Forum » Pomoč in nasveti » Deco m4 mesh na T-2 kablu problem
Deco m4 mesh na T-2 kablu problem
tomaz- ::
Oj, preden jutri klicem t2 , bom se vas vprasal:
Imam kabelski internet od kks Kamnik, zdaj t2.. paket oranzni optimum po novem. Dosedaj sem imel priklopljen router asus rt87u . Internet je zdaj 100/10 ( baje omejitev kabla ) .
Pred nekaj casa sem nabavil mesh sistem od tplinka Deco m4. Ze na zacetku se zadeva ni pa ni hotla povezat na internet. Samostojno ga ni povezalo niti slucajno, ni dobil IP, kljub spremenjeni MAC adresi na tisto, ki naj bi jo imel operater in ki deluje na starem Asus ruterju. Potem sem po guglanju naredil tako, da sem v modem priklopil nazaj asusa in preko njega povezal Decota. Ker mu je asus dodelil IP, se je seveda prec povezal v net. Potem sem MAC spremenil na asusov in po nekajkratnih poskusih mi je uspelo, da se deco samostojno povezal v internet direktno iz modema brez pomoci asusa. Super, tako je delalo , dokler nisem decota rebootal. Po rebootu se ponovno noce povezat v net. Modem mu nikakor ne dodeli IP, ne glede na to, kolikokrat poskusam spoofat MAC. Ker mam problem s tem, da si trenutno res ne moremo privoscit igranja z netom ( dva delava od doma, sin ima faks od doma ) , se vas vprasam, kaj hudica je na stvari, da mi nekako rata vzpostavit “samostojni” net na decotu, ce se najprej slepam preko asusa in v povezavi z asusom spremnim MAC naslov na decotu. Ko ga potem dam direktno v kabel, se poveze u netom, dokler ga ne izstekas iz vticnice. Po ponovnem “zagonu” se ne postavi vec... ne pridobi IP ja vec. Trenutno je MAC bindan pri t2 na stari ruter. A operater gleda se kaj razen MAC, ker mi je cudno, da ga kljub fejkanemu MACU ne sprejme... se pa kar ne upam poklicat t2, ker ne vem, kolk casa in kako zgleda sprememba MAC in ce bo pol zadeva delala.. nekak mi ni logicno, da ne morem sfejkat MAC naslova iz starega ruterja na novega
vsem hvala za pomoc!!
Imam kabelski internet od kks Kamnik, zdaj t2.. paket oranzni optimum po novem. Dosedaj sem imel priklopljen router asus rt87u . Internet je zdaj 100/10 ( baje omejitev kabla ) .
Pred nekaj casa sem nabavil mesh sistem od tplinka Deco m4. Ze na zacetku se zadeva ni pa ni hotla povezat na internet. Samostojno ga ni povezalo niti slucajno, ni dobil IP, kljub spremenjeni MAC adresi na tisto, ki naj bi jo imel operater in ki deluje na starem Asus ruterju. Potem sem po guglanju naredil tako, da sem v modem priklopil nazaj asusa in preko njega povezal Decota. Ker mu je asus dodelil IP, se je seveda prec povezal v net. Potem sem MAC spremenil na asusov in po nekajkratnih poskusih mi je uspelo, da se deco samostojno povezal v internet direktno iz modema brez pomoci asusa. Super, tako je delalo , dokler nisem decota rebootal. Po rebootu se ponovno noce povezat v net. Modem mu nikakor ne dodeli IP, ne glede na to, kolikokrat poskusam spoofat MAC. Ker mam problem s tem, da si trenutno res ne moremo privoscit igranja z netom ( dva delava od doma, sin ima faks od doma ) , se vas vprasam, kaj hudica je na stvari, da mi nekako rata vzpostavit “samostojni” net na decotu, ce se najprej slepam preko asusa in v povezavi z asusom spremnim MAC naslov na decotu. Ko ga potem dam direktno v kabel, se poveze u netom, dokler ga ne izstekas iz vticnice. Po ponovnem “zagonu” se ne postavi vec... ne pridobi IP ja vec. Trenutno je MAC bindan pri t2 na stari ruter. A operater gleda se kaj razen MAC, ker mi je cudno, da ga kljub fejkanemu MACU ne sprejme... se pa kar ne upam poklicat t2, ker ne vem, kolk casa in kako zgleda sprememba MAC in ce bo pol zadeva delala.. nekak mi ni logicno, da ne morem sfejkat MAC naslova iz starega ruterja na novega
vsem hvala za pomoc!!
