Forum » Loža » Michelinove zvezdice
Michelinove zvezdice
Smurf ::
In kolk so te bolane cene?
Degustacijski meni v Etni, ki je dobila eno zvezdico, je (bil) 36EUR/osebo in trajal 3 ure.
To je še enkrat dražje od običajnega kosila, ampak za 7 hodov (šest plus sorbet) sploh ni pretirano. Cene za pice imajo običajne, mogoče malo dražje od povprečja, ampak niti ne opaziš.
Koliko bo zdaj je drugo vprašanje, seveda.
Etna ni dobila zvezdice, ampak price/performance nagrado (zasluzeno).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smurf ()
Okapi ::
Saj Franko je bil desetletja tudi čisto običajna vaška oštarija, s čisto običajnimi cenami. Potem je bil vrsto let malo bolj imenitna vaška oštarija, z mogoče 2x dražjimi cenami. V tistem prvem obdobju sem tam jedel vsaj 50x, v drugem 1x.In kolk so te bolane cene?
Degustacijski meni v Etni, ki je dobila eno zvezdico, je (bil) 36EUR/osebo in trajal 3 ure.
To je še enkrat dražje od običajnega kosila, ampak za 7 hodov (šest plus sorbet) sploh ni pretirano. Cene za pice imajo običajne, mogoče malo dražje od povprečja, ampak niti ne opaziš.
Koliko bo zdaj je drugo vprašanje, seveda.
Vazelin ::
Okapi: pred 50x, potem 1x, sedaj pa sploh nič več?
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...
fikus_ ::
Brbr:
"Minimalno poznavanje osnov makroekonomije nebi škodilo v tej temi. Tole res ni stran vržen denar. . . . "
Dvomim, da si naredil finančno kalkulacijo za to trditev, ali pač?!
Tole pa razloži tvoj interes:
"Osebno nimam s tem projektom popolnoma nič, razen da sem občasno (zadnje čase preredko grrrrr.....) gost katere izmed gostiln. "
Kot je že nekdo pisal, cela EU in svet fura samo še na subvencijah, redki delajo stvari mimo tega. Denar za subvencije prispevamo vsi, ki delamo, koristijo jih pa najbolj iznajdljivi (ali pri koritu).
"Minimalno poznavanje osnov makroekonomije nebi škodilo v tej temi. Tole res ni stran vržen denar. . . . "
Dvomim, da si naredil finančno kalkulacijo za to trditev, ali pač?!
Tole pa razloži tvoj interes:
"Osebno nimam s tem projektom popolnoma nič, razen da sem občasno (zadnje čase preredko grrrrr.....) gost katere izmed gostiln. "
Kot je že nekdo pisal, cela EU in svet fura samo še na subvencijah, redki delajo stvari mimo tega. Denar za subvencije prispevamo vsi, ki delamo, koristijo jih pa najbolj iznajdljivi (ali pri koritu).
Okapi ::
Okapi: pred 50x, potem 1x, sedaj pa sploh nič več?
Prej sem bil večkrat v tistih krajih, sedaj sem 2-3x na leto. Sicer se že nekaj časa dogovarjamo, da bi šli, ampak ni ravno prioriteta. Pa, resnici na ljubo, nisem ravno ljubitelj takšnega načina prehranjevanja, niti te vrste hrane.
Bližje je obiska ene zvezdice na Pagu, Boškinac.
issak ::
Mimogrede za tipicnega slovenceljna se vrhunska kulinarika meri z metrom.
Pica z največjim premerom je avtomatično najboljša?
Seveda, in dunajc v jurmanu ki je večji kot krožnik. "Res dobra gostilna, ful velik dobiš" je precej tipičen opis restavracije za marsikoga. Okus je postranskega pomena.
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2
Vazelin ::
Okus je postranskega pomena.
Je težko verjeti, da je enim dunajc boljši od kaviarja z dvema listoma mete na lepo okrašenem krožniku?
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vazelin ()
Utk ::
Okus je postranskega pomena.
Je težko verjeti, da je enim dunajc boljši od kaviarja z dvema listoma mete na lepo okrašenem krožniku?
Ne samo to. Ne vem zakaj bi bil zato kaj manjši ali večji kmet. Če je tipično za slovenceljne, da imajo radi dunajca čez krožnik, lahko jaz rečem, da je tipično za govnače, da imajo raje popečen korenček posipan z jetrci. Ali karkoli že imajo pri Franku. Zakaj se treba žalit in zakaj se sme samo ene žalit?
