» »

Podaljšanje vozniškega dovoljenja

Podaljšanje vozniškega dovoljenja

ahac ::

A kdo ve kako se to naredi? :))

OK, moram na upravno enoto, kjer se je zdaj treba naročit.
Ampak, ker imam očala, rabim "zdravniško spričevalo" za kar rabim pregled pri zdravniku. Na to se včasih čaka več kot 1 mesec, čeprav je samoplačniško! Ampak to ni za oči?
Ker preden grem na ta pregled oni hočejo, da imam tudi izvid od okulista. Zakaj pa ne morem samo s tem podaljšat vozniške? Zakaj moram celotn pregled? Saj imam samo očala...

Medtem pa nekdo, ki je delal izpit pred 50 leti zdaj še vedno lahko vozi brez pregledov tudi, če je že na pol slep... 8-O
Kje je tle kakšna logika?
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW
  • spremenil: ahac ()

Ales ::

A dejansko še česa ne veš, ali si samo prišel na rant, da bi bo malo lažje? :)

Tody ::

Ce imas vec kot 5 dioptrije po zakonu ne dobis vozniske vec kot 3 leta. Baje smo huda grožnja prometu. Torej izpisek od okulista ne sme bit starejsi od enega meseca, potem k zdravniku za delo in šport potem upravna enota. Zarad covida pa je to se ekstra fun

ahac ::

Ales je izjavil:

A dejansko še česa ne veš, ali si samo prišel na rant, da bi bo malo lažje? :)

A little bit of both. :P

Res nisem vedel, da moraš do okulista IN ločeno še do zdravnika. Še vedno ne razumem zakaj.

Saj je pomembno samo to, da imam primerna očala. To lahko takoj preveri okulist. Done.
(To so letos itak že preveril na pregledu za službo, ampak tisto seveda ne velja za vozniško).
Kaj naj pa zdravnik še ugotavlja, da je tolk kritično pri meni, ampak čisto nepomembno za vse tiste, ki pri 18. niso imel očal?
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

primoz4p ::

Ne, nepotrebuješ potrdila okulista.
Potrebuješ samo zdravniško spričevalo, ki ga izdajo v ambulanth Medicine dela, prometa in športa. Tam ti pa le-tega spričevala ne bodo izdali, če pri njih ne boš opravil ustreznega testa vida (seveda z uporabo svojih očal oz. kontaktnih leč). Potrdilo okulista v ambulanth Medicine dela, prometa in športa niso obvezni upoštevati.
Za podaljšanje poleg veljavnega zdravniškega spričevala potrebuješ še fotografijo primerno za biometrično obdelavo in seveda €.
Sicer pa vse piše v Pravilniku o vozniških dovoljenjih (http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred....

bambam20 ::

Tody je izjavil:

Ce imas vec kot 5 dioptrije po zakonu ne dobis vozniske vec kot 3 leta.


Jaz dobim za 5 let, pa ima dioptrijo čez - 5.

Tody ::

No pa 5 let... Se opravičujem

DePalmo ::

Kako je z javnimi ustanovami nevem, sem pa imel dobro izkušnjo pri Medicini dela Zadnikar iz Ljubljane (nisi napisal iz kje si!). Sem hitro prišel na vrsto in so bili tudi zelo prijazni, cene se pa ne spomnim več ker je od tega že nekaj časa. Mogoče pa delajo na koncesijo, pokliči in vprašaj. Seveda, če ti je blizu.

Torej:
- medicina dela
- fotograf (ki ti lahko tudi elektronsko naloži sliko in jo na upravni enoti ponucajo)
- upravna enota

bambam20 ::

Tody je izjavil:

No pa 5 let... Se opravičujem


Eni nosijo očala in imajo podaljšano na 10 let. Verjetno je odvisno od višine dioptrije. Ne da se mi iskat. Sam imam od kar pomnim podaljšano za 5 let.

janezvalva ::

mislim, da moraš podaljšat, če si starejši od 80 let.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

primoz4p ::

59. člen Zakona o voznikih ( http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred... )
"
...
(6) Imetniku vozniškega dovoljenja kategorij AM, A1, A2, A, B, B1, BE, F in G, ki dopolni starost 70 let, se podaljša veljavnost vozniškega dovoljenja, če predloži zdravniško spričevalo, da je telesno in duševno zmožen za vožnjo motornega vozila določene kategorije.
...
(8) Ne glede na tretji, četrti in peti odstavek tega člena se veljavnost vozniškega dovoljenja omeji na krajši rok, če je ta določen v zdravniškem spričevalu o telesni in duševni zmožnosti upravičenca za vožnjo motornega vozila, ki ga izdajo izvajalci zdravstvene dejavnosti in pooblaščeni izvajalci zdravstvene dejavnosti.
...