Aja, modem je Arris tm822s , je na koax, ni optika ali baker. Na modemu je samo vhod za coax in en izhod za net, se pravi je naekrat lahko priklopljena samo ena zadeva, ruter ali recimo PC.
Stari asus se poveze takoj.... brez problema..
Stari asus se poveze takoj.... brez problema..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tomaz- ()
Vuli ::
ne štekam nič. M4 je AP tako da verjetno mora bit povezan na kak router ali pač?
pa kolikor vem ne rabiš nobenga MAC spoofat. Če imaš pri t2 dinamičen ip.
jaz bi naredil tako. na modemu bi dal 1 port v bridge, na ta port priklopu router(dinamic ip) in na za router Deco-te (dinamic ip, brez dhcp, če sploh ima opcijo da ima lahko dhcp).
predvidevam, da Decota povežeš prek Wifi na router.
jaz bi naredil tako. na modemu bi dal 1 port v bridge, na ta port priklopu router(dinamic ip) in na za router Deco-te (dinamic ip, brez dhcp, če sploh ima opcijo da ima lahko dhcp).
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
RoccoC ::
Deco lahko povezeš kot access point ali kot router. Imaš nastavitev v aplikaciji. Če želiš kot router mora biti modem/router nastavljen v bridge mode in ti deco deluje kot router. V bridge ti nastavi operater. Ne poznam arisa, vendar domnevam da deluje sedaj kot router. Nastavi v deco appu, da ti je ap in bi mu moral aris dati ip. Z mac adresami sploh nimas kaj delat..
XS!D3 ::
ne štekam nič. M4 je AP tako da verjetno mora bit povezan na kak router ali pač?
Si sploh prebal kaj je napisal?
Dajanje enega porta v bridge je irelavantno, če ima samo 1 port na napravi, ki je tako ali tako samo kabelski modem. In ne, Deco M4 ni samo AP, je lahko tudi router in ravno v tem načinu ga želi uporabljat.
Oj, preden jutri klicem t2 , bom se vas vprasal:
vsem hvala za pomoc!!
Kaj in kako T-2 omejuje na kablelskem omrežju žal nimam pojma, mogoče najboljše najprej preverit kar z njimi. Če že probavaš, pa bi najprej naredil DHCP release na starem routerju in potem če spoofaš MAC (če je to sploh potrebno in ni morda problem samo to, da naslova nisi prej sprostil na starem MACu) preveril, če si uporabil pravi MAC (MAC WAN vmesnika in ne morda kakšnega drugega ali se kje zatipkal).
hvala XS!D3, edini, ki se je potrudil dejansko prebrat zadevo..
DHCP release ne morem naredit, ker Asus nima te možnosti, bindan pa je njegov MAC, zato se s PC jem ne morem direktno prilopit na modem in sprostit IP jev..
Verjetno res edino klic na T2.. MAC je zagotovo pravi, preveril več kot parkrat.. Moti me edino to, da se Deco nekako samostojno poveže edino, če ga prej nahecam preko Asusa in mu ta dodeli IP naslov. Ko se reboota, izgubi vse, ne glede na to, da ima v svojih nastavitvah sfejkan MAC od Asusa.. Očitno t2 preverja še kaj poleg MAC naslova, drugače si ne znam razlagat, zakaj stari ruter z lahkoto dobi povezavo, novi pa ni šans... na starega je namreč vezan MAC naslov..
DHCP release ne morem naredit, ker Asus nima te možnosti, bindan pa je njegov MAC, zato se s PC jem ne morem direktno prilopit na modem in sprostit IP jev..
Verjetno res edino klic na T2.. MAC je zagotovo pravi, preveril več kot parkrat.. Moti me edino to, da se Deco nekako samostojno poveže edino, če ga prej nahecam preko Asusa in mu ta dodeli IP naslov. Ko se reboota, izgubi vse, ne glede na to, da ima v svojih nastavitvah sfejkan MAC od Asusa.. Očitno t2 preverja še kaj poleg MAC naslova, drugače si ne znam razlagat, zakaj stari ruter z lahkoto dobi povezavo, novi pa ni šans... na starega je namreč vezan MAC naslov..
