Forum » Loža » "Nov" energetsko učinkovit način kuhanja riža
"Nov" energetsko učinkovit način kuhanja riža
Marko40 ::
Stestiral sem novo vrjanto energijske učinkovitosti pri kuhanju riža: v pokriti posodi zavreš vodo, daš notri riž in sol, ter ugasneš štedilnik. Nato posodo z vrelo vodo zaviješ v odejo in čez kakšne pol ure se riž sam napije vode, ker je pod oddejo vodo ves čas blizu vrelišča in tako ne rabiš 15 minut zadeve cmariti na štedilniku in zgubljati energije. Zadeva je uporabna za kampiranja in off-the grid situacije, lahko pa tudi v vsakdanjem življenju. 😎 Dela 20 sekund da streseš riž notri ter da posodo zaviješ v odejo.
- spremenil: Marko40 ()
Barakuda1 ::
Če to kuhaš na električnem štedilniku z grelnimi ploščami, zdaošča da posodo pustiš pokrito s pokrovko, potem ko grelno ploščo ugasneš. Ko se grelna plošča ohladi, je kuhan tudi riž (po približno 25 minutah).
Vse ostalo nardiš tako kot ti, le da ni potrebno nobeno zavijanje v odeje
Vse ostalo nardiš tako kot ti, le da ni potrebno nobeno zavijanje v odeje
Preden se razburiš pomisli, če ne gre morda za sarkazem
Marko40 ::
Če to kuhaš na električnem štedilniku z grelnimi ploščami, zdaošča da posodo pustiš pokrito s pokrovko, potem ko grelno ploščo ugasneš. Ko se grelna plošča ohladi, je kuhan tudi riž (po približno 25 minutah).
Vse ostalo nardiš tako kot ti, le da ni potrebno nobeno zavijanje v odeje
Štedilnik je idukcijski, tako da kuhalna plošča nima v sebi shranjene skoraj nobene toplotne energije. Če pa je navaden štedilnik z grelnimi ploščami pol pa to drži ja, tako sem delal ko sem imel še navaden električni štedilnik
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Marko40 ()
Koraaz ::
jaz delam isto, samo za makarone (brez pokrivanja z krpo).
Kar se pa tiče indukcije, če se dolgo časa kuha je vroča tudi po tem, ko se ugasne. Sicer ne toliko kot steklokeramična plošča, ampak se kljub temu lahko fajn spečeš
Kar se pa tiče indukcije, če se dolgo časa kuha je vroča tudi po tem, ko se ugasne. Sicer ne toliko kot steklokeramična plošča, ampak se kljub temu lahko fajn spečeš
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Marko40 ()
Marko40 ::
jaz delam isto, samo za makarone (brez pokrivanja z krpo).
Kar se pa tiče indukcije, če se dolgo časa kuha je vroča tudi po tem, ko se ugasne. Sicer ne toliko kot steklokeramična plošča, ampak se kljub temu lahko fajn spečeš
Ja je vroča, ampak navadna električna plošča je težka več kilogramov in vsa ta masa je segreta na 200 stopinj in več v notranjosti, medtem ko se indukcijska kuhalna ploča neposredno ne segreva, nekaj se segreje samo posredno ker je v stiku z vročo posodo, pa še to se segreje na veliko nižjo temperaturo (morda 80 °C), ter tudi toplotna kapaciteta te snovi in teža segrete snovi je mnogo manjša.
Z drugimi besedami indukcijska kuhalna plošča ne vsebuje veliko energije zaradi majhne mase in relativno nizke temperature te plošče. Lahko pa narediš tako da v deko zapakiraš tudi prenosno indukcijsko kuhalno ploščo skupaj z posodo na njej.
