» »

Ponastavitev IP naslova telemach

Ponastavitev IP naslova telemach

xsum1 ::

Zanima me, če kdo ve kako se ponastavi IP naslov na ruterju pri Telemachu?

Rekli so mi, da imam donamičnega in da če ga hočem spremeniti, da moram ruter ugasnit za več kot 24 ur da mi bo dalo nov ip, ker je drugače statičen.

Fora pa je, da sploh ne plačujemo dodatno za statičnega kar mi ni jasno zakaj po ponovnem restartu ne spremeni IP-ja, ima kdo kakšno idejo kako narediti?

Hvala.

kloko ::

Ne razumeš koncepta, zato problem... Statični IP je to, da ti operater zagotavlja, da bo tvoj zunanji IP vedno enak, tudi če se odklopiš za dlje časa, to se posebej plačuje. Če nimaš statičnega IPja, se tvoj zunanji IP lahko spremeni periodično, ali ob restartu modema, ni pa nujno. Torej izklop modema za več kot 24 ur bo verjetno povzročil pridobitev drugačnega zunanjega IP naslova, ni pa nujno, lahko ostane isti, zastonj.
Na koncu se lahko zgodi, da celo dobiš drugačen zunanji IP naslov, a to vseeno ne bo rešilo tvojega problema, karkoli pač je razlog za to željo...

L.p., Kloko

Ales ::

Kot ti je kloko napisal.

A si izklopil modem/router za > 24 ur ali ne?

XS!D3 ::

Če boš naredil dhcp release in potem zahteval IP z drugim naslovom MAC, obstaja velika verjetnost, da boš dobil drug naslov. Sicer pa dinamični IP ne pomeni, da se ti bo IP kar vse povprek menjaval, ampak samo, da ti ne zagotavljajo, da bo vedno isti. Če ga ne boš zahteval dlje časa, kot traja lease time, bo naslov ponovno sproščen v pool in ga bo lahko dobil drug uporabnik.

Jarno ::

V ozadju so verjetno težave, ki bi jih znal rešiti tudi VPN.
Level1 fix je kakšna Opera z vgrajeno proxy opcijo.
Level2 fix brezplačen proxy vtičnik.
Plačljivi VPN je optimalno, TOR se na veliko blokira npr.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

Modem je bil izklopljen več kot 24 ur in je IP še zmeraj enak... rabil bi samo, da ga enkrat zamenjam, ampak ne vem kako to narediti ročno?

Načeloma bi znal porihtat tudi višji tech support, če kontaktiraš Telemach.
#65W!

@Jarno svetovali so mu samo ta izklop za 24 ur, kar pa ni delovalo.

Moraš malce težit, sam sem, da so mi poslali tehnika, npr. težil 3x. :)
Svetovali pa so mi 2x, brez prave koristi.
#65W!

AmokRun ::

Jaz v routerju naredim dhcp release in dobim nov ip.

hojnikb ::

js mam na telemachu ze zadnjih 5 let enak ip, čeprav nimam zakupljenga statičnega ipja ali kaj takega
#brezpodpisa

AmokRun je izjavil:

Jaz v routerju naredim dhcp release in dobim nov ip.

Kako se pa to naredi v router nastavitvah?

AmokRun ::

Če uporabljaš Telemachov router tega verjetno ne moreš narediti. Zato so ti svetovali, da ga imej 24 ur na off.
Jaz imam Telemachov Ubee router v bridge mode in uporabljam svoj router (Mikrotik). Tam lahko v dhcp clientu naredim release.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: AmokRun ()

Aha, hvala. Se pravi kolikor razumem v bistvu ni opcije, da ga spremenim razen če izklopim ruter za 24 ur oz. Več ker vidim v sorodni temi da tudi ni nujno, da ti bo operater dodelil nov ip...hm, me vem potem kaj je smisel dinamičnega, ki je v bistvu nekako 'statični' glede na to, da ga je tako težko spremeniti.

XS!D3 ::

Smisel je to, da ni rezerviran statično za tebe, ampak se ti dinamično dodeli, ko ga in dokler ga rabiš, po tem pa je ponovno na voljo za druge uporabnike. Za čas veljavnosti lease timea boš za isti MAC naslov vedno dobil isti IP, ker je to tudi tehnično edino pravilno. Če boš IP ponovno zahteval po pretečen leasu, boš lahko dobil drugega, ni pa seveda nujno. Običajno je ravno želja, da se IP ne spreminja, ampak če ne plačuješ za statiko, ti tiga nihče ne garantira. Ni bil pa dinamični nikoli mišljen za to, da delaš sranje po internetu in ga po lastni volji menjavaš, ko pride do problemov. V končni fazi se bo moral potem s tvojimi problemi ukvarjati nekdo drug, ki bo fasal tvoj bivši IP. Če že počneš čudne stvari, uparabi nek plačljiv VPN....

