» »

Googlove sanje o pametnem Torontu so potonile

Googlove sanje o pametnem Torontu so potonile

soseska Quayside

Slo-Tech - Iz Googlove podružnice Sidewalk Labs so sporočili, da se odrekajo projektu "pametne" mestne četrti v Torontu, ki je bil bržkone najbolj razvpit poskus načrtovanja digitaliziranega urbanega področja.

Pred petimi leti so v Googlu ustanovili sestrsko firmo Sidewalk Labs, skozi katero so se lotili napredne rabe tehnologije v urbanih središčih - po domače rečeno, pametnih mest. Za prvi veliki projekt so si izbrali obmorsko območje Quayside v Torontu, kjer so želeli na slabih petih hektarih površin zgraditi pilotsko pametno četrt, pri čemer bi sami vložili petdeset milijonov ameriških dolarjev. To bi pomenilo med drugim ogrevane pločnike in samovozeč transport, robotski odvoz smeti skozi podzemne jaške ter stavbe iz lesa, predvsem pa močno informacijsko gnano delovanje, podprto z množico senzorjev. Ker bi imel velikan s tem dostop do gromozanske količine osebnih podatkov, vključivši denimo popolno beleženje posameznikovega gibanja po javnih območjih, je to precej razburilo tako lokalno javnost kot strokovnjake za zasebnost. Ti so poudarili, da Google ni dobrodelna ustanova in ima, posebno še v zadnjem desetletju, na rovašu vrsto etično vprašljivih potez, kar se tiče ravnanja z osebnimi podatki.

Projekt je bil tako že od samega štarta na trnovi poti, a je šlo iz leta v leto le še na slabše. Lani so pri The Toronto Staru izbrskali (plačljiv vir), da so Googlovi načrti v bistvu precej večji, saj si želijo "obdelati" kar okoli petnajstkrat večje območje in vložiti prek milijardo ameriških dolarjev. V velikanu so te trditve nato večjidel potrdili, ko so poleti objavili zajetno belo knjigo z ambicioznimi koncepti za širši Quayside. To je začelo krhati podporo tudi v samih sodelovalnih telesih v Kanadi, kot je Waterfront Toronto, kjer so se začeli vrstiti odstopi zaskrbljenih strokovnjakov. Ti so vsi opozorili, da se Sidewalk Labs nikakor noče konkretno zavezati k spoštovanju in varovanju osebnih podatkov, s čimer bi se denimo preprečila njihova nenadzorovana prodaja tretjim akterjem.

Čeprav so v firmi še letos skušali na vse načine pomiriti udeležene in zasnovati nek za vse uporaben model zbiranja ter upravljanja z informacijami, pa je včeraj šef Dan Doctoroff naznanil, da je s projektom konec. Kot poglavitnega krivca navaja pandemijo koronavirusa SARS-CoV-2, ki naj bi tako zakomplicirala razmere na nepremičninskem trgu, da niso znali več naprej. Toda spričo opisanih ovir bomo resnico verjetno izvedeli šele čez čas. Kanadski nasprotniki po njihovem "pilotskega poskusa množičnega nadzora" že slavijo, v Sidewalk Labs pa se bodo zdaj, vsaj začasno, najprej posvetili razvoju manjših rešitev. Sanje Larryja Paga o malem Googlovem otoku za eksperimentiranje pa bodo morale še malo počakati.

7 komentarjev

Sc0ut ::

Očitno bo NM prvo pametno mesto :) :)

https://www.novomesto.si/dogajanje/novi...
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

zmaugy ::

Očitno so v Torontu ŽE pametni.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

redtech ::

A sedaj je pa sistem dol padu, smeti se odvažajo, pločniki se ne ogrevajo več?

drysmoke ::

Googlova zalega je hotela imeti svoj lasten korporativni Trumans show, kjer bojo prebivalcem lahko steli kocine na mednozju, pa se je vmes razjasnilo kaksni gnoji so. Mislim, da Toronto prav nic ne joce za njimi, Berlin pa tudi ne. Zal je se vedno prevec ljudi, ki ne razumejo, kaksna gnojna jama je Google, njegovi zaposleni in cel ekosistem.
GDPR for idiots: https://www.youtube.com/watch?v=-stjktAu-7k

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: drysmoke ()

matobeli ::

No, če bi google financiral vse storitve ter prebivališča bi se verjetno precej hitro našli ljudje ki bi tam želeli živeti. Ljudje itak prodajamo svoje znanje in usluge, zdej če nekoga zanima kako točno se gibljemo in vse te zadeve, mu jih pač "prodaš" oziroma zamenjaš za življenje brez stroškov (razen hrane svojih premičnin). 5 let not, privarčuješ kar precej, potem greš pa ven če želiš.

Ampak "nadzor" je domena države, ne more se kar tako en google zraven se štulit, da ne bo pomote zakaj to ni šlo skoz.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

poweroff ::

Ti so vsi opozorili, da se Sidewalk Labs nikakor noče konkretno zavezati k spoštovanju in varovanju osebnih podatkov, s čimer bi se denimo preprečila njihova nenadzorovana prodaja tretjim akterjem.


A bejž no? Google kar noče spoštovati varstva osebnih podatkov? A nimajo vse po GDPR regelcih, ali kako??? :))
sudo poweroff

mtosev ::

Baje se dela veliko na smart cities na japonskem. Sn vido en paid advert na cnnu, ki ga je placala vlada japana.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Googlove sanje o pametnem Torontu so potonile

Oddelek: Novice / Zasebnost
73514 (2309) mtosev
»

Amazon pošilja Alexo od doma

Oddelek: Novice / Ostale najave
157485 (5718) vostok_1
»

Potovanje v ZDA (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11013378 (8813) Gogo
»

Alphabet presenetil z rezultati, prihodnost negotova

Oddelek: Novice / Rezultati
177959 (6077) ZigaZiga
»

The Economist: Nafta ni več najpomembnejša surovina na svetu. Tron so zasedli podatki (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5618359 (16216) PrihajaNodi

Več podobnih tem