» »

Priporočamo v branje...

Priporočamo v branje...

DoloresJane ::

Pred časom je nekdo rekel, da bi rad, da se mu priporoči dobre knjige v branje. Ker trdno verjamem, da bo branje ostalo ena izmed vrst razvedrila in širjenja obzorij, sem odprla to novo temo. Mnogi se zagotovo spomnite teme Poletno branje, ki pa se je nekoliko razrasla in zaradi naslova postala neprimerna.

Tukaj nadaljujemo s predlogi za branje. Potrudila se bom, da vam bom dala čim več naslovov na voljo (to je precej pogojeno z mojim prostim časom), upam, da mi boste nekoliko priskočili na pomoč tudi uporabniki.

Zaželeno je, da se napiše kratek povzetek vsebine (Lahko v 5 povedih.) in čim bolj pravilno črkuje (ime in) priimek avtorja kot tudi naslov knjige.

Zaradi pomanjkanja časa zaenkrat samo naslovi; kasneje se lahko nadejate tudi povzetka vsebine.

Alessandro Baricco: Svila.
Nežna, skoraj muzikalna zgodba o potovanju trgovca s sviloprejkami na Japonsko, da bi kupil sviloprejke za svoje obrate v Franciji. Zgodba o ljubosumni ženi in srcu, ki ne ve, kje bi se usidralo.

A. Baricco: Devetsto.
Monodrama o jazzovskem inštumentalistu na prekooceanki.

Bernhard Schlink: Bralec.
Zgodba o odraščajočem fantu, ki se povsem po nesreči spozna s starejšo žensko in se z njo intimno zaplete. Njuno razmerje fanta zaznamuje za celo življenje. Je roman o povojnem času v Nemčiji, ko se je država poskusila znebiti "nacističnih voditeljev" in je v proces spravila vsakega, ki je le malo sodeloval. Zelo zanimivo.

Michael Ondaatje: Angleški pacient (bolj priporočljivo je brati angleško različico; The English Patient).
Eden mojih najljubših romanov. Zgodba se odvija v času druge svetovne vojne, nekoliko tudi pred njo (kartografiranje Sahare), glavnina pa teče v Italiji po njeni kapitulaciji. Srečamo se z bolniško sestro Hano, ki se naseli v stari graščini s svojim do neprepoznavnosti opečenim pacientom, ki nima zgodovine, da bi skrbela zanj. Meni, da mu nenehno premikanje po Italiji škoduje in da bo zdaj zdaj umrl. Pred smrtjo se mora pacient soočiti s svojo zgodovino, s svojo sebično žensko, z raziskovanji puščave pred vojno in s svojo nacionalnostjo. Fiktivni svet, v katerem je podana razlaga, kako je Rommel prišel v Kairo. (Gre za izmišljeno zgodbo.)

Andrej Blatnik: Zakon želje.
Kratke zgodbe, iz katerih močno veje Carverski duh. Preproste, skoraj minimalistične zgodbe, ki pa imajo poseben žar - dve osebi zgodbe namreč močno poveže in raziskuje, kaj se med njima plete. Precej humorni dialogi. Že po prvi zgodbi veš, da moraš prebrati do konca. V enem dnevu, če je mogoče.

Drago Jančar: Zvenenje v glavi.
V zaporu se zgodi upor, ki traja več dni in v katerem zaporniki uporabijo vsa sredstva, da se uprejo. Krvav upor, ki se začne zaradi povsem nepomembne geste. Kot so se upori začenjali že v antičnem Rimu. Upor, ki se navija okoli košarkarske tekme, ki na koncu sploh ni več pomembna. Upor, ki med enakopravnimi uporniki vzpostavi totalitarni režim. Knjiga, ki prepriča v to, da je zapor najbolj nasilno mesto.