Vuli ::
sej sem napisal, da ne štekam nič. Ja pardon, sem napačno razumel, da maš zdej t2 dsl... na kabelski pa zna bit,da je MAC vezan.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
srus ::
Mislim, da je čas, da med modem in izmenično oba ruterja postaviš switch z mirror portom, ter z wiresharkom pogledaš kako letijo paketi v enem in kako v drugem primeru.
Imaš statični ali dinamični IP? Kakšen je WAN connection type pri obeh ruterjih?
Imaš statični ali dinamični IP? Kakšen je WAN connection type pri obeh ruterjih?
grofsi ::
Tomaž,
Če se ne motim ima T2 označen tvoj router (v koliko se ne motim ti dodelijo dva IP za dve napravi - vsaj tako je pri nas - optika). Če želiš menjat router moreš počakat ca 24 ur da se pri njih pobrišejo stare nastavitve in takrat ga lahko novega gor priključiš. Tako je bilo pri nas, ko sem menjal starega za novega.
Lahko jih pokličeš in po moje ti bodo isto povedali. :)
lp,
Če se ne motim ima T2 označen tvoj router (v koliko se ne motim ti dodelijo dva IP za dve napravi - vsaj tako je pri nas - optika). Če želiš menjat router moreš počakat ca 24 ur da se pri njih pobrišejo stare nastavitve in takrat ga lahko novega gor priključiš. Tako je bilo pri nas, ko sem menjal starega za novega.
Lahko jih pokličeš in po moje ti bodo isto povedali. :)
lp,
Ja, skoraj zagotovo je to.. Problem je samo, ker si ne morem privoščit čakat 24 ur, PC-ja pa ne morem priklopit direktno na modem, ker se PC seveda tudi ne poveže.. Jih bom klical in prosil, da mi spremenijo MAC na novega ali vsaj oni sprostijo IP.
Me pa zanima, na kaj se "obesijo" pri blokadi , samo na MAC očitno ne, ker bi v tem primeru nov ruter moral delat, če mu ustrezno spremenim MAC na obstoječega - ali se motim ?
Me pa zanima, na kaj se "obesijo" pri blokadi , samo na MAC očitno ne, ker bi v tem primeru nov ruter moral delat, če mu ustrezno spremenim MAC na obstoječega - ali se motim ?
SeMiNeSanja ::
A ti pa ne moreš v novega vpisati MAC adreso starega routerja?
Jaz tako doma že ves čas 'prenašam' MAC adreso med napravami, ki jih imam priključene, da se mi nebi spremenil IP naslov...
Jaz tako doma že ves čas 'prenašam' MAC adreso med napravami, ki jih imam priključene, da se mi nebi spremenil IP naslov...
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)
Evo, glih to me bega!! Seveda lahko spremenim MAC naslov na novem ruterju, fora je, da ga kljub temu še vedno ne poveže v net oziroma modem mu ne dodeli IP !?
Ni mi jasno točno, kaj bi ga bremzalo pri tem.. Je pa še problem, ker imam iz modema na voljo samo en kabel, se pravi je na voljo samo en IP in ta je priklopljen na stari ruter, PC ne dela, torej ne morem sam naredit IP/ release.
Ni mi jasno točno, kaj bi ga bremzalo pri tem.. Je pa še problem, ker imam iz modema na voljo samo en kabel, se pravi je na voljo samo en IP in ta je priklopljen na stari ruter, PC ne dela, torej ne morem sam naredit IP/ release.
ngc2392 ::
sem imel tudi podoben primer, nov router na t2. čakal boš 24 ur (morda kako urco manj). t2 tako deluje, nimaš kaj. lahko jih pa pokličeš in "zatežiš".
