» »

Upor na ventilatorju

Upor na ventilatorju

Veron ::

Sicer ni računalnik, ampak blizu :)

Rad bi nekoliko stišal ventilator, ki vleče zrak v napi Faber (izvlečna).
Vem, potem bo manjši pretok zraka. Nič hudega. Ampak trenutno je napa res glasna ža na 1. stopnji (od 3). Tako da če dosežem, da stopnja 3 dela enako kot trenutno 1, bo super.

Stopnjo 1 bi pa rad tišje.
Enkrat se moram spravit razkopat napo, ampak ker nisem električar, nevem kaj točno moram gledat, premerit, kje poiskati pravi upor, da bo zmanjšalo moč ventilatorja?
Verjetno potrebno še prej ugotovit na kakšen način regulira hitrost. Trenutno ugibam, da enako kot računalniški ventilatorji

Any ideas?
Oz. pozna kdo kako izvlečno napo, ki je tišja. Mene so v trgovini prepričeval, da so vse izvlečne glasne.

Highlag ::

Manjšanje obratov na 100W+ motorju ne gre kot na ventilatorjih. Bi rabil kak 50W upor, ki bi se tudi toliko grel,
Never trust a computer you can't throw out a window

starfotr ::

Ne gre to tako.

Rabiš nekaj takega.

https://www.ebay.com/itm/AC-220V-4000W-...

Veron ::

zanimiv, očitno se bo treba to drugače lotit.

@starfotr, tole zgleda kr zanimiv, ampak verjetno ni mišljen tole montirat kar na vtičnico in napo na ta vmesnik :) Sounds too easy
Verjetn bo treba odpret in tole nekako zmontira na kabel, ki napaja motor za ventilator (ali se motim?)

Kamion ::

Tole je isto kot na prejšnjem linku, samo da je brez vtičnice in kabla:
https://www.aliexpress.com/item/3301163...
Tak modul naj bi bil dober do 2000W. Jaz uporabljam tak modul popolnoma brez problema za poganjanje električne povne, ki naj bi bila 1500 W.

Glavna komponenta na tej ploščici je Triac, ki reže vhodno sinusno napetost, tako da prepusti skozi samo del celotnega cikla in s tem navidezno zmanjša moč:
 Triac

Triac

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Kamion ()

c3p0 ::

Jaz imam takega za 2.5kW krmilit, malo bolj zaščiten od onega gori:

https://www.aliexpress.com/item/4000643...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c3p0 ()

737 ::

Motor je verjetno asinhronski z zasenčenimi poli. V tem primeru lahko poskusiš z zaporedno vezano žarnico (z nitko) raznih moči, 25, 40, 60, 100 W.

TheBlueOne ::

Kamion je izjavil:

Tole je isto kot na prejšnjem linku, samo da je brez vtičnice in kabla:
https://www.aliexpress.com/item/3301163...
Tak modul naj bi bil dober do 2000W. Jaz uporabljam tak modul popolnoma brez problema za poganjanje električne povne, ki naj bi bila 1500 W.

Glavna komponenta na tej ploščici je Triac, ki reže vhodno sinusno napetost, tako da prepusti skozi samo del celotnega cikla in s tem navidezno zmanjša moč:
 Triac

Triac

Vprasanje, ce bo to delovalo, ker ze ima tri stopnje i s tem regulacijo obratov. Ce tvoj triac reze taisti del frekvence, potem ne bo razlike. Ce pa reze ostali del pa znajo biti problemi pri ostalih stopnjah.

Je pa se en problem. Zna biti da so pri stopnji 1 ze minimalni obrati. Vprasanje, ce bo stabilen, ce se ga upocasni.

Magic1 ::

Ta varjanta z žarnico(samo je treba dobit na nitko) kot uporom res ni slaba nizkokategorna varjanta.
Magic

bf4ed ::

Kaj komplicirate z nekimi ebay in aliexpress rešitvami?

Pojdi v elektro trgovino, vzami en dimmer od Elektro Material ali TEM in zaporedno veži na vtičnico za napo. Mislim da so 10€ in me rabiš čakat 3 mesece da pride nekaj iz kitajske, pa bolj varno je tudi kupit tu.

fuck_it_ ::

>Upor na ventilatorju

tole bi lahko bil odličen naslov knjige ali filma.

Magic1 ::

bf4ed je izjavil:

Kaj komplicirate z nekimi ebay in aliexpress rešitvami?

Pojdi v elektro trgovino, vzami en dimmer od Elektro Material ali TEM in zaporedno veži na vtičnico za napo. Mislim da so 10€ in me rabiš čakat 3 mesece da pride nekaj iz kitajske, pa bolj varno je tudi kupit tu.

Kot je že nekdo omenil zgoraj dimmerji delajo na princip triaka. Glede na to, da ima mapa not že neko regulacijo stopenj, ki je verjetno tudi izvedena na tak način, potem vidim velik potencailni problem delovanja, če zvežeš še enega vmes.
Magic

starfotr ::

Glede na to, da je OP popolni amater, mu moja predlagana rešitev še najbolj prav pride, da jo vtakne samo vmes.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

thermometer hygrometer

Oddelek: Kaj kupiti
101081 (476) krneki
»

Ventilator za gtx 1070?

Oddelek: Pomoč in nasveti
6923 (803) lorte
»