» »

Fermentirana hrana

Fermentirana hrana

metsis ::

Za vprašanja s področja prehrane se bo potrebno obrniti za strokovnjake, ki se s tem ukvarjajo, a kljub vsemu, morda bo kdo znal kaj pripomniti.

Kosmiči (pšenični, ovseni, pririni) so del moje prehrane, mi je pa šele sedaj kapnilo (ko sem začel piti fermentiran čaj-kombučo), da bi jih bilo verjetno dobro čez noč namakati, da fermentirajo, kot ponekod piše.
Kosmiče npr. sem včeraj namočil čez noč v vodi in so bili dopoldne, ko sem jih pojedel rahlo kiselkastega okusa.

Fermentirana hrana naj bi sicer bila lažje prebavljiva, bolj hranljiva in obstojna, gre za transformacijo, ki izboljšuje hrano. Je proces, v katerem hrano bakterije delno prebavijo za nas in aktivirajo določena hranila, ki sicer za absorpcijo našega telesa niso dostopna ...ipd, kot je ponekod navedeno.

TheBlueOne ::

Jaz pijem skoraj vsak dan fermentiran caj, samo trenutno ga kupujem. Meni 1000% pomaga.

Vzamem slad, ga drozgam, da se naredi sladkor, potem ga skuham in zacinim. Dodam kvasovke in pustim da zadeve fermentirajo kak teden. Nalijem v flase in dodam se malo slaadkorja, da se v flasah naredi CO2. :D

Meni v glavnem fermentirajo zadeve kvasovke. Fermentiramo pa se kaj drugega, tudi salame. Ampak z gljivami...

Skratka, samo zelim povedati, da sama fermentacija ne pomeni, da je zadeve zdrava.

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

Torej delaš neke vrste pivo? :)

Sam fermentiram testo, tudi do 6 dni v hladilniku, pizza in razni kruhki so božanski in lahko prebavljivi, ne napihujejo.

Kombuča, kislo zelje, kimči, same dobrote...

link_up ::

Ne pozabit na cili omakce ala tabasco :)
In and Out

metsis ::

nutricistika je ena bolj zanimivih tem.

Kosmiči, ki jih fermentiram (nisem se sicer še posvetoval s strokovnjaki za prehrano in nisem prepričan, da jih sploh pripravljam pravilno) so nekaj povsem drugega od takšnih, ki se jih namoči za kratek čas v vodi. So zelo hitro prebavljivi, zdi se, da je izkoristek in hranljiva vrednost le teh veliko boljša.

Tudi ne vem ali se to kiselkasto vodo, ki nastane po nekje 14 urah namakanja npr. pirinih kosmičev lahko popije?

metsis ::

Hrana lahko zdravi, ti daje energijo ali pa te lahko počasi zastruplja. Kaj drugega reči za hrano kot so: fast food hamburgerji, šejki, sladke gazirane pijače, čipsi, napolitanke, piškoti, čokolade, kot, da so "strup", ki telesu ne nudi nič hranljivega in zdravilnega, le instant momentalen užitek okusa (sol, maščoba, sladkor, ojačevalci okusa), ki te, če so del tvoje prehrane, izčrpava.

metsis ::

Ali se vam ne zdi,da bi morala biti spodaj našteta hrana označena podobno kot so označeni tobačni izdelki?

Sladke razigrane pijače in ostalo, torej: piskoti, bomboni, čokolade, sladoled,napolitanke, cipsi, torte idr.
Čisto nič koristnega za telo nima omenjena hrana.

TheBlueOne ::

c3p0 je izjavil:

Torej delaš neke vrste pivo? :)


Ja, vecinoma Porter in IPA. :D

Zgodovina sprememb…

Master_Yoda ::

OP, malo offtopic ampak jaz na tvojem mestu ne bi kombuce pil.

Consumption of this tea should be discouraged, as it may be associated with life-threatening lactic acidosis.
Dovie'andi se tovya sagain.

Kvinta ::

Master_Yoda je izjavil:

OP, malo offtopic ampak jaz na tvojem mestu ne bi kombuce pil.

Consumption of this tea should be discouraged, as it may be associated with life-threatening lactic acidosis.



