» »

Particije da ali ne?

Particije da ali ne?

redT ::

Hmmm...ker gre za starejsi racunalnik, me zanima ali particiranje diska na eno ali vec particij vpliva na hitrost diska oz. delovanje racunalnika nasploh? so kaksne prednosti in slabosti morda, ali je pac to stvar izbire - pogosto formatiranje sistema ipd...?

hvala

Mercier ::

Fragmentacija je manjša, če smiselno narediš particije. Če recimo dosti vlečeš z neta, potem dosti tistega brišeš, bo tista particija hitro fragmentirana. Nima smisla, da je to na sistemski particiji. Pa odvisno od namena računalnika. Recimo za sql server bi imel disk(ovje) za bazo, disk(ovje) za log, da pisanja ne zmoti kaj drugega, pa da lahko eno ali drugo crkne neodvisno (oziroma, da naenkrat ne crkne oboje). Skratka, je za razmislit, kaj se na računalniku dogaja. Šur, lahko pa imaš en disk z eno particijo, pa se bo isto živelo.

Za windows xp/2000 sam naredim na enem disku tole:
- sistem, programi
- swap
- documents and settings mapa
- moji dokumenti

Mercier ::

Slabost pa je, da se lahko zmotiš pri oceni velikosti particij in ti potem zmanjka prostora za kak program. (sploh zoperno, če je ne kakšni drugi particiji brez potrebe ful placa :)

boom-bar ::

Jst mam 30GB za winse + program in se 90GB(ali koliko pac ostane) za igre in download
Legalizirajte mehke droge!!!

Paramedic ::

Mal sem premislu, pa se mi zdi, da je fajn če so na C: manjše datoteke, npr osnovni programi in windows, kakih 5-10GB je kr zadost mogoče; na drugih maš pa filme in ostali download ter igre. V tem primeru lahko c: kadarkoli defragmentiraš popolnoma, d: pa niti ni treba, ker ni treba, da se filmi hitro zaganjajo...igre se pa lahko defragajo, če nimaš preveč polnega diska. V glavnem, ugotavljam, da se filmi nikol ne defragmentirajo do konca. Torej nekako, kot pravi boom-bar 0:).
End transmission.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Disk in particije (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
597115 (5487) solatko
»

koliko particij priporočate imeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5811954 (7435) carota
»

organizacija particij

Oddelek: Pomoč in nasveti
413210 (2538) solatko
»

koliko particij

Oddelek: Pomoč in nasveti
294496 (4001) inbox
»

Kako razdeliti 250GB disk? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
515850 (4963) bajsibajsi

Več podobnih tem