» »

Kje je meja dopustne laži pri prodaji blaga

Kje je meja dopustne laži pri prodaji blaga

1
2
»

shadeX ::

"Če "dela" z podjetjem (kot recimo Komotar), bo tudi hvalil. "

Seveda bo hvalil, ker sam verjame v produkt. Če bi hvalil šit robo bi sam sebe v drek tlaču na dolgi rok.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

c3p0 ::

digitalcek je izjavil:


In katera je najbolj pogosta laž? Seveda odgovor na vprašanje: "Kako si'"...
Odgovor je seveda: Dobro, ali celo - super.


Tu je problem že v vprašanju, ker spraševalca dejansko ne zanima kako je sogovornik, vsaj večinoma ne. Zato dobi nazaj enako puhli "v redu".

bbbbbb2015 ::

Cveto je izjavil:

Inšpektor lahko to zelo hitro preveri: kos naroči in če ne izgine, gre za goljufijo.

Na mimovrste sem sicer že par stvari naročil koz "zadnji" kos in večina je izginila, vse pa ne. Ali pa je izginilo in se čez dve uri spet pojavilo.


Mah to z zadnjimi kosi, vsaj ko gre za belo tehniko, to lahko kar nehate. Imam tudi kolega, ki je prodajal računalniško robo in belo tehniko in je obupal, oz. bankrotiral.

Kot sem že rekel, imam enega, ki je to prodajal in še vedno prodaja. Drugi pa je obupal nekje leta 2013. Kje je problem (po njegovih besedah)? On pravi, da so se na beli tehniki vedno "borili" z zalogami. Zaloge so jim vedno vezale denar in on je rekel, da je imel zaloge včasih za 45.000EUR, pred večjimi prazniki pa tudi za 125.000EUR, pa tudi več. On je bil v bistvu franšizojemalec in je belo tehniko prodajal pod neko franšizo.

Uganiti, kaj bo folk kupoval, to je bilo kar težko. Da bi imel zunaj en pralni stroj, notri pa še tri spakirane, ma to odpade. Večinoma so imeli demo modele, za najbolj bazne modele so imeli demo in še en v skladišču. Večinoma, ko je folk kupil, so plačali, dostavili pa so iz Gorenja direktno stranki, recimo.

Tako da je bil demo in še eden v skladišču, to je bil pa čisto zares že maksimum. Za najbolj bazo robo so pogosto naročali še kose za skladišče, predvsem za take stvari, kar je folk nujno rabil (hladilnik, pralni stroj), ker so eni pač direktno potem robo odpeljali.

In po besedah kolega (ki je odnehal) ves čas so bili na robu, naročiti, ne naročiti... Potem je preprosto šel iz tega cirkusa ven, ker kljub neki 40-50% marži, gre za marketing dosti, banka požre za prefinanciranje, plače, najem prostora, franšizo je plačeval v procentih ipd. Sam pravi, da je delal za 10-12% čistega, če se je vse poklopilo. Ko je prišla kriza (ki jo je on čutil okrog 2013), je 6-8 mesecev zapored naredil hud minus in je vse zaprl. Danes je mnenja, da ko bi drugi mesec naredil minus, bi moral takoj vse zapreti.

Zgodovina sprememb…

Sssaga ::

LitralSM je izjavil:

Mimo vrste in enaa izločijo.
Še ena cvetka: nakupujemo laptop s specifično serijo procesorja. V BB imel v izložbi samo stare modele. Povprašam po novih, pravi da nima. Vztrajam pri svojem, reče "OK, vzadaj jih imamo. Ampak te moramo prvo prodati"
Je pa na koncu kljub vsemu trudu, da proda lanski model za 20% višjo ceno vseeno proal novejšega še ceneje, kot je bila predvidena cena. So pa tiste laptope čez nekaj tednov le dali v trgovono.


Nope! Mimovrste se upošteva in to še kako.

LitralSM ::

Kaki 2 leti nazaj še niso upoštevali internetnih prodajalcev. Se posipam s pepelom.

atubbuta ::

Meni se zdi, da so najbolj prekaljeni tisti, ki prodajajo avte. Že pri zadnjih dveh sem bil deležel kar podlih trikov.

1.) Za zadnji avto, ki smo ga kupovali, smo tržniku lepo razložili, da ga kupimo samo v primeru, da zanj ne bomo doplačali več, kot 5000€. Ker bi za novega morali z vsemi popusti dati 21000€, nam je tržnik zagotovil, da bo naš avto vzel za 16000€. No, ko smo podpisali pogodbo za nakup, je začel tržnik kazati praska na avtu, ki jih kao prej ni videl in ceno zbil na 13000€.