United We Stand, Divided We Fall
Ne, "tezit" nocem, ker imam sam svoj posel in vem, kako je, ce meni tezijo. Takim nazaj itak pokazes zobe in je vse skupaj se slabse. Sem tistega kova, ki menim, da prijazna prosnja in tehten razlog lazje najdeta pravo mesto. No, vsaj upam!! Si pa zarad narave dela in situacije res izjemno tezko privoscim bit 24 ur brez neta, tudi med vikendom :(
Mogoce bi bo vseeno fino, da kaksnega njihovega tehnika kar "narocim" na dom, bo se modem preveril, glede na to, da ima moznost samo enega lan kabla - bi blo fino imet 2 IP cifri, ce se ze placuje.. pa mu magari placam obisk, ni panike :)
Hvala vsem, ce pa ima se kdo kako drugo idejo, pa kar na plano
Mogoce bi bo vseeno fino, da kaksnega njihovega tehnika kar "narocim" na dom, bo se modem preveril, glede na to, da ima moznost samo enega lan kabla - bi blo fino imet 2 IP cifri, ce se ze placuje.. pa mu magari placam obisk, ni panike :)
Hvala vsem, ce pa ima se kdo kako drugo idejo, pa kar na plano
Edino ena zadeva me se malo bega, ce kdo ve :
Kaj je fora, da kljub MAC clone na novemu routerju modem noce sprejet novega routerja? Saj se mu predstavi z istim MAC kot stari !?!?
Kaj je fora, da kljub MAC clone na novemu routerju modem noce sprejet novega routerja? Saj se mu predstavi z istim MAC kot stari !?!?
kloko ::
MAC clone od česa? Si ti prepričan, kateri MAC naslov se klonira na novi router?
L.p., Kloko
L.p., Kloko
Ja upam... ce grem v stari ruter, vidim mac stevilko, s katero se stari ruter povezuje v net. Drugega maca ni videti, tudi okno "MAC clone" je v starem ruterju prazno. Se pravi, upam da gledam pravi MAC - drugega ni. Ce tega skloniram v novi ruter, ga ne zagrabi. Je pa zanimivo, kot sem ze rekel, sledece:
Ce novi ruter nastavim tako, da za modemom najprej pustim delujoc stari ruter in nanj priklopim novega, mu stari ruter seveda dodeli IP. Potem skopiram MAC na novem ruterju od starega in iz starega prestavim lan kabel v novega, gre zadeva "skozi".. novi ruter deluje samostojno! Ampak samo dokler ne "zmanjka elektrike", oziroma do reboota.. potem ga zablokira in zopet ne dobi IP. Ampak do takrat dela ko sus..
Kdo ve : ce poklicem t2 podporo, mi oni povejo, katera MAC stevilka je relevantna zame oziroma prava? Ker bi jim itak javil novi MAC od novega ruterja, da ga spremenijo. Valjda ni treba tudi za to cakat 24 ur!?!?
Ce novi ruter nastavim tako, da za modemom najprej pustim delujoc stari ruter in nanj priklopim novega, mu stari ruter seveda dodeli IP. Potem skopiram MAC na novem ruterju od starega in iz starega prestavim lan kabel v novega, gre zadeva "skozi".. novi ruter deluje samostojno! Ampak samo dokler ne "zmanjka elektrike", oziroma do reboota.. potem ga zablokira in zopet ne dobi IP. Ampak do takrat dela ko sus..
Kdo ve : ce poklicem t2 podporo, mi oni povejo, katera MAC stevilka je relevantna zame oziroma prava? Ker bi jim itak javil novi MAC od novega ruterja, da ga spremenijo. Valjda ni treba tudi za to cakat 24 ur!?!?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tomaz- ()
Na podpori nič ne rabijo vedeti, kateri je "pravi" MAC naslov, oni pobrišejo trenutno rezervacijo, nato pa prva naprava, ki jo priključiš, rezervira IP do nadaljnjega.
Sicer imam občutek, da bi tudi brez njih lahko uredil. S tem "MAC clone" očitno delaš nekaj narobe, da ne ostane permanentno. Si mogoče spregledal kakšen "Save configuration" ali kaj podobnega, po tistem ko ti s čaranjem s kabli uspe začasno aktivirati novi modem?
L.p., Kloko
Sicer imam občutek, da bi tudi brez njih lahko uredil. S tem "MAC clone" očitno delaš nekaj narobe, da ne ostane permanentno. Si mogoče spregledal kakšen "Save configuration" ali kaj podobnega, po tistem ko ti s čaranjem s kabli uspe začasno aktivirati novi modem?
