» »

Ogrevanje Stanovanja - IR Paneli/ Klima?

Ogrevanje Stanovanja - IR Paneli/ Klima?

miraldi ::

Zdravo.

Starejše stanovanje(hiša) 2 sobno prritličje iz 70ih, renovirano nova elektrika, vodovod, znižan strop, po tleh beton čez vinil. Stene niso izlirane.
V stanovanju ni radiatorjev.

Rabim nasvet kako naj uredim z ogrevanjem. Opcija so IR Paneli ali Klima, o tem res ne vem nič(lahko kakšen link).
Oljni radiatorji so verjetno fail?
i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb

mirator ::

O IR panelih je že na tem forumu kar veliko napisanega. Imajo nekaj dobrih lastnosti, še zdaleč pa niso oh in sploh, kot jih hvalijo trgovci. Če te ne moti šum, potem se mi zdi da je optimalna klima.
Pri IR panelih moraš imeti na razpolago dovolj električne moči, da bi ti vse funkcioniralo. Moraš pa najprej ugotoviti, koliko toplotne moči sploh potrebuješ. Pri IR panelih je toplotna moč kar enaka električni, medtem ko je pri klimatu potrebna električna moč približno trikrat manjša. Plus pri klimatu imaš še opcijo hlajenja, kar IR paneli nimajo.

PrimoZ_ ::

IR paneli so fail.
Jih je montirala tašča, pa še en stric od žene. Oboji so jih tudi v roku leta ali dveh nehali uporabljat in šli nazaj na centralno.

Če že toliko razkopavaš dodaj še radiatorje ali talno.
Pogojno bi bila še klima + kak el. radiator.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PrimoZ_ ()

fikus_ ::

IR paneli so za kakšno dodatno ogrevanje (npr. kopalnica) in ne poslušat trgovcev, kako so fajn, ti bi še svojo mamo prodali.

Boljša je klima, vendar je potrebna pravilna razporeditev po prostorih, zato naj ti kdo pride pogledat in svetovat. potem ga pa seveda držiš za ja*ca, če ne bo tako delovalo, kot se bosta dogovorila.

DjJuvan ::

Pri klimi edino glej, do koliko pod ničlo še dela... in da je odvod vode v mrzli zimi spelan kot je treba. Sem nekaj časa živel v stanovanju brez centralne... Sem pa imel klimo, ki je pri minus 20 odpovedala, pa še problem sem imel z odvajanjem vode, ker so cevi zmrznile in je teklo po vseh sosediskih klimah in jim jih zamrznilo. Tako da sem se na koncu ogreval kr z konvektorji.

rejven ::

klima na promorskem gre vse ostale lokacije je žalost. Pa še piha in šumi. Paneli so pa še večji poden. Če je nekaj začasnega potem vseeno klima, v ostalih primerih centralna, druge ni (plin, toplotna, ...), nekaj rihtat brez tega je metanje denarja čez okno, ker bo v prvi priliki not centralna.

Steinkauz ::

Klima, čeprov škoda da nisi dal talnega ko si tla rihtal.
Pol bi lahk mel toplotno črpalko.

No sej klima je tudi toplotna, tko da vseeno daleč najboljša opcija.
Investiraj v eno močnejšo in tiho in glej da je dobra za ogrevanje.
Vse ostalo na štrom bo izkoristek 100%, klima pa bolj 500%.
Razliko v ceni prineseš hitr not.

Sparkius ::

V tvojem primeru je klima najboljša opcija.

floyd1 ::

Klima obvezno.

IR paneli so požeruhi, pa še tisti občutek toplote ob/pod njimi ni najboljši. Za večino ljudi. Če jih imaš npr. na stropu, noge pa pod mizo (v "senci"), boš imel noge na hladnem. No, v glavo ti bo res toplo...

No sej klima je tudi toplotna, tko da vseeno daleč najboljša opcija.

Za en prostor ali 2 je lahko še boljša varianta. En medij (voda) manj. Res pa je, da piha.

starfotr ::

Ne pozabit na probleme s prahom in hrupom pri klimi.

telexdell ::

starfotr je izjavil:

Ne pozabit na probleme s prahom in hrupom pri klimi.

Si že videl sodobno klimo? Njeno delovanje slišiš le na razdalji 0,5..1 m. Glede prahu pa je ravno nasprotno, kot si misliš. Zaradi vgrajenega filtra ti zmanjšuje količino prahu in ne povečuje.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Pac-Man ::

Če ti znese za ustrezno rešitev s klimo/ami sploh ni vprašanja. Ker gre za toplotne črpalke ti bo po začetni investiciji hvaležna tudi denarnica.
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

starfotr ::

Z namenom se vgrajuje gretje s toplo vodo v talnem gretju ali pa v radiatorjih. Samo glupi ameri se grejejo s toplim zrakom.

Lonsarg ::

Oboje je slabša opcija kot proper ogrevanje. Ampak izmed teh dveh definitivno klima.

miraldi ::

Kako se pa odnese električno talno gretje v večjih kvadraturah?

Če ga dam v dnevno sobo 19m2 se pravi nekih 12m2 samega ele.talnega gretja, ali mi bo to dovolj ogrelo prostor, da bo prijetno toplo?

Poraba verjetno 1-2kwh?

V hodnik bom montiral klimo, pa sem mislil kaj če dam v dnevno ele.tal.gretje..

Če ima ali pozna koga ki ima ele.talno gretje v dnevni/spalnici bom vesel informacij.
i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ogrevanje majhnega stanovanja z IR paneli

Oddelek: Loža
3116613 (15159) vostok_1
»

Renovacija starejše mansarde

145585 (4618) ToniT
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

382165086 (131910) Zvezdica27
»

Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanja (strani: 1 2 )

6617237 (15027) T_F_7
»

Infrardeče ogrevanje (strani: 1 2 )

9937652 (22375) energetik

Več podobnih tem