»

Amazon čez slabih deset dni požene storitev Sidewalk

vir: Amazon
Ars Technica - 8. junij je datum, ko bodo pri Amazonu v ZDA prižgali Sidewalk: sistem, ki bo del uporabnikove brezžične pasovne širine izkoristil za pomoč sosedom pri povezovanju njihovih naprav na omrežje. Pomenljivo je, da morajo uporabniki ročno izstopiti (opt-out), če tega ne želijo.

Ko so v Amazonu pred dvema letoma najavili lasten brezžični komunikacijski protokol Sidewalk, je bil še videti kot le eden od vzporednih podatkovnih kanalov za njihove informacijsko pogoltne naprave. Toda razvil se je v po eni plati zanimivo in po drugi strašljivo storitev: zamisel je, da uporabniki majhen del svoje brezžične pasovne širine nevidno in avtomatsko delijo s svojo okolico, z namenom krpati luknje v dosegu brezžičnih naprav. To se pravi: če pride v našem omrežju do motenj ali nam pes s pametno ovratnico zatava predaleč od hiše, se lahko zvočniki Echo, kamerice Ring in obeski Tile zasilno povežejo na katerokoli Amazonovo brezžično napravo, ki je del omrežja Sidewalk. Projekt je bil doslej v ZDA v...

22 komentarjev

Googlove sanje o pametnem Torontu so potonile

soseska Quayside

Slo-Tech - Iz Googlove podružnice Sidewalk Labs so sporočili, da se odrekajo projektu "pametne" mestne četrti v Torontu, ki je bil bržkone najbolj razvpit poskus načrtovanja digitaliziranega urbanega področja.

Pred petimi leti so v Googlu ustanovili sestrsko firmo Sidewalk Labs, skozi katero so se lotili napredne rabe tehnologije v urbanih središčih - po domače rečeno, pametnih mest. Za prvi veliki projekt so si izbrali obmorsko območje Quayside v Torontu, kjer so želeli na slabih petih hektarih površin zgraditi pilotsko pametno četrt, pri čemer bi sami vložili petdeset milijonov ameriških dolarjev. To bi pomenilo med drugim ogrevane pločnike in samovozeč transport, robotski odvoz smeti skozi podzemne jaške ter stavbe iz lesa, predvsem pa močno informacijsko gnano delovanje, podprto z množico senzorjev. Ker bi imel velikan s tem dostop do gromozanske količine osebnih podatkov, vključivši denimo popolno beleženje posameznikovega gibanja po javnih območjih, je to precej razburilo tako lokalno...

7 komentarjev

Google se je poravnal s FTC

Slo-Tech - Google je dosegel pomembno pravno zmago, saj je sklenil dogovor z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), s čimer se je izognil tožbam in sankcijam zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja. S tem se zaključuje 19-mesečna preiskava. Google se je zavezal, da bodo uvedli nekatere spremembe, a gre za manjše, malodane kozmetične popravke. V principu ostajajo Googlove storitve enake. Google je že izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo, ki po njegovem mnenju kaže, da so Googlove storitve v dobrobit javnosti.

Izstopata dve spremembi. Lastniki strani, ki so nezadovoljni z Googlovo obravnavo, se lahko odločijo za izstop iz Google Searcha, s čimer ta

2 komentarja

Google se muči s Squared

vir: CNet
CNet - Kot pozdrav poletju je Google letos pokazal novo iskalno storitev Google Squared, ki je nastala kot odgovor konkurenci iz matematičnega tabora. Če je Wolfram Alpha na začetku svoje poti beležil veliko zanimanje uporabnikov, ki je nato počasi plahnelo, Googlu ni uspelo niti to. Ideja je bila sicer dobra, a šepala je izvedba. In vse tiho je bilo.

Da bi uporabnike vendarle prepričali v uporabnost svojega Squared, ga je Google te dni nekoliko nališpal. Po novem lahko kvadratni iskalnik prikaže 120 zadetkov ali dejstev, medtem ko jih je lahko novorojena različica le 30. Tudi pod pokrovom se skrivajo dodelave, saj naj bi bil Google izpopolnil filter, ki je ob premiernem zagonu poskrbel za določene komične vložke. Kljub temu Google Squared še vedno ostaja v razvojnem stadiju, pravijo razvijalci, ki nanj gledajo kot na eksperiment, ki pomaga razumeti strukturiranost podatkov na spletu...

5 komentarjev

Za Googlom še AltaVista

BBC - Kitajska vlada je po poročanju BBC-ja blokirala dostop do iskalnika AltaVista. Ta ukrep sledi blokiranju Googla pred skoraj tednom dni; ostali iskalniki, kot npr. Yahoo, pa zaenkrat ostajajo nedotaknjeni. Slednji se je pred kratkim skupaj s približno 130 drugimi internetnimi portali prostovoljno zavezal, da ne bo objavljal informacij, ki bi ogrozile državno varnost ali politično stabilnost na Kitajskem. Klik!

0 komentarjev

Google se ne da

The Register - Kot ste verjetno že zasledili (če niste, pomeni, da ne berete novic na Slo-techu), je kitajska vlada v paniki pred tem, da bi ljudje izvedeli kaj preveč o tem, kaj se dogaja izven Kitajske, blokirala veliko tujih strani.

Na spisku je se našel tudi Google, saj naj bi preko svojih proxy strežnikov omogočal dostop do nekaterih "prepovedanih" strani, poleg tega naj bi bil po mnenju kitajskih uradnikov idealen za iskanje pornografije (hm, očitno imajo izkušnje).

Ker pa tudi uredniki Googla niso neumni in vedo, da so tudi nekateri Kitajci odvisni od informacij, ki jih dobijo na njihovi strani, so začeli iskati poti, kako to neumnost kitajske vlade preprečiti. Tudi s pogovori s sámo vlado. Lepo, da se še kdo upira ostankom komunizma.

0 komentarjev