L.p., Kloko
Ne, normalno sem dal save, tudi ko grem gledat v nastavitve, je ta MAC prisoten.. se mi pa vedno bolj dozdeva, da to morda ni pravi MAC... to je MAC od starega ruterja, ampak se ne spomnim, da bi kdaj kabelskemu operaterju rekel za zamenjavo MAC.. ker ciisto prvi MAC je bil od prvega PC od mrezne... jebiga, tega je ze ohoho.. ampak MAC, ki je v nastavitvah starega ruterja je samo ta..
Ja, verjetno bi lahko sam, samo res me "jebe" cakanje 24 ur, da se "nekaj sprosti" in potem, ce ne gre vse kot po maslu, ponovi vajo... tukaj nisem tako "domac", ceprav glih cisti laik spet nisem .
Najlazje bi bilo, ce bi se na podpori lahko zmenil, da mi pac " vse pobrisejo", jaz vtaknem novi ruter v modem in ga zazenem . Ce to tko slo, sem zmagal.
Ampak imas point,Kloko, jebelacesta, ne vem, ce mi stari ruter res prikazuje dejanski spoofan MAC ali pac vidim njegovega originalnega in tega probavam brez uspeha drajslat..:)
Ja, verjetno bi lahko sam, samo res me "jebe" cakanje 24 ur, da se "nekaj sprosti" in potem, ce ne gre vse kot po maslu, ponovi vajo... tukaj nisem tako "domac", ceprav glih cisti laik spet nisem .
Najlazje bi bilo, ce bi se na podpori lahko zmenil, da mi pac " vse pobrisejo", jaz vtaknem novi ruter v modem in ga zazenem . Ce to tko slo, sem zmagal.
Ampak imas point,Kloko, jebelacesta, ne vem, ce mi stari ruter res prikazuje dejanski spoofan MAC ali pac vidim njegovega originalnega in tega probavam brez uspeha drajslat..:)
Vse te MAC naslove od bilokake naprave se sicer dokaj enostavno odčita neodvisno od administracijskega vmesnika na sami napravi. Jaz recimo to počnem tako, da si na PCju prižgem nek packet tracing program, drugo napravo pa ugasnjeno priklopim preko cross kabla. Drugo napravo npr. router potem prižgem in se zelo lepo vidi, kdo in kaj sitnari po mreži.
L.p., Kloko
L.p., Kloko
ja, tole kar pravis je zame vseeno ze eno stopnicko previsoko :). se, bil preprican, da mi stari ruter kaze MAC, s katerim se povezuje, zdaj pa sem skoz bolj mnenja, da je to njegov MAC, tistega kloniranega , s katerim se dejansko konekta, pa ne vidim in zato ne dela vse skup..
nic, bom poklical podporo in se poskusil kaj zmenit vsaj za vikend, med tednom tole ocitno ne bo slo, si dejansko tezko privoscim.. trenutna covid situacija tega ne dovoli
fantje, stokrat hvala za konsktruktivno debato
nic, bom poklical podporo in se poskusil kaj zmenit vsaj za vikend, med tednom tole ocitno ne bo slo, si dejansko tezko privoscim.. trenutna covid situacija tega ne dovoli
fantje, stokrat hvala za konsktruktivno debato
hmm, a bi mi dal malce smernic, kako to naredim? tko, nekaj osnovnih navodil. sej pravim, glih laik nisem , ampak z netom se res nisem nikoli ukvarjal
sem pač tip, ki strašno rad sam pride zadevam do dna
ze vnaprej ti hvala, če se ti bo dalo pisarit
sem pač tip, ki strašno rad sam pride zadevam do dna
ze vnaprej ti hvala, če se ti bo dalo pisarit
Pokliči na T-2 podporo in ti bodo lepo povedali, kateri MAC naslov vidijo, ko imaš priključeno staro napravo. Če tega prepišeš na novo napravo (na WAN port!), ti mora nova naprava enako delovati.
Ne smeš pa pozabiti, da na stari napravi nastaviš nek drug MAC, da se stvari nebi slučajno teple na tvojem lokalnem omrežju, če imaš tudi staro napravo priključeno. Samo ena naprava sme imeti določeni MAC, nikakor pa dve. Je morda to tvoj problem, da na stari nisi spremenil naslova, pa si jo vseeno imel priključeno na omrežje?
