Forum » Loža » Michelinove zvezdice
Michelinove zvezdice
Smurf ::
reeves ::
želim kvalitetnega dražje plačat. kaj pa je dobro glede na moj okus pa je znova druga zgodba.
Če ti je pomembneje nekega drago plačat kot pit tistega, ki ti je všeč, je to definicija snoba.
Po tej logiki so snobi vsi npr. američani, ki pijejo vodo namesto coca-cole. Ali pa vsi ki jedo eko hrano, ker plačujejo več, čeprav ni nujno okusnejše za njih.
Okus je pač stvar posameznika, ampak eni dejansko mislijo, da je cena hrane odvisna od njega. Bolj se ne bi mogli motiti.
Utk ::
Bio hrano kupuješ, ker verjameš, da je bolj zdrava, ne nujno boljšega okusa.
Na večerjo za 200 evrov ne greš zato, ker bi bila bolj zdrava od večerje za 10 evrov. Če nisi ravno Bill Gates ali kaj takega, ker potem se je tega treba držat vsak dan, ne pa 2x na leto.
Na večerjo za 200 evrov ne greš zato, ker bi bila bolj zdrava od večerje za 10 evrov. Če nisi ravno Bill Gates ali kaj takega, ker potem se je tega treba držat vsak dan, ne pa 2x na leto.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Smurf ::
Utk ::
Ja, to je vaš problem zakaj in kaj. Ampak neredko je bio slabšega okusa, pa se vseeno prodaja, ker naj bi bi bilo bolj zdravo. Zato bio hrana načeloma ni preseravanje, ker to da je bolj zdravo, bi bil vsak pripravljen plačat, če si lahko privošči (in seveda če verjame v to). Če pa kupiš vino za 100 evrov namesto za 20, čeprav ne vidiš razlike, ali ti je pa celo boljše cenejše, je pa to nekaj drugega.
Okapi ::
gruntfürmich je izjavil:
Enako pa velja za Michelinovo ocenjevanje. Splošno prepričanje sedaj je, da je Franko z ** boljši od Ateljeja z *. Če tako pravijo pri Michelinu, potem že mora biti res, ne?
ampak 'nekaj' pa je vseeno pri ani boljše, vsaj po michelinovih kriterijih. se ti ne zdi?
Seveda. Zavedati se je pač treba, da ne greš k Frankotu zato, da boš tam jedel najokusnejšo hrano v Sloveniji, ampak da boš jedel v edini restavraciji z dvema zvezdicama daleč naokoli. Od vsakega posameznika, ki gre tja, je pa odvisno, ali to počne zaradi notranjega zadovoljstva, zaradi radovednosti, zato, ker ima itak več kot dovolj denarja, ali da se bo lahko pred drugimi hvalil.
Dve zvezdici sta dober znak, da ne boš jedel slabo pripravljene in vsakdanje hrane, to je pa tudi bolj ali manj vse, kar se dejanske korelacije med oceno in kakovostjo večerje tiče.
Mimogrede, jaz se sedaj lahko hvalim, da sem pri Frankotu jedel že več kot 50x. Da je bila takrat Ana Roš stara 7-8 let, ni pomembno.
reeves ::
Bio hrano kupuješ, ker verjameš, da je bolj zdrava, ne nujno boljšega okusa.
Na večerjo za 200 evrov ne greš zato, ker bi bila bolj zdrava od večerje za 10 evrov. Če nisi ravno Bill Gates ali kaj takega, ker potem se je tega treba držat vsak dan, ne pa 2x na leto.
Res je. Za nas, navadne smrtnike je večerja za 200€ poseben dogodek. In zato greš tja ob posebnih dogodkih. Tja greš zato, ker je nekaj posebnega, in veš, da boš dobil najkvalitetnejše sestavine pripravljene na najboljši način. In ne, to ne pomeni, da ti bo hrana okusnejša od čevapov. Tudi meni ni.
Veliko vas sploh ne razume pomena visoke kulinarike. Ni to tekmovanje med junk food in drago hrano. Mimogrede, skoraj vsi veliki chefi na svetu so nori na Meka pa to še ne pomeni protislovja.