Ps: ponesreči sem kliknil predlagaj izbris.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Marko40 ()
Kvinta ::
Če riž pustiš čez noč v vodi se napije in pol zjutraj samo malo skuhaš al pa kratkomalo sploh ne rabiš ,če nimaš kje .... je tudi odvisno od riža ... tak da ni to neki novi izum lol
A.C.A.B
chupachups ::
Sem pristas cim hitrejsega kuhanja...obcasno naredim tako da ko pridem iz kje v kuhalniku vode to zavrem jo dam v posodico z rizem in pokrijem do 30 min..vmes se stusiram in potem je ready...enako delam z ovsenimi in makaroni...1a
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: chupachups ()
Barakuda1 ::
Če to kuhaš na električnem štedilniku z grelnimi ploščami, zdaošča da posodo pustiš pokrito s pokrovko, potem ko grelno ploščo ugasneš. Ko se grelna plošča ohladi, je kuhan tudi riž (po približno 25 minutah).
Vse ostalo nardiš tako kot ti, le da ni potrebno nobeno zavijanje v odeje
Štedilnik je idukcijski, tako da kuhalna plošča nima v sebi shranjene skoraj nobene toplotne energije. Če pa je navaden štedilnik z grelnimi ploščami pol pa to drži ja, tako sem delal ko sem imel še navaden električni štedilnik
Sej se hecaš ...a ne
Lepo sem napisal z grelnimi ploščami.
Enako na koncu ugotavljaš celo sam.
Če pa je štedilnik indukcijski, termina grelna plošča niti ne uporabljaš, pač pa kuhalna plošča/površina.
Ja. Priprava riža na eletričnem štedilniku, z dvema ali pštirimi grelnimi pološčami (takimi okroglimi, različnih jakosti) je prirpava riža najbolj hitra in najbolj preprosta.
Preden se razburiš pomisli, če ne gre morda za sarkazem
janezvalva ::
baje da riž vsebuje preveč ogljiko-hidratov in sploh ni zdrav. tako da se brezveze tukaj kregate, raje testenine.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?
Barakuda1 ::
janezvalva je izjavil:
baje da riž vsebuje preveč ogljiko-hidratov in sploh ni zdrav. tako da se brezveze tukaj kregate, raje testenine.
Bravo majstore ... testenine pa so brez ogljiko-hidratov
Preden se razburiš pomisli, če ne gre morda za sarkazem
tajelovska ::
Dobra tema. Tudi jaz ne kuham na tak način da ravno vre voda, se skuha tudi pri nižji temperaturi.
Bom pa sedaj, da bom privarčeval na vodi in energiji, potem, ko sem skrbno prebral vse poste, naredil tako:
zjutraj dam riž namočiti v potok, opoldne ga dam na streho črnega avtomobila, nakar pojem testenine.
Bom pa sedaj, da bom privarčeval na vodi in energiji, potem, ko sem skrbno prebral vse poste, naredil tako:
zjutraj dam riž namočiti v potok, opoldne ga dam na streho črnega avtomobila, nakar pojem testenine.
Cange ::
Steklo na indukciski se posredno segreje po določenem času, če se gre za max izkoristek je to pomembno.
Barakuda1 ::
tajelovska je izjavil:
Dobra tema. Tudi jaz ne kuham na tak način da ravno vre voda, se skuha tudi pri nižji temperaturi.
Bom pa sedaj, da bom privarčeval na vodi in energiji, potem, ko sem skrbno prebral vse poste, naredil tako:
zjutraj dam riž namočiti v potok, opoldne ga dam na streho črnega avtomobila, nakar pojem testenine.
Če ga ne boš pokril s pokrovko, se bodo vanj morda ujeli tudi leteči in gomazeči proteini ... in evolaaa...popoln obrok z minimalno porabo energije
Preden se razburiš pomisli, če ne gre morda za sarkazem
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Barakuda1 ()
starfotr ::
Toplo vodo smo že davno odkrili.
In OP, če misliš, da delaš dobro, se motiš. Riž moraš kuhat v veliki količini vode, da izstopi cianid in podobno. Nato to vodo odliješ stran.