Okapi ::
V resnici so kmetje tisti, ki so prepričani, da imajo oni edini prav.
Imaš kmete med ljubitelji dunajca, in kmete med ljubitelji počasne hrane. Pa med vegani, mesojedci...
Na drugi strani pa imaš med vsemi temi tudi normalne ljudi, ki se zavedajo raznolikosti in da Franko v resnici ni "boljši" od Jurmana, samo drugačen.
Imaš kmete med ljubitelji dunajca, in kmete med ljubitelji počasne hrane. Pa med vegani, mesojedci...
Na drugi strani pa imaš med vsemi temi tudi normalne ljudi, ki se zavedajo raznolikosti in da Franko v resnici ni "boljši" od Jurmana, samo drugačen.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
gruntfürmich ::
Okus je postranskega pomena.
Je težko verjeti, da je enim dunajc boljši od kaviarja z dvema listoma mete na lepo okrašenem krožniku?
to je še najlažje verjeti.
bolj je težko verjeti, da takšni ki obožujejo prevelike dunajce v obcestnih beznicah, zares ločijo kje bodo dobili vrhunski dunajc in kje zadnji ološ od mesa, pregretega olja, zanič jajc in plesnivih drobtin...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
PrimoZ_ ::
Okus je postranskega pomena.
Je težko verjeti, da je enim dunajc boljši od kaviarja z dvema listoma mete na lepo okrašenem krožniku?
Še tako slab dunajc je bolši kot te fine jedi ala kaviar in polovica stvari iz tistega menija hiše Franko na prvi strani teme.
Samo mojih 5c.
Ampak nikomur ne branim da hodi v take restavracije, vsak uživa po svoje.
PrimoZ_ ::
gruntfürmich je izjavil:
Okus je postranskega pomena.
Je težko verjeti, da je enim dunajc boljši od kaviarja z dvema listoma mete na lepo okrašenem krožniku?
to je še najlažje verjeti.
bolj je težko verjeti, da takšni ki obožujejo prevelike dunajce v obcestnih beznicah, zares ločijo kje bodo dobili vrhunski dunajc in kje zadnji ološ od mesa, pregretega olja, zanič jajc in plesnivih drobtin...
Količina prodaja.
V Kranju je tipičen primer Viva, porcije 2x prevelike, kvaliteta hrane pa v večini primerov pod vsako kritiko, od prežganega olja naprej do slabih sestavin.
Je pa vsega veliko.
SeMiNeSanja ::
Ali sem edini, ki je naivno mislil, da si teh mišelink ni treba kupiti, temveč da so ti častno dodeljene?
Glede na to, da se zadevi pravi 'vodič'... vodiči (planinski, botanični, cestni,...) se običajno financirajo od prodaje. Kako bi izgledalo, če bi nekdo izdal 'Vodič po Evropi' pa notri nebi bilo Slovenije, ker ni plačala za objavo?
V skladu s tem se potem sprašuješ, če niso morda premalo plačali in zato ni bilo dodeljene nobene trojne mišelinke in par več dvojnih?
Ali kot plačnik potem tudi 'usmerjaš', katero gostilno je za oceniti, katero pa ne?
Čim enkrat pride denar v igro, vse skupaj pridobi nekoliko trpek priokus.
Ne trdim, da si naši kuharji nebi zaslužili mišelink. Nasprotno - gostilna, ki jo vodi najboljša kuharica na svetu in sodi med najboljše - ocenjena 'le' za dve mišelinki? Kdo zdaj narobe ocenjuje - kuharji, ki Hišo Franko in Roševo povzdigujejo v nebesa, ali Mišelin?
Glede na to, da se zadevi pravi 'vodič'... vodiči (planinski, botanični, cestni,...) se običajno financirajo od prodaje. Kako bi izgledalo, če bi nekdo izdal 'Vodič po Evropi' pa notri nebi bilo Slovenije, ker ni plačala za objavo?
V skladu s tem se potem sprašuješ, če niso morda premalo plačali in zato ni bilo dodeljene nobene trojne mišelinke in par več dvojnih?
Ali kot plačnik potem tudi 'usmerjaš', katero gostilno je za oceniti, katero pa ne?
Čim enkrat pride denar v igro, vse skupaj pridobi nekoliko trpek priokus.
Ne trdim, da si naši kuharji nebi zaslužili mišelink. Nasprotno - gostilna, ki jo vodi najboljša kuharica na svetu in sodi med najboljše - ocenjena 'le' za dve mišelinki? Kdo zdaj narobe ocenjuje - kuharji, ki Hišo Franko in Roševo povzdigujejo v nebesa, ali Mišelin?