2.) Pri predzadnjem avtu pa je tržnik izvajal tako hude pritiske name, da sem založil aro še preden sem bil 100% prepričan, da bom avto vzel. Izkoriščal je namreč vedenje, da sem pridobil status zaupanja vredne stranke in je igral na noto, da če avta po toliko sestankih ne vzamem, da si več tega statusa ne zaslužim. Po telefonu ni je moril prav vsak dan, vzbujal občutke krivde, pritiskal name, češ kdaj že pridem, ... Ker smo drugje dobili ugodnejšo ponudbo, sem izgubil sem 400€ are, čeprav sem naknadno 200€ kasneje dobil nazaj s izjemnim popustom.

Obe te točki se mi zdita skrajno neetični. Zmaga pa prevara na fitnessu:

3.) Včlanim se na fitness, kjer dobim nek doživljenski popust pod pogojem, da nikoli ne prekinem. In ko ugotovim, da se mi tak poust ne splača, grem prekiniti pogodbo. Nakar mi tržnik obljubi, da lahko vseeno prekinem, brez da bi izgubil popust. Ta predlog pa je bil v nasprotju s pogodbo. In ko se res zmenim, ugotovim, da mi iz trajnika še vedno trgajo denar, zato jih pokličem. Tržnik pa me prepričuje, da ne smem prekiniti trajnika in da bom te tri mesece lahko koristil čez pol leta, ko se doba trajnika izteče; češ da imajo oni tako pogodbo z banko. V redu, sem rekel, kje bo to pisalo? Mi isti tržnik odgovori, naj ne skrbim, da ima on vse skupaj napisano. Tri mesece res nisem hodil na fitness, kot je bil ustni dogovor. Seveda, ko je prišel čas koriščenja tistih 3 mesecev, je tržnik seveda lepo pozabil na dogovor in mahal s pogodbo. Celo upal si je svojo goflo umazati z izjavo: "Mi nismo krivi, če vi niste hodili tiste tri mesece na fitness." Jasno, da sem mu rekel, da bo na Google zemljevidih lepo zadeva obelodanjena in šel. Tip pa mi je začel groziti, da če to naredim, da me bo uničil. Zadeva je šla do te mere, da je pristal primer na policiji. Tip pa bil seveda oproščen, ker je pri grožnjah izbiral take besede, ki jih zakon ne obravnava kot grožnje.
:)

atubbuta ::

Meni se zdi, da so najbolj prekaljeni tisti, ki prodajajo avte. Že pri zadnjih dveh sem bil deležel kar podlih trikov.

1.) Za zadnji avto, ki smo ga kupovali, smo tržniku lepo razložili, da ga kupimo samo v primeru, da zanj ne bomo doplačali več, kot 5000EUR. Ker bi za novega morali z vsemi popusti dati 21000EUR, nam je tržnik zagotovil, da bo naš avto vzel za 16000EUR. No, ko smo podpisali pogodbo za nakup, je začel tržnik kazati praske na avtu, ki jih kao prej ni videl in ceno zbil na 13000EUR.

2.) Pri predzadnjem avtu pa je tržnik izvajal tako hude pritiske name, da sem založil aro še preden sem bil 100% prepričan, da bom avto vzel. Izkoriščal je namreč poznavanje situacije, da sem pridobil status zaupanja vredne stranke pri avto hiši in je igral na noto, češ da če avta po toliko sestankih ne vzamem, da si več tega statusa ne zaslužim. Po telefonu mi je moril prav vsak dan, vzbujal občutke krivde, pritiskal name, češ kdaj že pridem, ... Ker smo drugje dobili ugodnejšo ponudbo, sem izgubil sem 400EUR are, čeprav sem naknadno 200EUR kasneje dobil nazaj s izjemnim popustom na platišča.

Obe te točki se mi zdita skrajno neetični. Zmaga pa prevara na fitnessu:

3.) Včlanim se na fitness, kjer dobim nek doživljenski popust pod pogojem, da nikoli ne prekinem z vadbo. In ko ugotovim, da se mi tak poust ne splača, grem prekiniti pogodbo. Nakar mi tržnik obljubi, da lahko vseeno prekinem, brez da bi izgubil popust. Ta predlog pa je bil v nasprotju s pogodbo. In ko se res zmenim, ugotovim, da mi iz trajnika še vedno trgajo denar, zato jih pokličem. Tržnik pa me prepričuje, da ne smem prekiniti trajnika, češ da imajo oni tako pogodbo z banko. Zatrdi mi, da bom te tri mesece, ki sem jih vplačal, lahko koristil čez pol leta, ko se doba trajnika izteče. V redu, sem rekel, kje bo to pisalo? Mi isti tržnik odgovori, naj ne skrbim, da ima on vse skupaj zabeleženo. Tri mesece res nisem hodil na fitness, kot je bil ustni dogovor. Seveda, ko je prišel čas koriščenja tistih 3 mesecev, je tržnik lepo pozabil na dogovor in mahal s pogodbo. Celo upal si je svojo goflo umazati z izjavo: "Mi nismo krivi, če vi niste hodili tiste tri mesece na fitness." Jasno, da sem mu rekel, da bo na Google zemljevidih lepo zadeva obelodanjena in šel. Tip pa mi je začel groziti, da če to naredim, da me bo uničil. Zadeva je šla do te mere, da je pristal primer na policiji in sodniku za prekrške. Tip pa bil seveda oproščen, ker je pri grožnjah izbiral take besede, ki jih zakon ne obravnava kot grožnje, pogodba pa seveda kazala na stanje, ki ni sporno.
:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: atubbuta ()