Utk ::
Ja lahk, tako kot lahko nad vsako gostilno daš napis "Hiša" in dvigneš cene za 37x. Vprašanje samo kolk kdo komu verjame.
Okapi ::
Ali pa tudi ne.
Ampak problem je, ker ljudje na splošno mislijo, da je korelacija zelo dobra, in da je viski za 100 evrov boljši od viskija za 70 evrov, ta pa boljši od viskija za 50 evrov, tisti za 30 evrov je pa še malo slabši.
No, bo pa viski za 100€ v 95%+ boljsi od tistega za 30€.
Za začetek, kaj pomeni boljši? Če ti nek prekajen šotni viski v slogu Laphroaiga ali Ardbega ni dober, nič ne pomaga, če je star 25 let in stane 500 evrov, tisti za 30 evrov ti bo morda še vedno bolj všeč.
Glede same korelacije med ceno in kakovostjo, tule se je nekdo tega lotil na analitičen način.
https://whiskyanalysis.com/index.php/in...
S tem, da je osnovni problem, ker večina teh viskijev ni bila ocenjena slepo, ne da bi ocenjevalec poznal ceno. V več poskusih so že znanstveno dokazali, da je korelacija med ceno in kakovostjo bistveno boljša, če ocenjevalec pozna ceno.
Vpliv cene na oceno kakovosti je z višino cene večji. Viski, za katerega veš, da stane 500 evrov, boš podzavestno ocenil bolje kot viski za 50 evrov.
Pri nižjih cenah je vpliv cene manjši, in posledično korelacija med ceno in kakovostjo precej manjša. Tule je primerjava viskijev do 100 evrov.
Korelacija je v bistvu zelo slaba. Malo boljša od 50% (metanje kovanca), to je pa tudi vse. Recimo, da bi od desetih viskijev, ki jih kupiš glede na ceno, 6x dobil boljšega in 4x slabšega.
Glavno vprašanje pa seveda je, kako prepoznati, ali izvedeti za viski (ali vino, restavracijo), ki je poceni in dober. Včasih je bil recimo primer zelo dobrega poceni viskija 18-letni Blackstone iz Hoferja.
Gagatronix ::
reeves ::
Okapi ::
Tja greš zato, ker je nekaj posebnega, in veš, da boš dobil najkvalitetnejše sestavine pripravljene na najboljši način.Ne, da boš dobil najkakovostnejše sestavine, pripravljene na najboljši način, ne moreš vedeti. Veš lahko, da boš dobil kakovostne sestavine, dobro pripravljene. Mogoče lahko upravičeno sklepaš, da so v zgornjem kvartilu (med 25% najboljšimi), to je pa tudi vse, kar se kakovosti sestavin in priprave tiče.
fikus_ ::
Se prepirate kot majhni otroci čigav oči ima biljši avto. V resničnem življenju vas pa 90% ne bo šlo testirat mišelinove zvezdice.
Ali je denar smotrno porabljen? Se bo vrnil v nekem doglednem času nekaj let?? Mislim da ne. Sami ponudniki "vrhunske" kuhinje nikoli ne bi sami financirali skoraj 1M€, ker vedo, da je za njih predrago!
Ali je denar smotrno porabljen? Se bo vrnil v nekem doglednem času nekaj let?? Mislim da ne. Sami ponudniki "vrhunske" kuhinje nikoli ne bi sami financirali skoraj 1M€, ker vedo, da je za njih predrago!
McMallar ::
je izjavil:
Kaj ti pomagajo vset to michelinovo ocenjevanje, če bi šel rad na dobre čevape, ali burek, ali kranjsko klobaso, ali špagete, ali postrv na žaru...? Čisto nič. V večini teh nagrajenih oštarij še dobrega pira ne dobiš
Gazda od Frankota ga sam vari. In to dobrega.