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)
LapD ::
Izjemna redkost je, da v državi kjer vodič izzide prvič, nekdo dobi dve zvezdici. Roševo bodo sigurno še večkrat ocenili in če si bo zaslužila bo že dobila tretjo. Realno je pri nas število zvezdic v prvi izdaji kar veliko.
web&motion designer
nekikr ::
Ali sem edini, ki je naivno mislil, da si teh mišelink ni treba kupiti, temveč da so ti častno dodeljene?
Nekajkrat letno me kličejo iz raznih bonitetnih hiš in mi svečano povedo, da moje podjetje spada med top ne vem koliko promilov in da si zato zaslužim boniteto odličnosti, zlato priznanje, AAA značko itd. No, seveda je pa treba za pridobitev teh značk plačati nekaj sto evrov :) Zakaj bi bilo tu kaj drugače? Šli smo se pač javno-zasebno partnerstvo. Javno smo in še bomo plačali ocenjevalce, privatno bodo pa zaslužek pobrali.
Okapi ::
SeMiNeSanja je izjavil:
Ali kot plačnik potem tudi 'usmerjaš', katero gostilno je za oceniti, katero pa ne?
Čim enkrat pride denar v igro, vse skupaj pridobi nekoliko trpek priokus.
Ne trdim, da si naši kuharji nebi zaslužili mišelink. Nasprotno - gostilna, ki jo vodi najboljša kuharica na svetu in sodi med najboljše - ocenjena 'le' za dve mišelinki? Kdo zdaj narobe ocenjuje - kuharji, ki Hišo Franko in Roševo povzdigujejo v nebesa, ali Mišelin?
V veliko primerih (ne samo ta Michelinov vodnik) je tako, da moraš plačati, da lahko sodeluješ, na rezultate pa ne moreš vplivati. Če bi bil rad zraven, pač plačaš.
Bolj zanimivo je, da država očitno res lahko vpliva na priznanja.
Ovdje valja reći da su Slovenci puno bolje i poštenije odradili sadržajni dio svog prvog aranžmana s Michelinom. Recimo da se zvjezdice ne dovode u pitanje. Međutim, u Hrvatskoj su preporuke često predmet masovnog ismijavanja, kako profesionalaca tako i publike, dok su Bib Gourmand uz par dobrih, dobili neki od zaista najgorih hrvatskih restorana, što je u krajnjoj liniji kompromitantno za sam Michelin. Na preporuke i Bib Gourmande presudan utjecaj imaju nacionalna i lokalne turističke zajednice, pa je tako jedan zagorski restoran gdje ne možete pojesti umak od vrganja koji nije prepun grudica brašna, svojedobno dobio Bib Gourmand.
U Sloveniji su, pak, preporuke korektne, dok su Bib Gourmand zaista odlično pogođeni.
https://plavakamenica.hr/2020/06/16/slo...
Glede Frankota, najboljše kuharice na svetu in treh zvezdic pa - Ana Roš je pred tremi leti v Mladini kar pošteno kritizirala Michelin:
Rene Redzepi še vedno nima tretje Michelinove zvezdice, kar ti pove vse o kompatibilnosti. In to je Redzepijeva velika bolečina, čeprav je po mojem to bolj Michelinov problem. Michelin ne razume novodobnega jedca, svežega, mladega jedca...
https://www.mladina.si/180832/ana-ros-m...
Očitno se pri Michelinu nekaj trudijo, ampak kuharjev, ki kuhajo za "novodobnega jedca," še vedno ne razumejo najbolje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Utk ::
http://miranalisic.com/podkupljene-zvez...
Še en kmetavzarski ljubitelj dunajcev čez krožnik...
Okapi ::
Ne, ne, Miran je gospod. A nisi prebral, da ne mara Lonely Planet.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
asdf_jklc ::
Zarad mene lahko imajo Continental, Fulda, Bridgestone zvezdice, pa tja ne grem. 175 € naprej - ja pajade.
nekikr ::
Ne, ne, Miran je gospod. A nisi prebral, da ne mara Lonely Planet.
Ima pa povsem prav.
Slovenska država oziroma STO bi lahko slovenske gostince in hotelirje recimo navduševala in prepričevala, naj ustanovijo svoj sklad za izdajo Michelinovega vodnika, iz katerega bi, če bi se za to odločili, potem črpali pristojbino, ki jo je za izdajo vodnika zahteval Michelin. Ali pa bi se odločili za kaj drugega, če bi presodili, da je to bolje za promocijo njihove dejavnosti v Sloveniji in po vsem svetu.