SeMiNeSanja ::

Enim je očitno plačljiv VPN 'zdravilo' za vse težave?

DHCP prvenstveno deluje na MAC naslov naprave, ki povprašuje po naslovu. Če torej v routerju za malenkost spremeniš MAC naslov (to praktično podpira vsak router), sistem tega naslova ne bo našel v seznamu dodeljenih naslovov in ti bo dodelil drugega.

Še bolj preprosta varianta je preko DHCP Release ukaza - ki ga pa večina home routerjev ne 'obvlada'.

Teoretično bi lahko namesto routerja priklopil PC, na njemu nastavil MAC od routerja in tako izvedel "ipconfig /release" v ukaznem oknu, kar pošlje DHCP strežniku tosti "Release" ukaz. Ne zdi de mi pa to preveč smiseln postopek.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

Vuli ::

pri siolu ni nek problem, ker ima pppoe in če imaš dinamičnega se samo disconectaš in conectaš nazaj in maš drug ip.
pri T2 mislim, da če ugasneš modem potem dobiš drug ip.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Invictus ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Še bolj preprosta varianta je preko DHCP Release ukaza - ki ga pa večina home routerjev ne 'obvlada'.

To te ne reši, ker DHCP server ponavadi za isti MAC pošlje isti IP. Ga kar drži ponavadi za tisti lease time.

Edina opcija je, da po lease timu nekdo drug zasede tvoj IP, ti pa dobiš drugega. Kar pomeni ponavadi čisto novega uporabnika na mreži, ali pa vsaj redko priklopljenega.

Če je pa zraven še kaka navezava DHCP in DNS serverja, je pa to že skoraj isto kot DHCP rezervacija >:D.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

SeMiNeSanja ::

Invictus je izjavil:

SeMiNeSanja je izjavil:

To te ne reši, ker DHCP server ponavadi za isti MAC pošlje isti IP. Ga kar drži ponavadi za tisti lease time.

Edina opcija je, da po lease timu nekdo drug zasede tvoj IP, ti pa dobiš drugega. Kar pomeni ponavadi čisto novega uporabnika na mreži, ali pa vsaj redko priklopljenega.

Če je pa zraven še kaka navezava DHCP in DNS serverja, je pa to že skoraj isto kot DHCP rezervacija >:D.

Nekako naj bi release ukaz dal strežniku vedeti, da lahko tvoj naslov dodeli nekomu drugemu. Kako to potem v praksi deluje, pa je najbrž odvisno od implementacije (nisem šel brati RFC-ja, kako bi moralo delovati 'po predpisih').

Kot rečeno, ti še vedno preostane možnost spremembe MAC naslova.

No, ne vem, kako je to pri Telemach-u. Včasih vem, da so na kabelskem omrežju zaklepali na MAC naslov prve naprave, ki so jo zagledali. Si hotel dati drugo gor, pa ni nič več delalo, dokler nisi kloniral MAC naslova ali pa težil podpori (kloniranje je bilo hitrejše). Upam, da so to neumnost do danes opustili?

Kar se tiče T-2 pa na GPON imaš dinamični IP, ki ima izredno dolg lease time. Ko eno napravo enkrat priklopiš in dobiš dodeljen IP, ga lahko praktično smatraš kot statičnega. Odkar imam doma GPON, sem menjaval že vrsto požarnih pregrad in sem zgolj kloniral MAC naslov, da sem ohranil isti IP naslov (poenostavlja stvari glede VPN povezav).
Na T-2 optiki pa je lease za dinamiko tudi večji od 24 ur. Sem imel ugasnjen testni firewall na dinamiki preko weekenda, pa je v ponedeljek nazaj pridobil stari IP naslov.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

Invictus ::

Po mojih izkušnjah, pa sem bil DHCP/DNS admin v mednarodni firmi, nov IP dobiš samo, če zmanjka prostih IPjev v subnetu, pa je v tem času nekdo pridobil tvoj IP.

Če je subnet prevelik za količino naprav, je to že praktično DHCP rezervacija :D.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

sprememba ip naslova

Oddelek: Omrežja in internet
184340 (3391) dolar
»

Dinamični IP problem!

Oddelek: Pomoč in nasveti