Gazda (Valter) zori sir, piva pa ne vari on. Pred nekaj leti se je povezal z ljudmi ki ga varijo in so skupaj odprli gostilno Polonka. On skrbi za hrano, drugi pa za pivo. V Hisi Franko pa mislim, da tega piva ne nudi, nisem pa preprican.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25
Because OCT31 = DEC25
Cruz ::
Glede ocenjevanja, ocenjuje se na podlagi na 5 kriterijev:
1. Using Quality Products
2. Mastery of Flavor and Cooking Techniques
3. Personality of the Chef in the Cuisine
4. Value for Money
5. Consistency of Food
https://guide.michelin.com/en/article/n...
1. Using Quality Products
2. Mastery of Flavor and Cooking Techniques
3. Personality of the Chef in the Cuisine
4. Value for Money
5. Consistency of Food
https://guide.michelin.com/en/article/n...
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.
Konlov ::
Meni je bilo v Skaručni top, ne vem pa, če so tle gor se uvrstili.
Nazadnjaštvo, ki veje tle na slotechu, češ, jest nimam/ne zmorem in naj tudi drugi nimajo/ne zmorejo, je pa z pojavom desničarsko klerokapitalistične srenje pričakovano...
Nazadnjaštvo, ki veje tle na slotechu, češ, jest nimam/ne zmorem in naj tudi drugi nimajo/ne zmorejo, je pa z pojavom desničarsko klerokapitalistične srenje pričakovano...
lotar123 ::
zasekamroz je izjavil:
Če smo jim zvezde plačali mi, bi moral bit pogoj nižja cena za Slovence. Tujcem naj pa računajo trojno.
Ves denar ki ga STO nameni za promocijo turizma pa ni problem? Verjetno imaš kot Slovenec v vseh turističnih nastanitvah in znamenitostih 50% popusta, saj si tudi to plačal.
Res kakšni bebavi komentarji!
::
Verjetno imaš grafično kartico za 150€? Čisto preseravanje!
Ali pa avto z >17" platišči. Enako, čisto preseravanje!
Imaš telefon za jurja? Preserator!
4K monitor? Tipičen preserator.
Imaš drago uro, piješ kraft piva, imaš dober HiFi ali fotoaparat? Jah, preserant!
To so uporabne stvari, ne pa hrana, ki jo zauzijes v eni slabi uri in cez 12 ur poserjes ven.
Ni čisto tako. Meni grafična za 30€ deluje čisto spodobno. Snobi si kupite tako za 150€ ali več, na kateri se nato samo prah nabira, še poserjete je ne ven. Enako je s feltnami. Jaz se na 14" čisto lepo peljem, kdor ima večje se samo preserava pred sosedi. Kupi nekaj, česar sploh potrebuje in uporablja ne. Od hrane imaš vsaj užitek.
Okapi ::
So me enkrat nasral naj grem v Tiger Lilly tukaj, placal drago, hrana pa za drek.
Placal sem za izgled hrane in lep kroznik, po okusu sem pa ze jedel boljse v srbski restavraciji brez imena za 1/3 cene prakticno isto stvar.
Ceno pri teh stvareh se lahko umetno napihuje do onemoglosti.
17 col felga bo plusminus iz istega materiala stala podobno, ne pa 10x vec, ker je nekdo tako rekel.
Pri nekaterih rečeh so cenovne razlike res manjše, in tudi najbogatejši ljudje uporabljajo stvari, ki so dostopne skoraj vsakomur. Trdega diska zlatega verjetno ne moreš kupit, ali neke prestižne znamke, 10x dražjega od Seagate, Toshibe, WD....
Recimo pri stanovanjih so razlike tudi razmeroma majhne. Kvadratni meter v Ljubljani stane od recimo 1000 do 10.000 evrov. Milijon evrov za stanovanje na prestižni lokaciji je sicer veliko, ampak samo 10x več od enako velikega stanovanja v najcenejšem bloku.
Tudi pri telefonih je, če zanemarimo kakšen po meri narejen draguljarski primerek, razlika komaj kaj večja kot 10x.