Zato pa jaz vsako jutro kislo zelje jem al pa kislo repo Slovensko domače 8-)
A.C.A.B

GabrieLeo ::

Fermentiram že dolgo časa ker je bil rak v družini in se potem podaš na pot iskanja nutricistike.
Malo zaviješ tja pa sem v sode bikarbone ter gline detoxe (ki tudi niso napačni) ampak na koncu po vseh
letih je fermentacija stvar ki je ostala na dnevnem sporedu. Predvsem ovseni kosmiči. Nujno jih premočit
za čez noč in speri do nule, tiste lepljenec mora biti čim manj prisoten. Potem pa sveže mleta lanena
semena in si zlat.
Isto velja za riž, ajdo. Vse nujno namočit čez noč. Dodaj pljunek jabolčnega kisa ter premešaj.
Ko pride v navado ti bo samo še služilo.
Kombucha in kefirji so okeej ampak je prišlo (predvsem pri kombuchi) do totalne zlorabe tistih gob ki jih
po več desetletji zlorabljajo (+ fermentirajo v železnih loncih kar je itak smrt za karkoli živega) in kar
pride ven je nič drugega kot uizi alko. Nič drugega. V ameriki in avstraliji je če prepoved za določene napitke
p.s.: Modri kosmiči Hofer so holy grail vsak ki mu ni vseeno za hrano jih bo poznal

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GabrieLeo ()

TheKekec ::

GabrieLeo je izjavil:

Fermentiram že dolgo časa ker je bil rak v družini in se potem podaš na pot iskanja nutricistike.
Malo zaviješ tja pa sem v sode bikarbone ter gline detoxe (ki tudi niso napačni) ampak na koncu po vseh
letih je fermentacija stvar ki je ostala na dnevnem sporedu. Predvsem ovseni kosmiči. Nujno jih premočit
za čez noč in speri do nule, tiste lepljenec mora biti čim manj prisoten. Potem pa sveže mleta lanena
semena in si zlat.
Isto velja za riž, ajdo. Vse nujno namočit čez noč. Dodaj pljunek jabolčnega kisa ter premešaj.
Ko pride v navado ti bo samo še služilo.
Kombucha in kefirji so okeej ampak je prišlo (predvsem pri kombuchi) do totalne zlorabe tistih gob ki jih
po več desetletji zlorabljajo (+ fermentirajo v železnih loncih kar je itak smrt za karkoli živega) in kar
pride ven je nič drugega kot uizi alko. Nič drugega. V ameriki in avstraliji je če prepoved za določene napitke
p.s.: Modri kosmiči Hofer so holy grail vsak ki mu ni vseeno za hrano jih bo poznal


Žlico kisa dodaš, ko daš namakat ali zjutraj, ko že spereš kosmiče?

Horas ::

vi ste res oprani. riž, ovsene kosmiče... namakat čez noč? :D jao jao kake mate. prijavte se da vam dajo nobelovo
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

weasel ::

Modrih iz Hoferja pa res ne rabis namakat cez noc, sej so ze zrolani.

GabrieLeo ::

@Horas piši ZS ko boš fasal prve simptome uničenega črevesja (alergije, izpuščaji itn). Do takrat pusti da te drugi futrajo. Ampak imej tudi enake zdravstvene probleme kot ostali
@TheKekec da, daš v posodo zvečer in preliješ s mlačno vodo, dodaš žlico kisa (nej nebo nič železnega btw) in premešaš
@weasel Samo enkrat (1x) jih namoči pa operi pod vodo in štej koliko časa boš poskusil oprati ven tisti tekoč bel lepljenec. Potem pa skoči na internet in razišči kaj je to in kaj naredi pri črevesju za absorbcijo

check: phytic Acid, gluten, leaky gut

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GabrieLeo ()

metsis ::

GabrieLeo je izjavil:

Fermentiram že dolgo časa ker je bil rak v družini in se potem podaš na pot iskanja nutricistike.
Malo zaviješ tja pa sem v sode bikarbone ter gline detoxe (ki tudi niso napačni) ampak na koncu po vseh
letih je fermentacija stvar ki je ostala na dnevnem sporedu. Predvsem ovseni kosmiči. Nujno jih premočit
za čez noč in speri do nule, tiste lepljenec mora biti čim manj prisoten. Potem pa sveže mleta lanena
semena in si zlat.
Isto velja za riž, ajdo. Vse nujno namočit čez noč. Dodaj pljunek jabolčnega kisa ter premešaj.
Ko pride v navado ti bo samo še služilo.
Kombucha in kefirji so okeej ampak je prišlo (predvsem pri kombuchi) do totalne zlorabe tistih gob ki jih
po več desetletji zlorabljajo (+ fermentirajo v železnih loncih kar je itak smrt za karkoli živega) in kar
pride ven je nič drugega kot uizi alko. Nič drugega. V ameriki in avstraliji je če prepoved za določene napitke
p.s.: Modri kosmiči Hofer so holy grail vsak ki mu ni vseeno za hrano jih bo poznal



1. Torej, namočim npr. pirine (ali ovsene) kosmiče zvečer ob 18. ali 19. uri v mlačno vodo, pokrijem in jih pustim stati čez noč in nato nekje dopoldne pojem (namočene pustim od 12 do 16 ur).