Ne smeš pa pozabiti, da na stari napravi nastaviš nek drug MAC, da se stvari nebi slučajno teple na tvojem lokalnem omrežju, če imaš tudi staro napravo priključeno. Samo ena naprava sme imeti določeni MAC, nikakor pa dve. Je morda to tvoj problem, da na stari nisi spremenil naslova, pa si jo vseeno imel priključeno na omrežje?
Ne, star ruter sem izklopil vedno, ko sem priklapljal novega, tako da je bil MAC vedno samo en.. saj ce mi povejo mac oziroma mi ga spremenijo na novega od ruterja, bi pa to moralo delat brez 24 urnega cakanja.?
Ne, star ruter sem izklopil vedno, ko sem priklapljal novega, tako da je bil MAC vedno samo en.. saj ce mi povejo mac oziroma mi ga spremenijo na novega od ruterja, bi pa to moralo delat brez 24 urnega cakanja.?
Ne vem, ali lahko na podpori selektivno brišejo DHCP rezervacije (dvomim? vprašaj!).
Vem pa, da lahko vidijo MAC naslove naprav, ki so povezane na njihovo opremo.
Če si torej po kakršnemkoli načinu pobral napačno MAC adreso za kloniranje, bi ti morali znati povedati, katero MAC adreso ima ena ali druga naprava, ko jo priklopiš.
Torej najprej priklopiš staro, potem novo, pa bi se že moralo pokazati, če je problem v MAC naslovu - ali pa v povsem čem drugem. Lahko si se celo preveč fokusiral na MAC naslov, na koncu pa spregledal kakšno drugo banalno napako.
Drugače pa...tvoj router v logih ne pokaže, če je uspel pridobiti IP naslov preko DHCP na WAN strani?
Ne pridobi IP naslova.. vse prazno.
No, saj ce jih prosim, da mi menjajo samo MAC z novim routerjem, bi moralo it.. bemtis, ko imam tri ljudi cel dan vezane na internet, se sploh ne upam klicat in kej sarit trenutno :(
No, saj ce jih prosim, da mi menjajo samo MAC z novim routerjem, bi moralo it.. bemtis, ko imam tri ljudi cel dan vezane na internet, se sploh ne upam klicat in kej sarit trenutno :(
Evo, pravkar govoril s tehnikom, naj bi bilo takole:
Zvecer bom odklopil router iz modema za dve uri, po dveh urah se povezava IP in MAC sprosti in tista naprava , ki jo bom priklopil na modem, bo pobrala IP in MAC. MAC ni treba vec klonirat ..
Uff, ce tole deluje, super, danes po 21 uri dam "pocivat" za dve uri in probam.
Napisem , ce deluje, morda bo se kdo imel tak problem. Ni pa vec treba cakat 24 ur na sprostitev IP ja , dovolj je 2 uri po novem !
Zvecer bom odklopil router iz modema za dve uri, po dveh urah se povezava IP in MAC sprosti in tista naprava , ki jo bom priklopil na modem, bo pobrala IP in MAC. MAC ni treba vec klonirat ..
Uff, ce tole deluje, super, danes po 21 uri dam "pocivat" za dve uri in probam.
Napisem , ce deluje, morda bo se kdo imel tak problem. Ni pa vec treba cakat 24 ur na sprostitev IP ja , dovolj je 2 uri po novem !
Ledstorm ::
Sem imel tudi jaz probleme z novim gigabitnim Xiaomi Mi WiFi 4A ruterjem, prej sem imel TP-link (ta mi je mašil promet). Ja stari ruter se je takoj priklapljal, medtem ko ta novi se ni. To mi je šlo na živce. Šele po več poskusih mi ni uspelo, pa sem se vdal v usodo. Potem ko sem poklical tehnično T2, so mi rekli, da je treba počakati 24 ur da se centrala in ruter zmenta. Nič tikat je rekel, na WAN daj utp kabel za internet, v ruterjevi aplikaciji v win10, daj na automatic DHCP in pust ga na miru in resetiraj ruter, da primejo nove nastaviutve. Tako je rekel. Aha. Prav in res po 24 urah je primlo.