Pri nekaterih rečeh so razlike sicer velike, ampak tudi najdražje niso tako drage, da si jih ne bi mogel vsaj občasno privoščit. Recimo najcenejše pivo je recimo pol evra, kakšen prestižen trapistovski Westvleteren je pa 30 ali mogoče 40 evrov. 60-80x več, ampak še vedno recimo temu dosegljivo skoraj vsakomur (v razvitem delu sveta).
Pri nekaterih rečeh pa pač ni tako. Uro, ki točno kaže čas, dobiš za 10 evrov. Nadal ima pa na roki Richard Mille za milijon evrov (100.000x več), ki časa ne kaže čisto nič bolj točno (kvečjemu malo manj).
V bistvu se izkaže, da so razlike med restavracijami celo med manjšimi. Meni pri Frankotu je 250 evrov. 25 evrov za kompletno večerjo s pijačo daš že v vsaki navadni menzi. Se pravi samo 10x razlike med poceni in najdražjo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
gruntfürmich ::
saj to je tudi to. to so zadeve dosegljive slehernemu prejemniku socialne v sloveniji.
tule pa folk zganja histerijo kot da bodo od zdaj, ko imamo mišelinkote, lačni...
tule pa folk zganja histerijo kot da bodo od zdaj, ko imamo mišelinkote, lačni...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Okapi ::
gruntfürmich je izjavil:
saj to je tudi to. to so zadeve dosegljive slehernemu prejemniku socialne v sloveniji.No ja, to ravno ne, ker mnogi komaj pridejo skozi mesec z nujnimi stroški, na računu so vedno v limitu, zamujajo s plačilom položnic... Pa ne samo tisti na socialni, tudi mnogi na minimalcu.
Ampak za tiste s povprečno plačo je pa ena večerja pri Frankotu vsekakor dosegljiva, brez posebnega odrekanja.
m0LN4r ::
Dokler ne preverjajo od kod dobavitelj dobavlja sestavine in od kod le te prihajajo in se pridelujejo, mi dol visi za miselinovo mnenje o kakovosti sestavin.
Poglejte si dokumentarec na se mi zdi Arte TV o bio hrani, ko so nabrali bio vzorce na izvoru, tam kjer stvari rastejo in nihce ne kontrolira in nato nesli v laboratorij. Na cisto vsem so bile prekoracene vrednosti pesticidov, v nekaterih tudi do 12x.
Pol pa intervju kmeta v spaniji. S cim pa spricate gospod? Nevem, jaz to dobim v kanistru in mi recejo naj pospricam.
Poglejte si dokumentarec na se mi zdi Arte TV o bio hrani, ko so nabrali bio vzorce na izvoru, tam kjer stvari rastejo in nihce ne kontrolira in nato nesli v laboratorij. Na cisto vsem so bile prekoracene vrednosti pesticidov, v nekaterih tudi do 12x.
Pol pa intervju kmeta v spaniji. S cim pa spricate gospod? Nevem, jaz to dobim v kanistru in mi recejo naj pospricam.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
dronyx ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Imam kes in rad jem dobro hrano. Zato ne jem zunaj.
Ta je ena boljših izjav v tej temi. Jaz bi jo sicer dopolnil...
Imam kes, IMAM ČAS in rad jem dobro hrano. Zato ne jem zunaj.
Okapi ::
In rad kupujem hrano, kuham in pospravljam krožnike in posodo. Razen če diavolotu to počne žena, nje pa nihče ne vpraša, ali bi morda enkrat na leto vseeno raje šla k Frankotu na večerjo.
FireSnake ::
Gagatronix je izjavil:
"Bio" lahko vsak kurac na vsak drek nalepi ker ni regulativ kaj definira "bio".
Kar seveda ni res, ker se gleda vsebnoost strupov.
Vir tvojih natolcevanj pa je?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Okapi ::
Raje povej, kje je vir tvojih natolcevanj. Kje piše, da ne smeš svojega izdelka kar tako, brez kakšnih posebnih testov ali kontrole, proglasiti za "bio".
tikitoki ::
IL_DIAVOLO ::
Ker pa se najprej posvetujemo z zdravnikom in ne kupujemo tablet na ebayu, se to nam ta previdnim ne more zgodit.
fikus_ ::
Na vsakem pakiranju BIO ali EKO hrane imate napisanega proizvajalca in kontrolni organ (za SLO piše npr SI-EKO-01 ali 02, 03, . . .)
