» »

V Sloveniji ustavno sodisce ugotovilo neveljavnost pouka na daljavo (odskodnine?)

V Sloveniji ustavno sodisce ugotovilo neveljavnost pouka na daljavo (odskodnine?)

SuperKripto ::

"Ustavno sodišče je odločilo, da so sklepi vlade in ministrice za izobraževanje Simone Kustec, s katerimi so podaljševali šolanje na daljavo, neveljavni. Vladi je dalo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem.

Vendar ima odločitev ustavnega sodišča tudi druge posledice, meni ustavni pravnik Andraž Teršek. To po njegovem pomeni, da vsi odloki, ki niso bili pravno podaljšani ne veljajo, državljani pa bi lahko zahtevali odškodnino."

Andraž Teršek je odločitev ustavnega sodišča (US) označil za zgodovinsko. Vladi je US dalo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem, sledi iz sklepa, objavljenega v Uradnem listu.


MOREBITNE ODSKODNINE ZA NAZAJ?

Pirnat: Odlok, ki omejuje gibanje je vsebinsko najbolj vprašljiv. Rajko Pirnat:"To je velik problem. Kar se tiče pravnih posledic za nazaj, so mogoči kakšni odškodninski zahtevki, saj je bilo to protipravno ravnanje.

https://www.24ur.com/novice/korona/ters...
  • zaklenil: BigWhale ()

SuperKripto ::

Najbolj zanimivo pri vsem tem je to, da se je to zgodilo zaradi 2 primerov mladoletnih otrok, cigar zakoniti zastopniki so vlozili pobudo postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti, začetem na pobudo mladoletnega A. B., C., ki ga zastopa zakoniti zastopnik Č. D., C., in mladoletnega E. F., C., ki ga zastopata zakonita zastopnika G. H. in I. J., oba C., na seji 3. decembra 2020.

https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...

Zanimivo, kako lahko 2 druzini spremenita nacin solanja za celotno drzavo. Pa morda ukinitev se kaksnega protiustavnega ukrepa.

fikus_ ::

Stvar je v nepravilni implementaciji želja vlade in nič drugega. Imajo 3 dni časa, da naredijo po reglcih.


Sicer je pa o tem govora že v temi o vladi in ta tema se lahko zapre.

SuperKripto ::

Ustavno sodišče v Sloveniji je sicer z danes sprejeto odločitvijo vladi zapovedalo, da mora odpreti šole za otroke s posebnimi potrebami, ker je škoda, ki nastaja z zaprtjem, večja kot tveganje morebitnih okužb s koronavirusom.

Tudi drugod, recimo sodisce v Nemciji razveljavilo dolocene ukrepe. V Franciji pa senat predlagal izključitev pravice predsednika vlade, da naloži začasno zaprtje lokalov.

Sodisce v Berlinu je razveljavilo zaprtje barov in restavracij po 23. uri, ker ni očitno, da bi pomagalo v boju proti koronavirusu.
Sodisce je razsodilo, da bi bilo zaprtje lokalov nesorazmeren poseg v svoboščine.

https://slo-tech.com/forum/t773364/0

SuperKripto ::


na posnetku kazenska ovadba, drzavljanka Slovenije
"KAZENSKA OVADBA!

Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije
Trg Osvobodilne fronte 13
1000 Ljubljana

I.

Pristojnost:

Spodaj podpisana........... (v nadaljevanju: oškodovanka) uvodoma povem, da je podana pristojnost specializiranega državnega tožilstva v skladu s 6. odstavkom v povezavi z drugo alinejo 2. odstavka ter 1. odstavkom 192. člena Zakona o državnem tožilstvu (v nadaljevanju: ZDT).
II.
Splošna naznanitev utemeljenega suma storilcev kaznivega dejanja
1. Povem, da je Vlada Republike Slovenije (v nadaljevanju Vlada RS), kot izvršilna veja oblasti sprejela več podzakonskih aktov , na podlagi katerih je sprejela nezakonite ukrepe, kateri vsebujejo vse zakonske znake kaznivega dejanja hudodelstva zoper človečnost po 11. alineji 101. člena Kazenskega zakonika - 1 (v nadaljevanju: KZ - 1 ) .
2. Za omenjeno kaznivo dejanje, kot sledi v nadaljevanju, je neposredno odgovoren predsednik Vlade RS, in sicer Janez Janša ob sostorilstvu Krek Milana zakonitega zastopnika NIJZ, notranjega Ministra Aleša Hojsa, Ministra za zdravje Tomaža Gantarja, Jelka Kacina, vladnega govorca in Bojane Beović, vodja svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje.
3. Predsednik države RS Borut Pahor je odgovoren za opustitev ovadbe kaznivega dejanja ali storilca po 1. odstavku 281. člena KZ - 1, kot sledi v točki XIV te kazenske ovadbe.
---------------------------------------------------------------------------------
1 Podzakonski akti, dosledneje Odloki o kratenju temeljno ustavnih človekovih pravic in svoboščin so bili sprejeti v začetku aprila vse do danes, kateri se stopnjujejo v omejevanju zgoraj navedenih človekovih pravic in temeljnih svoboščin.
2 Smiselno enak opis kaznivega dejanja je naveden v točki k 1. odstavka 7. člena Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča, ki ga je Državni zbor Republike Slovenije ratificiral dne 22. novembra 2001. Kot mednarodna pogodba, se slednja uporablja neposredno, v skladu z 8. členom Ustave Republike Slovenije.
Celotne vsebine kazenske ovadbe zaenkrat še ne želi javno objaviti, ker bi s tem po njenem mnenju omogočila preveč maneverskega prostora osumljenim!"

Zgodovina sprememb…

vostok_1 ::

Odškodnina?

Kolikor vem so prostori v Nurembergu še pokriti, ravno tako "orodje" v kleti.

Morda, če bo dovolj public interest jih odprašijo.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Phantomeye ::

fikus_ je izjavil:

Stvar je v nepravilni implementaciji želja vlade in nič drugega. Imajo 3 dni časa, da naredijo po reglcih.


Sicer je pa o tem govora že v temi o vladi in ta tema se lahko zapre.


Za naprej, ne za nazaj. Ker to ne velja samo za šolo, tudi za druge stvari - in če si plačal recimo kazen za krštev policijske ure, si bil oškodovan. Me zanima ali tudi lokali in podobno, padejo v to, ker če -... potem tudi njim pripada odškodnina.

vostok_1 ::

Povrnit denar, in odgovorne za tiranske zakone obsodit na 20 let trdega dela v kampu.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

BigWhale ::

Tole se je ze zacel katastrofalno...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ustavno sodišče zadržalo izvrševanje zakonske podlage za IMSI lovilce (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5416260 (14436) dronyx
»

izgubljen mobi

Oddelek: Mobilne tehnologije
276027 (5044) toplakd
»

ICREACH: NSA-jev Google search po prometnih podatkih (tudi) za policijske organe

Oddelek: Novice / NWO
2810664 (8973) Manu
»

Meje zbiranja bioloških sledi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
14638770 (35462) kuglvinkl
»

Poletna novela zakona o varovanju državljanov v kazenskem postopku

Oddelek: Novice / NWO
209747 (8613) Spock83

Več podobnih tem