Dag ::

Eno in edino pravilo: Prodajalcu česarkoli ne verjemi ničesar, vse dogovorjeno mora biti zapisano.

koyotee ::

Nauk zgodbe je, ne hodi v bigbang, tam tudi ce so iskreni, ponavadi nimajo pojma kaj govorijo :))
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

atubbuta ::

koyotee je izjavil:

Nauk zgodbe je, ne hodi v bigbang, tam tudi ce so iskreni, ponavadi nimajo pojma kaj govorijo :))


Podobno se zna zgoditi tudi v BauHaus-u; vedo veliko, če česa ne vedo, se izmislijo.
:)

Raptor F16 ::

atubbuta je izjavil:

koyotee je izjavil:

Nauk zgodbe je, ne hodi v bigbang, tam tudi ce so iskreni, ponavadi nimajo pojma kaj govorijo :))


Podobno se zna zgoditi tudi v BauHaus-u; vedo veliko, če česa ne vedo, se izmislijo.


V Bauhaus ne grem več. Bizgeci, da jim ni para.

Men je blo smešno ko sem iskal CLOX (2EUR za flašo). Mel so sam tist kurčev Millereud za 15 eur... grem do prodajalca vprašam kje majo CLOX on mene zakaj rabm, jsz mal znervirano ja plesen ka pa. Ja veste Clox je strupen mate kle enga super pa mi uno 200ml flašo za 15 pokaže. A to je pa kao tok suoer da ga lahk piješ ? ga cinično vprašam. Pa jebite se... ;((
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Zgodovina sprememb…

antrim ::

atubbuta je izjavil:

Meni se zdi, da so najbolj prekaljeni tisti, ki prodajajo avte. ...


Po moje rabiš samo malo kilometrine v teh zadevah.

1. Vse dogovore zahtevaš v pisni obliki. Če se ne držijo dogovorjenih pogojev odkupa starega, enostavno odstopiš od nakupa novega (oz. se pogovoriš z npr. vodjo prodaje o tem, kako si prodajalci predstavljajo delo s stranko).
2. Ne padaj na "zastonj kavice." Dokler je ponudnik ustrezen po parametrih, ki so ti pomembni (v tem primeru torej cena), bo dobil tvoj denar. Osebno me ponudnikovo interno predalčkanje strank sploh ne zanima in si lahko razne statuse nekam vtaknejo ("zaupanja vredna stranka" lol, a kupuješ avte vsak mesec al kako).
3. Odstopiš od pogodbe v skladu z določili, direktno bremenitev sam prekineš pri banki in terjaš ponudnika za preveč zaračunano.

Barakuda1 ::

Obstaja ena sama meja. Reče e ji naivnost kupca
Preden se razburiš pomisli, če ne gre morda za sarkazem

49106 ::

Barakuda1, ne bit naiven, no. Če bi blo to res, kar si napisal, potem bi lahko tvoji babici mirne vesti prodal Aladinovo čudežno svetilko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

atubbuta ::

antrim je izjavil:

atubbuta je izjavil:

Meni se zdi, da so najbolj prekaljeni tisti, ki prodajajo avte. ...


Po moje rabiš samo malo kilometrine v teh zadevah.


To je absolutno res, v bistvu sem jo že pridobil. Podobno je tudi pri iskanju posla, kjer si navidezni potencialni delodajalci obetajo zastonj usluge in tega sploh ni malo.

49106 je izjavil:

Barakuda1, ne bit naiven, no. Če bi blo to res, kar si napisal, potem bi lahko tvoji babici mirne vesti prodal Aladinovo čudežno svetilko.


Saj nekateri te svetilke babicam uspešno prodajajo. Glavno, da so vedno pod novim svežim "no name" imenom.
:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: atubbuta ()

MIHAc27 ::

Raptor F16 je izjavil:

atubbuta je izjavil:

koyotee je izjavil:

Nauk zgodbe je, ne hodi v bigbang, tam tudi ce so iskreni, ponavadi nimajo pojma kaj govorijo :))


Podobno se zna zgoditi tudi v BauHaus-u; vedo veliko, če česa ne vedo, se izmislijo.