"

"Jaz dobim za 5 let, pa ima dioptrijo čez - 5."
Povsem odvisno od ocene zravnika Medicine dela, prometa in športa.

ps.
Še enkrat link do pravilnika; upam,da ga toktrat ne združi z zaklepajem
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

harvey ::

janezvalva je izjavil:

mislim, da moraš podaljšat, če si starejši od 80 let.

Ko dpolniš 80 let, ti veljavnost vožniškega dovoljenja avtomatsko preneha. Če želiš še naprej podaljšati potrebuješ zdravniški pregled mdpš, mnenje psihologa in če vse to štima dobiš max 3 letno podaljšanje, večinoma pa za 2 leti. In potem se tako ta šport nadaljuje. Če imaš pa že prej omejitve, pa po preteku potrebuješ seveda novo zdravniško spričevalo in na podlagi tega ustrezno podaljšanje.

bambam20 je izjavil:

Tody je izjavil:

No pa 5 let... Se opravičujem


Eni nosijo očala in imajo podaljšano na 10 let. Verjetno je odvisno od višine dioptrije. Ne da se mi iskat. Sam imam od kar pomnim podaljšano za 5 let.

Odvisno od zdravniškega spričevala, eni z očali ne podaljšujejo nič.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: harvey ()

primoz4p ::

Pregled vidne ostrine in določitev dioptrije očal je samo eden od pregledov v očesni ambulanti. Večja razlika dioprtije med očesi povzroči pri korekciji le-te z očali slabši globinski vid. Izboljšanje ostrine slike ima namreč za posledico drugačno velikost slike. Drugače povedano greš h okulistu na pregled (sprememba dioptrije) in po nova očala, takoj za tem (po nekaj urah nošenja očal) pa na mdps po zdravniško spričevalo za podaljšanje vd. Na mdps pa ti stestirajo vid na njihovi aparaturi, kjer dajo poleg dioptrije še povdarek na globinski vid. Sedaj pa pridejo problemi, ker zaradi prilagajanja oči na na nova očala trpijo očesne mišice, se izvidu tega pregleda poleg slabšega globinskega vida pridruži še slabovidnost (problem z dioptrijo). Tu pa lahko pomaga to famozno potrdilo okolista.
Izvidi rednih periodičnih pregledov pri okulistu pa pomagajo, da se zdravnik mdps odloči, da zaradi spremljanja dioptrije ni potrebno (glede na zadnji-veljani Zakon o voznikih) do 70. opravljati periodičnih zdravniških pregledov zaradi nošenja očal. Te izvide rednih periodičnih pregledov pri okulistu seveda ni obvezno imeti s seboj na mdps, vendar, če pa se zavedaš, da mdpš izda zdravniško spričevalo o telesni in duševni zmožnosti upravičenca za vožnjo motornega vozila, pri razgovoru z zdravnikom, kjer se ocenjuje tudi duševna zmožnosti, omeniš vse vplivne faktorje, ki so ti v korist (urejeno živlenje, redna služba, amaterski športni dosežki, dodatna izobraževanja (npr. izpit za traktor), ...). Skratka s čimveč dokazljivimi stvarmi moraš gosoda doktorja prepričati, da si odgovorna oseba, ki ji ni potrebno predpisati vsak korak (v tem primeru periodičen pregled zaradi slabovidnosti).

Tody ::

Teorija je enao praksa je pa druga, jaz sem šel do zdravnice za delo in je rekla vidim da imate že 15 let enako dioptirijo ampak zakon je zakon.

Res je pa da takrat nisem šel gledat zakona in ga tudi zdaj se mi neda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

bambam20 ::

primoz4p je izjavil:

Sedaj pa pridejo problemi, ker zaradi prilagajanja oči na na nova očala trpijo očesne mišice,


Na nova očala nič ne trpijo očesne mišice, če so ta pravilno izdelana. Center gledanja se nikoli ne meri na bližino nekaj centimetova pač pa na razdalji 1 metra.

primoz4p ::

Pišem iz osebnih izkušenj in nimam več predpisanih periodičnih pregledov za podaljšanje vd.