In OP, če misliš, da delaš dobro, se motiš. Riž moraš kuhat v veliki količini vode, da izstopi cianid in podobno. Nato to vodo odliješ stran.
K0l1br1 ::
Tale tema je nadaljevanje eko teme o eko električnem skiroju in kuhanju riža s čimanj el. energije :=)
Barakuda1 ::
Cianid v rižu? Svašta.
To ni "svašta"
jaz sem že nekaj stoletij mrtev, ker se jedel kuhan riž, vode pa nisem odlival
Preden se razburiš pomisli, če ne gre morda za sarkazem
Ladjar ::
V rižu morda ne drugje pa mogoče:
Vir:https://www.elektro-crpalke.si/hrana-ki...
Češnje, marelice, slive, breskve: CIANID
Ne delajte panike, če ste po nesreči pogoltnili peško od češnje, ki je redko strupena, kadar jo zaužijete celo, toda karkoli naredite, ne jejte zlomljenih pešk. Peška je sicer zelo grenkega okusa in na splošno jo nemogoče žvečiti se, a včasih je peška že tako v sadežu že napol zlomljena. Peške nekaterih plodov, kot so češnje, marelice, slive in breskve, vsebujejo cianogene spojine - znanstveni izraz za "stvari, ki jih vaše telo lahko spremeni v cianid". Torej, koliko češnjevih pešk je smrtonosna količina češnjevih pešk? Po nekaj hitrih pregledov na stricu Googlu smo ugotovili, da je vodikov cianid smrtonosen na približno 1,52 miligrama na kilogram, kar pomeni, da je potrebnih malo več kot 0,1 grama (peška tehta približno en gram) toksina, da se zastrupi 150-kilogramski človek. Ena posamezna češnja na gram semena prinese približno 0,17 gramov smrtonosnega cianida, zato lahko, odvisno od velikosti jedra, zaužije samo eno ali dve sveže zdrobljene peške, kar lahko v nekaterih primerih privede do smrti. Če zaužijete celo, nezlomljeno peško, jo bo telo po vsej verjetnosti izločilo pri naslednjem obisku stranišča. Sedaj pa, prosimo, ne delajte panike, če ste pojedli nekaj celih češnjevih pešk. Verjetno pa bo obisk na stranišču malce bolj neprijeten.
Vir:https://www.elektro-crpalke.si/hrana-ki...
Češnje, marelice, slive, breskve: CIANID
Ne delajte panike, če ste po nesreči pogoltnili peško od češnje, ki je redko strupena, kadar jo zaužijete celo, toda karkoli naredite, ne jejte zlomljenih pešk. Peška je sicer zelo grenkega okusa in na splošno jo nemogoče žvečiti se, a včasih je peška že tako v sadežu že napol zlomljena. Peške nekaterih plodov, kot so češnje, marelice, slive in breskve, vsebujejo cianogene spojine - znanstveni izraz za "stvari, ki jih vaše telo lahko spremeni v cianid". Torej, koliko češnjevih pešk je smrtonosna količina češnjevih pešk? Po nekaj hitrih pregledov na stricu Googlu smo ugotovili, da je vodikov cianid smrtonosen na približno 1,52 miligrama na kilogram, kar pomeni, da je potrebnih malo več kot 0,1 grama (peška tehta približno en gram) toksina, da se zastrupi 150-kilogramski človek. Ena posamezna češnja na gram semena prinese približno 0,17 gramov smrtonosnega cianida, zato lahko, odvisno od velikosti jedra, zaužije samo eno ali dve sveže zdrobljene peške, kar lahko v nekaterih primerih privede do smrti. Če zaužijete celo, nezlomljeno peško, jo bo telo po vsej verjetnosti izločilo pri naslednjem obisku stranišča. Sedaj pa, prosimo, ne delajte panike, če ste pojedli nekaj celih češnjevih pešk. Verjetno pa bo obisk na stranišču malce bolj neprijeten.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ladjar ()
Marko40 ::
Če riž pustiš čez noč v vodi se napije in pol zjutraj samo malo skuhaš al pa kratkomalo sploh ne rabiš ,če nimaš kje .... je tudi odvisno od riža ... tak da ni to neki novi izum lol
Hm, nov način? Preberi kako so kuhali hrano na fronti v prvi svetovni vojni. ;)
Nisem rekel da je to nov način, tisti narekovaji z naslovu so tam z namenom.