Če ti nekdo prodaja EKO zelenjavo, ti mora pokazati certifikat, kjer lepo piše za kaj velja, kdaj je bila kontrola, do kdaj velja, . . .
Tako kot smo ljudje različni, tako je možno, da kdo zlorablja zadevo. Ni pa potrebno nabijati kar nekaj na pamet, kako vsi goljufajo.
Če ti nekdo prodaja EKO zelenjavo, ti mora pokazati certifikat, kjer lepo piše za kaj velja, kdaj je bila kontrola, do kdaj velja, . . .
Tako kot smo ljudje različni, tako je možno, da kdo zlorablja zadevo. Ni pa potrebno nabijati kar nekaj na pamet, kako vsi goljufajo.
koyotee ::
Tudi "bio oz eko" dovoljuje ***bicide, ampak do odlocene kolicine.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
Okapi ::
Na vsakem pakiranju BIO ali EKO hrane imate napisanega proizvajalca in kontrolni organ (za SLO piše npr SI-EKO-01 ali 02, 03, . . .)
Če ti nekdo prodaja EKO zelenjavo, ti mora pokazati certifikat, kjer lepo piše za kaj velja, kdaj je bila kontrola, do kdaj velja, . . .
Tako kot smo ljudje različni, tako je možno, da kdo zlorablja zadevo. Ni pa potrebno nabijati kar nekaj na pamet, kako vsi goljufajo.
Kot prvo - čisto nihče ni rekel, da vsi goljufajo.
Tvoj problem je, ker si pomešal stvari, oziroma ne ločiš med generičnim nazivom "bio" in/ali "eko" in tem ali onim certificiranom logotipom.
Če se hoočeš hvalit z logotipom, si podvržen ustrezni kontroli. Sicer pa ni nobenega posebnega nadzora. En primer recimo bio solata, ki sigurno nima prav nobenega certifikata.
https://zdravadostava.si/products/bio-s...
S tem, da tisti, ki pridelujejo preverjeno dobro zelenjavo ali sadje, certifikata običajno sploh nimajo. Prodajo vse, kar pridelajo, po ustrezni ceni, in se jim zdi neumno zapravljati denar za to, da bi se lahko hvalili z logotipom eko-podeželje,ali kakšnim podobnim. En tak primer je recimo znani trnovski solatar Peršin, zadnji, ki vozi zelenjavo na tržnico s cizo.
Ker vsi ti certifikati seveda stanejo. Potrebujejo jih predvsem tisti, ki imajo težave s prodajo, težave s prodajo pa imajo običajno tisti, ki niso ravno najboljši.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
donvito ::
Ali pa tudi ne.
Za začetek, kaj pomeni boljši? Če ti nek prekajen šotni viski v slogu Laphroaiga ali Ardbega ni dober, nič ne pomaga, če je star 25 let in stane 500 evrov, tisti za 30 evrov ti bo morda še vedno bolj všeč.
Točeno tako, sem kupil tega:
pa mi ni bil všeč okus, prijatelju pa super, dočim tale, cenejši:
mi je pa okus zelo dober.
fikus_ ::
Okapi, sem že kar nekaj let v EKO, tako da vem za kaj se gre! In ne hvalim se z raznimi logotipi!
Tukaj pa spet ena tvoja trditev na pamet!
"Ker vsi ti certifikati seveda stanejo. Potrebujejo jih predvsem tisti, ki imajo težave s prodajo, težave s prodajo pa imajo običajno tisti, ki niso ravno najboljši"
Tako da iz tvojega pisanja menim, da pišeš kar nekaj na pamet!
Za EKO imaš zgoraj Link, katera zaščitna sredstva so dovoljena, za te tvoje t.i. dobre pridelovalce zelenjave pa veljajo pravila konvencionalne pridelave z umetnimi gnojili in škropivi, ki v EKO niso dovoljeni. Tako da je načeloma čisto vseeno ali kupiš zelenjavo pri tvojem dobrem pridelovalcu ali v trgovini uvoženo iz IT ali ESP.
