vpišeš formulo =IFERROR(VLOOKUP(C18;'Seznam izdelkov'!C3:J12;4;FALSE);""). V oklepuja pri VLOOKUP je najprej C18, to je iskana vrednost, 'Seznam izdelkov'!C3:J12 je matrika tabele oz. navidezna tabela na listu Seznam izdelkov, 4 je številka indeksa stolpca oz. vrstica v navidezni tabeli, iz katere pridobi podatek, FALSE pa je natančno ujemanje. Torej boš v G18 tisto štirico popravil v petico, da bo pridobilo podatek iz pete vrstice v tabeli, torej Cena vseh enot z DDV, in tako naprej do J18. IFERROR pa služi samo temu, da ti formula ne vrne napake, ampak je celica prazna, če je tudi seznam prazen.

Upam, da tole deluje, če pa ne ali kaj ni jasno, pa vprašaj, da naprej naštudiramo.

Bom poskusil, ko pridem do računalnika in poročam.

Na "Prodajnem računu" že imam spustni seznam v eni celici, ki je združena z C,D in E stolpcem v vsaki vrstici. Verjetno bi bilo manj zapletov, če jih razdružim in imam spustni seznam samo v stolpcu C v vsaki vrstici. Sem probal in mi nič ne pokvari izgleda.

Združene celice nimajo veze in ne delajo nobenih problemov, se pa v takem primeru pač sklicuješ na skrajno levo celico združenih celic.

Map 8-)8-)8-)
DELA. HVALA
Sem pa vseeno razdružil.

Hvala tudi vsem ostalim.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pomoč excel (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
587912 (3489) -JM-
»

Excel

Oddelek: Pomoč in nasveti
172471 (1760) Spider9
»

EXCEL- kopiranje funkcije

141249 (1039) Newholland
»

Excel 2010 Iskanje v svrstici in stolpcu?

6779 (719) HDvideo
»

A se kdo spozna na excel ?

264402 (3598) smrekca

Več podobnih tem