Forum » Pomoč in nasveti » Osvežitev računalnika
Osvežitev računalnika
Čuki ::
Po 7 letih bi rabil malce osvežit računalnik. Predvsem me je začelo motiti, ker sem začel igrati TransportFever2 (kaj drugega tako ne igram), in pri megalomanic velikosti mape, ko je že veliko stvari aktivnih+en kup modov vse začne štekati. Ker sem že malce ven iz opreme (7let), bi prosil za kak nasvet, kako za cca.150-200EUR, rajši 150, posodobit trenutni sistem, da bi bil zopet malce zmogljivejši, ni mi tako pomembno da bi bila sama grafika na high, kot to da nebi tako štekalo.
Trenutno imam.
Matična:Gigabte GA-B85-HD3
Procesor:Intel i5-4570 3,2GHz
Grafična:GeForce GTX660OC, windforce2
RAM:2x4GB ddr3.
Imam pa napajalnik Corsair 750W TX2, če je to kaj pomembno.
Trenutno imam.
Matična:Gigabte GA-B85-HD3
Procesor:Intel i5-4570 3,2GHz
Grafična:GeForce GTX660OC, windforce2
RAM:2x4GB ddr3.
Imam pa napajalnik Corsair 750W TX2, če je to kaj pomembno.
- spremenilo: Čuki ()
Bolf3nk ::
Najprej SSD disk, če še ga nimaš.
Ne poznam igre, ampak je lahko imaš top pc, pa bo nekatera igra štekala ker je pač pol izdelek. Potem omenjaš kup modov in je situacija jasna...
Imam podoben pc in še nisem imel igre ki bi štekala. Seveda ne igram na top grafiki in 27+ monitorjih
Ne poznam igre, ampak je lahko imaš top pc, pa bo nekatera igra štekala ker je pač pol izdelek. Potem omenjaš kup modov in je situacija jasna...
Imam podoben pc in še nisem imel igre ki bi štekala. Seveda ne igram na top grafiki in 27+ monitorjih
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bolf3nk ()
mahoni ::
Poglej katera komponenta je obremenjena na 100% ko šteka.
Najbrz bo CPU nabil, a v resnici je problem drugje.
Najbolje najprej tu preveriti: https://www.systemrequirementslab.com/c...
Kot so ze drugi povedal - SSD ter frisno Windows intalacijo z vsemi BIOS, Firemware posodobitvami, pravatko z vsemi drajverji za ostale komponente.
Ja.Sedaj, ko sem malce premlel kaj sem prebral,pregledal cene na trgu, vi vsi imate podobno mnenje, se mi je začelo svitati da bi bilo res najbolje in najceneje, če bi dodal še en SSD. V računalniku imam SSD, samo igro ne lavfam iz njega, ker so bili takrat, ko sem si sestavljal raćunalnik še mal dragi in itak nikoli ni bilo dovol placa. Verjetno pa tudi nebi bilo nič narobe, če dodam RAM, dokler v trgavinah še z lahkoto dobim takega, da bi pasal.
Gagatronix ::
Ja, cene DDR3 rama so kar poskocile odkar zadeva dejansko ni vec aktualna; ce ga se kje dobis za ugodno ceno ga le zagrabi. Jaz sem ga za enega mojih starejsih racunalnikov nabavil od kolega iz Nemcije, kateremu se je valjal doma, za drobiz po modulu.
filip007 ::
Za začetek menjaj grafično kakšno 1060 6GB, RAM ni nujno da rabiš 16GB to lahko preveriš koliko ga igra dejansko uporablja. SSD ne bo izboljšal FPS, samo nalaganje.
Trevor Philips Industries
Ravno sem na drugem monitorju spremljal v Task managerju (če je to sploh merodajno), kaj se dogaja ko sem v igri, in je RAM non stop v rdečem. CPU in GPU imata svoje momente ampak so redki, sploh CPU.
Za začetek menjaj grafično kakšno 1060 6GB, RAM ni nujno da rabiš 16GB to lahko preveriš koliko ga igra dejansko uporablja. SSD ne bo izboljšal FPS, samo nalaganje.
Bos moral ponoviti osnove racunalnistva.
Ko das SSD not, bos s tem razbremenil posledicno svoj CPU, ker ne bo konstantno nazigal na 100%, kar bo imelo za posledico boljsi pretok hlajenja, saj se ne bo toliko mucil, kar bo spet imelo posledico na performance, ker bolj vroce so komponente, bolj je zadeva pocasnejsa.
Poleg tega nisi uposteval njegov budget, ki je 200€ oz. rajsi 150€.
hojnikb ::
Bos moral ponoviti osnove racunalnistva.
Ko das SSD not, bos s tem razbremenil posledicno svoj CPU, ker ne bo konstantno nazigal na 100%, kar bo imelo za posledico boljsi pretok hlajenja, saj se ne bo toliko mucil, kar bo spet imelo posledico na performance, ker bolj vroce so komponente, bolj je zadeva pocasnejsa.