D. Jančar: Katarina, pav in jezuit.
Osemnajsto stoletje. Čas še zadnjih velikih romanj, ki jih potem prepovedo. Zdi se, da Jančar ljubi male vzroke velikim stvarem. Prepir v krčmi zaradi pripovedovalca, ki ne prenese občutka nepomembnosti. Katarina se odpravi na romanje, da bi našla svoja moška, ki ju dan za dnem živo sanja. Da bi izmed njiju izbrala enega za vse življenje. Da bi našla ljubezen. Pav je vojak, ki se odpravi v bitko, da bi si prislužil odlike in občudovanje s strani svojega strica, pomembnega barona Windischa. Da bi se vojskoval v slavo Mariji Tereziji. Da bi prakso iz vojaške šole udejanjil. Jezuit, ki je v Paragvaju videl umor nedolžne deklice, neha verjeti v Boga. Božji sin, ki se odtuji svojemu voditelju iun išče tisto nekaj, kar bo resnično, kar ga bo osrečilo in izgnalo hlad iz njegovega srca. Ko to najde, hkrati tudi izgubi. In ko ponovno najde, je hlad tako globko v njem, da ga ne more več izgnati. Eden res velikih slovenskih romanov, ki je, kjub dogajalnemu času 18. stoletja, zelo sodoben.

Josef Škvorecký: Prima sezona.
Zgodba o fantu, ki išče svojo veliko "ljubezen". Komična zgodba o fantu, ki ne zna odnehati in ki je vedno tragično "zaljubljen". Prikupna zgodba, ki mladost postavlja v prvi plan, med tem ko se v ozadju godijo druge, pomembnejše stvari.

DavidJ ::

Iz ene izmed prejšnjih tem sem si naredil seznam in priporočene knjige so res odlične. (Vem,da je bilo to 1x že napisano, vendar je vredno nekaj dodatnih bytov SQL na tem serverju. :))

Drago Jančar: Katarina, pav in jezuit; Galjot
Gogolj: Revizor
Nicollo Machiavelli: Politika in morala
Mijamoto Musashi: knjiga petih prstanov
Rabindranath Tagore: Gora
Michel Houellebecq: Osnovni delci
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

hruske ::

Prvo kot prvo... prevodi so zelo švoh stvar. Skrajno grdo. Rajš original kje staknte.:)

Sicer pa:

Miha Mazzini - Telesni čuvaj - SL
www.telesnicuvaj.com
Mazzini mi je itak všeč, ker je precej inventiven. Zgodba pa gre o osebnem varnostniku za eno žensko, ki naj bi jo ubili. Ampak ta varnostnik ni navaden varnostnik... precej zanimivo.
Renate Dorrenstein - A heart of stone - original NL, bral EN
Ellen krivi sebe, da je njena mati ubila celo družino, ker ji ni bilo všeč ime novorojenke... po 25 letih doživlja katarzo. Precej kul, ker je zgodba pisana s tokom zavesti.
Drago Jančar - Zvenenje v glavi -SL
Se pridružujem izbiri, zanimiva kombinacija pisateljskega sloga in politike aka Kako voditi upor v zaporu.
Miha Mazzini - Kralj ropotajočih duhov - SL
Zgodba o fantiču, ki je komaj našparal za svoj gramofon. Je bil posnet film po tem romanu, Sladke sanje.
Mazzini - Godbe - SL
Seka. Kratke zgodbice.

para! ::

Oscar Wilde: The Picture of Dorian Gray, oziroma po slovensko Slika Doriana Graya.
Death before dishonor!

kuglvinkl ::

Če smo že pri Mazziniju: Zbiralec imen.
Your focus determines your reallity

DoloresJane ::

Andrej Skubic: FUŽINSKI BLUZ

Roman Fužinski bluz se dogaja v dnevu vnetega pripravljanja na spremljanje nogometne tekme med Jugoslavijo in Slovenijo. Ker so Fužine znane kot kraj, kjer se prepletajo vse narodnosti nekdanje Juge in njihove različice, je dan poln napetosti in temperamenta. Bralec sledi štirim prebivalcem, pripadnikom različnih poklicev, socialnih razredov, generacij, spolov, različno izobraženim in različne nacionalne pripadnosti. Vsi štirje pripovedovalci se v dnevu, ki je po atmosferi prav poseben in neponovljiv, tudi zaradi vročinskega vala in redukcije vode, ki jo povzročijo popravila v soseski, med seboj srečujejo, izmenjajo kakšno besedo ali se vsaj opazijo. Živijo, čeprav na istem stopnišču, vsak v svojem svetu, ki ga bolj kot sedanji trenutek zaznamuje preteklo, vse tisto, kar se jim je zgodilo in s čimer morajo preživeti. Skubic jih opredeljuje skozi njihove govorice, zelo živo in duhovito. Ta urbani, predmestni jezik je poln izrazov, ki jih uporabljajo najstniki. Dan je poln alkoholnih žurk in različnih poživil. Mnogi zaradi tega ne dočakajo niti začetka, kaj šele zaključka tekme.