V Bauhaus ne grem več. Bizgeci, da jim ni para.

Men je blo smešno ko sem iskal CLOX (2EUR za flašo). Mel so sam tist kurčev Millereud za 15 eur... grem do prodajalca vprašam kje majo CLOX on mene zakaj rabm, jsz mal znervirano ja plesen ka pa. Ja veste Clox je strupen mate kle enga super pa mi uno 200ml flašo za 15 pokaže. A to je pa kao tok suoer da ga lahk piješ ? ga cinično vprašam. Pa jebite se... ;((

Vzemi drugič raje Algicid. 7€ na flaško ampak nima vonja. Pit ga pa vseeno ni treba :)

On Topic:

Meni ni, da bi se lagal. Če prodajam avto, raje povem kaj več, pa da je manj klicev, kot da izgubljam čas z ogledi, ki so končani po 5 minutah zaradi kake večje napake.
Je pa res, da včasih kaj zamolčim, če nima posebnega pomena in je bolj lepotne napake. Ker če naštejem vse kar je malce narobe, ne bi nikoli nič prodal.

P.S.: Nazadnje ko sem kupoval avto je bil pogoj, klima da dela. Na ogledu pri prvih treh, ki so mi trdili da dela po telefonu... niti pri enem ni. Ta tretji je potem na lastne stroške napolnil klimo, in sem od njega potem tudi kupil.

korenje3 ::

Najboljši so taki prodajalci, ki zvabijo skupino ljudi v nek poseben prostor, kjer jim pridigajo o izdelku. Potem pa nategujejo ljudi s cenami kot so:
2000€ za sesalec, ki stane v resnici 300€, 5000€ za masažni stol iz kitajske, ki stane 500€, sokovnik za 1000€, ki stane v resnici 100€...

Z dobro retoriko prepričajo ljudi v danem trenutku, da podpišejo pogodbo in plačajo.
Problem je da tisti, ki se prepriča iti na tako pridiganje, težko reče ne.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

FrRoSt ::

uniman je izjavil:

Zdravo

Pred časom sem v trgovini X kupil gospodinjski aparat v vrednosti okoli 1k. Prodajalec se mi je zdel iskren in pošten, z veseljem je predstavil izdelek. Nakar prodajalec reče da ima še samo en zadnji zapakiran kos v skladišču in da lahko ponudi nekaj popusta, ker tako gre ta aparat iz prodaje in naslednji bo po isti ceni dobil samo še razstavni eksponat.

Ker se mi je zdela kupčija dobra, sem seveda sprejel in odpeljal "zadnji" zapakiran kos. Z izdelkom sem zadovoljen in ne želim karkoli kritizirati, se mi zdi pa dobra debata .. :D

Ta isti aparat se sedaj že več kot 3 mesece prodaja po še veliko nižji ceni kot sem ga kupil jaz (14 dni po mojem nakupu). Seveda sem bil "nategnjen" da gre za zadnji kos. Ampak valda vsakič ko grem v to trgovino vidim ta prekleti izdelek in sem slabe volje :D

Sprašujem se ali imamo ljudje še kakšno mejo, ko gre za lastno korist. Sploh nevem če lahko komu zaupaš pa naj bo še tako pocukran in pošten.

Še enkrat, ne želim usmiljenja, ampak povem samo zanimivo izkušnjo.

:)):)):)):)):))

Verjetno so imeli veliko razstavnih ekpsonatov! ;)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

MIHAc27 ::

uuu, sedaj ko to berem. Bom kar konkretno omenil Big Bang.

Greva z ženo po določen model pralnega stroja, nama pa prodajalka seveda ponudi še prej malenkost dražji in malce boljši model iste firme. Je bil tudi zadnji, razstavni model...pa 5 ali 10% popusta (ne spomnim se točno).

Sva ga res vzela, dela super. Ampak sedaj razmišljam, če ni šlo za isto finto. Je pa res, da sva dobila stroj brez embalaže. (Sam to itak ni problem skladiščnikom vrčt stran, preden dajo iz rok).
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spletni nakup - zavajanje ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
639821 (3402) UganiKdo
»

Odkup "zavrnjenih" izdelkov od trgovin

Oddelek: Kaj kupiti
436540 (3996) The Player
»

Vračilo izdelka in uporabnina (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
578515 (6607) St235

BigBang (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12318765 (14412) dzinks63
»

Je cenejši Merkur ali Bauhaus? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7919265 (16659) francek1

Več podobnih tem