Če to kuhaš na električnem štedilniku z grelnimi ploščami, zdaošča da posodo pustiš pokrito s pokrovko, potem ko grelno ploščo ugasneš. Ko se grelna plošča ohladi, je kuhan tudi riž (po približno 25 minutah).
Vse ostalo nardiš tako kot ti, le da ni potrebno nobeno zavijanje v odeje
Štedilnik je idukcijski, tako da kuhalna plošča nima v sebi shranjene skoraj nobene toplotne energije. Če pa je navaden štedilnik z grelnimi ploščami pol pa to drži ja, tako sem delal ko sem imel še navaden električni štedilnik
Sej se hecaš ...a ne
Lepo sem napisal z grelnimi ploščami.
Enako na koncu ugotavljaš celo sam.
Če pa je štedilnik indukcijski, termina grelna plošča niti ne uporabljaš, pač pa kuhalna plošča/površina.
Ja. Priprava riža na eletričnem štedilniku, z dvema ali pštirimi grelnimi pološčami (takimi okroglimi, različnih jakosti) je prirpava riža najbolj hitra in najbolj preprosta.
Haha nič se ne hecam, nisi čisto zastopil: podal sem ti dodatno imformacijo da gre za induckcijski štedilnik, kar spremeni zadeve. Če pa so navadne električne grelne plošče, potem pa drži to kar si ti povedal, kar sem tudi omenil še v svojem prvem komentarju.
Steklo na indukciski se posredno segreje po določenem času, če se gre za max izkoristek je to pomembno.
Indukcijska kuhalna plošča ne vsebuje veliko energije zaradi majhne mase in relativno nizke temperature te plošče. Lahko pa narediš tako da v deko zapakiraš tudi prenosno indukcijsko kuhalno ploščo skupaj z posodo na njej. 8-)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Marko40 ()
Marko40 ::
Toplo vodo smo že davno odkrili.
In OP, če misliš, da delaš dobro, se motiš. Riž moraš kuhat v veliki količini vode, da izstopi cianid in podobno. Nato to vodo odliješ stran.
Noben ni rekel da je to popolnoma nov način, tisti narekovaji so v naslovu z namenom. Riž lahko v vodi čez noč namočiš pred kuho, ni treba te vode zavreti in zgubljati energije. Koncentracija cianida pa je v rižu zanemarljiva in ne predstavlja nikakršne težave.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Marko40 ()
111111111111 ::
V rižu morda ne drugje pa mogoče:
Vir:https://www.elektro-crpalke.si/hrana-ki...
Češnje, marelice, slive, breskve: CIANID
Ne delajte panike, če ste po nesreči pogoltnili peško od češnje, ki je redko strupena, kadar jo zaužijete celo, toda karkoli naredite, ne jejte zlomljenih pešk. Peška je sicer zelo grenkega okusa in na splošno jo nemogoče žvečiti se, a včasih je peška že tako v sadežu že napol zlomljena. Peške nekaterih plodov, kot so češnje, marelice, slive in breskve, vsebujejo cianogene spojine - znanstveni izraz za "stvari, ki jih vaše telo lahko spremeni v cianid". Torej, koliko češnjevih pešk je smrtonosna količina češnjevih pešk? Po nekaj hitrih pregledov na stricu Googlu smo ugotovili, da je vodikov cianid smrtonosen na približno 1,52 miligrama na kilogram, kar pomeni, da je potrebnih malo več kot 0,1 grama (peška tehta približno en gram) toksina, da se zastrupi 150-kilogramski človek. Ena posamezna češnja na gram semena prinese približno 0,17 gramov smrtonosnega cianida, zato lahko, odvisno od velikosti jedra, zaužije samo eno ali dve sveže zdrobljene peške, kar lahko v nekaterih primerih privede do smrti. Če zaužijete celo, nezlomljeno peško, jo bo telo po vsej verjetnosti izločilo pri naslednjem obisku stranišča. Sedaj pa, prosimo, ne delajte panike, če ste pojedli nekaj celih češnjevih pešk. Verjetno pa bo obisk na stranišču malce bolj neprijeten.