Samo Hiša Franko je imela leta 2018 476.422€ čistega dobička. Pa da vsi skupaj ne bi mogli spraviti skupaj tega milijona v nekaj letih? Če je res tako zelo pomembno, da se kitijo s temi zvezdicami, potem jih pri takih dobičkih najbrž lahko tudi financirajo.
Ker, no, saj veste....za kakšno dozo zdravila vsi skupaj zbiramo, pa zbiramo zamaške za kakšno protezo, reklamo za nekaj dobro stoječih gostiln pa plačamo iz proračuna. Pa bodi pameten. Ampak ja, najbrž zato, ker se vsak tako investiran evro povrne vsaj 150x, pravijo. Ampak to pravijo tisti, ki so vedno brez denarja.
Gagarin ::
za hišo Franko definitivno, saj smo tako ali tako tisti milijonček plačali davkoplačevalci. Tudi tistih 99%, ki ne bodo nikoli jedli tam.
Vazelin ::
za hišo Franko definitivno, saj smo tako ali tako tisti milijonček plačali davkoplačevalci. Tudi tistih 99%, ki ne bodo nikoli jedli tam.
Davkoplačevalci bodo denar dobili nazaj neposredno preko davkov (Hiša Franko verjamem, da bo promet še povečala) in posredno preko večje prepoznavnosti.
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...
gruntfürmich ::
turizem in prepoznavnost slovenije ni samo par gostiln ki so dobile zvezdice...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Invictus ::
O posrednih učinkoih takih dosežkov pač nihče ne ve nič?!?!?
To je objavljeno v vseh kulinaričnih revijah, pa se kdo mogoče celo odloči obiskati Slovenijo....
Sicer pa Slovenija petičnim gostom nima kaj ponuditi. Še kurbe niso na nivoju...
To je objavljeno v vseh kulinaričnih revijah, pa se kdo mogoče celo odloči obiskati Slovenijo....
Sicer pa Slovenija petičnim gostom nima kaj ponuditi. Še kurbe niso na nivoju...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Scaramouche1 ::
Ko jih sprejmeš si odvisen od njih, če so tvoji naslednji meniji po njihovem okusu slabi, ampak dobri za tvoje lokalce ti jih vzamejo kar je negativna publiciteta!
harvey ::
Da se 'izmeriti' vložek v reklamo in potem priklic. Enako se naj ravna tudi v tem primeru koliko je priklica iz tega naslova in primerja z ostalimi aktivnostmi. Potem potegne črto in se odloči. Michelin ima tak in tak izplen, druge promocijske aktivnosti takšen in se stehta v kaj je bolj smiselno vlagati. Je pa očitno v svetu kulinarike ena samo velika kuhinja dobesedno in tudi v prenesenem pomenu...
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
m0LN4r ::
gruntfürmich je izjavil:
Pol pa intervju kmeta v spaniji. S cim pa spricate gospod? Nevem, jaz to dobim v kanistru in mi recejo naj pospricam.kmetijstvo dandanes ni bistvo preživetja za kmete ampak multimiljardna industrija, pri kateri se gre vse za stroške. traktorji s cm natančnimi GPS-i, škropilnice z cl natančnim doziranjem, sejalniki z mm natančnim sejanjem...
da nek kmet ne ve s čim škropi ni katastrofa, ker verjetno dobi pripravke že narejene in odmerjene. večja katastrofa je pri slovenskih hobi kmetih ki najraje hodijo po pripravke čez mejo ker so bolj strupeni in jih dozirajo od oka...
Zavrti na 30:30 - rezultate iz laboratorija
Pac izpostavljeno je, kako lahko preko lukenj v tem sistemu prakticno kot BIO prodas vsak drek, kakor tudi manipulirajo s testi itn.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
gruntfürmich ::
ampak to tebe še vedno ne odvrne od tega, da ne bi bil strokovnjak za nekaj, o čemer nimaš pojma. recimo o vinu. greš k sošolcu na trgatev, tam vidiš kako delajo tisto pijačo, ki jo imajo samo zato da se zadanejo z njo in da je vsakdanjik bolj vzdržen, in jo okronaš za kakovostno brez bulšita.
ti si car.
ti si car.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ljubljana finest burgers (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 49277 (26482) | Gagatronix |
» | Kitajske restavracije (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 27213 (21259) | dukedl |
» | Slow food!Oddelek: Loža | 6127 (1033) | STASI |