Torej kaj ti je treba, le automatic DHCP dati na ruterju in vse kable na katerih imaš naprave priklopi, in pusti ga na miru 24 ur. Pa se bo povezal.
Torej kaj ti je treba, le automatic DHCP dati na ruterju in vse kable na katerih imaš naprave priklopi, in pusti ga na miru 24 ur. Pa se bo povezal.
Narava je najboljše zdravilo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ledstorm ()
ja, stvari so se spremenile, res sem ze star, hehe
zdaj ni vec pomemben MAC, kot je bilo v mojih mladih letih, ko si se vezal na en MAC in si ga moral vsakic klonirat ali pa sporocat.. Je pa po novem dovolj 2 uri, ne vec 24 ur, kar pomemben podatek za vse, ki "cakajo" :)
Edino tehnik je rekel, naj izstekam stari tuter in nevega ne priklopim, naj bo dve uri UGASNJEN, po tem casu pa naj novega priklopim.. Skratka, zvecer imam cas, pa se bomo hecali. Ce se jutri javim, pomeni, da je ratalo in me zena ni ubila, ker net ne dela ;)
Jebiga, trenutno je to res must have opcija
zdaj ni vec pomemben MAC, kot je bilo v mojih mladih letih, ko si se vezal na en MAC in si ga moral vsakic klonirat ali pa sporocat.. Je pa po novem dovolj 2 uri, ne vec 24 ur, kar pomemben podatek za vse, ki "cakajo" :)
Edino tehnik je rekel, naj izstekam stari tuter in nevega ne priklopim, naj bo dve uri UGASNJEN, po tem casu pa naj novega priklopim.. Skratka, zvecer imam cas, pa se bomo hecali. Ce se jutri javim, pomeni, da je ratalo in me zena ni ubila, ker net ne dela ;)
Jebiga, trenutno je to res must have opcija
ja, res je.. Vse je napeto ko struna..Edini "stik" s svetom je poleg zivilske stacune samo se internet
ampak ne bi o tem, da ne zaidemo :)
ampak ne bi o tem, da ne zaidemo :)
XS!D3 ::
Stari router ima verjetno vsaj 2 MAC naslova (WAN/LAN/WiFi/...), zato sem tudi takoj vprašal, če sigurno kloniraš pravega.
Sicer pa če se ti ne da ukvarjat z wiresharkom/TCP dumpom (oziroma ne znaš), lahko WAN port starega routerja priklopiš na novi LAN in pogledaš na novi opremi, kateremu MAC naslovu je dodelil naslov. Sigurno ima nekje v interfaceu tabelo DHCP leasov, kjer vidiš vse DHCP kliente. Potem ko skloniraš pa lahko storiš še obratno, torej da nov WAN priklopiš v stari LAN in pogledaš na starem routerju. Povezavo do modema imaš pri tem lahko v celoti odklopljeno in povežeš šele na koncu novo opremo, ko si prepričan, da ima pravi MAC naslov.
DHCP lease je praktično vedno vezan na MAC naslov (tudi če sam dostop ni omejen na 1 MAC) in dokler lease ne poteče, druga naprava ne more dobit istega naslova IP (oziroma če si omejen na 1 IP potem ta čas verjetno ne dobiš naslova). Koliko moraš čakat, da lease poteče je odvisno od konfiguracije, bi moral pa sicer videt tudi na klientu (starem routerju). Ne vidim pa zakaj ne bi delalo, če bi uspešno kloniral (pravilen) MAC naslov starega routerja. Lahko pa tudi kloniraš MAC na mrežno od PCja, potem pa PC povežeš direktno na modem in narediš DHCP release (če že na routerju nimaš te opcije).
Sicer pa če se ti ne da ukvarjat z wiresharkom/TCP dumpom (oziroma ne znaš), lahko WAN port starega routerja priklopiš na novi LAN in pogledaš na novi opremi, kateremu MAC naslovu je dodelil naslov. Sigurno ima nekje v interfaceu tabelo DHCP leasov, kjer vidiš vse DHCP kliente. Potem ko skloniraš pa lahko storiš še obratno, torej da nov WAN priklopiš v stari LAN in pogledaš na starem routerju. Povezavo do modema imaš pri tem lahko v celoti odklopljeno in povežeš šele na koncu novo opremo, ko si prepričan, da ima pravi MAC naslov.