Poleg tega nisi uposteval njegov budget, ki je 200€ oz. rajsi 150€.
What, kaj kadiš? Kako točno bo SSD razbremenil CPU?
#brezpodpisa
Ne kadim nicesar. Vi pa kar predlagajte menjavo dragih komponent. Dejmo zamenjat grafo, dejmo se dodat vec rama, ajd pa dejmo se cpu zamenjat. Ma ko ga jebe, dajmo kar cel racunalnik menjat.
Imel ze n primerov, kjer so se uporabniki pritozevali nad pocasnim delovanjem racunalnika. Task manager je pokazal cpu load 90-100%. Pogledas CPU vidis, da tudi ni nek presezek, ampak vseeno nenormalno, da ga toliko zabije ob parih zavihkov v firefoxu. Pogledas disk - 500GB HDD. Zamenjas za SSD in glej ga zlomka cpu na 20-30%.
Glejte na racunalnik kot na celoto in ne samo kot posamezne komponente.
Imel ze n primerov, kjer so se uporabniki pritozevali nad pocasnim delovanjem racunalnika. Task manager je pokazal cpu load 90-100%. Pogledas CPU vidis, da tudi ni nek presezek, ampak vseeno nenormalno, da ga toliko zabije ob parih zavihkov v firefoxu. Pogledas disk - 500GB HDD. Zamenjas za SSD in glej ga zlomka cpu na 20-30%.
gddr85 ::
budget ni tak problem, za 150 bucks dobiš že eno rabljeno 1060 + 8gb rama, za up to 200 pa še en nov ssd zraven
TheBlueOne ::
Glede na to, da je vprasanje kako je v igrah...
Jaz bi zacel z rabljeno 1060 6GB (Jaz imam v enem 3GB, v drugem 6GB, je ogromna razlika), da se tudi RAM nekoliko razbremeni. Na bolhi od 110EUR naprej. https://www.bolha.com/ostale-graficne-k...
Potem bi pogledal ram, ce imas stiri slote morda se 2x4gb od enakega proizvajalca, enake frekvence.
Ce zelis, da se PC obnasa "moderno" ko stisnes start, ko odpiras aplikacije itn. pa se SSD. Dobis okoli 240GB za ca. 40EUR.
Jaz bi zacel z rabljeno 1060 6GB (Jaz imam v enem 3GB, v drugem 6GB, je ogromna razlika), da se tudi RAM nekoliko razbremeni. Na bolhi od 110EUR naprej. https://www.bolha.com/ostale-graficne-k...
Potem bi pogledal ram, ce imas stiri slote morda se 2x4gb od enakega proizvajalca, enake frekvence.
Ce zelis, da se PC obnasa "moderno" ko stisnes start, ko odpiras aplikacije itn. pa se SSD. Dobis okoli 240GB za ca. 40EUR.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
IL_DIAVOLO ::
Ja verjetno bo kar grafa za rešitev njegovih gamerskih tezav. Ampak kot celostno pq razmisli o ssd-ju in ramih.
Aja, pa ne preveč mahonija poslušat :D
Aja, pa ne preveč mahonija poslušat :D
Ne kadim nicesar. Vi pa kar predlagajte menjavo dragih komponent. Dejmo zamenjat grafo, dejmo se dodat vec rama, ajd pa dejmo se cpu zamenjat. Ma ko ga jebe, dajmo kar cel racunalnik menjat.
Drži se svojga posla, ker nimaš pojma. Pri CPU in GPU bottlenecku mu nadgradnja na SSD nebo čisto nič pomagala. SSD nebo magično offloadal dela cpuja, niti gpuja. Nekaj je pospeševanje PCja v general taskih (odpiranje programov) nekaj pa, če igrovje deluje slabo.
Lahko nam pa seveda dokažeš nasprotno.
#brezpodpisa
A je pri RAMu pomembno da je CL isti?
Trenutno imam tega. Ponudbe za iste iskat je kar okrnjena.
https://www.corsair.com/eu/en/Categorie...
Zgodovina sprememb…
A je pri RAMu pomembno da je CL isti?
Ja kaj imas sedaj?
Edit: Nisem videl, da si napisal, da imas tega. Torej tega rabis rabljenega?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mahoni ()
V teoriji naj bi tega iskal. V praksi je pa tako, da pogledaš ponudbo DDR3-1600MHz in dobiš vse skupaj recimo 6 modelov. trije so 8GB, trije so 4GB po ploščici. Od teh treh, ki so kao 4GB tako kot moj je eden CL11 ostali so vsi nekaj drugega, kar se pa ponudbe tiče, pa ni neke razlike med rabljenimi in novimi, razen da so pri novih povsod Crucial ali pa Kingstone, kar predvidevam, da je nek generičen kitajski RAM od verjetno še edine firme, ki jih dela v današnjih časih. Sem pa za enkrat itak večinoma samo pri nas gledal.