2. Voda je rahlo kiselkasta. To kiselkasto vodo sam odliješ (nekateri to vodo popijejo, kot berem) ?

3. Spereš kosmiče pod mlačno vodo (a kis pripomore, da ni veliko lepljenca) ?



.........................................................................
Bio ovseni rahli kosmiči
https://natura.zito.si/bio-ovseni-rahli...
Mešanica bio kosmičev
https://natura.zito.si/mesanica-bio-kos...
Bio ječmenovi kosmiči
https://natura.zito.si/bio-jecmenovi-ko...
Bio pirini kosmiči
https://natura.zito.si/bio-pirini-kosmi...
Bio rženi polnozrnati kosmiči
https://natura.zito.si/bio-rzeni-polnoz...


A se postopek pri različnih vrstah kosmičev kaj razlikuje? Recimo rženi kosmiči so veliko bolj trdi kot običajni (rahli) ovseni.

weasel je izjavil:

Modrih iz Hoferja pa res ne rabis namakat cez noc, sej so ze zrolani.


To so te rahli (mehki) kosmiči.

Kvinta je izjavil:

Master_Yoda je izjavil:

OP, malo offtopic ampak jaz na tvojem mestu ne bi kombuce pil.

Consumption of this tea should be discouraged, as it may be associated with life-threatening lactic acidosis.



Zato pa jaz vsako jutro kislo zelje jem al pa kislo repo Slovensko domače 8-)


Recimo tole: zelje, repa, ki je vložena v kozarcu in že pripravljena?

Kislo zelje, Natureta, 4 x 1 kg
https://trgovina.mercator.si/market/izd...
https://trgovina.mercator.si/market/izd...

Kisla repa
Kisla repa, Natureta, 530g
https://trgovina.mercator.si/market/izd...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: metsis ()

IL_DIAVOLO ::

GabrieLeo je izjavil:

Fermentiram že dolgo časa ker je bil rak v družini in se potem podaš na pot iskanja nutricistike.
Malo zaviješ tja pa sem v sode bikarbone ter gline detoxe (ki tudi niso napačni) ampak na koncu po vseh
letih je fermentacija stvar ki je ostala na dnevnem sporedu. Predvsem ovseni kosmiči. Nujno jih premočit
za čez noč in speri do nule, tiste lepljenec mora biti čim manj prisoten. Potem pa sveže mleta lanena
semena in si zlat.
Isto velja za riž, ajdo. Vse nujno namočit čez noč. Dodaj pljunek jabolčnega kisa ter premešaj.
Ko pride v navado ti bo samo še služilo.
Kombucha in kefirji so okeej ampak je prišlo (predvsem pri kombuchi) do totalne zlorabe tistih gob ki jih
po več desetletji zlorabljajo (+ fermentirajo v železnih loncih kar je itak smrt za karkoli živega) in kar
pride ven je nič drugega kot uizi alko. Nič drugega. V ameriki in avstraliji je če prepoved za določene napitke
p.s.: Modri kosmiči Hofer so holy grail vsak ki mu ni vseeno za hrano jih bo poznal


Vejetno isti kot vsaki drugi fino mleti. Jaz jih jemljem v lidlu tho.

GabrieLeo ::

@metsis DA. sicer pa vabim da če vtipkaš 2-3 ključne besede v YT recimo, fermenting / oatmeal / overnight dobiš use info

metsis ::

Ja, se bom posvetoval pri svetovalcu za prherano. Vseeno, če ti ni odveč:

2. Voda je rahlo kiselkasta (po namakanju).
-kiselkasto vodo sam odliješ ? Ni dobra za piti?

3. Spereš kosmiče pod mlačno vodo (po namakanju) ?

Horas ::

GabrieLeo je izjavil:

@Horas piši ZS ko boš fasal prve simptome uničenega črevesja (alergije, izpuščaji itn). Do takrat pusti da te drugi futrajo. Ampak imej tudi enake zdravstvene probleme kot ostali
@TheKekec da, daš v posodo zvečer in preliješ s mlačno vodo, dodaš žlico kisa (nej nebo nič železnega btw) in premešaš
@weasel Samo enkrat (1x) jih namoči pa operi pod vodo in štej koliko časa boš poskusil oprati ven tisti tekoč bel lepljenec. Potem pa skoči na internet in razišči kaj je to in kaj naredi pri črevesju za absorbcijo

check: phytic Acid, gluten, leaky gut


pa ka je s tabo? kake vnetje pa alergije :D

whey+mleko+ovseni malo v mikrovalovki pogreto pa serbus. mal si poglej na jutubu kk jejo fitneserji pa bodybuilderji. če že prelijejo z vročo vodo za 10sekund.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Kvinta ::