Tukaj pa spet ena tvoja trditev na pamet!
"Ker vsi ti certifikati seveda stanejo. Potrebujejo jih predvsem tisti, ki imajo težave s prodajo, težave s prodajo pa imajo običajno tisti, ki niso ravno najboljši"
Tako da iz tvojega pisanja menim, da pišeš kar nekaj na pamet!
Za EKO imaš zgoraj Link, katera zaščitna sredstva so dovoljena, za te tvoje t.i. dobre pridelovalce zelenjave pa veljajo pravila konvencionalne pridelave z umetnimi gnojili in škropivi, ki v EKO niso dovoljeni. Tako da je načeloma čisto vseeno ali kupiš zelenjavo pri tvojem dobrem pridelovalcu ali v trgovini uvoženo iz IT ali ESP.
c3p0 ::
Jaz nisem vedel, da pri Michelin zvezdici gredo finance iz davkoplačevalskega denarja.
Sem bil vedno prepričan, da strošek nosi ponudnik storitve in ne država.
Država je plačala skoraj 1M€, da smo dve leti v Michelin vodniku in da pridejo incognito ocenjevat restavracije, kar so storili in jih pet uvrstili v svoj pamflet. Nato je verjetno potrebno podaljšat to članarino, za nadaljnji dve leti, ali pa brišejo *.
Mislim, da je vseeno bolje kot kupovati prestizne znamke avtomobilov dati tistih 175 eurov za kosilo, pozres in to je to. Ne pa da potem v nasprotno smer po avtocesti vozis, ko ugotovis, da po placilu kredita ne ostane vec za bencin.
Kar je bolje je stvar debate, definitivno pa ko kupiš avto, ga plačaš sam in ne država. To vsaj za večino raje velja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
gruntfürmich ::
Pol pa intervju kmeta v spaniji. S cim pa spricate gospod? Nevem, jaz to dobim v kanistru in mi recejo naj pospricam.kmetijstvo dandanes ni bistvo preživetja za kmete ampak multimiljardna industrija, pri kateri se gre vse za stroške. traktorji s cm natančnimi GPS-i, škropilnice z cl natančnim doziranjem, sejalniki z mm natančnim sejanjem...
da nek kmet ne ve s čim škropi ni katastrofa, ker verjetno dobi pripravke že narejene in odmerjene. večja katastrofa je pri slovenskih hobi kmetih ki najraje hodijo po pripravke čez mejo ker so bolj strupeni in jih dozirajo od oka...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
c3p0 ::
No, ampak nečesa se je pa tudi treba zavedati. Ta ocenjevanja niso narejena na znanstveni osnovi, objektivno. 2 zvezdici ne pomenita, da je hrana okusnejša kot v eni zvezdici (ali nobeni zvezdici). Če bi hrano ocenjevali na slepem poskusu, bi bili rezultati zelo drugačni.
Daleč od tega, da se bi ocenjevala le sama hrana. Čistoča, prijaznost osebja, nivo postrežbe, ambient, pairing z vini, znanje o sestavinah, zelo pomemben je tudi wow faktor oz. šov, nato nekje pride na vrsto še hrana.
c3p0 ::
Ves denar ki ga STO nameni za promocijo turizma pa ni problem?
Whataboutism ni nikoli primeren način debate.
gruntfürmich je izjavil:
saj to je tudi to. to so zadeve dosegljive slehernemu prejemniku socialne v sloveniji.
Meni to ni problem, lahko tudi jurja po obroku kasirajo. Se pa naj sami promovirajo, kot se mora vsaka oštarija. Kar se tiče državnega denarja, pa v mejah normale (turistični katalogi ipd.).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
Matija82 ::
Gagatronix je izjavil:
"Bio" lahko vsak kurac na vsak drek nalepi ker ni regulativ kaj definira "bio".