Kvatebrigic ::

Ahac, dobrodošel v Sloveniji, deželi nesmiselne birokracije.
Ja, žal je tako, da kljub temu da redno hodiš k okulistu na preglede, to ni dovolj in boš moral pregled narediti še na medicini dela. Zdravnik ti bo nato glede na višino dioptrije izdal spričevala za določeno število let, ko boš moral postopek spet ponoviti. Dejansko ti izvid od okulista nič ne pomaga. Je pa malo odvisno od zdravnika samega. Jaz sem enemu jebivetrskemu zdravniku samo nesel listek od okulista kjer je pisalo kako dioptrijo imam, pa ostalega pregleda ni delal in pač podaljšal za tistih 5 let, ni se ga pa dalo prepričati v kaj več. Naslednjič na drugi medicini dela jih izvid od okulista ni zanimal, so sami delali pregled vida in še celoten fizičen pregled in spet izdali za 5 let. Pač odvisno kako dioptrijo imaš...

"Voznike z dioptrijo večjo kot +/-2 in manjšo kot +/-5, ki nimajo drugih težav z vidom pa za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja pregleda le specialist medicine dela, prometa in športa največ vsakih pet let oziroma v primeru stabilne refrakcijske motnje, vsakih deset let," "Pri dioptrijah večjih od +/-5 ali pri drugih težavah z vidom pa mora zmožnosti za vožnjo ugotoviti zdravnik specialist medicine dela, prometa in športa na podlagi usmerjenega izvida oftalmologa, ki tudi določi rok naslednjega zdravstvenega pregleda. Najdaljše časovno obdobje, za katerega se zaradi takšnih motenj lahko izda zdravniško spričevalo je pet let," so pojasnili.

Poleg tega jih ne zanima kakšno okvaro vida imaš, zanima jih le višina dioptrije. Če smo realni, je precej razlike ali si daljnoviden ali kratkoviden. Če bi recimo nekdo ki ima dioptrijo +6 vozil brez očal, bo še vedno videl prometne znake, avte pred seboj, itd, kar za nekoga z -6 ne moremo trditi. Ta bo sicer videl na števec, ostalega pa ne.
Če pogledamo po drugi strani, so pa vsi ostali, ki so imeli ob opravljanju izpita dober vid, dobili spričevalo avtomatsko do 80 leta. Marsikomu (komu ne) se z leti vid zelo poslabša, si zrihta očala ali pa tudi dolgo ne, pa ga nihče ne kontrolira ali je sploh poskrbel za ustrezen vid za vožjo avtomobila.
So bile že polemike o diskriminaciji in neenakem obravnavanju in o tem zakaj je potrebno opravljati cel zdravniški pregled (kar ni logično), pa se ni nič doseglo okrog tega. Poleg tega boš moral vsakih n-let narediti novo kartico vozniškega dovoljenja. Jaz sem se nazadnje na UE skregal, ker mi niso hoteli vzeti 2 leti stare slike. Nato so mi dali v podpis izjavo, da slika ni ažurna in je šlo skozi...
Spet - ljudje imajo isto vozniško od 18 leta pa tja do 80 leta z isto sliko, tu ti bodo a komplicirali če slika ne bo čisto frišna. Pač Butale.

ahac ::

DePalmo je izjavil:

Kako je z javnimi ustanovami nevem, sem pa imel dobro izkušnjo pri Medicini dela Zadnikar iz Ljubljane (nisi napisal iz kje si!). Sem hitro prišel na vrsto in so bili tudi zelo prijazni, cene se pa ne spomnim več ker je od tega že nekaj časa. Mogoče pa delajo na koncesijo, pokliči in vprašaj. Seveda, če ti je blizu.

Torej:
- medicina dela
- fotograf (ki ti lahko tudi elektronsko naloži sliko in jo na upravni enoti ponucajo)
- upravna enota


Hvala, bom poskusil še tam.
Iz okolice Domžal sem.
Kamorkoli sem zdaj pisal ali poklical so rekl, da je čakalna doba več kot 1 mesec. To ni normalno. Saj podaljševanje vozniške ni projekt za pol leta!