Večina bodybuilderjev ima v glavi vnetje zato delajo kar pač delajo iz sebe .... pa vsaj 50% njih se začne zvijat pa glasove spuščat že pri 70kg bench press:))
A.C.A.B

pegasus ::

GabrieLeo je izjavil:

ko boš fasal prve simptome uničenega črevesja (alergije, izpuščaji itn).
Opazka je na mestu, opisana prehrana zmanjšuje verjetnost pojavjlanja tovrstnih težav. A pouči se o mehanizmu zadaj, ni tak kot si misliš da je.

metsis ::

Drugače pa lenena semena so poceni in zdrava, samo jih je potrebno zmleti sicer gredo skozi prebavni trak neizkoriščena. In mleti jih je najbolje sproti v kavnem mlinčku.

Edino kar je, da so meni precej nagravžna.

c3p0 ::

Horas je izjavil:


whey+mleko+ovseni malo v mikrovalovki pogreto pa serbus. mal si poglej na jutubu kk jejo fitneserji pa bodybuilderji. če že prelijejo z vročo vodo za 10sekund.


Bilderi so zgled tega kako ne delat s svojim telesom in prehrano. Življenjska doba 50 let.

Horas ::

haha, pametni vsi skup za en kurji drek.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

GabrieLeo ::

@Horas+@Pegasus za mano je 3 leta kalistenike ter še 4 fitnesa vsak dan. Želiš govoriti o macrotih? Greva debatirati o nutristiki vs. absorbciji? Želiš govoriti o kuhanem piščancu s basmatim rižem brokolijem in 2 kuhana mlačna jajca ki jih zbašeš vase v metaboličnem oknu ki ga nočeš zamuditi in jutranji šejki s straight up ovsenimi kosmiči v polnomastnem mleku s peanut butter na hitro vse zgoltat ker se je mudilo zapolnit set preden je blo treba na faks (jebiga treba bulkat)? Ja komot, videl in dal čez želodec vse to. Gremo govoriti o cheat dayih? Verjetno jih čez viken izračunano zapolneš s nefiltriranim pirom... Najs.
@Pegasus kakšni mehanizmi, a misliš mogoče da ovseni kosmiči nezrolani (steel-cut) pa še v ovoju se počasneje kurijo zaradi tega ker lahko samo en encim hkrati (imaš dve skupini: za razgradit/prebavit proteine ter karbohidrate) razgrajujejo v fazi prebave? Ali misliš uno bajko ko trdijo da ovseni nimajo (toliko) glutena. Si že nehal jokati ko moraš s vodo ali kakšnim sokom dol goltat tist cement? Pa pol tvegat zlato žilo vsakič ko greš na wc?

Takoj ko sem prebral mikrovalovka in fitnes youtuberji mi je jasno da sta oba stara tam 20-28. Bi lahko uporabljal wc 6 minut za vama?

harvey ::

metsis je izjavil:

Drugače pa lenena semena so poceni in zdrava, samo jih je potrebno zmleti sicer gredo skozi prebavni trak neizkoriščena. In mleti jih je najbolje sproti v kavnem mlinčku.

Edino kar je, da so meni precej nagravžna.

Lahko pa uporabiš stari dobri terilnik aka možnar.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Master_Yoda ::

p.s.: Modri kosmiči Hofer so holy grail vsak ki mu ni vseeno za hrano jih bo poznal


Rajsi rumene - meni imajo boljsi okus, ko niso toliko zmleti ampak samo zrolani. Jaz si drugace namocim zvecer, ampak jih potem skuham v isti vodi, kaj bi to naj bila napaka ?
Dovie'andi se tovya sagain.

pegasus ::

GabrieLeo je izjavil:

@Pegasus kakšni mehanizmi,
Mehanizmi na nivoju črevesnega mikrobioma. S fermentirano hrano vnašaš mnogo nekih mikroorganizmov, ki po eni strani bogatijo tvoj mikrobiom, po drugi strani pa intenzivno zaposljujejo imunski sistem, tako da se nima časa ukvarjati z lastnim telesom (alergije ipd).
Pa nehaj svoje frustracije projicirat na druge, ponavadi se to ne obnese.