Prosim ne laži. Številke ki jih navajaš veljajo za industrijski CIANID, ki je bistveno bolj koncentriran od naravnega, ki v bistvu sploh ni CIANID.
Kopiral si samo prvi link na googlu in ga prevedel in prilepil: https://www.foxnews.com/food-drink/food...
Tule je študija o cianidu: https://www.who.int/ipcs/publications/c...
Drugače pa v semenih najdemo Amygdalin, ki se v telesu pretvori v CIANID, kot ga poznamo iz filmov.
http://eprints.whiterose.ac.uk/83873/2/...
Po preverbi mislim, da je matematika nekako takšna:
50mg / 0.016% = 312.5g ≈ 313 black cherry pits.
50mg / 0.024% = 208.3g ≈ 209 red cherry pits.
Povezeto po redit https://www.reddit.com/r/theydidthemath...
Malo zdrave kmečke pameti. Veliko otrok zgrize peške od češenj, bi morali v sadovnjakih umirati po tekočem traku. Mandeljni imajo tudi prisotnost Amygdalin-a, pa jih jemo mimogrede. Pamet v roke.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Ladjar ::
KDO LAŽE LOL?
Nalepil sem link in kopiral tekst, prevajal pa tudi nič. SVAŠTA TA FORUM PA JE VEDNO HUJŠI
Nalepil sem link in kopiral tekst, prevajal pa tudi nič. SVAŠTA TA FORUM PA JE VEDNO HUJŠI
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Okapi ()
HotBurek ::
V rižu je jod, za jod pa vsi vemo da je strup!
Ko je riž skuhan, ga je potrebno splaknat z vodo, da gre jod dol. Sicer je riž ves rumenkast in nevaren za zdravje.
Jst delam tako.
Ko je riž skuhan, ga je potrebno splaknat z vodo, da gre jod dol. Sicer je riž ves rumenkast in nevaren za zdravje.
Jst delam tako.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
HotBurek ::
Hahaha...
Samo smo se malo pohecali.
Samo smo se malo pohecali.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
737 ::
Riž vsebuje arzen, ki je strupen, ne cianid. Koristen ni, ker vsebuje prazne kalorije, brez vitaminov in mineralov. Jod nikakor ni strup, ampak mikroelement, ki ga primanjkuje praktično vsem:
https://hr.sott.net/article/4775-Jod-po...
https://www.lugolova-otopina.com/
https://hr.sott.net/article/4775-Jod-po...
https://www.lugolova-otopina.com/
matobeli ::
Ampak arzena je premalo v rižu da bi naredil škodo. Razen če popiješ 5l tiste vode. Najhujši skriti sovražnik v rižu so ostanki azbestnih vlaken na zrnih ki tam ostanejo od poliranja. Zato je tudi nepoliran riž bolj zdrav.
https://www.healthline.com/nutrition/br...
https://www.healthline.com/nutrition/br...
111111111111 ::
KDO LAŽE LOL?