RES zabavno branje. :D Če ne drugega...

nosferatu666 ::

Douglas Adams: Štoparski vodnik po galaksiji
Trilogija v štirih delih, je pa 5 knjig. Btw, prevod Alojza Kodreta seka.

Douglas Adams: Holistična detektivska svetovalnica Dirka Gentlya
2 knjigi (če se prav spomnim)

sketch ::

Frederic Beigbeder: 2999 SIT

Original FR (14,99 E), bral slo.

Delno avtobiografska zgodba o delavcu v veliki oglaševalski firmi.

Marketinške raziskave vladajo svetu. Insajderske informacije industrije, ki nam predpisuje naše želje, naše sanje. Industrija, proti kateri se ne moreš upreti - kajti upor je samo še eno orodje prodaje, trenda, in če se upreš proti trendu, si trend. Ljudem, ki vladajo našim željam, vladajo kokain, seks, zabiti naročniki, kapitalistični pogled na rdečo črto. In seveda, če že ne moreš naresti dobro reklamo, obvezno postavi v sceno palmo, da greš lahko snemat na kak eksotičen kraj.

O industriji, ki nam v glavo vceplja strah - ker s seboj zadovoljen potrošnik ne bo kupil ničesar. Če pa si hoče konstantno izboljšati svoje bedno življenje, bo pa kupil vse, kar bo k temu pripomoglo.

lp
s.
Adapt and overcome.

trpo ::

Vladimir Bartol: Alamut
Govori o islamski sveti vojni okrog leta 1000 na bližnjem Vzhodu. knjiga je zelo preroška, saj se v njej že pojavljajo verski fanatiki, beri talibani oz. teroristi. Seveda je zgodba globja kot let to!

Verjamem, da jo je mnogo lanskih in letošnih maturantov že prebralo, vendar menim, da si zasluži večkratno branje. To je najboljša knjiga slovenskega avtorja, kar sem jih bral.

OwcA ::

Umberto Eco: Baudolino

V 13. stol vitez pripoveduje bizantinskemu zgodovinopiscu svojo neverjetno zgodbo, kako je iz kmečkkega pobiča postal zaupnik Fredrika Barbaarose in se kasneje podal na fantastično potovanje v iskanju kraljestva "Duhovnika Janeza". Resnično se meša z izmišljenim, saj Baudolino sam priznava, da je nepopravljiv lažnivec. Zelo zanimiva kombinacija fantazijske pripovedi, zgodovinskega in modernega romana.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

DoloresJane ::

Nina Kokelj, Sviloprejka

Sviloprejka se začne z uvodnim zapisom ali pesmijo in se sprehodi po petih sklopih ali poglavjih, naslovljenih Vodnjak, Baba Lepa, Sviloprejka, San in Hodnik, ki pa se že po zunanjeoblikovnem zapisu razlikujejo od klasičnega v pripovedih delih. Pisanje prehaja v miselne utrinke, poetske pasaže. Deli knjige niso niti zaokrožene celote niti logična linearna nadaljevanja. Ob branju dobi bralec občutek natrganih, fragmentarnih zapisov, ponavljanja, nepredvidenega vračanja k že zapisanim motivom. Prav z zabrisano konstrukcijo pripovedne strukture stopi v ospredje atmosfera pravljičnosti, začaranosti, ki meji in prehaja v fantastično. Prostor in čas dogajanja sta imaginarna, gotovo pa si ju bralec naslika na podlagi vseh asociacij iz knjige, ki jih vzbudijo elementi, kot so ruralnost, pristen stik z naravo in njeno močjo, poskusi obvladovanja nadnaravnega, barvitost pokrajine – zdi se, kot da gre za središče mitskega sveta.