DHCP lease je praktično vedno vezan na MAC naslov (tudi če sam dostop ni omejen na 1 MAC) in dokler lease ne poteče, druga naprava ne more dobit istega naslova IP (oziroma če si omejen na 1 IP potem ta čas verjetno ne dobiš naslova). Koliko moraš čakat, da lease poteče je odvisno od konfiguracije, bi moral pa sicer videt tudi na klientu (starem routerju). Ne vidim pa zakaj ne bi delalo, če bi uspešno kloniral (pravilen) MAC naslov starega routerja. Lahko pa tudi kloniraš MAC na mrežno od PCja, potem pa PC povežeš direktno na modem in narediš DHCP release (če že na routerju nimaš te opcije).
Sej pravim. Tehnik na t2 pravi, da je lease time 2uri. Tolk bom danes zvecer dal lufta modemu in pot vtaknil novega . Pa da vidim.
Trenutno ne smem pipnit zadeve vsaj se do osmih :)
Trenutno ne smem pipnit zadeve vsaj se do osmih :)
res je, sem šel v nastavitve Asusa pogledat in je WAN lease time res 2 uri in odšteva. tako mi lease poteče čez 30 minut, pol pa dve novi uri.. Se pravi, se lahko ravnam tudi po tem :)
če je temu tako, super !
če je temu tako, super !
res je, sem šel v nastavitve Asusa pogledat in je WAN lease time res 2 uri in odšteva. tako mi lease poteče čez 30 minut, pol pa dve novi uri.. Se pravi, se lahko ravnam tudi po tem :)
če je temu tako, super !
Ni priporočljivo!
DHCP odjemalec (router) po 50% potečenem Lease-u pošlje nov zahtevek in tako predčasno (v tem primeru po 1 uri) podaljša lease.
opa, hvala, potem pa pač čakamo dve uri :) čeprav mi je odštevalo zadnjih 20 minut, ko sem pogledal, potem je pa res "skočilo" na novi dve uri.. OK, vsaj okvirno vem, koliko časa čakat, če preverim lease time tik preden izklopim ruter.. Tako bi malo skrajšal "muke"
Delaa. Smo ze trdo na delu :)
Skratka, res je pri t2 lease time 2 uri, kar je super.
Hvala vsem ,ki ste imeli voljo
Skratka, res je pri t2 lease time 2 uri, kar je super.
Hvala vsem ,ki ste imeli voljo
opa, hvala, potem pa pač čakamo dve uri :) čeprav mi je odštevalo zadnjih 20 minut, ko sem pogledal, potem je pa res "skočilo" na novi dve uri.. OK, vsaj okvirno vem, koliko časa čakat, če preverim lease time tik preden izklopim ruter.. Tako bi malo skrajšal "muke"
Praviloma bi moral po polovici pretečenega časa zahtevati obnovo lease-a, da se izogne nevarnosti, da DHCP strežnik morda nebi bil dosegljiv, ko Lease dejansko poteče.
Če se strežnik, ki je prvotno podelil naslov ne javi, odjemalec po poteku 87,5% časa (15 min pred iztekom pri 2-urenme Leaseu) pošlje broadcast povpraševanje za obnovo in bo prevzel naslov, katerega mu bo podelil katerikoli strežnik.
Kot kaže, si naletel na ta 'rezervni scenarij', ki ga predvideva DHCP, ker se ti je Lease podaljšal 'približno' 20 min pred iztekom - verjetno pa je bilo kar 15 min (ali pa sem narobe računal tiste odstotke).
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | [Router] Kako forwardirat oz. odpret porte (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Omrežja in internet | 343123 (43579) | ignats |
» | Ponastavitev IP naslova telemachOddelek: Omrežja in internet | 3413 (3037) | Invictus |
» | Kako spremeniti IP naslovOddelek: Pomoč in nasveti | 3798 (2994) | MrStein |
» | Dinamični IP problem!Oddelek: Pomoč in nasveti | 4595 (4028) | NeMeTko |
» | Dinamični in statični ipOddelek: Omrežja in internet | 4911 (4318) | Pimoz |