Hitro na vrsto bi prišel edino pri Diagnostika Clarus (so tudi dražji), ampak tam pa pravijo, da moram najprej imet izvid od okulista, ker sami tega ne delajo. Potem je pa problem, ker zdaj okulisti ne delajo zaradi virusa...

Meanwhile... mi pa kolegi govorijo, da tudi vozijo z očali pa ne rabijo nobenih pregledov za podaljšat...


edit:

Kvatebrigic je izjavil:

Voznike z dioptrijo večjo kot +/-2 in manjšo kot +/-5,...
Jaz sem mislil, da imam manj kot +/-2, ampak potem sem našel neko enačbo po kateri pa pridem čez 2.
Samo to še vedno ne razloži zakaj je treba cel pregled in ne samo okulista. Saj mi ne odpadajo roke...

Pač Butale.
Mhm...
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

Kvatebrigic ::

ahac je izjavil:


Iz okolice Domžal sem.
Kamorkoli sem zdaj pisal ali poklical so rekl, da je čakalna doba več kot 1 mesec. To ni normalno. Saj podaljševanje vozniške ni projekt za pol leta!

Hitro na vrsto bi prišel edino pri Diagnostika Clarus (so tudi dražji), ampak tam pa pravijo, da moram najprej imet izvid od okulista, ker sami tega ne delajo. Potem je pa problem, ker zdaj okulisti ne delajo zaradi virusa...


Če še nisi, kliči v Mengeš, Marta Rižnar Bregar. Tle so najbolj "na izi".

oemdzi ::

Se je kdo "te dni" kaj mudil okoli Tobačne za podaljšanje voziškega dovoljenja? Čakalna doba je namreč skoraj 1 mesec 8-O Na srečo se mi ravno poklopi, sicer pa ne vem, bi vozili brez veljavnega vozniškega dovoljenja?
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

starfotr ::

Pojdi na drugo upravno enoto, izven LJ. Boš takoj dobil.

Kamion ::

Kaj pa če bi poskusil eUpravo?
https://e-uprava.gov.si/podrocja/osebni...

w0mbat ::

oemdzi je izjavil:

Se je kdo "te dni" kaj mudil okoli Tobačne za podaljšanje voziškega dovoljenja? Čakalna doba je namreč skoraj 1 mesec 8-O Na srečo se mi ravno poklopi, sicer pa ne vem, bi vozili brez veljavnega vozniškega dovoljenja?

ne, zaseg vozila in kazni... ne hvala

oemdzi ::

https://indigonovice.si/voznja-brez-voz...

Razume kdo pogoje, da si kaznovan 40 eur (če imaš poteklo voziško dovoljenje, ki ga podaljšuješ brez kakršnekoli omejitve, npr. slab vid) ali pa dobiš 500 eur?

Torej, če te ustavijo, rečeš, da nimaš vozniške pri sebi, nato policist preveri v bazi, vidi, da ni veljavna in dobiš 40 eur kazni? Če mu jo pa pokažeš pa 500 eur? Seveda vse ob predpostavki, da ob podaljševanju nimaš posebnih omejitev.

** priznam, da sem rahlo birokratsko nepismen
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oemdzi ()

w0mbat ::

oemdzi je izjavil:

https://indigonovice.si/voznja-brez-voz...

Razume kdo pogoje, da si kaznovan 40 eur (če imaš poteklo voziško dovoljenje, ki ga podaljšuješ brez kakršnekoli omejitve, npr. slab vid) ali pa dobiš 500 eur?

Torej, če te ustavijo, rečeš, da nimaš vozniške pri sebi, nato policist preveri v bazi, vidi, da ni veljavna in dobiš 40 eur kazni? Če mu jo pa pokažeš pa 500 eur? Seveda vse ob predpostavki, da ob podaljševanju nimaš posebnih omejitev.

** priznam, da sem rahlo birokratsko nepismen

Na počivališču Risnik so istega dne ustavili 31-letnega voznika avtomobila, ki mu je potekla veljavnost vozniškega dovoljenja. Vozilo so zasegli, sledi obdolžilni predlog.