Nalepil sem link in kopiral tekst, prevajal pa tudi nič. SVAŠTA TA FORUM PA JE VEDNO HUJŠI
Se strinjam. Se lepi linke od nekih pofl strani in se jih navaja kot dejstva. Se opravičujem, da sem te obtožil prevajanja, vidim da so na strani ki si jo linkal prevedli angleški članek.
Drugič prosim vsaj malo premisleka preden postaš neumnosti. Ni vse res kar prebereš na internetu.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Ladjar ::
Kako ni vse res, se prav ti tud zdej lažeš?
Obtožil si me prevajanja in laži.
Obtožil si me prevajanja in laži.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ladjar ()
111111111111 ::
Tako je se ti opravičujem, ker se nisi lagal, ampak nisi dovolj pameten, da bi preveril dejstva preden postaš laži.
Se sedaj počutiš bolje?
Se sedaj počutiš bolje?
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Ladjar ::
Ne verjamem ti nič več. Kako pa ti preveriš ta dejstva, greš v laboratorij? A samo drugje prebereš pa skopiraš tista pa potem držijo? Nič bolje še slabše se počutim.
Prej si vsaj iskreno povedal kar si misliš.
Prej si vsaj iskreno povedal kar si misliš.
c3p0 ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Ni to kuskus, da se napije, riž se kuha.
Spije vodo in se prej skuha. Jaz ga kake pol ure namakam vsaj.
janezvalva je izjavil:
baje da riž vsebuje preveč ogljiko-hidratov in sploh ni zdrav. tako da se brezveze tukaj kregate, raje testenine.
Z OH ni nič narobe. Je pa beli riž precej hranilno prazen. K sreči je rižev ogromno sort, od rdečega, do črnega, ki je nabit z antioksidanti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
starfotr ::
Riž vsebuje arzen, ki je strupen, ne cianid. Koristen ni, ker vsebuje prazne kalorije, brez vitaminov in mineralov. Jod nikakor ni strup, ampak mikroelement, ki ga primanjkuje praktično vsem:
https://hr.sott.net/article/4775-Jod-po...
https://www.lugolova-otopina.com/
Ja, moja napaka, arzen ne cianid. Sem zamešal v glavi, cianid je v peškah marelic. V glavnem, treba ga je kuhat v veliko vode in jo nato odlit.
Cange ::
Fun test, brisača med steklom in loncem vs brez brisače:
Razlike trenutne porabe električne energije med z/brez brisače NI.
1. Test brisača ON:
Čas do vretja: 100s, temperatura stekla na sredini 49.1 in 27.6 s strani
2. Test brisača OFF:
Čas do vretja: 107s, temperatura stekla na sredini 89 in 31 s strani
Narava testa zahteva več ponovitev, verjetno tudi večjo količino vode za še bolj točno meritev.. se mi ne da.
Tako da tole: Najprej je bila ideja da bi "ranil" dno posode in tako naredil zračni žep-izolacijo, glede na to, da je zelo velika možnost da je dno posode mokro se mi zdi legit vprašanje kaj uporabit namesto brisače da bo kar se da preprosto in učinkovito.
Ovijat posodo v brisačo se zdi absurdno, nekaj mi pravi da že obstaja posoda ki je v osnovi narejena z izolativnega materiala in ima na dnu vdelano kovinsko ploščo.
Razlike trenutne porabe električne energije med z/brez brisače NI.
1. Test brisača ON:
Čas do vretja: 100s, temperatura stekla na sredini 49.1 in 27.6 s strani
2. Test brisača OFF:
Čas do vretja: 107s, temperatura stekla na sredini 89 in 31 s strani
Narava testa zahteva več ponovitev, verjetno tudi večjo količino vode za še bolj točno meritev.. se mi ne da.
Tako da tole: Najprej je bila ideja da bi "ranil" dno posode in tako naredil zračni žep-izolacijo, glede na to, da je zelo velika možnost da je dno posode mokro se mi zdi legit vprašanje kaj uporabit namesto brisače da bo kar se da preprosto in učinkovito.
