» »

Pnevmatike - dilema

Pnevmatike - dilema

SoundBlaster ::

Pozdravljeni,

na avtu imam že dokaj znucane 15" zimske gume na jeklenih platiščih + pokrovi. V garaži imam pa še dokaj nove 16" gume na original alu platiščih, ki sem jih dobil poleg ob nakupu tega (rabljenega) avtomobila.

V jeseni nameravam kupiti nove zimsko-letne gume in jih imeti gor dokler ne bodo za stran, ker nočem sezonsko menjavati, ni smiselno glede na to koliko km naredim.

Dilema je sledeča: naj obdržim železna 15" platišča in potem kupim temu primerne gume ali naj montiram gor raje original alu 16" platišča in potem kupim temu primerne gume? Alu plataišča niso nekaj super lepa, so pa lepša od železnih s pokrovi. Koliko dražje pridejo 4 soldine zimsko-letne gume 15" napram 16" varianti v istem rangu kakovosti? Da vem koliko prihranim če se odločim da ostanem na 15" želetnih... Hkrati bi tudi prodal original alu 16" platišča z letnimi gumami, koliko več bi dobil za takšna platišča kot za železna (če se odločim obratno, da obdržim alu platišča)?

Gledam torej cenovno katera od dveh variant se mi bolj izplača, vizualno mi ni bistvene razlike. Me pa zanima še to, če so katare od dvojih platišč (torej litih 16" in železnih 15") boljša oz. vzdržljivejša oz. pač bolj priporočljiva s stališča varnosti itd.?

Upam da se razbere kaj sprašujem. XD

Blinder ::

Lenoba, cene si poglej sam.
Potem se bos nonstop vozil na zimskih gumah?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

2dark ::

SoundBlaster je izjavil:

Koliko dražje pridejo 4 soldine zimsko-letne gume 15" napram 16" varianti v istem rangu kakovosti?

NE vekliko. Mogoče 15-20€ po gumi.
(\___/)
(> _ <)
(>&#127851; )

Anney ::

Klasika ti je 195/65r15, ceneje nobene gume ne boš dobil, kaj pa imaš gor pa sam veš.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Hvala za odgovore, grem kar po vrsti...

Da, vozil se bom s celoletnimi (zimsko letnimi) gumami celo leto.

15-20 € razlike na 1 gumo pri razliki 16" in 15", potem se bom pomoje odločil kar za to da ostanem na 15" jeklenih platiščih.

Gume ki jih imam sedag gor so 185/65R15.

Zanima me še, ali so kakšne praktične razlike glede varnosti oz. česarkoli med litimi in železnimi platišči (razen izgleda seveda)?

smacker ::

Daj gor dokaj nove letne na 16", jeseni kupiš nove zimske na 15", 2x letno si vzameš 1 uro za menjavo pa si miren za 4-5 let.
Če greš na najcenejšo opcijo (prodaš 16", voziš celoletne 15") boš mogoče dobil 2 gumi gratis, ampak boš jih tudi obrabil 2x hitreje in boš manj varen na cesti.

Horas ::

vsekakor je boljše kupit celoletne pa maš mir 4 lete. ne rabiš 2x letno menjavat pa nič. razn preverjat tlak v njih.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Jaz se tudi nagibam k tej varianti... Zanima me še, če so zarjavela železna paltišča lahko tudi varnostni problem ali samo estetski? Ko gledam ta moja izgledajo zelo rjava, vključno z vijaki.

smacker ::

Če ti je vseeno, kako gumo maš, pol se za rjaste vijake tudi ne rabiš sekirat.

dice7 ::

S celoletnimi gumami ziher nimas mir za 4 leta, razen ce delas letno 5kkm. Zarjavele felgne ti bodo pa gumo prebodle

IL_DIAVOLO ::

Prodaj 15" platisca. Kupi 16" zimske gume in lepo menjavas zimske/letne na alu platiščih.

Tako ti tudi 2x na leto centrira.

Zgodovina sprememb…

Raindancer ::

@ OP: Odvisno od tvojih financ, stila vožnje in koliko te briga lastna varnost na cesti.

Osebno je bila prejšnje leto poodobna situacija - pri nakupu avta so zraven prišle letne in zimske gume, vsake na svojih, precej stare, čeprav so bile še zanesljive na vozišču.

Kjer živim, podnebne razmere ne dopuščajo ravno, da bi bile gor zimsko-letne gume skozi vse leto - plus klanci, tako da je moja takratna varianta bila dokup kakovostnih zimskih gum, potem pa letnih, ko je bil čas za to. Menjava je okoli 40 €, vključno s centriranjem.

Železne plate mislim da je najbolje, da si pogleda kdo, ki se z njimi bavi, pa ti pove, če se še da z njimi kaj narediti. Mislim, da se jih lahko opeska ali nekaj podobnega, da se rja spravi dol, če je to kritično, potem pa prebarva. (Igra pa tudi tu vlogo cena). Če so samo še za v nebesa, se lahko pozanimaš pri avtohišah ali na bolhi, če imajo kaj kar bi ustrezalo tvojim željam in cenovnem razponu (avtohiše zato, ker včasih odkupijo skarambolirane avtomobile za rezervne dele).

In koliko dražje te pridejo gume, 15'' proti 16'' je tako, kot je rekel @belidihur. Odvisno je sicer tudi od tega, katero znamko gledaš. Bridgestone ali Continental na primer, je premium, je tudi taka cena. Če greš pa na Nexen ali Yokohama (to so primeri!), se pa cena spusti. Če imaš kakšen bolj 'eksotičen' premer gum, so lahko gume tudi dražje, čeprav načeloma velja, večji premer je tudi višja cena. Toda izjeme potrjujejo pravilo. Boš sam pogledal pa se odločil.

Lp,

Raindancer

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lita platišča - Da ali ne (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
538920 (6931) St235
»

Nakup jeklenih platišč za zimo, da ali ne? (strani: 1 2 )

8816087 (13451) nekoman
»

menjava zimskih gum (strani: 1 2 )

8517868 (13671) ...:TOMI:...
»

Gume za zimo. (strani: 1 2 3 )

10625746 (21600) Domobrancek
»

gume nove letne ok? (strani: 1 2 3 )