Tody ::

Brez in z potečenim je razlika

oemdzi ::

Iz zgornjega linka:

Z globo 40,00 EUR vas bodo kaznovali, če se boste vozili z vozniškim dovoljenjem, kateremu je potekla veljavnost, kadar je pogoj za podaljšanje veljavnosti ni predložitev veljavnega zdravniškega spričevala ali potrdila o dodatnem usposabljanju voznika začetnika.


ter takoj malce nižje

Policistom ne kažite vozniškega dovoljenja, če je neveljavno
Z globo 500,00 EUR se kaznuje voznik, ki se izkazuje z vozniškim dovoljenjem, ki je prenehalo veljati. Vozniško dovoljenje se odvzame na kraju, kjer ste storili prekršek in in se pošlje upravni enoti, ki vozniško dovoljenje izdala.


Torej mu ga samo pokazati ne smem? Ne verjamem. :)
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

VeganCyclist ::

Mene so po lasik operaciji, ko sem vozil brez očal tut skor spravli s ceste. 500e kazni in prepoved nadaljevanja vožnje. Ne se hecat s tem. K sreč me je polcaj po kake pol ure pustu naprej,..... Drugač pa podalševanje vozniške je na 10let. Vedi, da noben dokument s sliko ne velja več kot 10let. Če nimaš nobenih kod notr, ti ni treba zdravniškega delat. Samo greš podaljšat,.... Če jih maš. delaš zdravniškega takrat ko ti piše. Očala so hendikep,..žal tko je.

delavec44 ::

Stara knjižica ima sliko in velja več kot 10 let. Ne zamenjam dokler me ne prisilijo.

Naj že enkrat naredijo osebno, vozniško, zdravstveno v eni kartici. Tako ali tako vse preverijo v računalniku.

mancini ::

VeganCyclist je izjavil:

Drugač pa podalševanje vozniške je na 10let. Vedi, da noben dokument s sliko ne velja več kot 10let.


Imetniki vozniških dovoljenj na tridelnih roza obrazcih morate ta dovoljenja zamenjati najpozneje do 19. januarja 2023, pri čemer pa obdržite vse veljavne pravice (kategorije), kot izhajajo iz tega dovoljenja.

Copy paste iz gov.si novic

VeganCyclist ::

Sm vedu, da se bo prej al slej gor prjavu eden, ki mu vozniška kao velja do 80tga leta. Hehe.

mancini je izjavil:

VeganCyclist je izjavil:

Drugač pa podalševanje vozniške je na 10let. Vedi, da noben dokument s sliko ne velja več kot 10let.


Imetniki vozniških dovoljenj na tridelnih roza obrazcih morate ta dovoljenja zamenjati najpozneje do 19. januarja 2023, pri čemer pa obdržite vse veljavne pravice (kategorije), kot izhajajo iz tega dovoljenja.

Copy paste iz gov.si novic


Vem ja,...kaj točno si pa ti hotu povedat s tem? :)

Zgodovina sprememb…

feryz ::

VeganCyclist je izjavil:

Vedi, da noben dokument s sliko ne velja več kot 10let. Če nimaš nobenih kod notr, ti ni treba zdravniškega delat. Samo greš podaljšat,.... Če jih maš. delaš zdravniškega takrat ko ti piše. Očala so hendikep,..žal tko je.
E!? Moja vozniška velja do 2051. Izdana je bila 1994.

Invictus ::

Nope, velja samo do 2023 :)
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

delavec44 ::

Saj bojo spet podaljšali :)

Utk ::

Vozniška kot papir velja do 2023, oz. do kdaj ti poteče, ampak tvoja pravica do nove vozniške je pa neomejena, do 80. leta. Če je ne do takrat posebej omejijo.

mancini ::

VeganCyclist je izjavil:

Sm vedu, da se bo prej al slej gor prjavu eden, ki mu vozniška kao velja do 80tga leta. Hehe.

mancini je izjavil:

VeganCyclist je izjavil:

Drugač pa podalševanje vozniške je na 10let. Vedi, da noben dokument s sliko ne velja več kot 10let.


Imetniki vozniških dovoljenj na tridelnih roza obrazcih morate ta dovoljenja zamenjati najpozneje do 19. januarja 2023, pri čemer pa obdržite vse veljavne pravice (kategorije), kot izhajajo iz tega dovoljenja.