Ovijat posodo v brisačo se zdi absurdno, nekaj mi pravi da že obstaja posoda ki je v osnovi narejena z izolativnega materiala in ima na dnu vdelano kovinsko ploščo.
c3p0 ::
Ja, moja napaka, arzen ne cianid. Sem zamešal v glavi, cianid je v peškah marelic. V glavnem, treba ga je kuhat v veliko vode in jo nato odlit.
Kot špagete? Tako delajo le slabi kuharji. Jemo dosti riža brez odlivanja vode in smo še živi. Tudi Japonci ga kuhajo tako, da spije vso vodo.
111111111111 ::
Ne verjamem ti nič več. Kako pa ti preveriš ta dejstva, greš v laboratorij? A samo drugje prebereš pa skopiraš tista pa potem držijo? Nič bolje še slabše se počutim.
Prej si vsaj iskreno povedal kar si misliš.
Razlika je da so tvoji iz pofl medijev, moji pa iz preverljivih virov. Tvoji še virov nimajo kje so podatke dobili. Ti pa povem, da so jih na prvi strani googla.
Odlično, to da se sprašuješ sam o sebi je pot k modrosti. Moje delo je končano, usmeril sem te, sedaj pa plavaj.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
zee ::
15 minut na indukciji, zakurblas da zavre, nato zmanjsas na ~10 %, done.
Tako v Aziji kot Sloveniji smo kuhali riz brez odlivanja. Ce das dovolj vode, bo riz vso vpil.
Ja, moja napaka, arzen ne cianid. Sem zamešal v glavi, cianid je v peškah marelic. V glavnem, treba ga je kuhat v veliko vode in jo nato odlit.
Kot špagete? Tako delajo le slabi kuharji. Jemo dosti riža brez odlivanja vode in smo še živi. Tudi Japonci ga kuhajo tako, da spije vso vodo.
Tako v Aziji kot Sloveniji smo kuhali riz brez odlivanja. Ce das dovolj vode, bo riz vso vpil.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zee ()
IL_DIAVOLO ::
Voda se kvecjemu doliva, da je riz na mokrem in se ne prime. Takoj ko zacnes mešat, se bo riž sprijel in bo pocast.
Kuha se načeloma v razmerju 1:2. Testenine pa liter vode na 100g testenin.
Kuha se načeloma v razmerju 1:2. Testenine pa liter vode na 100g testenin.
energetik ::
15 minut na indukciji, zakurblas da zavre, nato zmanjsas na ~10 %, done.Tudi mi tako, ko zavre na 1/9 ali celo 0,5/9 stopnjo indukcijo. Ne vem zakaj bi ugašal in zavijal v deko, če indukcija na 0,5/9 ne porabi skoraj nič, samo vzdržuje tistih 100°. Bi
Razmerje riž/vode = 1:2 in to je to, nič odlivanja.
Cange ::
Pomoje da ventilator v "indukciji" odvede več toplotne energije s kuhalne plošče kot NON deka posoda. Izolaciska podloga bi tako zvišala učinkovitost in znižala "vnos" svinjarije čez hladilni ventilator v indukcijo. win-win
Marko40 ::
15 minut na indukciji, zakurblas da zavre, nato zmanjsas na ~10 %, done.Tudi mi tako, ko zavre na 1/9 ali celo 0,5/9 stopnjo indukcijo. Ne vem zakaj bi ugašal in zavijal v deko, če indukcija na 0,5/9 ne porabi skoraj nič, samo vzdržuje tistih 100°. Bi
Razmerje riž/vode = 1:2 in to je to, nič odlivanja.