Obstajajo regulative (in posledično certifikati, logotipi ...), ki to področje urejajo.
https://www.gov.si/teme/ekoloska-pridel...
gruntfürmich ::
Se pa naj sami promovirajo, kot se mora vsaka oštarija. Kar se tiče državnega denarja, pa v mejah normale (turistični katalogi ipd.).problem je v tem ker je dandanes v evropi že skoraj čisto vse subvencionirano. zato se nam nekaterim, v luči tega dejstva, to ne zdi tako stran vržen denar kot marsikatera druga stvar...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
LapD ::
No, ampak nečesa se je pa tudi treba zavedati. Ta ocenjevanja niso narejena na znanstveni osnovi, objektivno. 2 zvezdici ne pomenita, da je hrana okusnejša kot v eni zvezdici (ali nobeni zvezdici). Če bi hrano ocenjevali na slepem poskusu, bi bili rezultati zelo drugačni.
Daleč od tega, da se bi ocenjevala le sama hrana. Čistoča, prijaznost osebja, nivo postrežbe, ambient, pairing z vini, znanje o sestavinah, zelo pomemben je tudi wow faktor oz. šov, nato nekje pride na vrsto še hrana.
Ocena ni tako kompleksna kot si mogoče predstavljamo, ocenjuje se:
- kvaliteta sestavin na krožniku,
- obvladovanje kuharskih tehnik in poznavanje sestavin
- karizma in nastop šefa
- harmonija, povezanost okusov
Vse to se oceni z večkratnimi obiski, tako da je pomembna tudi konsistenca (napredovanje iz ene zvezdice na dve zahteva vsaj štiri obiske inšpektorja, napredovanje iz dveh na tri pa 10 obiskov). Na zvezdice pa ne vplivajo vinska karta, ambient ali osebje, to je samo dodaten plus, ki se lahko izpostavi pri opisu restavracije. Its all about the food.
web&motion designer
brbr21 ::
Minimalno poznavanje osnov makroekonomije nebi škodilo v tej temi. Tole res ni stran vržen denar. Po moje je en najboljših primerov dobrega nastopa in promocije Slovenije s posledično precej pozitivnih multiplikativnih učinkov. Obenem tudi en izmed neverjetno redkih SLO projektov, kjer se je našla skupina, ki je delala v skupno dobro... razumevanje, da če skupaj napredujemo lahko jaz napredujem še bolj, kot če bi gledal le na lastno rit. Brez vložka pač ni nič. To ponavadi razume še najbolj neumen kmet, ki ve, da mora spomladi posejati, da bo jeseni žel. Pa še to ni nujno. Ve pa, da zagotovo ne bo žel, če ne bo posejal! Obenem pa politika na koncu ni pozabila pristaviti lončka, čeprav je bila precej časa cokla projekta.
Ampak v pravi slovenceljski maniri je potrebno spljuvati vse, kjer nisem bil zraven... zato pa smo prava vukojebina in manj kot zokrožtev pri pri računanju na 120. decimalko na karti EU. Praviš, da nabijam? Poslovno pokukaj kdaj iz te vukojebine in se čudi.
Tule si lahko preberete kako hrvati z zavidanjem občudujejo naš Michelin projekt in jamrajo nad lastno Michelin polomijo.
https://plavakamenica.hr/2020/06/16/slo...
PS
Osebno nimam s tem projektom popolnoma nič, razen da sem občasno (zadnje čase preredko grrrrr.....) gost katere izmed gostiln.
Ampak v pravi slovenceljski maniri je potrebno spljuvati vse, kjer nisem bil zraven... zato pa smo prava vukojebina in manj kot zokrožtev pri pri računanju na 120. decimalko na karti EU. Praviš, da nabijam? Poslovno pokukaj kdaj iz te vukojebine in se čudi.
Tule si lahko preberete kako hrvati z zavidanjem občudujejo naš Michelin projekt in jamrajo nad lastno Michelin polomijo.
https://plavakamenica.hr/2020/06/16/slo...
PS
Osebno nimam s tem projektom popolnoma nič, razen da sem občasno (zadnje čase preredko grrrrr.....) gost katere izmed gostiln.