Copy paste iz gov.si novic


Vem ja,...kaj točno si pa ti hotu povedat s tem? :)


Da pišeš neumnosti. Ker nekateri imajo te stare roza izpite že 20 in več let, pa jim še veljajo do 2023.
Ti pa trdiš da veljajo samo 10 let.

A zdaj veš kaj sem hotu povedat :)

VeganCyclist ::

mancini je izjavil:

VeganCyclist je izjavil:

Sm vedu, da se bo prej al slej gor prjavu eden, ki mu vozniška kao velja do 80tga leta. Hehe.

mancini je izjavil:

VeganCyclist je izjavil:

Drugač pa podalševanje vozniške je na 10let. Vedi, da noben dokument s sliko ne velja več kot 10let.


Imetniki vozniških dovoljenj na tridelnih roza obrazcih morate ta dovoljenja zamenjati najpozneje do 19. januarja 2023, pri čemer pa obdržite vse veljavne pravice (kategorije), kot izhajajo iz tega dovoljenja.

Copy paste iz gov.si novic


Vem ja,...kaj točno si pa ti hotu povedat s tem? :)


Da pišeš neumnosti. Ker nekateri imajo te stare roza izpite že 20 in več let, pa jim še veljajo do 2023.
Ti pa trdiš da veljajo samo 10 let.

A zdaj veš kaj sem hotu povedat :)


Ti pa nis lih bister?

feryz je izjavil:

VeganCyclist je izjavil:

Vedi, da noben dokument s sliko ne velja več kot 10let. Če nimaš nobenih kod notr, ti ni treba zdravniškega delat. Samo greš podaljšat,.... Če jih maš. delaš zdravniškega takrat ko ti piše. Očala so hendikep,..žal tko je.
E!? Moja vozniška velja do 2051. Izdana je bila 1994.


Velja ti vozniško dovoljenje,...mišljeno kot licenca za vožnjo. Sama knjižca je pa od 2023 neveljavna.

Zgodovina sprememb…

mancini ::

Ne ti si bister.
Pišeš kako noben dokument s sliko ne velja več kot 10 let, pa smo ti dokazali da velja roza dokument krepko preko 20.
Sedaj pa se izmotavaš.

oemdzi ::

Če še koga morda zanima (po 12 dneh sem le dobil odgovor (vmes sem se seveda že naročil)), vozniško dovoljenje lahko podaljšamo le osebno.

Spoštovani,

za izdelavo osebnih dokumentov, kamor sodi tudi izdelava vozniškega dovoljenja, morate oddati vlogo osebno. Za osebni obisk upravnega organa se lahko naročite preko telefonske številke 01 475 56 21 ali elektronske pošte na narocanje.uelj@gov.si.


Na idejo, da bi se morda dalo online, ali vsaj preko priporočene pošte sem prišel zaradi sledečega obvestila: https://www.gov.si/novice/nov-novica-20...

semi-offtopic:
Prebral sem marsikatera navodila (namreč urejal sem še par drugih stvari med korono), pa to skropacalo od iskanja navodil/vlog je lep primer birokratskega balasta, ker, če je to namenjeno povprečnemu Janezu, so potem praktično tudi vsi Linuxi user friendly. Več strani sem trikrat prebiral od od besede do besede in primerjal številke obrazcev in sklicev, da sem ven dobil tisto kar sem rabil, problem je, da samo za to, da izluščiš bistvo, prebereš še 90% balasta, ki se te ne tiče in to samo zato, ker nimajo pojma kako uporabnika usmeriti na pravo točko. Ampak raje ti vržejo vse v fris; tukaj imaš, nekaj od tega verjetno rabiš.
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oemdzi ()

Freaxx ::

Moja situacija je sledeča. Vozniško dovoljenje za B kategorijo imam veljavno še 3 leta do 2024. Imam očala in manj kot -2 dioptrije. V vozniško dovoljenje bi rad vpisal kategorijo F. Na tej točki bi bilo najbolj smiselno, da še enkrat naredim ta zdravniški pregled in mi vpišejo F kategorijo in hkrati podaljšajo dovoljenje za 10 let. Ampak menda se to ne da. Lahko mi samo izdajo novo kartico za 3 leta, po teh treh letih pa moram naredit pregled in mi podaljšajo za 10 let in moram it dvakrat tja in dvakrat plačat izdajo kartice. A pozna kdo kakšen workaround?