Citat iz članka Petre Koršič - celoten članek najdete tukaj.

DoloresJane ::

Marguerite Duras: Moderato cantabile

Moderato cantabile (1958) velja za pisateljičin najboljši roman, v katerem je najti prav vse prvine značilno durasovskega literarnega sveta. Nesojena ljubimca, bogata Anne Desbaresdes in mladi delavec Chauvin, skozi pritajeno strastne pogovore na svoji koži doživljata tragično zgodbo ženske in moškega, ki se je dan pred njunim prvim srečanjem z umorom končala v enem od pristaniških barov. Oba hlepita po odmiku iz uničevalnega vsakdanjika, po prvem ljubezenskem trenutku in po neznanem, čeprav slutita, da je še bolj uničujoča njuna že vnaprej na propad obsojena želja.

Povzeto po ŠZ

DoloresJane ::

Vladimir Nabokov: Lužinova obramba

Avtor, tudi pisec Lolite, tokrat preseneča v drugi razsežnosti. Lužin je šahovski genij, ki se s šahom sreča povsem naključno. Razen šaha v življenju ne zna ali zmore ničesar. Zato mu tudi življenje brez šaha ne pomeni nič. Težka situacija za nekoga v njegovem času, ko širše okolje šah jemlje kot družabno igro in nikakor ne kot način služenja denarja.

Z velikim veseljem priporočam. :)

bili_39 ::

Opisi mi gredo sicer bolj težko od prstov - knjige raje doživljam kot pa delam povzetke. Opis v nekaj stavkih bi bil vsak dan drugačen (ali pa vsj po vsakem branju.

MIRO GAVRAN: Pozabljeni sin ali angel iz Omorine
Prebere se na dušek in vas za nekaj časa prisili razmišljati o odnosu do okolice.
Tudi njegova "Margita ali potovanje v prejšnje življenje" je krasna.

Zoe Valdes: Dala sem ti vse življenje
Kuba, Havana (v najhujših in najlepših časih) in ljubezen.
Po branju si še nekaj čas omotičen.

Bernhard Schlink: Ljubezenski pobegi
(Bernard Nežmah )
Kratek opis je bil (tudi) v Mladini tukaj

Mihail Bulgakov: Mojster in Margareta
Nisem niti vedel, da je MK knjigo ponovno izdala... Spet opis iz Mladine: tukaj
Ni kaj za rečt - osnovno branje

Brina Svit: Smrt slovenske primadone
Dobre knjige slovenskih avtorjev so preredke, da jih ne bi prebrali.
Opis: tukaj

Goscinny, Albert Uderzo: Asterix (katerikoli)
he, he
Čeprav je tudi slovenski prevod kar dober, bi priporočal srbsko (oz. srborhrvaško) varianto.
"Jedan se probio.... Nisam!!, Nisaaam!"

kuglvinkl ::

Mihail Bulgakov: Mojster in Margareta

Leta sem iskal to knjigo. Nakar nekega dne, kot običajno obiščem C. in ga pobaram, če ima kaj spec. robe. In on meni, da ne, in mi ponuja šrot. Nakar me med tem zlaganjem na pult, milo rečeno zadane kap. >:D :)

Najboljše stvari pridejo same mimo.
Your focus determines your reallity


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj trenutno berete? (strani: 1 2 3 422 23 24 25 )

Oddelek: Sedem umetnosti
1211316396 (163) cebelar123
»

Filmi, filmi, filmi

Oddelek: Sedem umetnosti
207653 (711) kuglvinkl
»

Domače branje: "Golding, William. 1954. Gospodar muh"

Oddelek: Novice / Domače branje
1310402 (9746) Jst
»

Dobre knjige

Oddelek: Sedem umetnosti
52246 (2188) DoloresJane
»

Poletno branje

Oddelek: Sedem umetnosti
284105 (3649) kuglvinkl

Več podobnih tem