Okapi ::
gruntfürmich je izjavil:
Se pa naj sami promovirajo, kot se mora vsaka oštarija. Kar se tiče državnega denarja, pa v mejah normale (turistični katalogi ipd.).problem je v tem ker je dandanes v evropi že skoraj čisto vse subvencionirano. zato se nam nekaterim, v luči tega dejstva, to ne zdi tako stran vržen denar kot marsikatera druga stvar...
Tisti "skoraj" pri skoraj čisto vse je sicer zelo velik. Stvari, ki jih subvencioniramo, se financirajo z denarjem, ki jih zaslužijo stvari, ki jih ne subvencioniramo. Subvencioniramo pa jih zato, ker smo se odločili, da so za družbo koristne. Da je bolje jih subvencionirati, kot pustiti, da propadejo.
Mnenja, kaj subvencionirati, so sicer deljena, ker družba ni enotna, kristalne krogle pa tudi nihče nima, da bi zanesljivo vedel, ali ne bi bilo morda bolje česa vseeno pustiti propasti.
Kako je s financiranjem Michelina, sicer ne vem, bi pa rekel, da bi morali državno subvencijo pogojiti s so-financiranjem dobitnikov zvezdic in drugih priznanj. Pri nas je to 52 restavracij. Če je recimo treba plačati milijon evrov na dve leti, to pomeni, da bi vsaka plačala v povprečju 10.000 evrov na leto, in bi že same lahko zbrale ta milijon. S tem, da bi tiste z zvezdicami plačale nekaj več, ostale pa nekaj manj. Pa nekatere od teh restavracij bi se lahko povezale s hoteli, ki bi jim sponzorirali del teh sredstev, ker imajo tudi sami korist od gostov, ki pridejo v Slovenijo samo zaradi zvezdic.
Glavni problem subvencioniranja je, da se to pogosto dela na pamet, vse povprek in brez nadzora. Lep primer so turistični boni. So oblika subvencioniranja turizma. Vprašljivo je že to, da veljajo samo za hotele in druge nastanitvene obrate. Ampak OK, recimo, da bodo ostali deli turizma tudi imeli korist od tega, da bo več turistov, ki bodo prespali v Sloveniji. Bolj problematično je, da na ta način subvencioniramo hotele na Bledu in v Portorožu, ki bi bili morda tudi brez tegaa polno zasedeni, hoteli v Ljubljani bodo pa vseeno morali odpuščati zaposlene, ker slovenski turisti pač ne bodo hodili v Ljubljano. Skratka, subvencionira se pavšalno, ne glede na dejanske potrebe oziroma korist v vsakem posameznem primeru.
Vazelin ::
Tile pri Michelinu so že dobili milijonček ampak so tudi pojedli in popili za milijonček
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...
Smrekar1 ::
In kolk so te bolane cene?
Degustacijski meni v Etni, ki je dobila eno zvezdico, je (bil) 36EUR/osebo in trajal 3 ure.
To je še enkrat dražje od običajnega kosila, ampak za 7 hodov (šest plus sorbet) sploh ni pretirano. Cene za pice imajo običajne, mogoče malo dražje od povprečja, ampak niti ne opaziš.
Koliko bo zdaj je drugo vprašanje, seveda.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smrekar1 ()
digitalcek ::
Klošar je imel enaka izhodišča kot Roševka, a je ubral drugo pot. Zanj verjetno boljšo.
Zaradi tega res ni treba, da ima cela Slovenija slabo vest.
Zelo drži. In zato "empatija" do revežev, klošarjev, nikakor Ni na mestu...
Dva ameriška marketinška guruja sta o revščini, skromnosti rekla nekako tole:
1. Tisti, ki zbirajo cente, ki so zadovoljni s centi, bodo VEDNO reveži.
2. Beraču ne dam nikoli nič. Ker NE želim podpirati nesposobnosti.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ljubljana finest burgers (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 49246 (26451) | Gagatronix |
» | Kitajske restavracije (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 27204 (21250) | dukedl |
» | Slow food!Oddelek: Loža | 6126 (1032) | STASI |