pwn3rrr ::

Freaxx je izjavil:

Moja situacija je sledeča. Vozniško dovoljenje za B kategorijo imam veljavno še 3 leta do 2024. Imam očala in manj kot -2 dioptrije. V vozniško dovoljenje bi rad vpisal kategorijo F. Na tej točki bi bilo najbolj smiselno, da še enkrat naredim ta zdravniški pregled in mi vpišejo F kategorijo in hkrati podaljšajo dovoljenje za 10 let. Ampak menda se to ne da. Lahko mi samo izdajo novo kartico za 3 leta, po teh treh letih pa moram naredit pregled in mi podaljšajo za 10 let in moram it dvakrat tja in dvakrat plačat izdajo kartice. A pozna kdo kakšen workaround?

Pač pretehtaj, če ti je vredno dati 25€ za vpis dodatne kategorije in nove vozniške za 3 leta, v nasprotnem primeru pa pač imej s sabo tisto potrdilo, da si opravil izpit za F kategorijo.

fikus_ ::

Mogoče kombiniraš s poškodbo/izgubo trenutnega dovoljenja. Za obe varianti preveri, ali je potrebno čakat, za izgubo mislim da rabiš preklic. Preveri!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

UganiKdo ::

Predvsem pa ni avtomatike, da bos za 10 let ce imas omejitve (dioptrija). O tem odloca zdravnik na medicini dela.

kocco ::

"Imetniki starih rožnatih vozniških dovoljenj morate staro vozniško dovoljenje zamenjati najkasneje do 19. januarja 2033 in ne
več do 19. januarja 2023, kot je veljalo še pred meseci."

Jebeš tako vlado (no sej vemo katera je to podaljšala...). Najbrž jih "ta rožnate" ima še več kot polovica dripcev v DZ.

fikus_ ::

Ta datum je po EU direktivi. Če hoces biti bolj papeški od papeža, potem menjaj.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

MarkZC8261 ::

zdravo,
Zdajle imam namen delati zdravstven pregled za B kategorijo (nimam še izpita)
sicer imam predpisana očala ampak vidim tako dobro z njimi kot brez (imam samo zaradi škiljenja ki pa ni tako izrazito in se skoraj ne vidi) tako da jih malo nosim malo ne.
in me zanima če je kak način da mi ne zapišejo v izpit "obvezna vožnja z očali". Če ja, kako? Pa ne da mi jih je težko natakniti na nos, samo sitno mi je to da bi moral spravit čez enkup pregledov na vsake 3 leta... to je edini razlog zakaj nočem imeti na izpitu napisano da imam očala.

kako je z pregledi v primeru očal in kako se stvari streže. hvala

Bekii ::

Če boš opravil test vida brez očal potem ne bo zapisano. Če nimas dioptrije bi moralo iti skozi..

Drugače pa pregledov nimaš, samo pač prvega potrebnega za opravljanja izpita, kasneje ko dobis izpit nimaš nobenega pregleda več.
Vsaj taka je moja izkušnja

MarkZC8261 ::

Bekii je izjavil:

Če boš opravil test vida brez očal potem ne bo zapisano. Če nimas dioptrije bi moralo iti skozi..

Drugače pa pregledov nimaš, samo pač prvega potrebnega za opravljanja izpita, kasneje ko dobis izpit nimaš nobenega pregleda več.
Vsaj taka je moja izkušnja


aha torej na pregledu v zavodu potem preverijo tudi vid? samo jaz imam že pri zdravniku zavedeno da imam očala. pri sebi pa vidim da jih nerabim.
torej kljub zaznamku da nosim očala me tam še enkrat preverijo in je možnost da nebom imel obvezno nošenje očal med vožnjo?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vozniska izkaznical za tiste, ki imajo ocala (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7214861 (3230) m0LN4r
»

Podaljšanje vozniške - očala

Oddelek: Na cesti
322746 (1612) fujtajksel
»

Podaljšanje poteklega vozniškega

Oddelek: Na cesti
293131 (1879) GupeM
»

Podaljšanje vozniškega izpita

Oddelek: Loža
2919763 (7643) krneki2
»

Vozniška - obnovitev

Oddelek: Loža
247279 (5997) Gregor P

Več podobnih tem