Potem pa itak brezveze kaj carat gor. Prodas in sestavis nekaj kar ni iz kamene dobe :)
Ddr4, ssd, ryzen, radeon.
Ddr4, ssd, ryzen, radeon.
Bo nov čez kakšnih par let ;)
Po pravici nisem več nek gamer, tako da za tiste 4 igre,ki jih igram, Rimworld,Project Zomboid,Pillars of Eternity , TransportFever2 od katerih imam problem samo z TF2,tako da se bo tale, še kar mal mogu pomatrat. Še z TF2 ni bilo problemov dokler nisem zvedel, da lahko spremenim, da v sami igri poženem eksperimentalno mega veliko mapo,pri tem pa počepne, pa to šele, če pri generaciji mape ne izberem najmanjše število mest in industrij, in poskrbim da je mapa čimbolj ravna. Tako da ja trenutni problemi ne upravičijo da spet stisnem 1k za nov računalnik, še posebaj ker se mi zdi, da sem ga ravno kupil, :)
Po pravici nisem več nek gamer, tako da za tiste 4 igre,ki jih igram, Rimworld,Project Zomboid,Pillars of Eternity , TransportFever2 od katerih imam problem samo z TF2,tako da se bo tale, še kar mal mogu pomatrat. Še z TF2 ni bilo problemov dokler nisem zvedel, da lahko spremenim, da v sami igri poženem eksperimentalno mega veliko mapo,pri tem pa počepne, pa to šele, če pri generaciji mape ne izberem najmanjše število mest in industrij, in poskrbim da je mapa čimbolj ravna. Tako da ja trenutni problemi ne upravičijo da spet stisnem 1k za nov računalnik, še posebaj ker se mi zdi, da sem ga ravno kupil, :)
Igram tudi jaz igro, ki uporablja mode. Tudi ce jih imas samo v mapi, jih igra prepozna in performance trpi. Nastavitve na medium in vse mode spucat z mape, ki jih ne uporabljaš.
Kolko mas sploh fps-ja?
Kolko mas sploh fps-ja?
To je cisto OK platforma. Se 8 Gig rama in 1060 6GB in lahko se kaj nekaj let b.p. igra vse na 1080. Dokler nima bolj zahtevnega monitorja bi moralo stimati.
Han ::
Z Amazona dobiš enakega novega (2×4 GB) za dobrih 50 eur (s poštnino).
https://www.amazon.de/dp/B00569K7LM
Z Amazona dobiš enakega novega (2×4 GB) za dobrih 50 eur (s poštnino).
Glede na starost ne rabi kaj prevec tle tuhtati.
https://geizhals.at/mushkin-stealth-dim...
ali
https://www.alternate.at/Corsair/DIMM-8...
Avstrijski Ditech menda ne zaračuna poštnine...
https://www.ditech.at/details.php?artnr...
Ce ne znas nemsko, se potrudi vsaj, da si stran prevedes.
Die Versandkosten für dieses Produkt bei Lieferung an eine österreichische Adresse betragen: 0,00 EUR
Han ::
@mahoni: Hvala, da si nas razsvetlil. To pomeni, da nam je DarwiN ves čas lagal, ko je trdil, da Ditech za pošiljke v Slovenijo ne zaračuna poštnine.
-valvoline- ::
1060ke so drage ni vredno tega denarja. Kupis rabljeno rx 4/5 70/80, dobis za 50e ze, dodas se 4gb rama za desetaka tak da bo skupaj 12gb in zadeva resena. Dela vsak pc tudi brez ssdja, pac malo bolj pocas nalaga. Ce ze, pa vzames se kak 256gb za 30e, pa za 100e si vse skp nadgradil. Se najbolj kriticen je vram, 2gb je premalo (tista grafa k jo mas je 2gb), 3gb je dovolj, 4 je varna rezerva. 8gb sistemskih je dovolj tole ne bi smelo stekat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: -valvoline- ()
gddr85 ::
660 je staro železo, pa magar če bi imel gor 4gb vrama, že menjava na eno 1060 3gb bi bil konkreten boost
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gddr85 ()
Riff ::
se pa še jst pridružim: boljša grafična naprimer gtx 1050 ali 1060 ali kaj podobnega od AMD ja , pa dodat saj še 8g rama , pa še ssd kot sistemski disk
Bolj, ko razmišljam, bol se mi zdi, da bi nadgradnjo raztegnil v 2 koraka in z tem povečal budget, sedaj imam v glavi, da uzamem recimo novo grafično, za cca180EUR pa drug mesec ram in SSD? Nekako se mi ne kupuje rabljeno brez garancije, uprašljiva zgodovina, plus letanje, klicanje, cenkanje itd.