V deko zavijaš zato da ti ni treba imati 20 minut indukcije na 1/9 + ventilator skupaj 240 W. V 20 minutah je to 80 Wh, kar za 86 % manjša poraba energije za skuhat riž (upoštevan liter vode za zavret, poraba je 93 Wh, namemesto 80 Wh + 93 Wh = 173 Wh). 86 % prihranek energije je velik prihranek in se ti, če si off grid ali kampiraš (ali tudi v vsakdanjem življenju) zelo splača da si vzameš 20 sekund in zadevo zaviješ v odejo. Drugač pa kuham tudi jaz tako da dam toliko vode kot jo riž spije in nič ne odlivam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Marko40 ()
brbr21 ::
Riža se med kuhanjem NIKOLI ne meša. Vode mora biti dvakrat več kot riža.
Znimivo. Jaz pričnem riž mešati takoj ko ga stresem v posodo in ne neham do zadnjih par minut, ko ga odstavim in pred serviranjem pustim, da se 'usede'. Do sedaj so še vsi konzumenti moje priprave riža polizali krožnike.
Odvisno od vrste riža in priprave. Za klasiko imaš prav. :)
krho ::
Riž za rižoto moraš mešati.. Prava rižota mora biti kremasta... (ampak, ja razumem nekateri temu rečejo poc). P.S Jaz riž kuham v razmerju 1:3 oz bolj 1:4 (ker ponavadi kuham rižoto ali mlečni riž)
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
IL_DIAVOLO ::
Kaj kremasto pomeni skup zbito kot ilovica? Riz mora biti rahel in nelepljiv.
Riz se lahko mesa samo v prvih minutah, ko je se trd. Probajte, pa boste videli razliko.
Riz se lahko mesa samo v prvih minutah, ko je se trd. Probajte, pa boste videli razliko.
koyotee ::
jaz delam isto, samo za makarone (brez pokrivanja z krpo).
Kar se pa tiče indukcije, če se dolgo časa kuha je vroča tudi po tem, ko se ugasne. Sicer ne toliko kot steklokeramična plošča, ampak se kljub temu lahko fajn spečeš
Ja je vroča, ampak navadna električna plošča je težka več kilogramov in vsa ta masa je segreta na 200 stopinj in več v notranjosti, medtem ko se indukcijska kuhalna ploča neposredno ne segreva, nekaj se segreje samo posredno ker je v stiku z vročo posodo, pa še to se segreje na veliko nižjo temperaturo (morda 80 °C), ter tudi toplotna kapaciteta te snovi in teža segrete snovi je mnogo manjša.
Z drugimi besedami indukcijska kuhalna plošča ne vsebuje veliko energije zaradi majhne mase in relativno nizke temperature te plošče. Lahko pa narediš tako da v deko zapakiraš tudi prenosno indukcijsko kuhalno ploščo skupaj z posodo na njej.
Ps: ponesreči sem kliknil predlagaj izbris.
145mm ima 815g, 180mm pa 1220g, na 2200mm pa verjetno ne kuhas riza, ce ni za celo zlahto.
IL_DIAVOLO je izjavil:
Kaj kremasto pomeni skup zbito kot ilovica? Riz mora biti rahel in nelepljiv.
Riz se lahko mesa samo v prvih minutah, ko je se trd. Probajte, pa boste videli razliko.
Ma ti nimas pojma kako se riz kuha. Rabis vroco vodo, se raje jusno osnovo, katero dodajas po malo in medtem obcasno mesas, ko tekocina izpari spet dodas pol zajemalke.
Aldente riz je se precej trd, in ce bi ti ga takega postregel, bi rekel da je se surov
Zgodovina sprememb…
- spremenil: koyotee ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Indukcijska plošča ali steklokeramična plošča (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 68247 (20028) | koyotee |
» | Kuhalnik riža, izkušnjeOddelek: Loža | 9912 (8148) | ttommy |
» | Katero pečico kupiti?Oddelek: Loža | 12397 (4930) | Mare2 |
» | Grelnik vode - čas do zavretja ?? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 28070 (25192) | radmannsdorf |
» | Plin vs. steklokeramika vs. indukcija,... (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 36499 (31977) | amigo_no1 |