Horas ::

GabrieLeo je izjavil:

@Horas+@Pegasus za mano je 3 leta kalistenike ter še 4 fitnesa vsak dan. Želiš govoriti o macrotih? Greva debatirati o nutristiki vs. absorbciji? Želiš govoriti o kuhanem piščancu s basmatim rižem brokolijem in 2 kuhana mlačna jajca ki jih zbašeš vase v metaboličnem oknu ki ga nočeš zamuditi in jutranji šejki s straight up ovsenimi kosmiči v polnomastnem mleku s peanut butter na hitro vse zgoltat ker se je mudilo zapolnit set preden je blo treba na faks (jebiga treba bulkat)? Ja komot, videl in dal čez želodec vse to. Gremo govoriti o cheat dayih? Verjetno jih čez viken izračunano zapolneš s nefiltriranim pirom... Najs.
@Pegasus kakšni mehanizmi, a misliš mogoče da ovseni kosmiči nezrolani (steel-cut) pa še v ovoju se počasneje kurijo zaradi tega ker lahko samo en encim hkrati (imaš dve skupini: za razgradit/prebavit proteine ter karbohidrate) razgrajujejo v fazi prebave? Ali misliš uno bajko ko trdijo da ovseni nimajo (toliko) glutena. Si že nehal jokati ko moraš s vodo ali kakšnim sokom dol goltat tist cement? Pa pol tvegat zlato žilo vsakič ko greš na wc?

Takoj ko sem prebral mikrovalovka in fitnes youtuberji mi je jasno da sta oba stara tam 20-28. Bi lahko uporabljal wc 6 minut za vama?


sem dost starejši in ko sem prebral bulkanje haha, poglej si malo dr. gregg douccetta na jutubu. kaj? zaka bi moral pit zraven ko jem ovsene saj so preliti z mlekom in odličnim wheyem okusa kapučino+piškot.
taki ko si ti ko tkle bluzijo so najbol pametni ka pa maš za pokazat? lep prosim.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

TheBlueOne ::

Pri teh zadevah je ogromno "confirmation biasa". Izjemno tezko si siguren, da je izboljsanje zdravja posledica tocno neke vrste hrane.

- Zadeve lahko pozdravi sam cas.
- Ce zamenjas neko hranivo, recimo suhe salame z namocenimi kosmici ni nujno, da se boljse pocutis, ker jes kosmice, morda je ker ne jes salam.
- Ce pomagajo kosmici je mozno, da bi pomagal zelo sirok spekter hrane. Recimo pomanjkanje Omega mascob lahko pozdravis z ribami, ampak to ne pomeni, da so ribe magicno zdravilo.

Naceloma se tocno ve, kaj je uravnotezena prehrana. Tile precejeni kosmici verjetno delujejo superblagodejno ljudem, ki drugace zauzijejo premalo vlaknin. Ce jih dosti dobro precedis verjetno ne ostane dosti vec kot beljakovine(gluten) in vlaknine.

Okapi ::

Jaz sadje najprej fermentiram, potem pa še destiliram, da je ja čim bolj zdravo.:D

fikus_ ::

"Jaz sadje najprej fermentiram, potem pa še destiliram, da je ja čim bolj zdravo."

Zihr je zihr! :))

TheBlueOne ::

Za zitarice dodas se drozganje. :) Drozgas --> Fermentiras --> Destiliras....

Okapi ::

Za optimalni rezultat je potem treba še kakšnih 10 let zorjenja.;)

fikus_ ::



Ministrstvo za zdravje opozarja, da prekomerno pitje alkohola škodi zdravju. :(

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

TheBlueOne ::

fikus_ je izjavil:


Ministrstvo za zdravje opozarja, da prekomerno pitje alkohola škodi zdravju. :(


Kdo pa verjame stroki? Vazno je, da se fermentira. :D

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Tudi prekomerno uživanje hrane, katerekoli, škodi zdravju.

Master_Yoda ::

Tehnicno gledano res, ampak probaj pojest prevec solate naprimer - prej odnehas zaradi tega ker te celjust boli preden prides do skodovanja zdravja.
Dovie'andi se tovya sagain.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hrana (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9111966 (3757) IzRezije
»

Chia semena

Oddelek: Loža
203975 (2957) Kurzweil
»

Ovseni kosmiči (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11517004 (14079) kjut

Nelogično navajanje vsebnosti sladkorja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10432430 (30089) dzinks63
»

Kosmiči

Oddelek: Loža
172457 (2083) energetik

Več podobnih tem