Neumo ali ne? :D
Neumo ali ne? :D
Zgodovina sprememb…
Riff ::
se pa še jst pridružim: boljša grafična naprimer gtx 1050 ali 1060 ali kaj podobnega od AMD ja , pa dodat saj še 8g rama , pa še ssd kot sistemski disk
Odkrivas toplo vodo?
ne k je mende že odkrita :D, in kaj bi zdej rad povedal ?? bolš da 2x sliši pametne nasvete kot pa samo prazno nabijanje o ssd ju, k ssd ni rešitev za vse ane :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Riff ()
facepalm ::
Tukaj lepo pise kaj igra TF2 potrebuje:
Osebno, ce bi ze vlagal dobrih 200€ v tak pc, bi zamenjal platformo.
Prodal bi mobo+cpu+ram+gpu, vzel ryzna3 3100/3300x, maticno in 16gb ddr4 + rabljeno rx580/gtx1060 za okoli 100€.
Iz zepa ti gre 250€, imas pa skoraj nov pc.
MINIMUM:
Requires a 64-bit processor and operating system
Processor: Intel i5-2300 or AMD FX-6300
Memory: 8 GB RAM
Graphics: NVIDIA GeForce GTX 560 or AMD Radeon HD 7850, 2 GB VRAM
RECOMMENDED:
Requires a 64-bit processor and operating system
Processor: Intel i7-4770k or AMD Ryzen 5 1600
Memory: 16 GB RAM
Graphics: NVIDIA GeForce GTX 1060 or AMD Radeon RX 580, 4 GB VRAM
Osebno, ce bi ze vlagal dobrih 200€ v tak pc, bi zamenjal platformo.
Prodal bi mobo+cpu+ram+gpu, vzel ryzna3 3100/3300x, maticno in 16gb ddr4 + rabljeno rx580/gtx1060 za okoli 100€.
Iz zepa ti gre 250€, imas pa skoraj nov pc.
Jaz proca nikakor ne bi menjal. Meni tece na "delovnem" stroju z i5 2400, ki je iz pamtiveka se vse na max pri 1080p. Graficna je 1060 6gb, Ram 16GB.
Mi pa zaradi menjave graficne (gonilniki za 3d program) ostaja R9 380 4GB, z njo je pravtako teklo prakticno vse, samo morda ne na max nastavitvah.
Mi pa zaradi menjave graficne (gonilniki za 3d program) ostaja R9 380 4GB, z njo je pravtako teklo prakticno vse, samo morda ne na max nastavitvah.
rkobarov ::
prodaj prosco ram in plato, kupi serijo ryzen 3000 b450 in 16gb rama :)
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q
-valvoline- je izjavil:
1060ke so drage ni vredno tega denarja. Kupis rabljeno rx 4/5 70/80, dobis za 50e ze, dodas se 4gb rama za desetaka tak da bo skupaj 12gb in zadeva resena. Dela vsak pc tudi brez ssdja, pac malo bolj pocas nalaga. Ce ze, pa vzames se kak 256gb za 30e, pa za 100e si vse skp nadgradil. Se najbolj kriticen je vram, 2gb je premalo (tista grafa k jo mas je 2gb), 3gb je dovolj, 4 je varna rezerva. 8gb sistemskih je dovolj tole ne bi smelo stekat.
kje mas ti polaris karte za 50e??
sicer pa, 1060ka ma velko prednost, ker porab dost manj (sam en 6pin) tak da ce je v igri krs napajalc, je to plus.
#brezpodpisa
-valvoline- ::
-valvoline- je izjavil:
kje mas ti polaris karte za 50e??
sicer pa, 1060ka ma velko prednost, ker porab dost manj (sam en 6pin) tak da ce je v igri krs napajalc, je to plus.
Kak teden nazaj sem bratranceku nadgradil pc, z rx 570 4gb za 50e (1x 6pin). Razlika kot noc in dan primerjano prejsni hd 7790 2gb. cene so tm 70-80e po oglasih pa se zmenis za 50taka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: -valvoline- ()
bolš da 2x sliši pametne nasvete kot pa samo prazno nabijanje o ssd ju, k ssd ni rešitev za vse ane :)
Za zgorajnji budget seveda ja. Jaz ko govorim o komponentah, govorim vedno o novih stvare. In nihce me ne more prepricati, da se za omenjeni budget (150€) dobi nova grafika in SSD.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Grafična kartica (strani: 1 2 3 4 … 194 195 196 197 )Oddelek: Kaj kupiti | 1187131 (1973) | rkobarov |
» | Gamerski računalnik - nadgradnja (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 7235 (4572) | TOP |
» | Mali upgrade računalnikaOddelek: Strojna oprema | 1672 (1150) | FiReFTW |